Compania americană care a realizat acest demers se numește „Moderna Therapeutics” și a reușit să producă vaccinul împotriva COVID-19 la 42 de zile după ce secvența genetică a virusului a fost stabilită de către oamenii de știință chinezi.
Vaccinul s-a putut realiza în SUA întrucât a fost utilizată o metodă relativ nouă de cercetare genetică. Aceasta a putut să creeze în laborator proteinele din noul coronavirus, astfel încât ele să direcționeze celulele din organism pentru a se contracara virusul. De asemenea, în acest nou vaccin se regăsește acidul ribonucleic (ARN), provenit din ADN, capabil și el să producă proteine și care este responsabil de funcționarea normală a celulelor. Odată ce prin vaccin ajung în organism proteinele de la coronavirus, celulele sistemului imunitar prezente în limfă vor procesa ARN-ul și vor produce, la rândul lor, proteinele apte să identifice coronavirusul și să îl distrugă.
Având în vedere tehnologia folosită pentru prepararea vaccinului, președintele companiei „Moderna Therapeutics”, Stephen Hoge, a declarat: „mARN-ul este precum o moleculă ce conține software. Astfel vaccinul nostru este ca un program de software pentru corp care produce proteinele virale ce pot genera un răspuns din partea sistemului imunitar”.
Primele fiole cu noul vaccin contra coronavirusului au fost distribuite la Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA (parte a Institutelor Naționale de Sănătate din Bethesda) pentru ca în luna aprilie să poată fi testate pe subiecți umani.
Președintele „Moderna Therapeutics” a precizat că, pâna ca noul vaccin să poată fi distribuit global, ar putea să dureze cam 1 an-1 an și jumătate. În plus, vor mai fi necesare teste, cercetări și avize pentru ca acesta să poată fi distribuit fără probleme pe piață.
Alături de acest vaccin, în SUA s-a propus spre testare și un medicament împotriva noului coronavirus. Acest medicament fusese creat inițial pentru Ebola, poartă numele de Remdesivir, iar experții de la Centrul Medical al Universității din Nebraska au început deja testarea sa pe un pacient american care s-a oferit voluntar. Pacientul a fost evacuat de pe nava de croazieră „Diamond Princess”. Alături de el, s-a menționat că și alte persoane infectate cu coronavirus și spitalizate vor fi implicate în testarea eficienței noului medicament.
Până în prezent, în SUA s-au realizat testări ale Remdesivir pe animale, rezultatele fiind încurajatoare în privința contracarării unor virusuri similare noului coronavirus: cel care provoacă Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și cel care provoacă Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).
O altă mențiune a specialiștilor de la Centrul Medical al Universității din Nebraska a fost că pacienții care vor fi implicați în studiu vor primi câte 200 de miligrame de Remdesivir intravenos la debutul studiului, apoi câte 100 de miligrame în timpul spitalizării, după o perioadă de 10 zile. Alături de ei, se va apela și la un alt grup de pacienți, cărora li se va aplica un tratament tip placebo, similar cu Remdesivir.
Vor fi necesare și analize de sânge și prelevarea de probe biologice din nas și gât, la fiecare 2 zile, pentru a se vedea exact care este nivelul infectării cu coronavirus.
Cei care vor pune în practică testarea Remdesivir pe pacienți au spus că, chiar dacă medicamentul nu va reuși să elimine complet infecția, dacă va limita cantitatea de virus din sânge, ar putea fi binevenit în lupta contra răspândirii infecțiilor cu coronavirus.
Surse: digi24.ro, romania.europalibera.org, stirimondene.fanatik.ro
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com