Astenia de primăvară la copii
Cele mai comune efecte ale asteniei de primăvară la copii sunt oboseala, schimbările de dispoziție, senzația de amețeală și pierderea apetitului. Acest termen medical desemnează de fapt o stare de oboseală, nefiind o boală în sine, ci un simptom ca urmare a unei tulburări organice sau psihologice. Simptomele sale sunt însă ușoare și trecătoare și nu necesită vreun tratament special, fiind similare celor caracteristice depresiei.
În cazul copiilor, astenia de primăvară durează în medie 1-2 săptămâni, dispărând de la sine (corpul revine la ritmul său normal) și are legătură cu schimbarea anotimpului, încălzirea temperaturii atmosferice și începutul primăvarii. În mod concret, poți observa lipsa de energie și o stare generală de oboseală, schimbări ale dispoziției, irascibilitate, scăderea apetitului și probleme cu somnul. Organismul copilului trebuie să se adapteze la noile condiții de mediu și se poate simți mai slăbit. Dacă însă copilul tău strănută, are ochii roșii, febră ușoară sau diaree poate fi vorba despre o problemă de sănătate ce necesită consult medical.
Cum poți preveni astenia de primăvară la copii
Tu poți să reduci la minim simptomele menționate mai sus ajutând procesul de adaptare al organismului prin următoarele modalități:
- faceți exerciții fizice și multă mișcare. Chiar dacă copilul se simte obosit, este indicat efortul fizic deoarece îl ajută la stimularea endorfinelor din creier (hormoni care transmit o stare de bine) și la îmbunătățirea stării generale de dispoziție. Astfel, se va relaxa mai ușor și va dormi mai bine noaptea. Nivelul de mișcare trebuie adaptat la vârsta și la condiția fizică a copilului, însă în principiu 30 de minute de exercițiu fizic moderat sunt de ajutor. În timpul efortului fizic, se eliberează hormonii dopamină și serotonină, asociați fericirii și stării de împlinire.
- odihnă suficientă. În continuarea punctului anterior, un alt mod potrivit de a combate astenia de primăvară constă într-un somn de calitate, de durată potrivită; studiile arată că până la vârsta de 18 ani un copil ar trebui să doarmă între 9-10 ore. Lasă-ți copilul să doarmă cât de mult are nevoie. În acest fel corpul său se va ajusta mai bine la primăvară.
- alimentație corectă. O metodă bună de combatere a stării de oboseală specifică asteniei de primăvară constă în alimente hrănitoare, precum nuci, leguminoase, banane și alte alimente bogate în fibre și fier, dar și făinoase (orez, paste, cartofi) și produse animale (pește, carne și ouă). La cină sunt indicate alimente ușor digerabile pentru a te asigura că cel mic va avea parte de un somn odihnitor; evită să îi oferi alimente bogate în grăsimi saturate, dar și dulciurile procesate, care nu aduc niciun beneficiu nutritiv. Ideal este să servești copilului tău 5 mese pe zi și o alimentație echilibrată și variată, bogată în fructe și legume în culori vii (roșii, portocale, ardei gras) și în special în antioxidanți. Trebuie menționate în special alimentele bogate în omega 3, nutriment care se găsește în somon și păstrăv, precum și alimentele care stimulează producția de serotonină, precum cerealele integrale, peștele gras, uleiul de măsline, brânza proaspătă, semințele de floarea soarelui și nucile.
- hidratare corespunzătoare. Toată lumea are nevoie să se hidrateze corect, consumând o cantitate corespunzătoare de lichide, în primul rând apă și apoi sucuri naturale, care sunt bogate în vitamine, dar si ceaiuri. Cantitatea de lichide trebuie să fie de aproximativ 2 litri pe zi.
- petreceți timp la soare. Atunci când iese la joacă, lasă-ți copilul să stea la soare deoarece se va adapta mai ușor la schimbarea anotimpului. Dacă soarele este puternic, nu uita și de produsul de protecție solară
Spray-ul Oral Vitoral M Junior pentru copii ajută la creșterea și dezvoltarea normală a oaselor copiilor, dar și la funcționarea sistemului imunitar și a metabolismului energetic. Prin intermediul complexului de vitamine din compoziție, reprezintă varianta potrivită de a combate astenia de primăvară la copil. Iată și ingredientele pe care le conține, vitamine esențiale pentru copilul tău: tiamină (vitamina B1), riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), vitamina B6 (piridoxină), biotină (vitamina B8), acid folic (vitamina B9), vitamina B12 (metilcobalamina)cobalamina), vitamina A (retinol), vitamina D (colecalciferol), vitamina E (alfa-tocoferol), vitamina C (acid ascorbic). Se administrează extrem de ușor, fiind recomandate 2 pufuri pe zi la copiii cu vârsta cuprinsă între 3-7 ani și 4 pufuri pe zi la copiii cu vârsta de peste 7 ani.
În final, nu uita de rolul important pe care îl joacă rutina în viața unui copil; un program zilnic stabil îl ajută extrem de mult să facă față provocărilor zilnice și îi conferă energie. De aceea este important ca ora la care se trezește, cea la care merge la culcare și orele de masă să rămână relativ constante. Acordă atenție simptomelor și apelează din timp la măsurile de prevenție pe care ți le-am recomandat. Îți dorim o primăvară cât mai energică și lipsită de probleme de sănătate!
Surse: https://youaremom.com,www.hsnstore.eu,www.novamedicum.com