Ce este menopauza
Aceasta se referă la întreruperea definitivă a menstruației, în condițiile în care nu mai sunt produși hormonii sexuali ovarieni (estrogenul și progesteronul). Pentru a se primi diagnosticul de menopauză, este necesar ca menstruația să nu se mai producă timp de 12 luni.Menopauza este un proces biologic normal, care de regulă se instalează după vârsta de 40 de ani (s-a estimat că vârsta medie de instalare a menopauzei este 50 de ani). Cu toate acestea, în anumite cazuri (precum efectuarea unei histerectomii, chimioterapia sau radioterapia din zona abdomenului sau pelvisului), ea se va produce mai repede.
Etapele menopauzei
Perimenopauza
Odată ce înaintăm în vârstă, numărul și calitatea ovululelor vor scădea, iar din acest motiv se vor produce unele tulburări ale ciclului menstrual (de exemplu, menstruațiile sunt neregulate sau însoțite de sângerări mai abundente). Acest fenomen are o durată variabilă (între 2 și 8 ani), culminând cu încheierea sângerărilor menstruale.
Menopauza și postmenopauza
După o perioadă în care ciclurile menstruale sunt mai puțin previzibile, acestea vor înceta definitiv. Urmează un interval în care nivelul de estrogen va începe să se echilibreze ușor, dar este tot la un nivel scăzut. De aceea, este posibil să apară tot felul de probleme neplăcute, precum: uscăciunea vaginală, uscarea bruscă a pielii, reducerea densității osoase.
Cum știi că vei intra la menopauză
În lunile sau anii care vor precede menopauza te vei confrunta cu tot felul de simptome. Intensitatea lor este diferită de la femeie la femeie. Iată la ce te poți aștepta:
Menstrele devin neregulate
Va fi ceva obișnuit să existe luni în care să nu ai menstruație când ești în perimenopauză. După o lună sau două fără menstruație, poți să te aștepți ca aceasta să revină brusc. De asemenea, există posibilitatea ca menstruația să nu fie prezentă timp de mai multe luni, după care să ai din nou câteva luni consecutive cu mestruație.
O altă caracteristică a tranziției spre menopauză este că menstruațiile pot să fie mult mai puțin abundente ca în mod obișnuit sau, dimpotrivă, să fie mai abundente și să se întindă pe parcursul mai multor zile.
Întrucât există posibilitatea să mai rămâi însărcinată și în perioada perimenopauzei, se recomandă să consulți cât mai rapid un medic în cazul în care mentruația nu a fost prezentă mai mult de 1 lună, dar tu nu ești sigură dacă te afli sau nu în tranziția către menopauză.
Pentru ca un medic să se convingă de faptul că ești într-adevăr la menopauză, îți va recomanda efectuarea unor analize.De exemplu, verificarea nivelului hormonului de stimulare foliculară (FSH) poate fi un bun indicator pentru a vedea dacă ovarele mai au sau nu activitatea obișnuită.
Citește și: Semne care îți arată că suferi de un dezechilibru hormonal
Te confrunți adesea cu „valuri" bruște de căldură
Acestea se mai numesc și bufeuri și sunt însoțite de înroșirea bruscă a feței, transpirație excesivă, palpitații. Intensitatea și durata lor este variabilă. Uneori, ele pot surveni și pe timpul nopții, provocând transpirații ce-ți vor perturba considerabil somnul.
Schimbări bruște de dispoziție
De regulă, ele sunt asociate cu odihna insuficientă de pe timpul nopții, care este provocată de bufeuri. Pot fi însoțite și de iritabilitate și de tendința spre stări depresive, cu atât mai mult cu cât scăderea nivelului de estrogen va favoriza și diminuarea funcționării optime a neurotransmițătorilor responsabili cu reglarea dispoziției.
Uscăciunea vaginală și disconfortul prezent în zona vezicii urinare
Odată ce nivelul de estrogen se va reduce, pereții vaginali vor începe să-și piardă elasticitatea și să fie uscați (Din acest motiv, putem resimți disconfort în timpul activității sexuale).
În ceea ce privește vezica urinară, estrogenul redus va favoriza apariția infecțiilor urinare , ce pot fi adesea recurente.
Totodată, trebuie să știm că deficitul de estrogen va duce la slăbirea mușchilor din zona pelviană, ceea ce ne poate predispune inclusiv spre incontinență urinară.
Nivelul fertilității va scădea
Așa cum s-a precizat anterior, în perimenopauză putem încă să rămânem însărcinate. De aceea, va fi cel mai sigur dacă vom continua să utilizăm pilule contraceptive până când vom sesiza că nu mai avem menstruație timp de 12 luni consecutive.
Libidoul poate să se diminueze
În urma fluctuațiilor mari de estrogen și progesteron, există posibilitatea ca libidoul să nu mai fie la fel ca în mod obișnuit. Cu atât mai mult cu cât intervin și uscăciunea vaginală, bufeurile sau chiar schimbările de dispoziție, putem să nu mai fim la fel de doritoare de a avea relații intime.
Poți sesiza o creștere bruscă în greutate
Din cauza multiplelor transformări hormonale ce însoțesc intrarea la menopauză, poți să te afli în situația de a vedea că ai acumulat niște kilograme în plus. Specialiștii spun că în această perioadă ne putem îngrășa cu precădere în regiune abdomenului. De asemenea, ei sunt de părere că și factorul genetic joacă un rol semnificativ din acest punct de vedere: dacă mama ta sau bunica ta s-au îngrășat în preajma instalării menopauzei, este foarte posibil să se întâmple la fel și cu tine.
Un alt avertisment pe care ni-l dau specialiștii, cu privire la kilogramele în plus de la menopauză, este și acesta: lipsa de somn sau stările depresive ne pot face mai dornice să consumăm alimente nesănătoase, ceea ce va favoriza creșterea în greutate.
Nivelul de colesterol din organism se poate modifica
Pentru acest fenomen este responsabilă tot scăderea estrogenului din organism, care va crește predispoziția spre producere a colesterolului „rău". Pe acest fond va crește și riscul de a ne confrunta cu tot felul de maladii cardiace.
Alte simptome care îți pot indica faptul că vei fi la menopauză sunt:
• Dificultăți de concentrare și unele tulburări de memorie
• Dureri de cap obișnuite sau migrene
• Articulații mai rigide, însoțite de apariția durerilor
• Palpitații
• Fragilizarea părului
• Sânii devin mai lipsiți de fermitate și au pielea mai uscată (pe fondul scăderii producției de estrogen).
Citește și: MENOPAUZA. Cum calmezi simptomele. Metode de prevenire naturala a instalarii menopauzei
Când ar trebui să mergi la un consult medical
Este recomandat să procedezi astfel de îndată ce sesizezi că ai oricare dintre simptomele de mai sus, în mod constant. Medicul îți poate recomanda un examen pelvian, îți va recomanda analize (hormonale, legate de verificarea nivelului de colesterol sau privind funcționarea tiroidei), ecografii (atât în zona pelviană, cât și mamară) sau o mamografie.
În același timp, nu mai sta pe gânduri dacă simpomele prezentate se agravează și dacă ajung să-ți afecteze considerabil activitățile zilnice.Cel mai important este să te prezinți la medic dacă:
• Sângerările din perioadele cu menstruație sunt foarte abundente (de exemplu, dacă este nevoie să-ți schimbi absorbantul de la o oră la alta)
• Sângerările se extind pe o durată mai mare de 7 zile
• Observi sângerări în intervalele dintre menstruații
• Ciclurile menstruale sunt mai scurte de 21 de zile
Cum să te simți mai bine în perioada de intrare la menopauză
Vei trece mai ușor peste intervalul care te pregătește de menopauză dacă vei încerca să faci zilnic oricare dintre demersurile de mai jos:
• Ai grijă cum te îmbraci- Pentru a face mai bine față bufeurilor, îmbracă-te în straturi, astfel încât să-i permiți pielii să respire. De asemenea, încearcă să reglezi temperatura încăperilor în care stai (pentru a evita excesul de temperatură)
• Fii foarte atentă la ceea ce mănânci sau bei- Anumite alimente nu vor face altceva decât să alimenteze bufeurile. De exemplu, ocolește alimetele prea picante, băuturile cu cafeină sau cele cu alcool
• Evită fumatul-Studiile au arătat faptul că femeile care fumează vor avea bufeuri mai frecvente decât acelea care nu fumează
• Încearcă să scapi de kilogramele în plus- Din nou, bufeurile vor fi mai accentuate dacă ai exces ponderal. Străduiește-te deci să nu acumulezi prea multe kilograme!
• Relaxează-te cât poți de mult- De exemplu, încearcă diverse tehnici de respirație ce vizează relaxarea. Chiar dacă nu te vor ajuta prea mult când ai bufeuri, te vor ajuta să ai parte de un somn mai bun
• Poți să recurgi la anumite suplimente alimentare pe bază de plante- Nu face acest lucru fără a consulta un specialist în prealabil, întrucât poate exista riscul de interacțiune cu alte medicamente pe care le iei sau suplimentele respective îți pot crea diverse reacții adverse. În cazul în care îți vor fi recomande unele, cel mai probabil vor fi pe bază de: Black cohosh, ginseng (util mai ales pentru reducerea insomniilor din menopauză), soia sau semințe de in.
Opțiuni de tratament pentru ameliorarea simptomelor din cadrul menopauzei
Întrucât menopauza este un proces firesc, nu este neapărat necesar să fie urmat un tratament anume. Cu toate acestea, anumite simptome pot fi foarte supărătoare și te vor determina să cauți ajutor medical. Ți se pot recomanda oricare dintre următoarele tratamente, pe termen scurt:
• Terapiile homonale de scurtă durată, inhibitorii selectivi de serotonină, anumite antidepresivele sau unele speciale pentru hipertensiune
• Administrare de progesteron pentru ameliorarea menstruațiilor prea abundente
• Unguente vaginale cu cantități mici de estrogen (acestea pot îmbunătăți elasticitatea pereților vaginale, asigurând lubrifierea necesară)
• Terapia de subtituție hormonală bioidentică- Aceasta cuprinde medicamente cu extracte de plante sau de soia, dar nu va fi utilizată decât pentru scurt timp, întrucât și ea prezintă riscul apariției unor efecte adverse, similare celor provocate de terapia de substituție hormonală clasică (de exemplu, unele medicamente ce țin de acest fel de terapie hormonală, dacă sunt administrate pe termen lung, pot fi asociate unui risc mai ridicat de apariție a accidentului vascular, de maladii cardiace, de tromboză etc.)
În schimb, pentru administrarea pe termen mai îndelungat, ți se pot recomanda suplimente alimentare pe bază de:
• Vitamina D- Studiile au demonstrat, de-a lungul timpului, că femeile care au luat suplimente de vitamina D înainte de intrarea la menopauză se confruntă cu mai puțin fluctuații ale dispoziției și cu stări depresive, prin comparație cu acelea care au deficit de vitamina D
• Vitamina K-Poate să contribuie la reducerea pericolului de a dezvolta osteoporoză, întrucât va îmbunătăți densitatea osoasă
• Vitamina E- Un studiu realizat în anul 2007 a arătat că femeile care pot beneficia zilnic de 400 de IU de vitamina E vor avea mai puține simptome supărătoare, mai ales bufeuri
• Vitamina B- Și în acest caz, un studiu american din anul 2010 a evidențiat următorul fapt: femeile care au luat suplimente de vitamina B (mai ales B-12) în premenopauză aveau o stare psihică mai bună decât acelea care aveau deficit de vitamina B
Un asemenea supliment alimentar, la care poți recurge oricând în perioada de premenopauză și la menopauză, este și Vitoral D Spray Oral pentru adulți.
Acesta este un supliment alimentar cu gust de mentă și xylithol, sub formă de spray, destinat administrării orale. Conţine o combinaţie de Vitamina D3 (colecalciferol) și Vitamina K2, care contribuie la absorbţia eficientă a calciului și la menţinerea sănătaţii sistemului osos și a dinților.
Vitamina D are un rol esențial în vederea menținerii unei stări de sănătate optime, fiind utilă și pentru absorbţia/utilizarea eficientă a calciului și fosforului, pentru menținerea funcției normale a sistemului musculare și pentru funcționarea normală a sistemului imunitar.
Vitamina Ka este cea care contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și la coagularea normală a sângelui.
Vitoral D pentru adulți nu conține coloranţi artificiali, gluten, grăsimi, sare, drojdie sau lactoză, fiind potrivit inclusiv pentru vegetarieni, diabetici și persoane care suferă de boala celiacă. Spray-ul nu conține ingrediente care să cauzeze crampe!
Pentru administrare, spray-ul se va agita bine. Se recomandă a se folosi câte 1 puf pe zi (În acest caz, conținutul poate fi suficient pentru 120 de zile). În cazuri severe, se pot folosi până la 3 pufuri pe zi.
Voi știați până acum detalii despre intrarea la menopauză?
Surse:
www.livestrong.com, www.mayoclinic.org, www.nhs.uk,www.sfatulmedicului.ro, www.webmd.com