- Cum se manifestă durerea de ureche a copilului tău?
- Care pot fi cauzele durerii de ureche la copii
- O infecție în urechea medie
- „Urechea înotătorului"
- Apariția unor răni la nivelul canalului auditiv
- Prezența unui abces în canalul auditiv
- Dopurile de ceară
- Prezența unui corp străin în canalul auditiv
- Durerea de ureche ce apare în avion
- Durerile de ureche ce nu sunt provocate de diverse probleme de la nivelul lor
- Care sunt cele mai frecvente simptome ce însoțesc problemele urechii la copil
- Când ar trebui neapărat să chemi doctorul
- Cum poate fi tratată durerea de ureche la copil
Cum se manifestă durerea de ureche a copilului tău?
Pentru a putea să descifrezi mai clar durerea de ureche a copilului tău, astfel încât să știi exact și ce să-i comunici medicului pediatru, este nevoie să fii atentă la următoarele aspecte:
• Unde este localizată durerea (poate fi chiar în interiorul urechii sau în exterior, de jur-împrejur sau într-un anumit punct)
• Este posibil ca durerea să fi fost provocată de vreo leziune?
• Copilul s-a plâns de durerea de ureche brusc sau ai observat că se confruntă cu un anumit disconfort de mai mult timp?
În cazul copiilor mai mari, este mai ușor să gestionezi situația, în condițiile în care aceștia îți vor spune direct că îi doare urechea. În schimb, la copiii mai mici va fi mai dificil, dar poți să îți dai seama că este ceva în neregulă în condițiile în care sunt mai agitați și plâng mult, neputând să-i liniștești cu nimic.
În plus, un „istoric" legat de probleme cu urechea te poate ajuta și mai mult să-ți dai seama dacă este sau nu vorba despre o afecțiune a acestui organ. Astfel, se poate întâmpla adesea ca durerea de ureche să revină, mai ales în cazul unor infecții recurente.
Care pot fi cauzele durerii de ureche la copii
Acestea pot fi foarte variate și se manifestă diferit de la caz la caz. Să le cunoaștem pe cele mai frecvente dintre ele:
O infecție în urechea medie
Aceasta poate apărea la orice vârstă și este cauzată de tot felul de bacterii și virusuri. Principalul simptom al acesteia este durerea severă din interiorul urechii și, de cele mai multe ori, poate apărea și febra. Va fi neapărat nevoie să ceri ajutorul unui specialist!
Citește și: Infecțiile urechii: sfaturi utile pentru mămici de la medic
„Urechea înotătorului"
Copiii care practică înotul se pot confrunta cu o astfel de problemă. De obicei, va apărea o iritație și o infecție la marginea exterioară a canalului auditiv. Uneori, pot surveni și mâncărimi. Când infecția se mărește, apare și durerea, care este de obicei acută.
Și în acest caz este necesar să soliciți sprijinul unui medic pediatru, mai ales dacă este vorba despre o afecțiune recurentă.
Apariția unor răni la nivelul canalului auditiv
Acestea pot fi provocate chiar și prin utilizarea incorectă a unui bețișor pentru curățat urechile sau a introducerii accidentale a unui obiect prin canalul auditiv. Ajutorul medical este absolut necesar!
Prezența unui abces în canalul auditiv
O infectare a unui folicul de păr din interiorul urechii poate duce la formarea unui abces. Durerea este de obicei greu de suportat, iar în canal se va forma un fel de „coș".
Pentru ameliorarea durerii și pentru vindecare, este necesar ca abcesul să fie drenat de un medic.
Dopurile de ceară
De obicei, când este vorba de un dop de ceară ce nu a pătruns adânc în canalul auditiv, durerea copilului va fi ușoară sau moderată. În schimb, când dopul este bine fixat pe canalul auditiv, mai profund, durerea poate fi ascuțită.
O soluție pentru a preveni apariția unui asemenea fenomen neplăcut este utilizarea unor spray-uri speciale.
Docuspray este o soluție ușoară, ce conține oligoelemente de origine marină, numai bună pentru întreținerea regulată și non-traumatică a urechilor. Acestea vor contribui la fluidizarea și evacuarea cerumenului.
Docuspray nu conține gaz propulsor, este sigur pentru suprafața delicată a canalului auditiv și a timpanului. Poate fi folosit și de 2-3 ori pe săptămână, atât pentru copii (începând cu vârsta de 30 de luni), cât și pentru adulți.
Citește și: Cum se curata corect urechile copilului: sfaturile specialistilor
Prezența unui corp străin în canalul auditiv
În special copiii mici pot fi într-o asemenea situație.
Durerea de ureche va deveni tot mai acută, pe măsură ce corpul străin este împins mai adânc în canalul auditiv.
Nu mai sta pe gânduri și mergi cu copilul la un medic specialist!
Durerea de ureche ce apare în avion
Uneori, când se schimbă presiunea și când canalul auditiv, timpanul se poat întinde mai mult, ceea ce poate duce la apariția durerilor.
De obicei astfel de dureri apar când avionul aterizează și trec de la sine.
Durerile de ureche ce nu sunt provocate de diverse probleme de la nivelul lor
Nu de puține ori ni se poate întâmpla ca al nostru copil să se plângă de durere de ureche, dar de fapt el să aibă probleme cu amigdalele, cu dinții (precum infecții) sau probleme cu unul dintre maxilare. Oricare dintre aceste organe pot cauza și ele dureri de urechi.
Pentru a te lămuri exact asupra cauzei durerii de ureche a copilului, consultă și în acest caz un medic.
Care sunt cele mai frecvente simptome ce însoțesc problemele urechii la copil
Pe lângă durerea propriu-zisă, în anumite cazuri pot apărea și alte simptome menite să ne pună în gardă:
• Copilul este iritat
• Copilul își tot duce mâna la ureche
• Copilul nu aude bine
• Copilul are urechea înroșită la exterior
• Apare febra
Când ar trebui neapărat să chemi doctorul
În caz de durere a urechii copilului, nu mai sta pe gânduri și solicită ajutor medical dacă sesizezi următoarele probleme:
• Durerea de ureche nu se ameliorează nici dacă au trecut două ore de când i-ai dat copilului un antiinflamator gen Nurofen
• Urechea este inflamată la exterior
• Copiul are febră mare (peste 39 de grade)
• Copilul nu are putere și nu își poate ține bărbia în piept
• Copilul se află într-o stare deosebită și de aceea are probleme legate de imunitate (de pildă, are leucemie sau boli antoimune)
• Din ureche se scurge un lichid, ce pare a fi puroi
Cum poate fi tratată durerea de ureche la copil
Dacă al tău copil s-a mai confruntat și cu alte ocazii cu o durere de ureche și a urmat un tratament, poți să achiziționezi și tu medicamentele respective fără a consulta imediat medicul. În acest caz ar trebui să-l urmărești cum reacționează și, dacă nu observi o ameliorare după 24 de ore, mergi totuși la medic.
Nu este obligatoriu ca durerea de ureche să fie tratată cu antibiotic, întrucât poate fi produsă și de o infecție virală. De obicei, copilului i se vor prescrie antiinflamatoare și picături speciale, ce vor fi administrate de mai multe ori pe zi.
De asemenea, în cazul durerilor de ureche ce nu sunt prea severe, poți încerca un truc simplu: niște aplicații reci/calde în exteriorul urechii. Ai grijă ca acestea să nu fie ținute mai mult de 15-20 de minute.
Nu în ultimul rând, poți apela și la picăturile pentru ochi sau la ulei de măsline sau ulei de bebeluși, ușor încălzit. Tot ce ai de făcut este să pui câte trei picături în urechea copilului, la 4 ore. Dacă nu observi nicio ameliorare sau sesizezi chiar o agravare a durerii, solicită ajutor medical.
Voi mai știți și alte aspecte interesante, legate de durerea de ureche la copil?
Surse:
www.livestrong.com; www.seattlechildrens.org