Informatii esentiale
Tusea mixta nu este incadrata intr-o categorie distincta din punct de vedere al literaturii medicale specifice, insa se poate intalni in practica (medicii o denumesc semi-productiva) si presupune o combinatie intre tusea seaca si cea productiva (sau cea uscata si cea umeda) si poate aparea in oricare stadiu al bolii/tratamentului, de obicei reprezentand manifestarea unui tratament incomplet/inadecvat.
Tusea reprezinta unul dintre cele mai frecvente motive pentru care lumea apeleaza la medic; in realitate aceasta este un important reflex care pastreaza plamanii si caile respiratorii libere de secretii (dar si corpi straini) ce pot interfera cu respiratia. In multe cazuri (majoritatea) tusea constituie un raspuns la o iritatie/obstructie in gat/laringe, bronhii sau plamani si nu impune examinare medicala. Trebuie sa stiti ca plamanii, sinusurile si gatul contin o retea de receptori (terminatii nervoase) care transmit mesaje de tuse catre creier. In principiu, o tuse incepe cu o inspiratie profunda de aer si cu inchiderea epiglotei si a corzilor vocale care mentin aerul in plamani, diafragma si muschii toracici se contracta creand presiune. Apoi epiglota si corzile vocale se deschid subit, astfel incat aerul prins iese afara din plamani, eliminand si expectorand mucus (si eventuali corpi straini). Este posibil ca acest reflex sa apara o data sau de doua ori pe ora, fiind vorba de o actiune care curata gatul. Dar in unele cazuri ea interfereaza cu odihna si devine o problema in activitatile zilnice.
Iata si mai in detaliu explicat mecanismul de tuse: cavitatea nazala, traheea si bronhiile dispun de un epiteliu ciliat (contine cili care functioneaza ca un sistem de transport pentru praf, secretii si bacterii, inlaturandu-le din tractul respirator), cunoscut sub denumirea de clearance mucociliar. In zona bronhiilor, functia sa este preluata de surfactant (strat produs la nivelul alveolelor cu rolul de a stabiliza peretii acestora in timpul expiratiei); acesta curge spre bronhii transportand particulele din alveole ce intra in zona de actiune a clearance-ului si tusea elimina particulele. Insa pe durata unei viroze, acest sistem complex este coplesit, mucozitatea nu mai poate fi eliminata si epiteliul se deterioreaza, aparand reflexul de tuse.
Doamna doctor Irina Mutiu medic specialist pediatru in cadrul sectiei de neonatologie http://www.clinicapolisano.ro:
"Tusea este unul din cele mai frecvente simptome intalnite in bolile respiratorii. Este un act reflex de aparare prin care se realizeaza eliminarea corpilor straini, a particulelor iritante, a produselor exsudative datorate proceselor inflamatorii si secretiilor abundente din caile respiratorii si de aceea uneori ea nu trebuie combatuta.
Tusea mixta presupune o combinatie intre tusea umeda si cea seaca si apare ca urmare a unui tratament incomplet, in stadii foarte variate ale tratamentului."
Citeste si:
Tusea la bebelusi: informatii utile
Cauze si simptome
Cele mai frecvente cauze ale tusei sunt racelile si gripa; in cazul acestora simptomele persista timp de mai multe zile. Alte afectiuni ale tractului respirator asociate cu tusea sunt: astmul (se produce mucus si se declaseaza tusea), bronsita, dar si fibroza chistica sau emfizemul. Insa cauza principala a tusei cronice este fumul de tigara deoarece se sporeste cantitatea de mucus din bronhii ce trebuie eliminata. Mai exista si alte cauze cum sunt praf, poluare si iritatanti din mediu (fumat pasiv, praf si smog), dar si refluxul gastroesofagian sau anumite medicamente (cum sunt cele pentru hipertensiune).
Retineti ca daca tusea este insotita de durere de piept sau dificultate in respiratie, poate fi vorba de o afectiune mai grava cum este pneumonia, cancerul de plamani, de laringe, insuficienta cardiaca congestiva etc.
Doamna doctor Camelia Cazacu specialist medicina interna www.laurusmedical.ro:
"Tusea un mecanism reflex aflat in legatura cu iritarea receptorilor tusigeni in contextul unor patologii acute/cronice care intereseaza tractul respirator (cai respiratorii superioare si inferioare). In linii mari putem vorbi despre tusea seaca sau productiva - mucoseroasa sau purulenta. Sezonul rece determina o crestere a frecventei infectiilor de cai respiratorii, astfel incat patologii de felul traheobronsita acuta, bronsita acuta sau chiar sinuzita (prin scurgerea secretiilor pe peretele posterior al faringelui) pot fi cauze frecvente de tuse.
La copil se pot mentiona cateva aspecte particulare ale tusei. Aspectul cel mai intalnit la aceasta grupa de varsta este dat de dificultatea drenarii secretiilor (nu stiu sa sufle nasucul) mai ales in pozitie de decubit dorsal, motiv pentru care secretiile sunt prelinse pe peretele posterior al faringelui determinand accese de tuse si mai important decat atat aceste secretii nedrenate pot complica o simpla intercurenta respiratorie cu forme mult mai severe (otite, bronsiolite, pneumonii). Devine astfel foarte important gestul de a aspira secretiile copilului care nu isi poate sufla nasucul corect si eficient.
Tusea seaca aparuta prin mecanism bronhoconstrictor dupa un efort fizic poate fi o forma de astm bronsic devenind astfel necesara efectuarea unei spirometrii.
Atentie trebuie acordata acceselor de tuse violenta la un pacient conoscut cu bule de emfizem pulmonar intrucat un astfel de episod de tuse poate duce la ruptura bulelor cu producerea pneumotoraxului pulmonar care reprezinta o urgenta medicala.
Trebuie mentionata si situatia copilului care trece printr-o intercurenta respiratorie remisa cu stare generala buna, afebrilitate dar care ramane cu o tuse seaca care poate persista pana la trei saptamani de la episod, pana la refacerea completa a mucoasei bronsice.
In ceea ce priveste patologia adultului, merita atentie cateva aspecte particulare cele mai multe avand legatura stransa cu fumatul si fiind o tuse semiproductiva sau productiva. Astfel vorbim despre tusitorul cronic-bronsita cronica fiind definita ca situatia in care pacientul tuseste cel putin 2 luni pe an timp de trei ani consecutiv.
La un tusitor cronic (bronsita cronica sau Boala Pulmonara Obstructiva Cronica) modificarea caracteristicilor tusei in sensul aparitiei unor accese mai dese cu secretii modificate mai vascoase, galbene - purulente pot atrage atentia asupra unei suprainfectii sau unei posibile patologii neoplazice fiind necesara efectuarea de explorari suplimentare (radiografii, tomografie, bronhoscopie).
Tusea nocturna care apare la trecerea in decubit dorsal in contextul unei patologii cardiovasculare (hipertensiune arteriala, boala cardiaca ischemica, valvulopatii) poate fi marca unei afectari importante a functiei miocardice tradand insuficienta ventriculara stanga.
Trebuie mentionata si tusea cu secretii care contin striuri sanghinolente (hemoptizia). Hemoptizia atrage dupa sine necesitatea efectuarii unor explorari suplimentare adaptate intotdeauna contextului clinic al pacientului. Cele mai frecvente aduse in discutie sunt TBC pulmonar, bronsiectaziile, neoplasmul pulmonar sau cardiace - stenoza mitrala, unele fiind chiar o urgenta medicala cum este cazul emboliei pulmonare."
Etapele normale/uzuale in care evolueaza majoritatea formelor de tuse ca simptom al unei viroze sunt: faza uscata urmata de cea umeda (desi pot aparea si in mod independent: doar uscata sau doar umeda). In cazul tusei mixte apar insa ambele faza deodata in diferite momente ale zilei. Ea poate reprezenta un semnal transmis de caile respiratorii fata de calitatea sau cantitatea alterata a mucusului, sensibilitate crescuta a receptorilor de tuse, inhalarea unui iritant, stimulare indirecta a receptorilor de tuse sau cauze psihologice (ticul de tuse). Dupa cum am mentionat si anterior, cele mai multe reprezinta fie forme complicate ale viroze, fie afectiuni preexistente, nediagosticate (sunt si situatii in care exista concomitent mai multe probleme de sanatate); cel mai adesea ascunde afectiuni de tip astmatic (astm bronsic), bronsita, crup (laringoteaheobronsita), traheita si chiar laringita. Cand este vorba de pneumonie (forma acuta) tusea mixta apare la copiii mici indeosebi (la cei mari apare cea productiva). Practic tusea mixta evidentiaza faptul ca tratamentul nu s-a adresat cauzei potrivite/nu a abordat corect toate cauzele asociate.
Citeste si:
Tratament
In mod normal tusea este autolimitata, totusi cand persista poate indica o afectiune mai grava. In cazul in care continua mai mult de 3 saptamani fara niciun motiv evident sau interfereaza cu activitatile zilnice in pofida tratamentului, trebuie sa consultati un medic.
Tusea mixta, datorita componentei complexe este dificil de abordat: daca in cazul tusei seci erau de ajutor antitusivele (suprima reflexul de tuse) si in cea productiva mucoliticele (fluidifica mucusul, usurand indepartarea sa), remediile pentru ea sunt distincte si implica o atentie deosebita pentru prevenirea complicatiilor. Pot fi recomandate in acest sens siropuri de tuse destinate ambelor tipuri de tuse, cum este Eurespal, siropuri cu continut de codeina (pentru relaxarea cailor respiratorii), siropuri pe baza de plante (care se adreseaza deseori ambelor forme de tuse-seaca si productiva-cum sunt Plantusin, Grintuss, Koflet, Prospan), antihistaminice (care au si un usor rol sedativ) sau aerosoli (Ventolin, Flixotide). Pot fi de ajutor si comprimatele de supt care declanseaza o secretie sporita de saliva (ce amelioreaza inflamatia gatului); uleiurile aromatice din compozitie uneori irita membranele mucoase sau conduc la deranjamente stomacale. Retineti ca majoritatea siropurilor de tuse pot conduce si la o serie de reactii adverse, prin urmare este important sa cititi cu atentie prospectul si sa respectati dozajul; in cazul gravidelor sau al copiilor trebuie sa aveti aprobarea medicului. Antibioticele se administreaza doar in cazurile in care tusea constituie un simptom al unei infectii bacteriene (in cele mai multe cazuri este vorba de infectii virale); pentru identificarea corecta a microbului, medicul poate indica o cultura de sputa/exudat faringian.
Este important de retinut ca medicamentele pentru tuse si raceala nu trebuie administrate copiilor fara acordul unui medic; cele care contin aspirina sunt complet interzise din cauza posibilitatii aparitiei sindromului Reye. Poate fi de ajutor un umidificator de camera, in special daca tusea apare noaptea (aerul umidifiat ajuta la lichefierea mucusului si transformarea tusei in productiva); asigurati-va ca il curatati frecvent deoarece bacteriile si fungii se pot prolifera in cadrul sau si pot agrava tusea. De asemenea, este important sa mentineti o hidratare sporita a corpului prin administrarea de lichide (in special apa care este cel mai bun expectorant, ajutand la subtierea secretiilor si eliminarea lor) si evitarea iritantilor (mai ales a fumului de tigara). Sunt disponibile si tincturi sau lotiuni cum sunt cele cu camfor sau cu mentol care pot ameliora tusea sau gargara cu apa calda cu sare de mai multe ori pe zi (elimina flegma din gat). Retineti ca nu sunt indicate medicamentele care contin intr-un singur produs mai multe substante deoarece nu sunt la fel de utile (si de altfel nici nu dispun de dozajul necesar pentru a fi cu adevarat eficace).
Doamna doctor Irina Mutiu medic specialist pediatru in cadrul sectiei de neonatologie http://www.clinicapolisano.ro:
"Tratamentul corect se adreseaza cauzei care a declansat acest reflex, tusea fiind doar un element de diagnostic ajutator al bolii de baza.
Pentru ameliorarea tusei sunt utile urmatoarele:
- Incaperea sa fie luminoasa si bine aerisita
- Pastrati o temperatura si umiditate corespunzatoare in incapere -aerul umed va calma caile respiratorii si va fluidiza secretiile din gat si plamani.
- Evitati fumatul
- Hidratare corespunzatoare - apa este un expectorant fabulos care va contribui la subtierea mucusului si calmarea tusei.
- Utilizati diverse aplicatii calde pe zona gatului si a pieptului, pentru a calma simptomele.
- Folositi unguente care contin uleiuri esentiale pe care sa le aplicati pe zona pieptului.
- Inhalati uleiuri esentiale de lavanda, eucalipt sau altele cu rol expectorant. Puteti sa le introduceti si in baia calda pe care o faceti inainte de culcare."
In cazul in care expectoratia devine galbena, maronie sau verde, dar si cu sange, poate fi vorba de infectie si trebuie sa apelati de urgenta la medic; de asemenea si in cazul in care apare febra, eczema pe piele, durere de piept, de ureche, scurtarea repiratiei, letargie sau durere in dinti/sinusuri. Tusea excesiva poate cauza ruperea si sangerarea vaselor de sange din gat. Pentru a preveni tusea, evitati factorii iritanti, fumul de tigara si poluantii atmosferici si luati in considerare un aparat de aer conditionat (mai ales pentru cei care sufera de astm si/sau alergii sezoniere).
Doamna doctor Irina Mutiu, medic specialist pediatru in cadrul sectiei de neonatologie http://www.clinicapolisano.ro/
"Complicatii
- Tusea poate fi epuizanta. Efortul de tuse poate lasa pacientul fara energie si ii perturba somnul.
- Insuficienta respiratorie
- Pneumotorax, pneumomediastin, hernie ombilicala, prolaps rectal
- Epistaxis, hemoragii subconjunctivale
- Secundare hipoxiei - convulsii, sincopa
- Malnutritie
- Scadere in greutate
- Hiperreactivitate bronsica"
Citeste si:
Tusea la copii: remedii homeopatice
5 tratamente naturiste pentru tuse la copii
Cum tratezi tusea rapid si eficient
Multumim doamnelor doctor Camelia Cazacu si Irina Mutiu pentru informatiile oferite.
Surse:
www.healthcommunities.com; www.panadol.com.au; www.theasthmacenter.org; www.cursulaspirin.ro