Pielea ta nu mai arată deloc ca înainte de naștere? Ai deficit de vitamina B!

Pielea ta nu mai arată deloc ca înainte de naștere? Ai deficit de vitamina B!

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Printre transformările cu care te vei confrunta în primele luni de după ce devii mamă se află și cele care privesc pielea. Începute în sarcină, acestea continuă pentru un anumit interval și îți pot cauza disconfort, afectându-ți inclusiv încrederea în sine. Pentru a putea să gestionezi cât mai eficient o astfel de provocare, se recomandă și să fii cât mai atentă la semnalele pe care ți le transmite corpul. Din articolul de mai jos vei afla cum un deficit al vitaminelor din grupul B-urilor afectează nu numai sănătatea în ansamblu, ci și frumusețea pielii. Descoperă cum ar trebui să acționezi pentru a-ți redobândi pielea radiantă, împiedicând totodată îmbătrânirea prematură.

Cele mai comune probleme ale pielii din perioada postpartum

Printre cele mai frecvente probleme care implică modificări ale pielii tale după naștere se află:
Melasma
Mai este cunoscută și sub denumirea de „mască de sarcină” și presupune o creștere a pigmentării pielii ca urmare a combinației dintre creșterea secreției de melanină și modificări hormonale, factori genetici și gradul de expunere la soare.

Potrivit specialiștilor, melasma constă în pete de pigmentare apărute în zone precum: obrajii, fruntea, tâmplele, nasul, buza superioară și linia maxilarului. Aceste pete pot fi prevenite prin aplicarea de creme cu protecție solară sau cu factori de albire. De asemenea, dacă devin foarte supărătoare, se va realiza eliminarea lor cu ajutorul unor tehnici cum ar fi peeling-ul chimic sau terapia cu laser. Desigur, acestea se vor efectua numai după un control amănunțit al unui medic.

Alt detaliu de care trebuie să ții neapărat seama este acesta: dacă alăptezi, evită să folosești pentru ameliorarea melasmei produse care conțin substanțe precum tretinoin sau hydroquinone.

Vergeturile
S-a constatat că afectează aproximativ 90% dintre femeile însărcinate, inițial având un aspect roșiatic, urmând ca apoi să devină tot mai albe. În timpul sarcinii, este foarte important să utilizezi creme speciale, pe care să continui să le folosești fără probleme și după naștere (din acest punct de vedere, este foarte important ca acestea să nu conțină ingrediente care ar putea să-i dăuneze bebelușului alăptat).

Pentru cazurile severe, se pot recomanda aplicații topice cu produse ce conțin tretinoin, dar numai în situația în care nu alăptezi.
O variantă mai sigură, inclusiv dacă alăptezi, este tratamentul cu laser, care să se desfășoare pe mai multe ședințe (rolul lor este de a întinde pielea).

Dermatita/eczema
Nu este de natură infecțioasă, așa că nu trebuie să-ți faci griji că îți vei molipsi și bebelușul. De regulă, dermatitele din perioada postpartum apar dacă aveai deja o predispoziție spre așa ceva. Uneori, ele sunt alimentate de utilizarea mai frecventă a apei pentru spălarea pe mâini.

O soluție pentru prevenirea acestei probleme ale pielii este aplicarea permanentă de factori de hidratare, care să rețină umiditatea în celulele pielii. În același timp, trebuie să știi că inclusiv în cazul în care alăptezi poți să folosești creme cu steroizi, dar numai dacă ai recomandarea unui medic și nu vei face excese.

Pentru calmarea pielii iritate și inflamate este foarte important și să renunți la săpunurile sau la gelurile de duș obișnuite. Încearcă mai bine un săpun medicinal, cu o formulă blândă.

Acneea
Provocată de inflamația prezentă la nivelul glandelor sebacee, acneea este agravată și de transformările hormonale. De cele mai multe ori, aceasta va ceda în câteva săptămâni, dar există riscul să rămâi cu cicatrici.
Poți evita să se întâmple așa dacă vei cere sfatul unui medic, astfel încât să ți se recomande unguente speciale, care să nu fie în niciun fel nocive dacă alăptezi. În plus, ai în vedere faptul că, în cazurile severe, medicul poate să indice un unguent pe bază de antibiotic.

Relația dintre sănătatea pielii și vitaminele B

Studii recente au ajuns la concluzia că vitaminele B pot îmbunătăți sănătatea pielii. De pildă, un studiu realizat anul trecut a evidențiat faptul că vitaminele B contribuie la formarea de noi celule ale pielii. Astfel, s-a putut sesiza că atât fiecare dintre acestea, cât și în combinație, inclusiv cu vitamina C, favorizează proliferarea și migrarea celulelor numite fibroblaste (secretă colagen și elastină) și keratinocite (celulele ce cuprind 90% din epidermă, având rolul de a sintetiza keratina- o proteină ce intră în structura pielii, părului și unghiilor).

Datorită acestei capacități a vitaminelor B, acestea sunt utile inclusiv în grăbirea vindecării rănilor. Spre exemplu, s-a observat că, în acest scop, sunt binevenite următoarele combinații: vitamina B9 și B12, vitamina B3 cu vitamina B5 și B6, vitaminele B3 și B5 alături de vitamina B7.

Proprietățile vitaminelor B sunt binevenite și pentru ameliorarea problemelor pielii de după sarcină, studiile confirmând efectele pozitive ale celor mai cunoscute dintre aceste vitamine. Ele se pot adresa unor nevoi specifice, menținând totodată tinerețea pielii. Iată care dintre vitaminele B sunt cele mai importante pentru pielea din perioada postpartum:
Vitamina B3
Conform unui studiu, aceasta este eficientă în cazul melasmei, contribuind la reducerea pigmentației, la îmbunătățirea elasticității pielii și având efecte anti-îmbătrânire.
Totodată, vitamina B3 este de ajutor în caz de acnee, de rozacee și de psoriazis, reducând din inflamație și facilitând biosinteza ceramidelor, realizându-se o barieră de protecție la suprafața pielii.

Un alt studiu, din anul 2010, a arătat că o îmbinare între vitaminele B3, B5 și vitamina E este și ea binevenită în cazurile de hiperpigmentare a pielii. Efectul lor este de a reduce pigmentarea, de a lumina pielea, înlăturând totodată aspectul tern și alte semne ale îmbătrânirii. Testele efectuate au arătat că o cremă ce conține aceste vitamine este în general bine tolerată, doar în unele cazuri apărând reacții nedorite, precum o ușoară senzație de înțepătură, dar care a fost trecătoare. Pentru obținerea rezultatelor dorite, s-a recomandat ca un produs cosmetic pe baza vitaminelor menționate să se utilizeze timp cel puțin 6 săptămâni.

Vitamina B5
Această vitamină este un aliat de nădejde pentru pielea ta în perioada postpartum deoarece, pe de o parte, te ajută să scapi mai ușor de acnee și, pe de altă parte, îți ameliorează vergeturile.

În privința acneei, un studiu a demonstrat că vitamina B5 este eficientă pentru formele ușoare și moderate de acneea vulgaris (afecțiune cronică, intervenită în cazul în care porii sunt blocați de sebum și de celulele moarte ale pielii). Pentru a se ajunge la această concluzie s-a recurs la 2 grupuri de pacienți. Un grup a primit suplimente alimentare cu vitamina B5 timp de 12 săptămâni, iar celălalt doar suplimente tip placebo. La sfârșitul perioadei analizate, s-a putut sesiza că acneea se ameliorase considerabil, atât în privința nivelului inflamației, cât și al întinderii, la pacienții care primiseră vitamina B5.

Referitor la vergeturi, vitamina B5 este cunoscută pentru capacitatea ei de a repara pielea, favorizând totodată aspectul suplu, neted, catifelat. Pentru a-i crește eficiența, se recomandă să se îmbine cu glicerina, în cadrul aplicațiilor topice pe zonele cele mai afectate de vergeturi.

Vitamina B9
Potrivit unui studiu din anul 2011, vitamina B9 reduce procesul de îmbătrânire de la nivelul pielii, în condițiile în care susține producerea de colagen, crescând densitatea fibrelor ce intră în structura acestuia.
Mai mult decât atât, dacă este combinată cu creatină (o substanță ce poate fi produsă și de corpul nostru și care este convertită în creatină fosfat, ce este și ea convertită apoi în adenozin trifosfat, util pentru producerea contracțiilor musculare), vitamina B9 poate să acționeze pozitiv inclusiv pentru a preveni degradarea pielii în urma expunerii la soare.



Vitaminele B- necesarul zilnic

În funcție de tipul de vitamină B, este recomandat ca în fiecare zi să ai parte de următoarele doze:
• Pentru vitamina B1: 1,1 mg
• Pentru vitamina B2: 1,1 mg
• Pentru vitamina B3: 14 mg
• Pentru vitamina B5: 5 mg
• Pentru vitamina B6: 1,3 mg
• Pentru vitamina B7: 30 mcg
• Pentru vitamina B9: 400 mcg
• Pentru vitamina B12: 2, 4 mcg

Deficitul vitaminelor B

Acesta se manifestă în mod diferit, în funcție de tipul de vitamină B al cărei deficit este prezent în organism.
În privința legăturii dintre problemele pielii de după naștere și deficitul de vitamine B, trebuie să știi că mai ales cel de vitamina B6 o afectează mai tare, în sensul în care se ajunge la predispoziția spre dermatite sau la crăpături pe pielea din zona gurii.

Alte efecte negative provocate de un deficit al vitaminelor B se referă la:
• În caz de un deficit al vitaminei B3: Predispoziție spre probleme digestive (crampe abdominale, greață) și spre stări de confuzie

• În cazul unui deficit al vitaminei B6: Alături de afectarea pielii, lipsa acestei vitamine duce la: anemie, stări depresive, stări de confuzie, greață, predispoziția spre infecții

• În cazul unui deficit al vitaminei B7: Depresie, letargie, fragilizarea unghiilor, senzație de înțepături în membre

• În cazul unui deficit al vitaminei B9: Anemie, episoade frecvente de diaree

• În cazul unui deficit al vitaminei B12: Oboseală extremă, slăbiciune, iritabilitate și/sau depresie, senzație de furnicături în membre

Citește și: 15 semne care arată că al tău copil are deficiență de vitamina B

Cum previi deficitul de vitamine din grupul B-urilor

Ca să fii cât mai puțin afectată de problemele pielii din perioada postpartum, dar și ca să fii ferită de oricare dintre manifestările neplăcute menționate mai sus, este necesar să iei următoarele măsuri:
Adoptarea unei diete echilibrate
În acest sens, străduiește-te să incluzi în meniul tău de fiecare zi și alimente care oferă vitamine din grupul B-urilor. Iată câteva exemple:
• Carne
• Ficat și organe
• Pește (de exemplu, somonul)
• Legume cu frunze verzi
• Ouă
• Lactate
• Scoici, stridii
• Diferite boabe (fasole neagră, năut, linte)
• Edamame
• Drojdie de bere
• Cereale fortificate
• Semințe de floarea-soarelui

Administrarea de suplimente alimentare
Înainte de a te apuca să iei suplimente alimentare cu vitamine din complexul B-urilor, consultă-te cu medicul. Numai acesta va decide ce ți s-ar potrivi cel mai bine, mai ales dacă alăptezi și ai avea nevoie de un aport mai ridicat din acestea.

Chiar dacă vitaminele B sunt solubile în apă, astfel încât excesele se vor elimina prin urină, unele dintre ele, dacă sunt administrate fără să ai într-adevăr nevoie sau sunt în cantități prea mari, îți vor crea anumite reacții nedorite. Spre exemplu, excesul de vitamina B3 poate să afecteze ficatul, să conducă la creșteri ale nivelului de zahăr din sânge sau la grețuri și vărsături. Dacă faci exces de vitamina B6, poți să te confrunți cu apariția de leziuni dureroase pe piele, cu creșterea sensibilității la lumină, cu grețuri, cu arsuri digestive sau chiar cu afectarea nervilor, ajungându-se până la pierderea controlului asupra mișcărilor corpului.

Un supliment alimentar care să-ți ofere dozele adecvate de vitamine B și care să se administreze ușor este și Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți. Acesta cuprinde un complex de vitamina B (de la B1 la B12), care îți va oferi beneficii extraordinare, precum: reducerea oboselii și extenuării, funcționarea normală a sistemului imunitar, funcționarea normală a sistemului nervos, menținerea sănătății psihice.
Chiar dacă ai anumite intoleranțe/ alergii, dacă suferi de diabet sau urmezi o dietă vegetariană, poți să-ți administrezi fără grijă acest supliment alimentar, disponibil în cadrul Vavian Pharma, întrucât:
• Nu conține gluten
• Este potrivit pentru celiaci, vegani, vegetarieni și diabetici
• Nu are ingrediente care să cauzeze crampe

Pentru a obține efecte dorite, se recomandă să se utilizeze câte 4 pufuri Vitoral B Complex Spray Oral pentru Adulți pe zi.

Surse: healthline.com, thomsonmedical.com, ncbi.nlm.nih.gov, ods.od. nih.gov

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă se revoltă pentru copilul ei: „Nu mai vorbiți cu fiul meu cu deficit de limbaj ca și cum ar fi surd”
    O mamă se revoltă pentru copilul ei: „Nu mai vorbiți cu fiul meu cu deficit de limbaj ca și cum ar fi surd”

    O femeie de peste hotare ne povestește cum e viața din perspectiva unei mame care are un copil cu întârziere de limbaj, un copil care nu pronunță cuvintele corect aproape...

    A fost un bebeluș miracol care arăta ca un mic extraterestru la naștere. Cum arată acum fetița, la cinci ani
    A fost un bebeluș miracol care arăta ca un mic extraterestru la naștere. Cum arată acum fetița, la cinci ani

    Anumite cupluri își doresc un copil atât de mult, încât recurg și la fertilizarea in vitro. Așa a procedat și un cuplu irlandez, care a avut succes încă de...

    O poveste de naștere cu final fericit. "Am născut în 40 de secunde. Nu am fost nevoită să împing deloc, bebelușul a ieșit singur"
    O poveste de naștere cu final fericit. "Am născut în 40 de secunde. Nu am fost nevoită să împing deloc, bebelușul a ieșit singur"

    Datorită unei afecțiuni rare de care suferă, o femeie a dat naștere copilului pe care îl purta în pântece în mai puțin de un minut. Mama a uimit cadrele medicale...

    Efectele carenței de vitamina K la copii
    Efectele carenței de vitamina K la copii

    Vitamina K este o vitamină importantă care favorizează coagularea sănătoasă a sângelui și previne sângerările excesive. De asemenea, este folosită pentru a promova...

    Nu mai cumpăr pâine deloc! Am descoperit cea mai rapidă rețetă de făcut acasă
    Nu mai cumpăr pâine deloc! Am descoperit cea mai rapidă rețetă de făcut acasă

    Nu-i așa că adorați mirosul de pâine abia scoasă din cuptor? Însă savoarea pâinii calde este umbrită de timpul pe care trebuie să îl petrecem pentru a o...

    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
    Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

    Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

    După 25 de ani în care mi-am hrănit familia zilnic, de azi nu voi mai găti deloc
    După 25 de ani în care mi-am hrănit familia zilnic, de azi nu voi mai găti deloc

    „Cuibul” meu este oficial gol. După câteva agitații de ultim moment (câte plante suculente poți înghesui într-o valiză, nu împacheta un blender...

    Andreea Ibacka, despre relația mamă-fiică: „Îmi spune că intră înapoi în burtică, să nu ne mai separăm deloc"
    Andreea Ibacka, despre relația mamă-fiică: „Îmi spune că intră înapoi în burtică, să nu ne mai separăm deloc"

    Este o actriță desăvârșită și o mamă extrem de iubită. Andreea Ibacka are o relație specială cu copiii ei. Ba mai mult, se înțelege de minune cu Inoke, fiica soțului...

    © 2025 Qbebe