Suferi de mâncărimi în zona intimă? Iată ce să NU mai faci!
Este adevărat că multe dintre cauzele mâncărimilor din zona intimă sunt reprezentate de boli pe care nu le poți ține sub control, cele mai frecvente fiind candidoza vaginală, vaginozele bacteriene, schimbările hormonale care au loc la menopauză sau atunci când ești însărcinată, unele boli de piele sau chiar cancerul la vulvar (nu te îngrijora prea tare, aceste ultime cazuri sunt extrem de rare).
Însă, în majoritatea situațiilor, coșmarul mâncărimilor în zona intimă începe din păcate din cauza unei greșeli pe care o comiți chiar tu. Iată care sunt cele mai frecvente!
Folosești produse de igienă intimă parfumate sau cu chimicale. Chimicalele și parfumul nu au ce căuta în cea mai sensibilă și mai delicată zonă a corpului tău. Nu trebuie să miroși într-un fel special „acolo jos”! Substanțele cu potențial iritant pot provoca alergii în zona intimă, manifestate prin mâncărimea insuportabilă sau chiar prin roșeața pielii. Iată ce trebuie neapărat să excluzi din rutina ta de îngrijire: săpunuri, loțiuni, creme și spray-uri parfumate, gel de duș folosit în zona intimă, spumant de baie. De asemenea, evită folosirea hârtiei igienice parfumate și nu apela la dușurile interne decât dacă ai o problemă de sănătate și la sfatul medicului tău.
Te ștergi dinspre spate spre față atunci când folosești toaleta. Dacă, după ce ai avut scaun, începi să te ștergi din spate și ajungi în față, vei transporta bacterii periculoase din zona anusului și le vei conduce direct spre vagin. Acest gest dăunător poate cauza infecții și mâncărimi deranjante.
Iei antibiotice. Departe de noi gândul de a te împiedica să iei antibiotice dacă suferi de o infecție, dar administrează aceste medicamente numai la recomandarea medicului tău. Nu lua niciodată antibiotice pentru că așa consideri de cuviință sau pentru că ai aceleași simptome ca ultima dată când ți-au fost prescrise. Cere de asemenea și un protector gastric, dacă medicul tău nu ți-l sugerează singur.
Nu consumi probiotice. Aceste bacterii „bune” protejează flora vaginală și cresc rezistența la infecții, la candidoză sau la vaginoze bacteriene. Consumă alimente bogate în probiotice (iaurt, kefir, varză murată, ceai Kombucha) și protejează astfel populația de bacterii binefăcătoare.
Faci sex fără prezervativ. Dacă ai un partener de viață stabil, în care ai încredere, firește că acest gest nu mai este considerat periculos, dar în alte cazuri trebuie să dai dovadă de precauție. Utilizarea prezervativului te va feri de bolile cu transmitere sexuală, ale căror simptome pot include și mâncărimea din zona intimă.
Te stresezi. Deși este un precursor mult mai rar întâlnit al mâncărimilor vaginale, și stresul poate cauza iritații în zona intimă și poate declanșa aceste simptome. De asemenea, anxietatea și neliniștea pot compromite funcționarea sistemului imunitar, care nu te mai poate proteja la fel de bine de infecții.
Pui accent pe o igienă intimă agresivă sau insuficientă. Zona intimă trebuie curățată zilnic, dar cu blândețe și delicatețe. Folosește o loțiune special concepută, cu apă caldă, și nu recurge la dușurile interne decât dacă îți este recomandat de către un specialist.
Nu te schimbi de hainele umede. Fie că ai fost la sală și, grăbindu-te să ajungi acasă la cei mici, nu te-ai mai schimbat de echipament sau uiți să mai scoți slipul umed la mare sau la piscină, ceea ce contează este că vei crea un mediu vaginal cald și umed, respectiv exact ceea ce adoră bacteriile. Una dintre consecințe poate fi mâncărimea vaginală.
Porți lenjerie din materiale care nu lasă pielea să respire. Lenjeria din dantelă, satin sau voal este o manifestare a senzualității, dar aceste materiale nu vor absorbi umiditatea și vor fi prielnice dezvoltării populației de bacterii. Pentru utilizare zilnică, apelează întotdeauna la lenjeria din bumbac natural.
Cum să previi apariția mâncărimii vaginale
Aceste simptome care interferează cu viața ta frumoasă și liniștită pot fi stopate dacă aplici câteva măsuri preventive. Iată ce trebuie să faci!
Nu mai comite greșelile de mai sus. Păstrează o igienă intimă delicată și temeinică, evită produsele parfumate în zona vaginului, aerisește bine zona, schimbă zilnic lenjeria intimă și practică safe sex. De asemenea, pune accent pe o alimentație sănătoasă și echilibrată.
Mergi anual la controlul ginecologic. Sănătatea aparatului tău reproducător nu este esențială numai pentru copiii pe care îi ai sau pentru cei la care visezi. Controalele anuale la ginecolog vor putea depista din timp apariția unei boli, dar specialistul poate descoperi și greșelile pe care le faci fără să îți dai seama, contracarând astfel mâncărimile.
Folosește produse delicate pentru igiena intimă, special concepute în acest sens. Așa vei ține la distanță majoritatea simptomelor de disconfort vaginal.
![]() |
Mămicile se vor înțelege de minune cu Spuma concentrată bioactivă pentru igiena zilnică Multi-Gyn FemiWash. Produsul curăță delicat fără a afecta sistemul natural de apărare al țesuturilor, previne disconfortul vaginal manifestat prin iritații, mâncărimi și inflamații și conține acid lactic, care ameliorează atât de importanta aciditate vaginală. Nu în ultimul rând, Multi-Gyn FemiWash are la bază complexul 2QR, cu rol de a împiedica alipirea bacteriilor dăunătoare de țesutul vaginal. Se recomandă aplicarea unei cantități mici de produs în zona intimă, care se răspândește și apoi se clătește cu apă călduță. Renunță la bureții duri și folosește mai degrabă degetele delicate pentru a curăța zona. Multi-Gyn FemiWash este disponibil la Vavian Pharma.
|
Surse foto: iStock