Definitie
Sinuzita reprezinta o inflamatie la nivelul celor 8 perechi de sinusuri din corpul copilului tau. Mai exact, este vorba despre o infectare a mucoasei ce se afla in interiorului sinusurilor. Debutul sinuzitei la copii este foarte usor de confundat cu raceala. Daca dupa o perioada de 10 zile de la aparitia primelor simptome acestea nu isi pierd in intensitate, este nevoie sa te adresezi unui medic specializat in Oto-Rino-Laringologie (ORL).
Ce sunt sinusurile?
Sinusurile sunt cavitati de aer situate la nivelul capului. Sinusurile copilului tau nu sunt suficient de dezvoltate la nastere. Acestea vor ajunge la maturitate odata cu micutul tau, in jurul varstei de 20 de ani. Exista sinusurile frontale, maxilare, etimoidale (intre ochi) si cel sfenoidal.
Sinuzita acuta la copii
Acest tip de sinuzita dureaza mai putin de 4 saptamani. Starea copilului va trece de la senzatii de ameliorare in timpul zilei, la cele de agravare in timpul serii.
Se manifesta prin scurgeri nazale, cefalee (durere de cap), tuse si obstructtie nazala unilaterala. Aceste simptome incep sa se amelizoreze inca de la primele zile de administrare a tratamentului prescris de medic.
Important! Daca starea micutul se imbunatateste considerabil intr-un timp scurt, tratamentul trebuie urmat in continuare.
Sinuzita cronica la copii
Aceasta forma de sinuzita este deseori asimptomatica ( nu prezinta simptome clinice) si poate dura timp de 8 saptamani, sau chiar mai mult. Isi face simtita prezenta prin scurgeri nazale urat mirositoare. De regula, copilul nu acuza dureri de cap, insa mucusul infectat de la nivelul mucoasei sinusurilor poate provoca aparitia unei tuse seci.
Important! Singurul tratament administrat este cel indicat de medical ORL-ist. Acesta va examina nasul, urechile si gatul. In functie de diagnosticul stabilit se incepe etapa de tratare.
Cauze si simptome ale sinuzitei la copii
Sinuzita la copii, spre deosebire de cea intalnita la adulti este mai greu de diagnosticat. Acest lucru este cauzat de simptomele greu de recunoscut si cauzele complexe.
Aceasta afectiune a sinusurilor este cauzata in principal de o infectie virala a cailor respiratorii. Membrana mucoasa se inflameaza si blocheaza drenajul mucusului catre gat sau nas. Astfel, fluidele stagneaza si incep sa provoace durere si presiune. Acesta este mediul propice in care bacteriile se pot dezvolta corespunzator.
Sinuzita la copii mai poate fi cauzata de alergii nazale, polipi, deviatie de sept si ale afectiuni la nivelul structurii nasului.
Principalele simptome ale sinuzitei sunt durerile si presiunea de la nivelul capului si senzatia de nas infundat sau plin de mucus. Cand copilul se apleaca sau se ridica brusc, durerile si senzatia de presiune se accentueaza.
Copiii mici vor avea simptome normale de raceala precum, febra usoara, nasul infundat. La varsta adolescentei simptomele de sinuzita devin mai evidente si mai usor de indentificat. Astfel, copiii pot acuza dureri de cap, presiune asupra ochilor, dureri de dinti, congestie nazala si febra.
Important! Cand copilul mic acuza dureri de cap, parintii au tendinta sa le asocieze cu sinuzita. Gresit! Sinusurile frontale se dezvolta abia dupa varsta de 6-7 ani. Astfel, este indicat un consult de specialitate pentru a descoperii cauza exacta a durerilor de cap.
Sinuzita la copiii este 4 tipuri, in functie de localizarea ei:
Sinuzita etimoidala - este des intalnita la copii. Sinusul etimoidal este situat in spatele radacinii nasului, intre ochi. Se manifesta prin durere si inflamare a coltului intern al ochiului.
Sinuzita maxilara - se manifesta prin dureri dentare dar si o forma de cefalee frontala.
Sinuzita sfenoidala - poate fi descoperita in urma unei radiografii. Se manifesta prin dureri in spatele ochiului.
Sinuzita frontala - sinusurile frontale (drept si stang) sunt situate in osul frontal. Se manifesta prin dureri de cap. Din cauza blocarii scurgerilor nazale, sinuzita frontala se poate agrava, tranformandu-se in meningita.
Tratamentul sinuzitei la copii
Formele prin care se trateaza sinuzita depind foarte mult de tipul acesteia. Astfel, pentru forme usoare pot si utilizate medicamente care sa micsoreze diametrul vaselor se sange (vasoconstrictoare) si spray-uri nazale.
Important! Indiferent de forma sinuzitei, trebuie sa ceri parerea unui medic inainte sa incepi orice fel de tratament.
Sfatul specialistului
|
INFLUCID |
Atunci cand simptomele de raceala persista timp de mai multe saptamani, forma sinuzitei poate fi mai grava. Pentru astfel de situatii, medicii pot prescrie antibiotice si antiinflamatoare. De regula, copiii raspund bine medicatiei si in scurt timp simptomele vor incepe sa dispara.
Sinuzita la copii poate fi tratata si cu remedii naturiste. In functie de tipul acesteia si de indicatiile medicului, poti apela la cateva remedii naturale. De exemplu, poti preveni aparitia acestei afectiuni prin umidificarea aerului, cu ajutorul unui umidificator.
O alta metoda prin care poti trata sinuzita copilului este sa il pui pe micut sa respire in vapori de abur. De asemenea, pentru a reduce senzatia de presiune, ii poti aplica pe nas si frunte un prosop imbibat in apa calda.
Trebuie sa ai in vedere faptul ca toate aceste remedii trebuie sa fie aprobate in primul rand de medic. Astfel, inainte sa incepi orice actiune de tratare, trebuie sa faci o vizita la medic, impreuna cu micutul tau.
Surse: kidshealth.org, emedicine.medscape.com, healthychildren.org, childrenshospital.org, romedic.ro, sfatulmedicului.ro.