Cum recunosti tipurile de tuse
Tusea este un mecanism de aparare fiziologica fata de o agresiune a cailor respiratorii, de origine variata. Este o expiratie brusca ce are drept scop curatarea de secretii si de corpi straini din arborele traheobronsic. Ea poate fi voluntara sau reflexa. Foarte important de retinut este ca tusea nu este o boala, ci doar un simptom. Ea te anunta ca in corp exista o problema.
Fiecare dintre noi a avut parte de episoade de tuse seaca sau productiva, si, desi, de cele mai multe ori cele doua tipuri de tuse pot fi usor diferentiate, avand manifestari diferite, exista situatii, mai ales in cazul copiilor, cand diferenta este foarte subtila.
Tusea este de doua tipuri: Tusea uscata - cu un timbru uscat, fara secretii si tusea productiva - cu un timbru grav, urmata de expectoratii.
Tusea seaca este iritanta, obositoare, fara expectoratii si este nevoie de interventia unor remedii pentru a fi calmata. De cele mai multe ori, cauzele acestui simptom pot fi alergiile, infectiile virale sau bacteriene dar si iritarea laringelui. Acest tip de tuse se intalneste adesea in infectiile acute ale cailor respiratorii superioare si este foarte daunatoare. In timpul unui episod de tuse seaca, aparatul respirator si cel cardiovascular sunt extrem de solicitate. Din punct de vedere medical, in cele mai multe cazuri, o tuse seaca nu inseamna nimic grav si este usor de tratat. De cele mai multe ori, tusea seaca avertizeaza ca urmeaza o raceala.
Tusea productiva se manifesta cu expectoratii de secretii bronhoalveolare si este nevoie de interventia unor remedii pentru a fi ajutata sa se vindece. Cauzele care duc la acest simptom sunt infectii ale rino-faringelui sau chiar afectiuni ale plamanilor. Chiar daca este greu de crezut, tusea productiva este benefica pentru organism intrucat ajuta la eliminarea secretiilor si deblocarea cailor respiratorii. Copiii mai mari pot scapa usor de mucozitati pentru ca sunt in stare sa le scuipe. Probleme apar in cazul copiilor mici care nu stiu sa elimine sputa si astfel mucozitatile se aduna in gat si pot provoca voma.
Tusea poate fi tratata cu remedii homeopate cu rezultate foarte bune pentru ca nu au efecte secundare sau contraindicatii. Pot fi administrate tuturor: adulti, copii, femei insarcinate, sugari si varstnici. Foarte important de retinut este ca in alegerea medicamentului homeopat trebuie sa tii cont de: tipul tusei (productiva sau uscata), examenul clinic, stadiul evolutiv, febra si simptome.
Remedii homeopatice indicate pentru tusea seaca
DROSERA este un remediu foarte bun contra tusei seci, spastice si sufocante ce se agraveaza pe timpul noptii si in clinostatism (pozitia culcata a corpului). Persoana cu aceste simptome poate simti ca si cum are in permanenta ceva in gat.
SPONGIA TOSTA este un remediu excelent in tusea seaca, stridenta care cedeaza la cald si in clinostatism. Persoana poate simti inainte sa tuseasca senzatia de gadilitura in piept. Tusea se agraveaza, in general, atunci cand se vorbeste sau cand se beau bauturi reci.
BRYONIA este unul dintre cele mai cunoscute remedii homeopatice folosite contra tusei seci ce se agraveaza la cea mai mica miscare si la caldura. In general, persoana cu aceste simptome nu se misca foarte mult, iar starea generala este una alterata.
RUMEX CRISPUS este un remediu foarte eficient in tusea seaca si atunci cand persoana prezinta durere retrosternala. De obicei nu este nevoie de miscari bruste pentru ca tusea sa apara, ci chiar si diferentele mici de temperatura intre camere o pot provoca.
STICTA PULMONARIA este un remediu homeopatic folosit cu succes in tusea seaca, iritanta si continua. Persoana poate simti la respiratie o durere la nivelul sinusurilor frontale.
Remedii homeopatice indicate pentru tusea productiva
IPECA este indicata in tusea spastica cu varsaturi si expectoratie puternica. Persoana este iritabila, are senzatie de sufocare, iar crizele de tuse se termina intotdeauna cu varsaturi.
ANTIMONIUM TARTARICUM este un remediu homeopatic excelent in tratarea tusei dispneice si axfisiante, unde expectoratia este vascoasa, cu debut dificil si se agraveaza la caldura si in pozitia culcat.
COCCUS CACTI este indicat in tusea in chinte (cu accese puternice), de tip convulsiv unde expectoratia este una filanta, albicioasa. Persoana are senzatie de fir de par sau de gadilitura la nivelul gatului, tusea agravandu-se la caldura.
PULSATILLA este un remediu homeopatic ce te poate scapa de tusea productiva, care este insotita de nas infundat in timpul noptii si pierderea gustului si al mirosului.
Dr. Bardas Mihai, medic de familie, recomanda siropurile de tuse homeopate pentru tratamentul tusei, fie ea seaca sau productiva. "Este bine sa incercam remedii naturale, daca acestea nu dau rezultate cel mai bun sfat este sa consultati un medic. Siropurile homeopatice ar fi prima mea alegere, fara sa consult pacientul. Nu fac rau, la fel cum nu fac rau nici ceaiurile de chimen, tei, busuioc. Mierea ajuta si ea in caz de tuse."
Stodal
Stodal este un sirop de tuse homeopatic care contine compusi indicati atat in tusea seaca cat si in tusea productiva. Amelioreaza si vindeca tusea de orice origine: laringite, traheite si bronsite. Totodata, compusi precum Tolu si Polygala au o actiune decongestionanta si emolienta, factori extrem de importanti in vindecarea tusei.
Stodal este un sirop de tuse homeopatic fara niciun efect secundar. Nu da somnolenta, nu induce depresie respiratorie, nu produce constipatie, greata, varsaturi si nu interactioneaza cu alte medicamente. In plus, are o actiune rapida, fara a induce insa depresia respiratorie, somnolenta si greata. Iar gustul delicios de caramel il face sa fie usor de ingerat si de catre copii.
Stodal se gaseste in farmacii.