Hemoroizii interni în sarcină

Hemoroizii interni în sarcină

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre dificultățile ce poate surveni oricând în sarcină și care nu este prea simplu de recunoscut din cauza lipsei unor simptome evidente este reprezentată de hemoroizii interni. Din articolul de mai jos vei afla cum poți să-i tratezi și cum poți să-i previi, astfel încât să nu apară vreo complicație menită să te pună în pericol pe tine sau pe bebeluș.

Ce sunt hemoroizii interni

Această formă a hemoroizilor sunt dilatații ale venelor aflate în interiorul rectului. Uneori, se poate întâmpla ca aceștia să iasă și în afara sa, caz în care hemoroizii devin dureroși. De regulă, ei vor fi reîmpinși în rect după încheierea procesului de eliminare a materiilor fecale.

Cauze ale producerii hemoroizilor interni în sarcină

Sarcina este una dintre perioadele în care putem fi mai predispuse spre hemoroizi deoarece:

Modificarea nivelului de progesteron
În urma creșterii nivelului acestui hormon în sarcină, pereții vaselor de sânge vor fi mai predispuși spre inflamare. De asemenea, din cauza nivelului ridicat de progesteron vor interveni mai frecvent tulburări intestinale, inclusiv constipația cronică. În același timp, progesteronul va determina amplificarea pereților vaselor de sânge, inclusiv ale celor din zona rectală.

Constipația
Faptul că vei petrece mai mult timp la toaletă și te vei forța va influența negativ starea vaselor de sânge din interiorul rectului și va provoca dezvoltarea hemoroizilor interni.
Îți va fi mai ușor să gestionezi această problemă dacă-ți vei mări aportul de fibre și te vei hidrata corespunzător.

Femeie ce sta pe toaleta

Citește și: 8 trucuri pentru a scăpa de constipație în timpul sarcinii

Mărirea uterului
Pe măsură ce sarcina va avansa, uterul își va modifica dimensiunile, exercitându-se mai multă presiune asupra venelor din parte inferioară a corpului tău, inclusiv din regiunea rectului.

Lipsa de mișcare
Dacă ai obiceiul să stai mai mult jos, trebuie să știi că vei fi mai mult expusă hemoroizilor.
Poți să eviți această problemă dacă vei încerca să ai parte de activitate fizică în mod constant.. Pentru a fi sigură că nimic din ceea ce faci nu îi va dăuna bebelușului, discută cu un specialist ca să primești recomandări privitoare la cele mai adecvate forme de mișcare în perioada sarcinii.

Simptome ale hemoroizilor interni

Spre deosebire de cei externi, care sunt acompaniați de prurit, iritație, durere, cei interni nu sunt dureroși decât în cazul în care ajung să iasă din rect.
Poți să te gândești că îi ai dacă sângerezi (în special după ce ai avut scaun) sau resimți o senzație de presiune la nivelul rectului, dar fără dureri.

Cum se tratează hemoroizii interni din sarcină

Dacă bănuiești că ai această afecțiune, consultă neapărat un medic, mai ales dacă ai sângerări frecvente, dureri abdominale sau în apropierea anusului, iar aspectul scaunelor se tot modifică în interval de o săptămână. Numai acesta poate să-ți dea un diagnostic și să-ți prescrie un tratament.
De cele mai multe ori, ți se va indica un unguent cu proprietăți anestezice sau supozitoare, avându-se în vedere să conțină numai substanțe ce nu sunt contraindicate în sarcină. În plus, ți se pot indica și niște suplimente alimentare pe bază de fibre, menite să-ți îmbunătățească tranzitul intestinal.
În situația în care simptomele persistă sau dacă se ajunge ca hemoroizii să fie atât de mari încât să iasă în afara anusului, medicul te va sfătui să-i elimini  pe cale chirurgicală, după naștere.

O altă componentă esențială a tratamentului hemoroizilor interni este și o igienă corectă, cu atât mai mult cu cât aceștia au început să iasă și în afara anusului. De exemplu, apelează și la compresele anale.Multi-Gyn comprese anale
„Multi-Gyn Comprese anale" constituie un tratament foarte eficient în caz de hemoroizi și fisuri anale, sprijinind procesul de vindecare. Ele au un efect calmat puternic de calmare asupra țesuturilor afectate, a mâncărimii si a iritației. Totodată, au capacitatea de a reduce inflamația și de a preveni infecția.
Compresele anale nu ar trebui aplicate mai mult de 30 de zile într-o perioadă de tratament.

Ce poți face pentru a preveni hemoroizii interni în sarcină

Pentru a nu avea de suferit din cauza sângerării, poți să intervii încă din primele săptămâni de sarcinii. Iată ce ai putea face:
Evită să fii constipată, consumând alimente bogate în fibre
De exemplu, cerealele integrale, fructele și legumele vor fi de mare ajutor ca să nu ai dereglări ale tranzitului intestinal. Ideal este să consumi cam 25 g de fibre pe zi, o mare parte dintre mesele și gustările tale bazându-se pe ele.

Femeie insarcinata ce vrea sa consume cereale

Hidratează-te permanent

Apa băută treptat pe parcursul unei zile, dar și sucurile naturale, supele, compoturile, ceaiurile neîndulcite (Consultă-te cu un specialist pentru a afla care ceaiuri sunt interzise în sarcină) etc. oricare dintre ele îți vor completa necesarul de fluide și astfel se va mai diminua din riscul de constipație.

Gătește folosind uleiuri  sănătoase
Uleiuri precum cel de măsline sau de cocos îți vor furniza grăsimi sănătoase și te vor ține departe de constipația cronică.

Încearcă să te miști cât mai mult
Chiar dacă nu vei face activități fizice intense, mișcarea te va ajuta să te menții în formă și să nu mai fi așa de expusă constipației. Micile plimbări și unele treburi casnice îți vor fi oricând de folos din acest punct de vedere.

Străduiește-te să nu stai prea mult pe toaletă
Ca să se evite unele gesturi care ar forța ieșirea în afară a hemoroizilor interni, este recomandat să nu petreci acolo mai mult de 3-5 minute. Poți să treci mai ușor peste eventualele sângerări dacă vei utiliza o hârtie igienică de calitate, cât mai fină.

Pe cât posibil, nu vei petrece timp îndelungat stând jos
Inclusiv în situațiile în care ești nevoită să stai mai mult jos, pe o suprafață tare, este indicat să faci un efort și să mai iei și câte o „pauză", în care să poți face puțină mișcare. Numai așa vei mai reduce din presiunea creată asupra vaselor de sânge de la nivelul rectului și te vei expune mai puțin apariției hemoroizilor interni.

Tu ai auzit până acum de hemoroizii interni? Știai că te pot afecta semnificativ în timpul sarcinii?

Citește și: Totul despre hemoroizi

Surse:
www.bellybelly.com.au, www.healthlinkbc.ca, www.ncbi.nlm.nih.gov,www.sfatulmedicului.ro

Articolul urmator
Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare
Ulei de cimbru: beneficii și mod de utilizare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?
    Hemoroizii la bebeluși. Cum îi recunoaștem, de ce apar și cum pot fi tratați?

    Deși pare o problemă care afectează persoanele trecute de o anumită vârstă, care au o dietă necorespunzătoare, hemoroizii apar și la bebeluși. Din fericire, pot fi tratați cu...

    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația
    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația

    În anumite situații, există posibilitatea să primești un rezultat negativ după un test de sarcină deși, de fapt, ești însărcinată. Printre asemenea situații se...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă
    Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă

    O mamă însărcinată a primit o veste caldă, una rece, în urma ecografiei de 12 săptămâni de sarcină. Inimioara bebelușului ei a încetat să mai bată, dar...

    Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență
    Medicii nu mi-au diagnosticat sarcina heterotopică, cu gemeni fraternali, așa că am ajuns la operație de urgență

    „I-am spus medicului că am dureri mari, dar a insistat că e vorba de gaze și m-a trimis acasă. Când am ajuns a doua oară la spital, pentru că nu mai suportam durerile, am...

    Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului
    Este sigură melatonina în sarcină? Răspunsul specialistului

    În sarcină, oboseala se resimte mult mai puternic. Cu atât mai mult cu cât, anumite femei gravide se luptă cu insomnia. Unele persoane se gândesc să ia melatonină...

    Sarcina poate provoca noi alergii?
    Sarcina poate provoca noi alergii?

    Ai observat că de când ești însărcinată, alergiile tale sunt și mai puternice decât înainte? Sau, poate ai dezvoltat unele noi? Află că este normal, din cauza...

    Sunt sigure testele de sarcină „homemade”?
    Sunt sigure testele de sarcină „homemade”?

    Un test de sarcină cumpărat din farmacie este rapid, precis, ieftin, o modalitate eficientă de a confirma sau de a infirma o potențială sarcină. În schimb, testele homemade,...

    © 2025 Qbebe