Cum se schimbă vaginul tău după naștere

Cum se schimbă vaginul tău după naștere

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce treci printr-o naștere, aceasta va lăsa modificări asupra mai multor părți ale corpului tău, inclusiv asupra vaginului. Așa cum vei afla și din articolul de mai jos, acestea nu sunt, de cele mai multe ori, un motiv de îngrijorare. Modificările ce vor surveni vor fi temporare, ele putând fi ținute sub control dacă se vor lua și unele măsuri speciale. În plus, trebuie să știi că timpul este cel care va reuși să asigure restabilirea unor lucruri ce țin de zona ta intimă, astfel încâ aceasta să redevină, treptat, cea de dinainte de naștere.

Ce se întâmplă cu vaginul după ce naști

Dacă vei avea o naștere naturală
Vaginul este pregătit pentru expulzarea fătului datorită a două tipuri de hormoni:
• Estrogenul- Acesta va contribui la intensificarea fluxului sanguin, care va ajuta vaginul să se dilate pe parcursul nașterii
• Relaxina-Va favoriza corpul să se relaxeze, mai ales ligamentele și articulațiile din zona pelvisului, astfel încât să se creeze spațiul necesar pentru ca bebelușul să vină pe lume

La naștere, vaginul se va extinde, iar acest lucru va fi influențat de mai mulți factori:
• Dimensiunea bebelușului
• Factorii genetici
• Dacă ai făcut sau nu exerciții pentru întărirea mușchilor din zona pelvisului în timpul sarcinii
• Cum va decurge nașterea- De exemplu, cât timp vei împinge, dacă s-a folosit sau nu forcepsul etc.
• Nașterile anterioare - În acest caz, canalul vaginal va avea mușchii mai familiarizați cu extinderile considerabile din timpul nașterii

Chiar dacă nu ai avut ruptură de perineu, va fi normal să resimți un disconfort vaginal ușor sau moderat pentru 4-5 săptămâni. Mai ales când vei face demersuri precum strănutul sau tusea, este posibil să simți disconfort. Cu toate acestea, durerile se vor ameliora considerabil și vor dispărea complet după câteva săptămâni.
În schimb, dacă te-ai confruntat cu ruptura de perineu, disconfortul va fi mai mare, cu atât mai mult cu cât va dura cam 7-10 zile până când rana se va vindeca. După îndepărtarea copcilor disconfortul va mai continua pentru câteva săptămâni, în special în momentele în care vei sta jos.

Practic, în interiorul vaginului nu se poate vorbi despre schimbări semnificative, acestea legându-se mai degrabă de vulvă,  de deschiderea vaginului. Ele sunt însă temporare și se referă de exemplu, la decolorare și la inflamare, aspectul lor fiind influențat de modul în care hormonii din sarcină și travaliul propriu-zis au funcționat. De asemenea, aceste modificări sunt vizibile indiferent dacă ai avut o naștere naturală sau una prin cezariană, dar au niveluri diferite.

Cum influențează nașterea prin cezariană aspectul vaginului
În situația în care cezariana ți-a fost recomandată de la bun început, vaginul nu va fi obligat să se extindă pentru naștere. Dar dacă ai apucat să împingi în timpul unor prime contracții, până când s-a ajuns la concluzia că o cezariană se impune, vaginul apucă să se extindă și de aceea vei simți disconfort după naștere. Cu toate acestea, pentru că bebelușul nu a străbătut canalul vaginal, întinderea mușchilor vaginali este minimă.

Femeie ce isi dezvaluie cicatricea de la cezariana

Citește și: 12 lucruri pe care numai mamele care au născut prin cezariană le știu

Indiferent de modul în care ai născut, vaginul tău are capacitatea de a-și recăpăta dimensiunile de dinainte de naștere, micșorându-se treptat. În plus, nici funcționalitatea sa nu ar trebui să se facă pierdută odată cu nașterea. Uneori se poate întâmpla să ai senzația că vaginul tău nu mai este în „formă", în condițiile în care mușchii din zona pelviană, din preajma vaginului, au fost forțați prea mult în timpul nașterii. Cu atât mai mult cu cât pot interveni și alte elemente (precum durata mare a travaliului, un bebeluș cu o greutate mare etc.), mușchii aceștia pot fi afectați.
Odată ce se întâmplă așa ceva, pot apărea complicații precum:
• Incontinența urinară
• Prolapsul uterin (Se referă la căderea uterului în vagin, în diverse grade, din cauza slăbirii mijloacelor de susținere. Apare de regulă când a fost vorba despre nașteri dificile, despre bebeluși cu greutate mare etc..În funcție de gravitate, tratamentul este variabil, de la recomandarea de exerciții tip Kegel la intervenții chirurgicale)
• Disconfort în timpul activității sexuale (Ca urmare nu numai a slăbirii mușchilor pelvieni, dar și a unei anumite deteriorări a nervilor din zonă în cazul unei nașteri mai dificile)

Citește și: Cum să-ți îmbunătățești viața sexuală după naștere, cu aceste trei exerciții simple

Oricare dintre aceste efecte constituie modificări temporare ale funcționalității vaginului, dar care pot fi rezolvate prin recomandările unor specialiști. Cel mai probabil, se va recomanda un program de exerciții Kegel, practicate atât în cadrul unor instituții specializate, cât și acasă. Nu te apuca de niciun fel de exercițiu fără a discuta mai întâi cu un medic, întrucât poți să complici mai mult lucrurile.
Exercițiile de acest gen te vor ajuta nu numai să scapi de complicațiile amintite, dar te vor ajuta să fii iar în formă, iar întreaga ta zonă pelviană să fie din nou puternică. Alături de acestea, mai poți adopta și alte soluții care să te facă să eviți unele posibile modificări negative legate de vaginul tău.

Ce poți face pentru a avea grijă de vaginul tău după ce ai născut

Nu te grăbi să utilizezi tampoane interne
În special când intervin lohiile (sângerările vaginale) poți fi tentată să apelezi la acestea. Va fi o greșeală să procedezi astfel, încât tampoanele interne pot crește riscul apariției unei infecții. Ideal va fi să te limitezi la niște absorbante obișnuite, fără parfum, confecționate din materiale cât mai naturale.

Fata ce tine in mana un tampon intern

Multi-Gyn Femiwash Nu vei folosi săpunuri obișnuite sau geluri de duș
Nici în mod obișnuit nu este bine ca la zona vaginală să ajungă coloranți și alte substanțe chimic din săpunuri sau alte produse de igienă personală. Oricare dintre ele nu ar face altceva decât să crească riscul de proliferare a bacteriilor periculoase și să favorizeze îmbolnăvirea de afecțiuni precum vaginozele, boala inflamatorie pelvină etc..
Pentru o îngrijire optimă a vaginului după naștere poți să recurgi și la produsele din gama „Multi-Gyn" .Ele au fost concepute pe baza complexului 2QR, (complex de polizaharide) care blochează aderarea microbilor pe țesutul gazdă. În același timp, au la bază ingrediente naturale și nu contin conservanți. Se pot folosi și în timpul medicatiei și sunt sigure în sarcină și alăptare. De exemplu, Multi-Gyn Femiwash este o spumă concentrată bio activă pentru îngrijirea zilnică. Ea are următoarele caracteristici:
• Nu conține săpun, parfum, conservanți
• Curăță delicat, fără să afecteze sistemul natural de apărare al țesutului vaginal
• Conține un complex activ, menit să împiedice alipirea bacteriilor nocive
• Previne disconfortul vaginal (de exemplu, mâncărimile, iritațiile, inflamațiile), fiind potrivit inclusiv pentru o piele foarte uscată și foarte sensibilă

Spală-te bine pe mâini înainte și după ce mergi la toaletă și nu te grăbi să tragi apa
Spălarea mâinilor te poate feri de bacterii periculoase ce ar putea destabiliza echilibrul micromediului vaginal. În același timp, este esențial să ai răbare până când te ridici de pe toaletă și după aceea vei trage apa, astfel încât microorganisme dăunătoare să nu ajungă la tine și să provoace infecții.

Încearcă să faci exerciții Kegel
La recomandarea unui specialist, începi să le faci de îndată ce acesta îți spune că a venit momentul potrivit. Ideal este să le faci zilnic, pentru 5 minute pe zi, ori de câte ori se poate. Vei observa, treptat, cum mușchii din zona pelvisului sunt într-o formă mai bună și te vei simți mai bine inclusiv când îți vei relua viața intimă după naștere.

Fii atentă la dieta pe care o urmezi
Medicii sfătuiesc să se adopte o dietă cât mai echilibrată după naștere, întrucât aceasta poate să-ți îmbunătățească lubrifierea de la nivelul vaginului, te poate feri de contaminarea cu bacterii sau fungi, poate reechilibra pH-ul vaginal etc.
Primul demers pe care trebuie să-l faci, din acest punct de vedere, este să introduci în meniul tău alimente care pot duce la creșterea numărului de bacterii bune, cum ar fi murături, iaurt, chefir etc.
În același timp, alege alimente bogate în antioxidanți (cum ar fi fructe, legume, suc de merișoare etc.) și hidratează-te pentru a menține o circulație optimă a sângelui și pentru a mai reduce din uscăciunea vaginală.
Nu în cele din urmă, nu uita nici de alimentele cu fibre, ce te vor împiedica să te constipi și astfel să se creeze în regiunea abdomenului inferior o presiune care ar putea dăună mușchilor din preajma vaginului.

Tu știai până acum despre transformările vaginului după o naștere?

Surse:
www.romper.com, www.serrestick.com, www.verywellfamily.com, www.whattoexpect.com

Articolul urmator
Biohacking: ce înseamnă și cum îți poate schimba viața?
Biohacking: ce înseamnă și cum îți poate schimba viața?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă
    Cum te recuperezi emoțional după o naștere traumatizantă

    Cunosc o mamă încă se mai recuperează emoțional după o naștere traumatizantă. Cei din jur, de altfel bine intenționați, o tot întreabă, fără să îi știe...

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    De ce se schimbă femeile după ce devin mame? Răspunsul simplu pentru bărbații care nu înțeleg
    De ce se schimbă femeile după ce devin mame? Răspunsul simplu pentru bărbații care nu înțeleg

    Cred că toate femeile care au copii pot să confirme că din momentul în care au devenit mame, viața lor s-a schimbat la 360 de grade. Din acel moment, au căzut pe locul 2, iar e...

    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?
    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?

    Inteligența artificială a pornit numeroase discuții de-a lungul timpului, dar mai ales în contextul Chat GPT-ului. Cum va schimba acest asistent virtual performant educația...

    10 mame curajoase care nu se tem să își arate corpul după naștere
    10 mame curajoase care nu se tem să își arate corpul după naștere

    Printre marile provocări de proaspătă mămică se numără și cea legată de acceptarea transformărilor corpului după naștere. De aceea, poți fi tentată să te „ascunzi”...

    Aveam doar 26 de ani când copilul meu a fost diagnosticat cu sindromul Down după naștere. Cum am făcut față provocărilor
    Aveam doar 26 de ani când copilul meu a fost diagnosticat cu sindromul Down după naștere. Cum am făcut față provocărilor

    Încă din primele momente în care afli că urmează să devii mamă, tot ce îți dorești este să aduci pe lume un copil sănătos. Din păcate, uneori, viața are cu...

    Cum te schimbă iubirea, în funcție de zodie
    Cum te schimbă iubirea, în funcție de zodie

    Iubirea te poate schimba mai mult decât crezi, în numeroase moduri. De pildă, odată ce cunoști dragostea adevărată, poți deveni mai generoasă, mai empatică, mai deschisă...

    Cum va reacționa corpul tău după ce vei renunța la fumat
    Cum va reacționa corpul tău după ce vei renunța la fumat

    Fumatul este un obicei dăunător care poate duce la diverse probleme de sănătate, cum ar fi cancer, boli cardiace și afecțiuni respiratorii. Țara noastră se află pe locul 9 în...

    © 2025 Qbebe