Trifoiul roșu: beneficii
Deși nu există dovezi științifice care să susțină aceste utilizări, trifoiul roșu este folosit pentru a trata o varietate de afecțiuni. Printre acestea se numără bolile de inimă, artrita, osteoporoza, tulburările pielii, problemele respiratorii și problemele de sănătate ale femeilor, precum simptomele menstruale și ale menopauzei. Trifoiul roșu se administrează atât pe cale orală, ca supliment alimentar, cât și sub formă de ceaiuri sau pudră.
Trifoiul roșu pentru menopauză
Pe măsură ce o femeie ajunge la menopauză, scăderea hormonilor de reproducere, și anume estrogenul, poate duce la o creștere a fluctuației osoase și la o scădere a densității minerale. Un studiu din 2015 efectuat pe 60 de femei în premenopauză a constatat că administrarea a 150 ml de extract de trifoi roșu, conținând 37 mg de izoflavone pe zi timp de 12 săptămâni, a dus la o pierdere mai mică a densității minerale osoase în coloana lombară și gât, comparativ cu grupul placebo. De asemenea, conținutul ridicat de izoflavonă al trifoiului roșu ajută la scăderea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne. Un alt studiu a constatat că utilizarea a 80 mg de trifoi roșu (Promensil) timp de 90 de zile poate ajuta la ameliorarea bufeurilor la femeile cu simptome severe (5 sau mai multe pe zi) Trifoiul roșu a arătat îmbunătățiri ușoare în alte simptome ale menopauzei, cum ar fi anxietatea, depresia și uscăciunea vaginală.
Trifoiul roșu pentru cancer
Utilizarea trifoiului roșu în multe părți ale lumii ca remediu natural împotriva cancerului i-a determinat pe oamenii de știință să studieze cu atenție planta. Dovezile preliminare sugerează că izoflavonele din trifoiul roșu pot opri creșterea celulelor canceroase sau pot ucide celulele canceroase în eprubete. Cercetătorii afirmă că trifoiul roșu poate ajuta la prevenirea unor forme de cancer, cum ar fi cancerul de prostată. Cu toate acestea, din cauza estrogenului crescut din plantă, ar putea contribui și la formarea unor tipuri de cancer, precum cancerul de sân. Până la efectuarea unor cercetări suplimentare, medicii nu pot recomanda trifoiul roșu pentru a preveni cancerul. Femeile cu antecedente de cancer mamar nu trebuie să ia trifoi roșu.
Contraindicații
Nu ar trebui să iei trifoi roșu dacă:
- Ești gravidă sau alăptezi.
- Utilizezi Tamoxifen (Nolvadex). Cancerele sensibile la estrogen, cum ar fi cancerul de sân sau cancerul ovarian sunt cancere care sunt afectate de nivelul de estrogen din organism. Trifoiul roșu afectează și nivelul de estrogen din organism. Prin afectarea estrogenului din organism, trifoiul roșu poate reduce eficacitatea Tamoxifenului.
- Iei metotrexat. Trifoiul roșu poate provoca efecte toxice, inclusiv vărsături severe și dureri în abdomenul superior.
- Iei medicamente care încetinesc coagularea sângelui. Cantități mari de trifoi roșu ar putea încetini coagularea sângelui. Administrarea de trifoi roșu împreună cu medicamente care, de asemenea, încetinesc coagularea ar putea crește șansele de vânătăi și sângerări.
- Folosești pilule contraceptive. Dacă iei pilule contraceptive împreună cu trifoi roșu, utilizeză o formă suplimentară de contracepție, cum ar fi prezervativul.
Cum folosești trifoiul roșu
Florile de trifoi roșu au fost utilizate în mod tradițional ca sedativ, pentru purificarea sângelui și pentru tratarea afecțiunilor respiratorii. Astăzi, îl consumăm de obicei sub formă de supliment sau de ceai din flori uscate. Este disponibil și sub formă de tincturi și extracte. Se poate cumpăra din magazinele naturiste, farmacii sau online.
Ceai de trifoi roșu
- Pentru a prepara ceaiul de trifoi roșu, adaugă 4 grame de flori uscate (sau pungi de ceai de trifoi roșu) la 1 cană (250 ml) de apă clocotită și lasă-l pe foc timp de 5-10 minute.
- Din cauza raportărilor privind efectele secundare după 5 cani (1,2 litri) pe zi, este mai bine să vă limitați aportul zilnic la 1-3 cani (240-720 ml).
- Ceaiul de trifoi roșu este benefic în cazul gripei sau răcelii. Pentru ameliorarea febrei, se recomandă consumul ceaiului rece. Datorită proprietăților antiinflamatoare, florile de trifoi roșu curăță organismul și sângele de toxine.
Ceai de trifoi roșu pentru fertilitate
- Trifoiul roșu are compuși precum izoflavone și fitoestrogeni care ajută la creșterea echilibrului hormonal la femei. Fitogenul leagă receptorii de estrogenul din organism și produce răspunsuri fiziologice, în timp ce izoflavonele reglează nivelurile de estrogen și promovează echilibrul hormonal, crescând șansele de fertilitate.
- Potrivit experților în fertilitate, creșterea de estrogen rezultată din utilizarea trifoiului roșu ajută la producerea foliculului și a ouălor, pregătind corpul pentru ovulație.
- În plus, trifoiul roșu conține minerale și vitamine sănătoase precum calciu, vitamina C, potasiu, magneziu, crom, fosfor, niacină și tiamină. Acești nutrienți sunt esențiali pentru menținerea unui corp sănătos și, de asemenea, pentru relaxarea sistemului nervos, ceea ce ajută la creșterea fertilității.
Tinctura de trifoi roșu
- Ingrediente: 3-4 căni de flori de trifoi roșu proaspăt, 2 căni de vodcă fără aromă.
- Clătește ușor florile pentru a îndepărta orice murdărie. Împachetează-le bine într-un borcan de sticlă. Pune cât mai multe flori posibil.
- Umple borcanul cu vodcă până când florile sunt complet acoperite. Acoperă cu un capac bine potrivit și lasă-l să stea într-un loc răcoros și întunecat. Verifică borcanul și amestecă-l la fiecare câteva zile. Ar trebui să vezi culoarea scurgându-se din flori pe măsură ce tinctura se formează.
- După o lună, scurge tinctura printr-o pânză și strânge bine pentru a extrage cât mai mult lichid posibil. Împachetează tinctura în sticle de sticlă pentru utilizare ulterioară.
- Tinctura de trifoi roșu se poate consuma împreună cu ceaiul pentru creșterea imunității sau tratarea anumitor afecțiuni respiratorii.
Surse foto: www.naturesgardencandles.com