Ce este conjunctivita?
Conjunctivita este o afectiune a ochilor. Conjunctiva (membrana subtire care protejeaza o parte din globul ocular si interiorul ploapelor) este inflamata. Vasele de sange din interiorul ochiului se inflameaza la randul lor si devin mult mai vizibile, dand imaginea unui ochi rosu.
Este o afectiune foarte intalnita la copii. Este provocata de contactul cu anumite bacterii, alergeni si chiar agenti toxici. Conjunctivita la copii provocata de bacterii si virusuri este contagioasa, iar aceea determinata de alergii si iritanti de mediu, nu.
Cauzele si simptomele conjunctivitei la copii
Aceasta afectiune apare in momentul in care copilul tau este expus unor infectii virusale (virusuri respiratorii, virusul varicelei, rujeolei), sau bacteriene.
Factorii iritanti (sampon, fum de tigara, substante volatile) si alergenii (praf, polen, par de animale, medicamente) sunt, de asemenea, cauze care pot declansa aparitia conjunctivitei.
Aceasta afectiune se manifesta diferit, de la copil la copil. In mod normal, se manifesta printr-o senzatie de disconfort, roseata si secretii purulente. Conjunctivita este una dintre afectiunile care se transmit destul de repede. Este suficient un contact direct (mana-ochi) cu o persoana infectata, sau chiar cu un obiect (prosop, lenjerie de pat, jucarie) de-al bolnavului.
Conjunctivita virala la copii
Este cea mai frecventa forma de conjunctivita. Este bilaterala (sunt afectati ambii ochi) si este insotita de semne de raceala.
Simptome: inrosirea si umflarea ochilor, hipersecretie lacrimala, mancarime, usturime, fotofobie (sensibilitate la lumina).
Durata: Infectia dureaza intre 7-10 zile, foarte rar se ajunge la durata de 2 saptamani.
Conjunctivita bacteriana la copii
Este provocata de prezenta stafilococului si streptococului.
Simptome: inrosirea ochilor, usturime, senzatie de corp strain in ochi si secretie de culoare galben-verzui foarte vascoasa. Aceasta din urma se acumuleaza in colturile ochilor si la nivelul genelor.
Durata: Apare la unul dintre ochi, iar in 28-48 de ore se transmite si la celalalt. Cu ajutorul unui tratament medicamentos, infectia dispare dupa 7 zile.
Conjunctivita alergica la copii
Apare la persoanele care sufera de alergii (polen, par de animale, detergenti), ale caror conjunctive sunt sensibile la factorii alergeni.
Simptome: mancarime, secretie lacrimala in exces. Este insotita de stranut si secretii nazale apoase.
Durata: Nu este contagioasa.
Este foarte important sa fii foarte bine informata in legatura cu simptomele, cauzele dar si metodele de prevenire ale conjunctivitei la copii. De asemenea, trebuie sa stii ca orice schimbare care are loc la nivelul ochilor micutului tau este un semn ca trebuie sa ceri ajutor de specialitate.
Cum prevenim conjunctivita la copii?
Este o afectiune care nu prezinta riscuri mari de complicatii. Tot ce trebuie sa faci este sa te adresezi medicului tau. Acesta iti va prescrie un tratament corespunzator, la finalul caruia trebuie sa te prezinti cu micutul la un nou consult.
Important! Daca in primele 48 de ore de la inceperea tratamentului, simptomele nu incep sa dispara, trebuie sa mergi cu copilul la o reevaluare.
Una dintre cele mai importante metode de prevenire a conjunctivitei la copii este o igiena corespunzatoare. Spalarea mainilor cu apa si sapun sunt cea mai la indemana modalitate de a tine microbii la distanta. De asemenea, evitarea folosirii in comun a obiectelor personale se afla printre lucrurile pe care copilul tau trebuie sa le deprinda de la varsta frageda.
O alta metoda de prevenire a conjunctivitei la copii este administrarea unui complex de vitamine si minerale, WELLKID. Acesta contine mineralele si vitaminele de care organismul micutului are nevoie pentru a face fata provocarilor supuse de bacterii si microbi.
Evitarea oricarui contact cu persoanele bolnave. Astfel, daca la gradinita/scoala/cresa au fost cazuri de conjunctivita este de preferat ca micutul sa nu frecventeze cursurile, pentru a nu se expune infestarii. Acelasi lucru este valabil si pentru situatia in care copilul tau este bolnav. Acesta se poate reintoarce in colectivitate abia dupa acordul medicului.
Surse: kidshealth.org, pediatrucluj.ro, babycenter.com, mumsnet.com.