Nu ignora sensibilitatea din zona intimă. Cum realizezi igiena corectă?

Nu ignora sensibilitatea din zona intimă. Cum realizezi igiena corectă?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În vederea menținerii unei permanente stări de bine, este esențial să te bucuri și de sănătatea zonei intime. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla de ce zona intimă necesită o atenție sporită și cum ar trebui să acționezi ca să previi iritații, inflamații sau infecții ce ar putea avea consecințe care de care mai serioase.

Zona intimă are nevoie de o îngrijire specială- concluziile unui studiu recent

Pentru a se evidenția faptul că zona intimă este deosebită și prin sensibilitatea ei, un grup de cercetători a realizat un studiu, publicat în anul 2017 în „Women’s Health”, avându-se la bază studii anterioare.
Pornind de la premisa că femeile din lumea întreagă folosesc produse destinate igienei intime foarte variate și că acestea au impact asupra sănătății zonei intime, s-au avut în vedere 3 elemente care arată de ce această zonă a corpului are nevoie de o îngrijire specială:
Zona vulvo-vaginală
Vulva este prima în „linia de apărare” a tractului genital împotriva infecțiilor. Zona ei este influențată de factori precum: fluctuațiile hormonale, menstruația, prezența umezelii etc..
De asemenea, pielea vulvei este diferită de cea din alte zone ale corpului atât din punct de vedere al hidratării, cât și al fricțiunii și permeabilității. De pildă, pielea de pe vulvă este mai permeabilă decât aceea din alte regiuni, iar prezența foliculilor mari de păr crește predispoziția spre pătrunderea în piele a agenților patogeni sau a altor substanțe dăunătoare, inclusiv cele prezente în produsele nepotrivite pentru realizarea igienei intime.

Microflora
Pe de o parte, este vorba despre microflora vulvei, unică pentru fiecare femeie, care poate include lactobacilli, micrococci, stafilococi etc.. Pe de altă parte, microflora vaginală este legată în primul rând de Lactobacilli, care previn proliferarea altor bacterii periculoase la nivelul vaginului.
Sănătatea microflorei vaginale este legată de factori interni ( cum ar fi fluctuațiile hormonale, menstrele, sarcina etc.), cât și de factori externi (administrarea antibioticelor, a contraceptivelor, activitățile sexuale), printre aceștia din urmă aflându-se și practicile care țin de igiena intimă.

pH-ul
pH-ul de la nivelul vulvei ar trebui să se situeze undeva între cel al pielii (estimat la 4,7) și cel din microflora vaginală (ce variază între 3,8 și 4,2). Printre factorii care îl pot perturba nu trebuie să se omită:
• factorii endogeni (transpirația, scurgerile vaginale, fluxul menstrual, contaminarea provenită de la urină sau de la materiile fecale, vârsta, factorii genetici etc.)
• factorii exogeni (precum săpunurile, detergenții, produsele cosmetice, spermicidele, absorbantele folosite, rasul, epilatul etc.)



Având în vedere toate aceste aspecte, oamenii de știință au căzut de acord asupra următoarele sfaturi legate de igiena intimă feminină, în vederea prevenirii îmbolnăvirilor:
• Pielea vulvei este predispusă dermatitei și de aceea nu ar trebui să vină în contact cu factori iritanți

• Vulva ar trebui curățată în fiecare zi cu ajutorul unui gel special, blând, hipoalergenic

• Se vor evita săpunurile și gelurile de duș obișnuite, întrucât acestea sunt pot fi abrazive și vor modifica pH-ul normal specific

• Nu se recomandă dușul vaginal

• Pe cât posibil, se va evita lenjeria intimă prea strâmtă, confecționată din materiale sintetice, care nu lasă pielea să respire (umezeala favorizează proliferarea bacteriilor și fungilor și conduce la infecții)

• Absorbantele zilnice și acelea folosite în perioada menstruației trebuie schimbate cât mai des

• Atât înainte, cât și după desfășurarea activităților sexuale, se va curăța vulva din față în spate

• Se vor folosi metode sigure pentru îndepărtarea părului pubian și se vor lua măsuri preventive contra iritațiilor sau infecțiilor

Bune practici legate de realizarea igienei intime de fiecare zi

Ținând cont de regulile enumerate anterior, dar și de alte sfaturi date de specialiști, ar trebui să nu neglijezi nicicând următoarele demersuri:
Nu vei curăța interiorul zonei vulvo-vaginale
Se va igieniza doar exteriorul acesteia, întrucât vaginul are abilitatea să se curățe singur. Procedând în mod opus, nu vei face altceva decât să contribui la dezechilibrele florei vaginale și vulvare, crescând riscul de iritații și de infecții.

Apelează doar la produse care conservă pH-ul
pH-ul vaginal ar trebui să rămână la un anumit nivel pentru a nu fi în situația de a suferi din cauza mâncărimilor sau infecțiilor. Ideal este să folosești un gel/o spumă specială pentru menținerea pH-ului vaginal, cel puțin o dată pe zi, urmând ca în perioade mai speciale (cum ar fi zilele cu menstruație sau în perioada sarcinii) să le utilizezi mai des.

De exemplu, folosește-te cu încredere de Multi-Gyn FemiWash, o spumă bio activă concentrată, fără săpun, parfum, conservanți, numai bună pentru igiena intimă zilnică. Rolurile acesteia sunt multiple și se referă la:
• Curăță delicat, fără să-i dăuneze sistemului natural de apărare a țesuturilor
• Conține 2QR, ce împiedică aderarea bacteriilor la țesutul vaginal
• Este sursă de acid lactic, ce permite formarea și îmbunătățirea acidității vaginale (aceasta reprezintă un mod de protecție naturală importantă împotriva microorganismelor patogene)
• Previne apariția disconfortului vaginal (iritații, mâncărimi, inflamații)
• Este recomandat inclusiv pentru pielea uscată și foarte sensibilă
Aplicarea produsului, disponibil în cadrul Vavian Pharma, se realizează foarte ușor, tot ce trebuie să faci fiind să aplici spuma pe zona dorită și să o răspândești apoi cu mâna.

Nu te folosi de bureți când te vei spăla
Nu numai că aceștia pot reține microorganisme dăunătoare, dar vor afecta și integritatea pielii delicate din zona intimă, predispunând la inflamații și iritații.

După ce te speli, șterge-te cu un prosop delicat
Este preferabil ca zona intimă să fie ștearsă bine, dar cu blândețe, cu un prosop perfect curat, din materiale cât mai naturale, care absorb bine și excesul de umează. Pentru un plus de siguranță, prosopul destinat acestui scop ar trebui schimbat la fiecare 3-4 zile.

Fii atentă la cum te vei folosi de absorbantele zilnice
Ca să previi iritațiile și infecțiile, ai în vedere următorul sfat: schimbă cât mai des absorbantul tău zilnic, de îndată ce simți că este foarte umed.
De asemenea, ocolește absorbantele cu parfumuri, care pot provoca iritații și mizează pe acelea fără parfumuri, din bumbac.

Șterge-te din față în spate
Este una dintre cele mai importante reguli care țin de igiena intimă, ferindu-te de diverse infecții, atât la nivel genital, cât și urinar.
Medicii atrag atenția asupra următorului fapt: anusul și rectul au propriile lor microorganisme care, chiar dacă pentru ele nu sunt nocive, pot deveni astfel pentru zona intimă, caracterizată de o mai mare sensibilitate.
Din cauza acestor bacterii, poți ajunge cu ușurință să dezvolți afecțiuni neplăcute, precum vaginozele bacteriene sau infecții urinare (mai ales cu bacteria E.Coli).

Igiena intimă în perioadele cu menstruație
Dacă te vei strădui să ai o igienă corectă, vei fi protejată de infecții bacteriene, de iritații și te vei mai simți mai confortabil, mai încrezătoare în tine, inclusiv în zilele marcate de sângerarea menstruală.
Cel mai important demers pe care îl vei face în acele zile este să-ți schimbi periodic absorbantul. În funcție de tipul acestuia și de fluxul menstrual pe care îl ai, ar fi bine să le schimbi la 2-4 ore sau la 4-6 ore. Este cea mai la îndemână modalitate de a sta la distanță de mirosurile neplăcute, de iritații și de infecții deosebit de periculoase.

Zona labială va fi menținută cât mai curată
Întrucât pH-ul vaginal cunoaște fluctuații importante în zilele cu menstruație, înseamnă că va crește și predispoziția spre infecții. Din acest motiv, este recomandat să realizezi acești pași:
• Nu folosi săpunuri sau geluri de duș obișnuite (acestea pot afecta nivelul pH-ului și te pot expune iritațiilor și infecțiilor)
• Folosește apă călduță
• Nu recurge la bureți, întrucât aceștia vor agresa pielea sensibilă a zonei intime
• Limitează-te să cureți doar zona exterioară a vaginului

Ai grijă și la igiena din timpul nopții
Pentru siguranța ta este bine să schimbi absorbantele și pe timpul nopții, mai ales dacă ai un flux menstrual abundent.
Ideal este să apelezi la absorbante cât mai confortabile, din materiale cât mai naturale (cel mai bun este bumbacul organic), ce au rolul de a lăsa pielea să respire, reținând așa cum trebuie excesul de umezeală.

Reguli de igienă intimă pentru zilele în care desfășori activități sexuale
Ca să fii sigură că nu te vei alege cu vreo infecție după ce vei desfășura astfel de activități, nu uita de următoarele măsuri de siguranță:
• Golește-ți cât mai rapid vezica după actul sexual, astfel încât să îndepărtezi bacteriile care ți-ar putea provoca infecții la nivelul tractului genito-urinar

• Spală-te cu apă călduță în zona vulvei, fără să apelezi la săpunuri sau geluri obișnuite, care ar putea destabiliza echilibrul florei vaginale

• Spală-te pe mâini după ce ai atins părțile intime ale partenerului, evitând riscul de a răspândi eventuali agenți patogeni

• Nu te folosi de dușurile vaginale- Acestea afectează echilibrul bacterian al florei vaginale și vei ajunge să fii mai predispusă la diferite infecții

Citește și: Dușul vaginal: 4 reguli de aur pentru mămici responsabile

Surse: aroma.bg, flo.health, medicalnewstoday.com, researchgate.net, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com,pixabay.com

Articolul urmator
Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?
Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fiica mea de 5 ani își ignoră tatăl cu desăvârșire. Cum pot să-i ajut?
    Fiica mea de 5 ani își ignoră tatăl cu desăvârșire. Cum pot să-i ajut?

    „Soțul meu e un bărbat și un tată cât de poate de iubitor. Cu toate acestea, fiica noastră de 5 ani nu se joacă, nu vorbește cu el și nici măcar nu se uită în...

    Cum vorbim cu fetițele despre igiena din timpul menstruației la școală
    Cum vorbim cu fetițele despre igiena din timpul menstruației la școală

    Trăim într-o perioadă în care subiecte care odinioară erau tabu, încep să devină unele obișnuite, despre care putem vorbi deschis. Cel puțin, suntem pe acel drum,...

    Antiinflamatoare pentru zona zoster: cum calmezi durerea în episodul acut
    Antiinflamatoare pentru zona zoster: cum calmezi durerea în episodul acut

    Zona zoster este o boală infecțioasă, ce poate afecta orice persoană care a avut varicelă. Riscul de a dezvolta zona zoster crește pe măsură ce înaintezi în...

    Sora mea mă ignoră tot timpul, mai puțin atunci când are nevoie de ceva
    Sora mea mă ignoră tot timpul, mai puțin atunci când are nevoie de ceva

    „M-am săturat ca sora mea să mă ignore și să mă bage în seamă atunci când are nevoie de ceva!”, scrie o femeie de peste Ocean, sătulă până peste cap...

    16 mame dezvăluie cum s-au simțit când au aflat prima dată că adolescenții lor și-au început viața intimă
    16 mame dezvăluie cum s-au simțit când au aflat prima dată că adolescenții lor și-au început viața intimă

    Copiii cresc și au preocupări normale de adulți, dar și relații intime. Părinții adolescenților află cu stupoare că „micuții” lor și-au pierdut inocența în...

    Nașterea m-a făcut să mă simt ca într-o zonă de război. Nimeni nu m-a întrebat cum mă simt sau dacă mă doare ceva
    Nașterea m-a făcut să mă simt ca într-o zonă de război. Nimeni nu m-a întrebat cum mă simt sau dacă mă doare ceva

    Nașterea traumatizantă este un termen foarte complex și poate fi descrisă ca o experiență negativă ce îi poate afecta întreaga viață a mămicii. Traumele fizice și...

    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți
    Spălarea corectă a mâinilor copiilor: ghid complet pentru părinți

    Spălarea corectă a mâinilor este un subiect important, dezbătut vehement în ultimii ani. Iată tot ce ai nevoie să știi despre spălarea mâinilor copilului tău.

    Prima companie aeriană din lume care va introduce zona "fără copii"! Decizia a împărțit internetul în două tabere
    Prima companie aeriană din lume care va introduce zona "fără copii"! Decizia a împărțit internetul în două tabere

    Din luna noiembrie, clienții unei companii aeriene din Turcia vor putea călători liniștiți, în zone în care accesul copiilor este interzis! Zona „Only Adult” a...

    © 2025 Qbebe