Durerea de ureche la copil: ghid de descifrare

Durerea de ureche la copil: ghid de descifrare

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Durerea de ureche este un simptom ce poate apărea oricând la copii, indiferent de vârstă. Pentru a ști ce măsuri să luăm, astfel încât să evităm apariția a tot felul de complicații, este necesar să știm cât mai multe detalii legate de acest tip de durere. Iată de ce, în articolul de mai jos, veți găsi date legate de modul de manifestare a unei dureri de ureche, de cauzele ce pot duce la declanșarea ei, de alte simptome ce pot apărea alături de ea, dar și informații cu privire la modalitatea în care poate fi tratată o durere de ureche.

Cum se manifestă durerea de ureche a copilului tău?

Pentru a putea să descifrezi mai clar durerea de ureche a copilului tău, astfel încât să știi exact și ce să-i comunici medicului pediatru, este nevoie să fii atentă la următoarele aspecte:
Unde este localizată durerea (poate fi chiar în interiorul urechii sau în exterior, de jur-împrejur sau într-un anumit punct)
Este posibil ca durerea să fi fost provocată de vreo leziune?
Copilul s-a plâns de durerea de ureche brusc sau ai observat că se confruntă cu un anumit disconfort de mai mult timp?
În cazul copiilor mai mari, este mai ușor să gestionezi situația, în condițiile în care aceștia îți vor spune direct că îi doare urechea. În schimb, la copiii mai mici va fi mai dificil, dar poți să îți dai seama că este ceva în neregulă în condițiile în care sunt mai agitați și plâng mult, neputând să-i liniștești cu nimic.
În plus, un „istoric" legat de probleme cu urechea te poate ajuta și mai mult să-ți dai seama dacă este sau nu vorba despre o afecțiune a acestui organ. Astfel, se poate întâmpla adesea ca durerea de ureche să revină, mai ales în cazul unor infecții recurente.

Fetita pe care o doare urechea

Care pot fi cauzele durerii de ureche la copii

Acestea pot fi foarte variate și se manifestă diferit de la caz la caz. Să le cunoaștem pe cele mai frecvente dintre ele:

O infecție în urechea medie

Aceasta poate apărea la orice vârstă și este cauzată de tot felul de bacterii și virusuri. Principalul simptom al acesteia este durerea severă din interiorul urechii și, de cele mai multe ori, poate apărea și febra. Va fi neapărat nevoie să ceri ajutorul unui specialist!

Infectii bacteriana la ureche

Citește și: Infecțiile urechii: sfaturi utile pentru mămici de la medic

„Urechea înotătorului"

Copiii care practică înotul se pot confrunta cu o astfel de problemă. De obicei, va apărea o iritație și o infecție la marginea exterioară a canalului auditiv. Uneori, pot surveni și mâncărimi. Când infecția se mărește, apare și durerea, care este de obicei acută.
Și în acest caz este necesar să soliciți sprijinul unui medic pediatru, mai ales dacă este vorba despre o afecțiune recurentă.

Apariția unor răni la nivelul canalului auditiv

Acestea pot fi provocate chiar și prin utilizarea incorectă a unui bețișor pentru curățat urechile sau a introducerii accidentale a unui obiect prin canalul auditiv. Ajutorul medical este absolut necesar!

Prezența unui abces în canalul auditiv

O infectare a unui folicul de păr din interiorul urechii poate duce la formarea unui abces. Durerea este de obicei greu de suportat, iar în canal se va forma un fel de „coș".
Pentru ameliorarea durerii și pentru vindecare, este necesar ca abcesul să fie drenat de un medic.

Docuspray

Dopurile de ceară

De obicei, când este vorba de un dop de ceară ce nu a pătruns adânc în canalul auditiv, durerea copilului va fi ușoară sau moderată. În schimb, când dopul este bine fixat pe canalul auditiv, mai profund, durerea poate fi ascuțită.
O soluție pentru a preveni apariția unui asemenea fenomen neplăcut este utilizarea unor spray-uri speciale.
Docuspray este o soluție ușoară, ce conține oligoelemente de origine marină, numai bună pentru întreținerea regulată și non-traumatică a urechilor. Acestea vor contribui la fluidizarea și evacuarea cerumenului.
Docuspray nu conține gaz propulsor, este sigur pentru suprafața delicată a canalului auditiv și a timpanului. Poate fi folosit și de 2-3 ori pe săptămână, atât pentru copii (începând cu vârsta de 30 de luni), cât și pentru adulți.

Citește și: Cum se curata corect urechile copilului: sfaturile specialistilor

Prezența unui corp străin în canalul auditiv

În special copiii mici pot fi într-o asemenea situație.
Durerea de ureche va deveni tot mai acută, pe măsură ce corpul străin este împins mai adânc în canalul auditiv.
Nu mai sta pe gânduri și mergi cu copilul la un medic specialist!

Durerea de ureche ce apare în avion

Uneori, când se schimbă presiunea și când canalul auditiv, timpanul se poat întinde mai mult, ceea ce poate duce la apariția durerilor.
De obicei astfel de dureri apar când avionul aterizează și trec de la sine.

Durerile de ureche ce nu sunt provocate de diverse probleme de la nivelul lor

Nu de puține ori ni se poate întâmpla ca al nostru copil să se plângă de durere de ureche, dar de fapt el să aibă probleme cu amigdalele, cu dinții (precum infecții) sau probleme cu unul dintre maxilare. Oricare dintre aceste organe pot cauza și ele dureri de urechi.
Pentru a te lămuri exact asupra cauzei durerii de ureche a copilului, consultă și în acest caz un medic.

Care sunt cele mai frecvente simptome ce însoțesc problemele urechii la copil

Pe lângă durerea propriu-zisă, în anumite cazuri pot apărea și alte simptome menite să ne pună în gardă:
• Copilul este iritat
• Copilul își tot duce mâna la ureche
• Copilul nu aude bine
• Copilul are urechea înroșită la exterior
• Apare febra

Când ar trebui neapărat să chemi doctorul

În caz de durere a urechii copilului, nu mai sta pe gânduri și solicită ajutor medical dacă sesizezi următoarele probleme:
• Durerea de ureche nu se ameliorează nici dacă au trecut două ore de când i-ai dat copilului un antiinflamator gen Nurofen
• Urechea este inflamată la exterior
• Copiul are febră mare (peste 39 de grade)
• Copilul nu are putere și nu își poate ține bărbia în piept
• Copilul se află într-o stare deosebită și de aceea are probleme legate de imunitate (de pildă, are leucemie sau boli antoimune)
• Din ureche se scurge un lichid, ce pare a fi puroi

Cum poate fi tratată durerea de ureche la copil

Dacă al tău copil s-a mai confruntat și cu alte ocazii cu o durere de ureche și a urmat un tratament, poți să achiziționezi și tu medicamentele respective fără a consulta imediat medicul. În acest caz ar trebui să-l urmărești cum reacționează și, dacă nu observi o ameliorare după 24 de ore, mergi totuși la medic.
Nu este obligatoriu ca durerea de ureche să fie tratată cu antibiotic, întrucât poate fi produsă și de o infecție virală. De obicei, copilului i se vor prescrie antiinflamatoare și picături speciale, ce vor fi administrate de mai multe ori pe zi.
De asemenea, în cazul durerilor de ureche ce nu sunt prea severe, poți încerca un truc simplu: niște aplicații reci/calde în exteriorul urechii. Ai grijă ca acestea să nu fie ținute mai mult de 15-20 de minute.
Nu în ultimul rând, poți apela și la picăturile pentru ochi sau la ulei de măsline sau ulei de bebeluși, ușor încălzit. Tot ce ai de făcut este să pui câte trei picături în urechea copilului, la 4 ore. Dacă nu observi nicio ameliorare sau sesizezi chiar o agravare a durerii, solicită ajutor medical.

Voi mai știți și alte aspecte interesante, legate de durerea de ureche la copil?

Surse:
www.livestrong.com; www.seattlechildrens.org

Articolul urmator
De ce trosnesc oasele copiilor: ce ai nevoie să știi
De ce trosnesc oasele copiilor: ce ai nevoie să știi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Atenție, părinți! O mamă a descoperit că fetița ei de doi ani avea căpușe în ureche
    Atenție, părinți! O mamă a descoperit că fetița ei de doi ani avea căpușe în ureche

    O fetiță de 2 ani de peste hotare a fost dusă de urgență la spital de către mama sa, după ce aceasta a descoperit ceva în urechile micuței. Medicul a descoperit că fetița...

    Povestea cutremurătoare a unei mame: "De la o simplă infecție la ureche, fiica mea a început să lupte pentru viața ei"
    Povestea cutremurătoare a unei mame: "De la o simplă infecție la ureche, fiica mea a început să lupte pentru viața ei"

    Amara, o fetiță de 7 ani, a dezvoltat o infecție la ureche, care nu trecea nicicum. La insistențele mamei sale, medicii i-au făcut niște analize de sânge mai amănunțite și au...

    O femeie și-a făcut singură cezariană pentru că nu mai suporta durerea. Și ea, și bebelușul au supraviețuit
    O femeie și-a făcut singură cezariană pentru că nu mai suporta durerea. Și ea, și bebelușul au supraviețuit

    Ines Ramirez Perez, în vârstă de 40 de ani a făcut ceva ce multora dintre noi ni se va părea imposibil: și-a adus singură bebelușul pe lume prin cezariană, din cauză că...

    Niciunul din copiii mei nu a respirat la naștere și doi dintre ei nu au trăit. Mi-am ascuns durerea în muncă, dar s-a întors înzecit
    Niciunul din copiii mei nu a respirat la naștere și doi dintre ei nu au trăit. Mi-am ascuns durerea în muncă, dar s-a întors înzecit

    Mark Hopkins a pierdut doi copii. După ce unul din ei s-a născut mort, bărbatul s-a reîntors la muncă după 10 zile. Neștiind cum să își gestioneze suferința, s-a...

    Durerea unei mame de a-și vedea copila suferind de endometrioză: „Își pierduse pofta de viață”
    Durerea unei mame de a-și vedea copila suferind de endometrioză: „Își pierduse pofta de viață”

    Mary Hatch s-a luptat din răsputeri pentru ca fiica sa, Emily, atunci în vârstă de 14 ani, să aibă parte de un diagnostic corect. Aceasta se lupta cu durerea cronică de mai...

    „Vă înțelegem durerea când nu mai auziți bătăile inimii...”, scrisoarea deschisă a unei asistente către mamele care și-au pierdut bebelușii
    „Vă înțelegem durerea când nu mai auziți bătăile inimii...”, scrisoarea deschisă a unei asistente către mamele care și-au pierdut bebelușii

    Venirea pe lume a unui copil este așteptată cu bucurie, cu emoție, cu nerăbdare. Ce se întâmplă însă când, după o ecografie din perioada sarcinii, o mamă...

    Am 37 de ani și tocmai am pierdut a doua sarcină. Nu știu ce sa fac cu toată durerea pe care o simt acum...
    Am 37 de ani și tocmai am pierdut a doua sarcină. Nu știu ce sa fac cu toată durerea pe care o simt acum...

    Deși trebuia să fie mama a trei copii minunați de vârste apropiate, o femeie a suferit două pierderi de sarcină dureroase. Acum se bucură de băiețelul ei, dar rememorează...

    Antiinflamatoare pentru zona zoster: cum calmezi durerea în episodul acut
    Antiinflamatoare pentru zona zoster: cum calmezi durerea în episodul acut

    Zona zoster este o boală infecțioasă, ce poate afecta orice persoană care a avut varicelă. Riscul de a dezvolta zona zoster crește pe măsură ce înaintezi în...

    © 2024 Qbebe