Culinarby
Qbebe

Nap porcesc, denumit și topinambur: ce este și cum poate fi mâncat

Nap porcesc, denumit și topinambur: ce este și cum poate fi mâncat

Bianca Geica - Redactor Senior

Cu siguranță nu este prima oară când auzi de topinambur sau „nap porcesc”, o legumă asemănătoare cartofului sau ghimbirului, foarte valoroasă din punct de vedere nutrițional și cu beneficii uimitoare pentru sănătate. Topinamburul, care mai poartă numele și de ”anghinare de Ierusalim”, are un conținut mare de vitamine și minerale, și unul foarte scăzut de calorii, așa că dacă trebuie să îl incluzi în alimentația ta, dacă nu ai făcut-o deja!

Ce este topinamburul?

Topinamburul ni se arată într-o singură formă, dar sub atât de multe denumiri: „anghinare de Ierusalim”, „picioică”, „măr-de-pământ”, „morcov-porcesc”, „nap porcesc”, „pere-iernatice”, „guli" sau „cartoful săracilor”. Este o plantă din familia Asteraceae, aparținând, ca și floarea soarelui, genului Helianthus. Asemeni cartofului, topinamburul este o plantă ai cărei tuberculi sunt comestibili și nu este folosit doar în hrana oamenilor, ci și în cea a animalelor, întrucât are un conținut scăzut de calorii și unul ridicat de vitamine, minerale și fibre.

tuberculi de topinambur pe un tocator

Se presupune că planta de topinambur ar fi originară din zona Americii de Nord, însă a fost descoperită și în sud-estul Canadei. Este populară, de asemenea, și în Europa, fiind cultivată intensiv. În România topinamburul este întâlnit cu precădere în flora spontană și mai puțin ca plantă cultivată. Tulpina ierboasă a topinamburului poate atinge o înălțime de 3 metri, partea vegetativă a plantei uscându-se toamna. Primăvara răsare din nou din tuberculii subterani.

Sămânța de topinambur - cum și când se plantează?

Topinamburul se poate planta atât prin tuberculi, cât și prin semințe. Semințele, care se găsesc online sau în magazinele specializate, pot fi plantate atât în grădină, cât și în ghiveci. De obicei, semănarea se face primăvara, în perioada martie-mai, sau toamna, în perioada august-septembrie.

Semințele răsar și la o temperatură cuprinsă între 2 și 5 grade Celsius, însă pentru o creștere optimă ar avea nevoie de o temperatură de peste 15 grade Celsius (în astfel de condiții plantele răsar după numai trei zile de la plantare).

plante de topinambur

Tehnologia de cultură a topinamburului

Dacă vrei să plantezi semințe de topinambur în ghiveci, asigură-te că acesta are un diametru de 50 de centimetri și o adâncime de cel puțin 8-10 centimetri. Solul trebuie sa fie afanat, întrucât cel greu sau argilos îi deformează rădăcinile. Se recomandă folosirea unui material sănătos, fără boli sau dăunători. Pentru plantarea topinamburului pe câmp, din tuberculi, se sapă gropi de 15 cm adâncime. Distanța între rânduri ar trebui să fie de cel puțin 70 de cm, iar între plante pe rând, de cel puțin 50-60 cm, ca plantele să se poată dezvolta.

Când se recoltează topinamburul

După plantare, pe câmp sau în ghiveci, topinamburul are nevoie de apă din abundență. Altfel, nu are nevoie de îngrijiri speciale, fiind o plantă rezistentă la temperaturile scăzute, dar și perioadele de secetă. Conservarea tuberculilor de topinambur este mai dificilă, motiv pentru care ei se păstrează în sol și se recoltează numai pe măsura consumului.

Citește și: 10 fructe si legume care protejeaza pielea pe timpul verii

De regulă, recolta se poate culege în 6-12 săptămâni de la semănarea bulbilor, în funcție de soi, potrivit pestre.ro. Topinamburul poate fi recoltat primăvara, toamna și iarna și este bine să se mulcească solul cu paie pentru ușurarea recoltării.

topinambur recoltat

Ce gust are și cum se consumă topinamburul?

Topinamburul are un gust dulceag, deoarce conține inuline, un grup de oligozaharide pe baza de fructoza. Cu ajutorul sau poți obține cele mai delicioase și sățioase mâncăruri. Topinamburul poate fi folosit în salate sau în diferite preparate, însă pot fi consumați și fierți sau prăjiți, precum cartofii.

Topinamburul a început să fie utilizat tot mai mult ca hrană pentru bolnavii de diabet, deoarece conține un polizaharid care este suportat de bolnavii cu o glicemie crescută. Mai poate fi utilizat și la obținerea unor băuturi alcoolice.

Ce beneficii are legumă topinambur

Topinamburul are destul de multe beneficii pentru sănătate, întrucât este o legumă bogată în vitamine, minerale și fibre. În plus, este slab din punct de vedere caloric, 100 g de topinambur conținând doar 36 de calorii. Prin urmare, îl poți include fără griji în dieta ta.

  • Topinamburul are proprietăți antiinflamatorii. Așa cum știm, inflamația este asociată cu o serie de boli cronice precum artrita, cancerul sau hipertensiunea arterială cauzată de întărirea arterelor;
  • Ajută la refacerea florei intestinale. Topinamburul conține inulină, un tip de fibră solubilă folosită de bacteriile probiotice că hrană;
  • Reglează nivelul de zahăr din sânge, fiind o sursă excelentă de potasiu și fier. Datorită conținutului de inulină, care pe lângă faptul că acționează că un prebiotic, echilibrează nivelul de zahăr din sânge;
  • Topinamburul are proprietăți antibacteriene, luptând împotriva bacteriilor comune care cauzează boli precum E.coli și stafilococul aerus;
  • Menține tensiunea arterială la niveluri optime. Fiind bogat în potasiu, topinamburul ajută la reglarea tensiunii arteriale, fiind recomandat în cazul persoanelor hipertensive sau hipotensive;
  • Ajută la reducerea nivelului de LDL (colesterol rău), grație conținutului bogat de fibre. Topinamburul favorizează eliminarea grăsimilor din organism;
  • Menține oasele sănătoase și puternice. Topinamburul conține și vitamina K, care joacă un rol important în metabolismul osos;
  • Topinamburul poate ajuta la gestionarea greutății, întrucât este o legumă cu un conținut scăzut de calorii și un indice glicemic scăzut.

Cartof topinambur - contraindicații

Chiar dacă este o legumă sănătoasă, topinamburul favorizează formarea gazelor intestinale. Asta pentru că dulceață acestei legume provine de la niveluri ridicare de inulină, fibră solubilă care trece intactă prin sistemul digestiv până ajunge la colon. Acolo, bacteriile intestinale o descompun și apoi eliberează gaze.

Topinambur preț. Cât costă, unde se găsește și cum se alege

Din păcate, topinamburul se găsește destul de greu în comerț. Majoritatea producătorilor vând tuberculi de topinambur online, pe site-uri precum olx.ro, dar și răsad, plante sau semințe de topinambur, la prețuri rezonabile. 

Dacă vrei să cumperi topinambur, alege-i pe cei care au o coajă netedă, fară pete, ca să îți fie mai ușor să îi speli și să îi cureți. Ca și cartofii, aceste legume pot rezista până la 10 zile dacă sunt păstrate într-un loc uscat, răcoros, întunecat.

Rețete cu topinambur

Topinamburul este o legumă extrem de versatilă datorită gustului sau dulceag. Ca și în cazul cartofilor, topinamburul se poate consuma fiert, în salate, prăjit, sub formă de piure sau chiar și cruzi, răzuiți în salate. Mai poate fi consumat și că suc, alături de alte rădăcinoase.

Topinamburul se curață întotdeauna de coajă și se spală înainte de a fi consumat, chiar și atunci când îl prăjim.

Supă cremă de topinambur

În acele zile în care vrei să pregătești ceva rapid de mâncare pentru familie, supa cremă de topinambur este o alegere excelentă! Se prepară foarte ușor și este destul de sățioasă. Poate fi consumată atât la masa de prânz, cât și seara, la cină. 

supa crema de topinambur

Ingrediente pentru supa cremă de topinambur: 

  • 350 g topinambur curățat;
  • o ceapă;
  • 1 pastarnac mare;
  • 1 morcov;
  • 2 fuste fragede de ceapă verde;
  • 2-3 linguri de ulei;
  • 1 linguriță de turmeric;
  • fulgi de chili;
  • sare și piper, după gust.

Cum se prepară supa cremă de topinambur: 

  1. Spală bine topinamburul, curață-l și apoi taie-l rondele.
  2. Pune 2 litri de apă pe foc, într-o oală, cu puțină sare. Când apa dă în clocot, adaugă topinamburul și restul rădăcinoaselor.
  3. Ceapa se călește ușor în ulei și se adaugă la legumele care fierb.
  4. Lasă totul la fiert timp de 30 de minute, după care mixează compoziția.
  5. La final, adaugă turmericul și sare, dacă simți nevoia. Decorează supa cu fustele de ceapă verde tocate mărunt și cu fulgii de chili.

Citește și: Piure de napi si morcovi

Salată de topinambur crud

Fie că vrei o masă de prânz sățioasă sau o cină ușoară, salată de topinambur crud este varianta ideală. Iată care sunt ingredientele de care vei avea nevoie pentru o astfel de salată, care sigur îți va fi pe plac!

salata de topinambur si alte legume

Ingrediente pentru salată de topinambur:

  • 2-3 tuberculi de topinambur;
  • un măr;
  • o lămâie;
  • 1-2 morcovi;
  • ulei de măsline;
  • nuci;
  • sare și susan negru.

Cum se prepară salata de nap porcesc:

  1. Curață tuberculii de topinambur de coajă și taie-i în felii subțiri.
  2. Spală bine mărul, taie-l în sferturi și feliază-l, apoi spală morcovul, curată-l și taie-l fâșii.
  3. Stropește rondelele de topinambur și feliuțele de măr cu zeamă de lămâie, apoi amestecă toate ingredientele într-un bol.
  4. Asezonează cu sare, ulei de măsline și puțină zeamă de lămâie. Adaugă semințele de susan și nucile pentru aspect și gust.

Chipsuri de nap porcesc la cuptor

Chipsurile de nap porcesc la cuptor sunt o alternativă ceva mai sănătoasă la chipsurile din cartofi pe care îi găsim în comerț. Îi poți pregăti după bunul plac, doar cu sare sau cu diverse condimente: boia, turmeric, oregano, ierburi aromatice etc.

chipsuri de napi la cuptor

Ingrediente pentru chipsuri de napi la cuptor:

  • 700 gr tuberculi de topinambur (napi) feliați subțire;
  • 4 căței usturoi presați;
  • 5 linguri ulei măsline;
  • 1 linguriță boia dulce;
  • 1/2 linguriță turmeric;
  • sare, după gust.

Cum se prepară chispurile de napi la cuptor:

Curășă napii și spală-i bine, apoi taie-i în felii cât mai subitiri. Pune-i într-un bol și adaugă uleiul, sarea, boiaua, turmericul și usturoiul presat. Amestecă bine apoi așază chipsurile într-o tavă de copt, tapetata cu hârtie de copt, și lasă-le la cuptor aproximativ 20 de minute, la o temperatură de 180 de grade. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit.

Servește-i ca atare, eventual alături de un sos de brânză sau de iaurt, sau alături de o salată sau ca garnitură lângă o friptură.

Ceai de topinambur și salvie pentru balonare

Ceaiul de topinambur și salvie, pe care îl găsești online sau la orice plafar, este excelent pentru eliminarea senzației de balonare. Favorizează digestia, înlătură procesele fermentative și contribuie la stimularea dezvoltării microorganismelor specifice florei normale. De asemenea, ceaiul de topinambur și salvie contribuie la reglarea tranzitului intestinal și la eliminarea gazelor din intestin. Totodată, acest ceai este indicat și în menopauză, întrucât susține remineralizarea structurii oaselor.

Ceaiul de topinambur nu este recomandat în sarcină, în perioada de alăptare sau copiilor de până în 12 ani și nici persoanelor care suferă de epilepsie.

Ceai din frunze de topinambur

Ceaiul din frunze de topinambur stimulează metabolismul și este indicat persoanelor care, din diferite motive, nu pot consumă alimente dulci. Un astfel de ceai, din frunze de topinambur, se găsește atât la plafar, cât și online, și nu costă mai mult de 9 lei.

Suc de nap porcesc

Dacă vrei să incluzi topinamburul în dietă ta, o poți face și prin intermediul sucului. Sucul de topinambur, că și ceaiul, reglează tranzitul intestinal și prevină constipația. Pe emag.ro, de exemplu, găsești elixir de topinambur, care se prepară cu apă: se diluează o porție de elixir de topinambur la 10 porții de apă pentru a se prepară 5 litri de suc. Îl poți bea că atare sau în cocktail-uri alcoolice și non-alcoolice, îl poți folosi în salate sau alte preparate culinare sau la prăjituri.

După cum vezi, topinamburul (sau napul porcesc), pe lângă faptul că este delicios și poate sta la baza celor mai savuroase preparate, este și sănătos, având o multitudine de beneficii pentru organism. Tu ai mâncat până acum topinambur? Ce alte idei de rețete mai ai cu această legumă?

Citește și: Top 10 fructe si legume in culori neobisnuite

  • Surse: bbcgoodfood.com, dovemed.com, nature-and-garden.com, pestre.ro
  • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (17)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O fetiță de 11 ani cântărește peste 120 de kg, dar nu se poate opri din mâncat. De ce afecțiune suferă, de fapt
    O fetiță de 11 ani cântărește peste 120 de kg, dar nu se poate opri din mâncat. De ce afecțiune suferă, de fapt

    Angel are 11 ani, dar cântărește deja 124 de kg, însă motivul greutății ei nu este cel la care vă gândiți. Fata s-a născut cu o boală genetică rară, din cauza...

    Tripofobia: ce este  și cum te poate afecta
    Tripofobia: ce este și cum te poate afecta

    Ai auzit vreodată de tripofobie? Dacă nu, îți spunem noi, iar dacă da, poate vei afla o informație nouă despre acest subiect (de altfel, destul de controversat). Află cum se...

    Un băiețel de 10 ani este alergic la atât de multe alimente, încât nu a mâncat niciodată în oraș
    Un băiețel de 10 ani este alergic la atât de multe alimente, încât nu a mâncat niciodată în oraș

    William Hulme, un băiețel de 10 ani din Marea Britanie este alergic la alune, susan, năut, semințe, muștar…și lista continuă. Mama sa trebuie să fie foarte grijulie...

    Nuntă cu peripeții: cum au ajuns mirii la destinație, după ce câinele le-a mâncat pașaportul
    Nuntă cu peripeții: cum au ajuns mirii la destinație, după ce câinele le-a mâncat pașaportul

    Știți că uneori, sunt oameni care vor să pună bețe în roate unui cuplu, sau care chiar se opun unei nunți? Ei bine, acest cuplu din Boston, SUA, a avut parte de susținerea...

    Fiica mea a mâncat doar croasant timp de 10 ani pentru că îi este frică de mâncare
    Fiica mea a mâncat doar croasant timp de 10 ani pentru că îi este frică de mâncare

    O fată de 13 ani a trăit cu frică de mâncare mai bine de 10 ani, pentru că atunci când era foarte mică a avut un incident în care s-a înecat foarte rău cu o...

    14 copii au ajuns la spital după ce au mâncat medicamente homeopate găsite la gunoi, crezând că sunt bomboane
    14 copii au ajuns la spital după ce au mâncat medicamente homeopate găsite la gunoi, crezând că sunt bomboane

    14 copii din județul Neamț au ajuns la spital după ce au găsit medicamente homeopate la gunoi, expirate de 5 ani și le-au mâncat, crezând că sunt bomboane. Mai multe...

    Soțul meu a mâncat cina copiilor fără să-mi spună. Tot el se simte jignit și nedreptățit
    Soțul meu a mâncat cina copiilor fără să-mi spună. Tot el se simte jignit și nedreptățit

    O mămică de peste hotare se află în conflict cu soțul său, pentru că acesta a mâncat o porție dublă din lasagna, pe care femeia o avea pregătită pentru ziua următoare....

    Eu și copiii mei mofturoși am mâncat vegetarian o săptămână. Iată ce s-a întâmplat
    Eu și copiii mei mofturoși am mâncat vegetarian o săptămână. Iată ce s-a întâmplat

    Să îți convingi copilul să consume adesea alimente vegetariene nu este un demers la îndemână, mai ales dacă ești mama unui mic „mofturos”. Dacă dorești...

    © 2024 Qbebe