Ce sunt migrenele
Acestea se referă la dureri de cap moderate sau severe, ce sunt adesea pulsatile și se instalează, de obicei, pe o singură parte a capului. Durerea poate fi însoțită de senzație de vomă, de vărsături, sensibilitate la lumină și la zgomote. Migrenele pot dura între câteva ore și câteva zile și vor avea simptome diferite, în funcție de stadiul în care se află.Din ce cauze se poate declanșa o migrenă
Apariția acestei afecțiuni poate fi legată de:
• Stres
• Fluctuații hormonale (de exemplu, cele care apar în perioada ce precede menstruația)
• Scăderea bruscă a nivelului de zahăr din sânge
• Somnul insuficient
• Consumul de alcool (în special de vin roșu)
• Consumarea unor alimente ce conțin nitrați sau nitriți (aceștia sunt substanțe chimice găsite în apă sau în anumite alimente, precum mezelurile)
• Consumul constant al unor alimente pe bază de monoglutamat de sodiu (este unul dintre cei mai cunoscuți aditivi alimentari și este folosit în industria alimentară pentru potențarea aromei)- Acesta se regăsește în special în hrană procesată precum: sosuri, semipreparate, mezeluri, anumite condimente etc.
De asemenea, în ultimele decenii, medicii au constatat că inclusiv lipsa unor nutrienți din organism (anumite vitamine și minerale) pot să favorizeze instalarea migrenelor.
Citește și: Durerile de cap ale copilului- 7 cauze pe care nu le știai
Care sunt simptomele ce pot apărea în cadrul unei migrene
Cu o zi sau două înainte ca o migrenă să debuteze (în faza premonitorie) poți observa apariția a tot felul de manifestări, cum ar fi:
• Fluctuații ale dispoziției- De pilă, pot exista alternanțe între stări depresive și o stare de euforie
• Pofta pentru diverse alimente (în special pentru cele pe bază de carbohidrați)
• Rigiditate la nivelul gâtului
• Creștere a senzației de sațietate și o creștere a frecvenței urinării
• Dorința de a căsca des
• Constipație
Declanșarea propriu-zisă a unei migrene
Aceasta se numește aură și se referă la simptome legate de sistemul nervos, precum:
• Fenomene ce țin de alterarea vederii normale (poți vedea diverse forme, puncte întunecate sau un fel de fulgere)
• Dificultăți în a vedea clar
• Poți avea furnicături la nivelul membrelor
• Poate apărea o senzație de slăbiciune în membrele de pe o parte a corpului
• Îți este greu să vorbești
• O parte a feței pare amorțită
Oricare dintre aceste simptome poate dura între 20 și 60 de minute, manifestându-se cu puțin timp înaintea declanșării migrenei și în timpul acesteia. Nu este însă obligatoriu să avem migrene însoțite de aură.
Faza de atac a migrenei
Apare la oricine și poate să dureze până la 72 de ore. Intensitatea simptomelor variază de la persoană la persoană. Ele se referă la:
• Prezența durerii pe o singură parte sau pe ambele părți ale capului
• Durerea este pulsatilă
• Apare sensibilitatea la lumină,la zgomote sau la atingeri și mirosuri
• Senzații de vomă sau chiar vărsături
• Vedere încețoșată
• Amețeli
Faza de rezoluție
Este cea care urmează după faza de atac și poate dura până la 24 de ore. În acest interval, te poți simți lipsită de energie și vei fi:
• Confuză
• Prost-dispusă
• Ușor amețită
• Încă poți fi sensibilă la sunete și la zgomote puternice
Între migrene și lipsa unor nutrienți există o legătură?- Care este opinia specialiștilor
Un deficit de vitamina B2 poate să favorizeze apariția migrenelor
Un studiu publicat în cadrul publicației americane „Neurology" a arătat că administrarea unor suplimente de vitamina B2 poate să prevină apariția migrenelor. Astfel, prin administrarea unei doze de 400 de mg de vitamina B2 pe zi, timp de o lună, urmată de o ușoară creștere a acesteia pentru alte două luni, se poate realiza o reducere a frecvenței declanșării acestei afecțiuni.
Specialiștii care au coordonat studiul insistă asupra următorului aspect: să nu se realizeze administrarea de suplimente alimentare cu vitamina B2 fără un consult medical.
În ceea ce privește această vitamină, medicii spun că este ideal să putem beneficia de ea și din alimente precum: ouă, carne, lapte, broccoli, cereale fortificate.
Vitamina D are un rol important și în prevenirea migrenelor- Care sunt concluziile unui studiu finlandez
Anul trecut, specialiști din Finlanda au hotărât să realizeze o cercetare menită să analizeze impactul vitaminei D în prevenirea migrenelor. Ca perioadă a studiului, ei au ales intervalul octombrie-mai (în care lumina soarelui nu este prezentă suficient) și au selectat un număr de 2601 bărbați care se plângeau că au dureri de cap cel puțin o dată pe săptămână.
Celor testați le-au fost efectuate analize de sânge și s-a constatat că aveau fie un deficit de vitamina D, fie acesta era la limită. De asemenea, s-a sesizat că aproape 10% dintre aceștia aveau dureri de cap cronice (prezente și de mai multe ori pe săptămână), iar restul aveau dureri de cap la anumite intervale.
În urma prelucrării datelor obținut, medicii implicați în studiu au explicat faptul că o doză suficientă de vitamina D în organism poate să reducă frecvența apariției migrenelor, punând accentul pe necesitatea unei diete echilibrate, din care să nu lipsească și alimentele ce o conțin (cum ar fi peștele, lactatele, ouăle, ficatul de vită etc.), pe venirea în contact cu lumina naturală, dar și pe administrarea unor suplimente alimentare (numai cu avizul unui specialist).
Explicația lor pentru faptul că vitamina D poate fi de ajutor în combaterea migrenelor este aceasta: ea poate să protejeze contra inflamațiilor, inclusiv a celor prezente la nivelul nervilor.
Lipsa de magneziu poate fi responsabilă de apariția migrenelor- Care este punctul de vedere al experților din cadrul „American Migraine Foundation"
Neurologii americani au legat migrenele de excitabilitatea creierului (capacitatea de a răspunde la diverși stimuli). Magneziul este un mineral care are rolul de a regla această abilitate a creierului, mecanismul fiind următorul: celulele de la nivelul creierului comunică între ele ducând la apariția substanțelor chimice numite neurotransmițători. El intervine pentru a echilibra eliberarea unor neurotransmițători care ar putea crește prea mult nivelul de excitabilitate a creierului, făcându-l mai vulnerabil în fața migrenelor.
Specialiștii au constatat că persoanele care au un deficit de magneziu pot fi mai receptive la „stimuli" precum lipsa somnului, stresul, prezența perioadei premenstruale și de aceea vor fi mai predispuse apariției unei migrene. Sfatul acestora este să încercăm să ne asigurăm că vom beneficia de aportul necesar de magneziu, atât prin intermediul alimentației (de exemplu, este bine să consumăm cât mai des migdale, nuci, alune de pădure, spanac, broccoli, ovăz, banane), cât și al suplimentelor alimentare.
Dacă în organism există un deficit de vitamina B2, de vitamina D și de coezima Q10, riscul de a suferi din cauza migrenelor crește- Ce a dezvăluit un studiu din SUA
Experți din cadrul „Spitalului de Copii din Cincinnati" (departamentul de neurologie) au realizat o cercetare prin care au arătat că un deficit al vitaminelor B2 și D, dar și al coezimei Q10 (se regăsește în celulele noastre și eliberează energia necesară creșterii și menținerii unei bune stări de funcționare a acestora), poate să favorizeze migrenele, în special la copii, adolescenți și adulți tineri. Concluziile lor au fost prezentate acum 2 ani, în cadrul unei reuniuni anuale a „Societății Americane pentru Studiul Durerilor de Cap".
Copiilor și tinerilor incluși în studiu li s-au administrat, alături de suplimente pe bază de vitamine și coezima Q10 și cantități mici de medicamente ce vizează prevenirea migrenelor. Prima concluzie a medicilor implicați a fost că mai ales fetele sunt cele ce suferă din cauza deficitului de coezima Q10. În schimb, deficitul de vitamina B2 și de vitamina D era prezent la fel de mult atât la fete, cât și la băieți.
Un alt rezultat al studiului din Cincinatti a fost acesta: copiii și tinerii ce sufereau de migrene cronice (care apăreau și de mai multe ori pe lună) prezentau valori mai mari ale deficitului nutrienților menționați prin comparație cu cei care aveau doar migrene episodice.
În vederea asigurării nutrienților care te pot expune mai puțin riscului de a te confrunta cu migrenele, optează și pentru suplimente alimentare. De exemplu, „Wellwoman" conține vitamine (inclusiv vitamina D și cele din complexul B-urilor), dar și minerale (printre care magneziu și zinc) care îți vor conferi energie și o stare de bine. În plus, are în componență antioxidanți, vitamina C (provenită din extracte de citrice), extract de borago (limba-mielului) și primulă pentru reglarea ciclului menstrual și reducerea sindromului premenstrual.
Alături de acesta, poți să apelezi și la „Perfectil"
El reprezintă un supliment alimentar pentru păr, unghii și piele, remarcându-se prin conținutul de vitamine, minerale și extracte de plante, care oferă sănătate vizibilă atât la exterior, cât și în interiorul corpului nostru.
Printre ingredientele care ne pot ajuta inclusiv în prevenirea migrenelor se numără: vitamina B, magneziul și zincul. Pe lângă acestea, „Perfectil" este sursă de antioxidanți fier, mangan (este vital petru o piele sănătoasă datorita rolului său în metabolismul tisular), L-cisteină (pentru sănătatea unghiilor), extract de sâmbure de strugure (bogat în antioxidanți).
Când ar trebui să mergem la un consult medical din cauza migrenelor
O mare parte dintre persoanele care se confruntă cu migrene nu primesc un diagnostic precis și de aceea nici nu beneficiază de un tratament adecvat. Pentru a ști exact despre ce este vorba, notează-ți toate simptomele, frecvența episoadelor migrenelor și un „istoric" al durerilor de cap din familia ta. Ia legătura cu un medic și transmite-i toate aceste informații, mai ales în situația în care observi schimbări în modul de manifestare al acestora.
De asemenea, va trebui să soliciți urgent ajutor medical dacă te confrunți cu oricare dintre simptomele de mai jos:
• Migrena este foarte intensă și bruscă
• Este însoțită și de febră, vedere dublă, confuzie, tulburări de vorbire și rigiditate a membrelor
• Migrena este declanșată de o lovitură la cap și se agravează pe măsură ce trece timpul
• Durerea de cap devine mai puternică după gesturi precum tusea sau efectuarea unor mișcări bruște
• Ai peste 50 de ani și migrenele se agravează în loc să se amelioreze
Voi v-ați gândit până acum la importanța vitaminelor și mineralelor în vederea prevenirii migrenelor?
Citește și: 30 de alimente eficiente în tratarea durerilor de cap
Surse:
www.health.com, www.headaches.org, www.mayoclinic.org , www.sciencedaily.com, www.self.com, www.webmd.com
Surse poze:
www.pixabay.com