Aspecte nutritionale
Gulia este o leguma tuberoasa, perena, din familia Brassica (in mod uzual fiind desemnata drept crucifere) care mai include varza, broccoli, conopida, kale si varza de Brussels. Este originara din Europa, crescand in zonele cu climat temperat; necesita sol fertil si lumina a soarelui de intensitate medie. Cu toate ca seamana cu o radacina, reprezinta de fapt o tulpina umflata ce creste deasupra pamantului si are o greutate de aproximativ 150 g. Dispune de o forma rotunda, cu coaja verde (cele cu coaja mov sunt astfel colorate doar pe exterior, inauntru au o pulpa alb-galbuie) si cu o textura suculenta, similara celei de broccoli, insa mai dulce si mai fada, usor similara cu ridichea. Nu este predispusa alterarii, rezistand chiar mai mult de 30 zile dupa maturare; cele mai tinere au un gust crocant, placut, bogat.
Din punct de vedere nutritional, dispune de numai 27 calorii per 100 g (prin urmare este un aliment cu densitate nutritiva ridicata-raportul dintre calorii si nutrienti), o cantitate neglijabila de grasimi si zero colesterol, fiind in schimb bogata in fibre alimentare. Gulia reprezinta si o sursa importanta de vitamina C (un antioxidant puternic, hidrosolubil, ce mentine integritatea tesutului conjunctiv, a dintilor si a gingiilor, dar si protejeaza impotriva radicalilor liberi), oferind 62 mg per 100 g (102% din DZR). Asemenea altor crucifere, contine fitochimicale cum sunt izotiocianati, sulforafan si indol-3-carbinol considerate a dispune de proprietati anticancerigene. In ceea ce priveste vitaminele, contine: complexul de vitamine B (niacina, piridoxina, tiamina, acid pantoteic) ce au rol de co-factor al enzimelor in timpul metabolismului, vitamina A si carotenoide, vitamina K, dar si minerale: cupru, calciu, potasiu (componenta importanta a celulei si a lichidelor organismului care ajuta la controlul ritmului cardiac si al hipertensiunii prin contracararea efectelor sodiului, dar si la mentinerea alcalinitatii sanguine-utila in multe afectiuni), mangan (cofactor al enzimei superoxid dismutaza), fier si fosfor.
Beneficii asupra organismului
Acidoza - dupa cum ati aflat anterior, nivelul ridicat de potasiu pe care il contine contribuie la combaterea aciditatii.
Astm - nivelele ridicate de antioxidanti ajuta la combaterea astmului si a problemelor pulmonare; este de ajutor consumul sau sub forma de suc alaturi de morcovi, telina si mere verzi.
Cancer - proprietatile anticancerigene ale guliei rezida dupa cum am mentionat in fitochimicalele ce includ glucozinolati (ajuta ficatul la detoxifierea carcinogeniloor). Mai exact, este vorba de sulforafan, indol-3-carbinol si izotiocianati, demonstrati a proteja impotriva cancerelor de prostata si colon (conform Centrului Medical din Universitatea Maryland); izotiocianatii ajuta si la conversia estrogenului in corp, creand o bariera impotriva hormonilor asociati cu cancerele de san si prostata. La protectia anticancerigena contribuie si proprietatile puternice antioxidante (radicalii liberi sunt asociati cu diverse tipuri de cancer).
Colesterol - sucul de gulie amestecat cu suc de mere verzi ajuta la scaderea nivelului de colesterol din corp. Contribuie in acest sens nivelul ridicat de fosfor, dar si nivelul redus de grasimi saturate.
Inima - datorita compozitiei bogate in potasiu, se controleaza ritmul cardiac si se reduc riscurile de probleme asociate inimii. In plus, magneziul si vitaminele B6 din gulie sunt esentiale in stabilizarea tensiunii (magneziul joaca un rol important in mentinerea oaselor si a inimii sanatoase).
Indigestie - sucul de gulie alaturi de morcovi, telina si mere verzi ajuta in calmarea sistemului digestiv. Deoarece in aceasta planta se gasesc multe fibre (intr-o cana se afla aproximativ 5 g-19% din DZR), se stimuleaza tranzitul intestinal prin protejarea intestinelor si a colonului. Fibrele sunt esentiale si in protejarea florei bacteriene, reducandu-se astfel riscul de probleme digestive, hemoroizi si chiar cancer.
Functionarea muschilor si a nervilor - continutul ridicat de vitamine si enzime contribuie la energizarea corpului si la reglarea functionarii muschilor si a nervilor. O cana de gulie cruda contine 14% din DZR de potasiu, al carui rol principal consta in functionarea acestor sisteme; mai exact, ajuta la depozitarea carbohidratilor, folositi pentru alimentarea muschilor, iar terminatiile nervoase si excitabilitatea nervoasa se bazeaza pe nivele adecvate mineralei mentionate.
Probleme ale pielii - sucul de gulie amelioreaza problemele pielii; un consum regulat de suc din aceasta si morcovi dimineata cu multa apa in restul zilei conduce la rezultate bune.
Scaderea in greutate - se pare ca nivelele ridicate de vitamina C din gulie pot spori abilitatea corpului de ardere a grasimilor in timpul exercitiilor fizice (conform cercetatorilor de la Universitatea din Arizona). Aceasta proprietate a fost corelata cu rolul vitaminei C in productia de carnitina (o substanta care sprijina corpul sa transforme grasimea in energie si nu sa o depoziteze).
Imunitate - nu in ultimul rand, vitamina C ajuta la mentinerea unui sistem imunitar puternic, dar si la pastrarea elasticitatii pielii si la rezistenta oaselor datorita proprietatilor sale antioxidante si abilitatii de a stimula productia de colagen.
Informatii legate de consum
Cele mai bune luni pentru consum sunt cele de iarna, respectiv din noiembrie pana in martie. Supramaturarea guliei, precum si expunerea excesiva la soare conduce la o textura lemnoasa, dificil de consumat. Produsele proaspete trebuie sa fie crocante si cu o aroma bogata; cele mai bune sunt cele mai tinere-au o fragezime specifica. Optati pentru gulii de marime medie si evitati-le pe cele cu crapaturi, taieturi, leziuni sau mucegai, dar si pe cele usoare in comparatie cu marimea care pot fi atoase. Este bine sa pastrati legumele la temperatura camerei timp de 3-5 zile sau la frigider pentru inca cateva zile in plus (pana la o saptamana); inlaturati intai frunzele si introduceti-le intr-o punga de plastic la rece, fara a le spala. Cand doriti sa preparati suc din gulie, spalati-o in apa curata (este indicat sa lasati in apa cu sare timp de 10-15 minute pentru a indeparta orice urma de pamant/mizerie sau reziduuri insecticide) si taiati-o in bucati amestecand cu orice legume verzi si radacinoase. Daca o decojiti, folositi un cutit de decojit.
Retineti ca poate contine goitrogene, compusi vegetali care se gasesc in legumele crucifere ce pot cauza inflamarea glandei tiroide-trebuie evitati de persoanele cu disfunctie tiroidiana. De asemenea, mai dispune si de acid uric si acid oxalic, gulia nefiind indicata persoanelor cu probleme cum sunt guta, nisip sau pietre la rinichi. In cazul in care urmati un tratament sau cunoasteti existenta unei sensibilitati alimentare, este bine sa cereti sfatul medicului inainte de consum.
Surse:
www.nutrition-and-you.com; http://juicing-for-health.com; www.healwithfood.org; www.livestrong.com; www.3fatchicks.com; www.healthbenefitstimes.com