Informatii nutritionale
Dovleacul face parte din familia Cucurbitaceae care include si castravetele, pepenele sau cantalupul, fiind una dintre cele mai cultivate plante in multe tari de pe glob atat pentru consumul pulpei, cat si al semintelor. Din punct de vedere al marimii, exemplarele medii oscileaza intre 4-6 kg, insa pot ajunge chiar si la 25 kg; in ceea ce priveste culoarea, intalnim in general soiuri portocalii sau galbene (dar exista si variante colorate de la negru la verde pal, maro, alb, rosu si gri), fiind influentate de pigmentii continuti. Textura dovleacului este neteda, cu striatii usoare, verticale, iar pulpa este aurie-portocalie (tot in functie de pigmenti), dispunand de un centru gol cu multe seminte albe incastrate intr-o structura similara unei plase. In timp ce pulpa este bogata in antioxidanti si vitamine, semintele sunt o sursa excelenta de proteine, minerale, vitamine (fier, niacina, seleniu, zinc) si acizi grasi omega 3 (de fapt triptofan).
Este una dintre legumele cu foarte putine calorii (desi unii specialisti il considera fruct), 100 g continand doar 26 calorii si deloc grasimi saturate sau colesterol. Dovleacul este in schimb bogat in fibre alimentare, dar si in vitamine antioxidante cum sunt vitamina A (100 g contin 7384 mg, oferind 246% din DZR), vitamina C, complexul de vitamine B (folati, niacina, vitamina B6, tiamina si acid pantoteic), vitamina E, dar si compusi polifenolici cum sunt alfa si beta caroten, criptoxantina, luteina si zeaxantina (carotenoidele se transforma in vitamina A in corp) sau micronutrienti (cupru, calciu, potasiu si fosfor).
Beneficii pentru organism
Scadere in greutate si colesterol - datorita continutului redus de grasimi si colesterol, este des recomandat de nutritionisti in programele de control si de scadere a greutatii. Continand fitonutrienti similari colesterolului uman, acesta din urma este inlocuit si adus la nivele normale. Datorita fibrelor, se scade nivelul colesterolului LDL si se regleaza glicemia, conferindu-va in plus si o senzatie de plenitudine (veti manca mai putin conform expertului in nutritie si fitness JJ Virgin).
Vedere buna - dat fiind nivelul ridicat de vitamina A, un antioxidant puternic liposolubil necesar organismului pentru a mentine integritatea pielii si a mucoaselor, esential pentru vederea buna (conform Institutului National al sanatatii) si pentru vedera in lumina difuza, poate proteja corpul impotriva bolii degenerescente maculare asociate imbatranirii (dar si cataracta sau astigmatism); zeaxantina este implicata in special in filtrarea razelor UV din macula lutea (retina)
Cancer si inflamatie - studii recente sugereaza ca alimentele naturale bogate in vitamina A protejeaza impotriva formelor de cancer oral si pulmonar. Se pare ca pigmentii mentionati anterior protejeaza impotriva cancerului pulmonar (dar si impotriva bolilor cardiace), conform lui Michael T. Murray, autorul "Enciclopediei Condensate a Alimentelor Vindecatoare". Un articol publicat in 2010 in "Constatari ale Cercetarii in Nutritie" subliniaza ca dovleacul reduce inflamatia care poate conduce la multe boli cronice, inclusiv la cancer (dar si boli de inima, diabet de tip 2 si artrita/alte inflamatii ale articulatiilor). S-a constatat ca zincul si carotenoidele din compozitie protejeaza impotriva cancerului de prostata (previn marirea prostatei si suprastimularea hormonilor androgeni ce cauzeaza probleme); cercetatorii din Taiwan au remarcat mai exact faptul ca uleiul din seminte de dovleac inhiba proliferarile nesanatoase din prostata la soarecii masculi.
Sistem digestiv - conform Scolii de Sanatate Publica Harvard, este recomandat un consum zilnic de 20-35 g de fibre (insa majoritatea persoanelor nu depasesc 15 g) deoarece acestea ajuta la o digestie mai buna si in consecinta la o asimilare imbunatatita a nutrimentelor (dar si la prevenirea constipatiei, ameliorarea indigestiei). O cana de piure de dovleac ofera 7,1 de fibre, insa este benefic si potasiul pentru o digestie in parametri optimi (o cana de dovleac copt contine mai mult potasiu decat o banana-564 mg; un supliment de potasiu poate ajuta corpul la echilibrarea electrolitica in urma unui efort fizic intens si mentine musculatura corpului in stare de functionare). S-a constatat ca sucul sau poate ameliora ulcerele peptice (calmeaza tractul gastrointestinal).
Imunitate - 1 cana de piure de dovleac ofera 3,4 g de fier, o minerala care previne imbolnavirile prin sustinerea unui sistem imunitar puternic (aproximativ 48% din DZR a barbatilor si 20% din DZR a femeilor) si contribuie la crearea de hemoglobina si transportul oxigenului in corp, dar si vitamina A (1906 mcg) care stimuleaza de asemenea sistemul imunitar (dar si ochii, oasele si dintii sanatosi), vitamina E care protejeaza celulele de diverse boli, ca si vitamina C (o cana de dovleac copt contine mai mult de 11 mg sau aproape 20% din DZR pentru femei). Sistemul imunitar va spori productia de leucocite si-si va spori rezistenta.
Astm - antioxidantii protejeaza efectiv sistemul respirator de infectii si actiuni nocive ale radicalilor liberi, reducand si vindecand episoadele astmatice.
Ateroscleroza - puterea curatitoare a sucului de dovleac indeparteaza depunerile de pe artere (placa arteomatoasa), reducand riscurile de boli cardiace si infarct si prevenind ateroscleroza (intarirea arterelor).
Oase sanatoase - datorita calciului, sustine dezvoltarea oaselor; puteti prepara un suc de dovleac adaugand morcov si broccoli.
Depresie - una dintre cauzele aparitiei depresiei este lipsa triptofanului (un aminoacid esential ce nu poate fi fabricat de corp) din alimentatie, care poate fi regasit in dovleac; astfel se activeaza sentimentele de fericire si bunastare, reducandu-se dispozitia depresiva.
Diuretic - sucul de dovleac actioneaza ca un diuretic excelent pentru indepartarea toxinelor din organism si a reziduurilor, putand fi inclus in dietele de detoxifiere.
Piele - nivelele mari de antioxidanti sub forma vitaminelor A, C, E si zinc ofera proprietati de vindecare sinergistica excelente pentru piele (conform unei publicatii impiedica aparitia ridurilor); se indica consumul sub forma de suc.
Informatii legate de pastrare si consum
Cand ii achizitionati, este bine sa urmariti sa prezinte o textura usor lemnoasa la pipait, sa fie duri si cu tija robusta; evitati-i pe cei cu suprafata incretita, taieturi sau defecte. Daca sunt maturi, pot fi depozitati timp de mai multe saptamani intr-un loc racoros, bine ventilat, la temperatura camerei; cand sunt taiati in bucati, trebuie pastrati la frigider timp de cateva zile. Inainte de a-i consuma, este indicat sa-i spalati bine pentru a indeparta substantele insecticide, dar si pamantul, praful si ale reziduuri. Taiati-le capatul si impartiti-i in doua, indepartand miezul cu seminte; ulterior il puteti diviza in bucati mai mici. Trebuie sa stiti ca aproape toate partile din dovleac sunt comestibile: fructul, frunzele (se consuma in China gatite sau in supe), florile si semintele. Il puteti prepara copt, prajit, fiert sau la abur (cel mai indicat) ca atare sau in puteti introduce in placinte, prajituri, ravioli, creme, dar si supe, umpluturi, sufleuri. Retineti ca unele persoane pot fi alergice la semintele sale, prin urmare este indicat sa verificati intai daca aveti vreo reactie (gustati cateva).
Surse:
www.livestrong.com; www.nutrition-and-you.com; http://healthyeating.sfgate.com; http://juicing-for-health.com; www.huffingtonpost.com; http://dailyburn.com/