- Aperitiv cu somon și avocado
- Ingrediente pentru 6-8 porții de Aperitiv cu somon și avocado
- Cum se prepară Aperitivul cu somon și avocado
- Salată caldă de varză roșie cu mere, nuci și prune uscate
- Ingrediente pentru 8-10 porții de Salată caldă de varză roșie cu mere, nuci ș prune uscate
- Cum se prepară Salata caldă de varză roșie cu mere, nuci și prune uscate
- Ruladă Wellington
- Ingrediente pentru 6 porții de Ruladă Wellington
- Cum se prepară Rulada Wellington
- Curcan umplut
- Ingrediente pentru 8 porții de Curcan umplut
- Cum se prepară Curcanul umplut
- Prăjitură „Bûche de Noël" („Buștean de Crăciun")
- Ingrediente pentru 12 porții de Prăjitură „Bûche de Noël"
- Cum se prepară Prăjitura „Bûche de Noël"
- Timp preparare:
- 25-180 de minute
- Varsta:
- Familie
- Nivel dificultate:
- mediu
- Prezent in categoriile:
- Aperitive, Carne de vita, Carne de curcan, Deserturi, Fripturi la cuptor, Feluri de mancare, Fripturi de Craciun, Aperitive de Craciun, Salate, Finger Food, La cuptor, La foc, Iarna, Carne, Prajituri, Fripturi, Prajituri de Craciun, Craciun, Pranz, Cina, Salate de craciun, Gustoase, Deosebite
- Ingrediente principale:
- diverse tipuri de carne, produse lactate, faina, oua, ulei, legume, fructe, mirodenii
Aperitiv cu somon și avocado
Dacă vrei să le oferi celor prezenți la masa de Crăciun un preparat ușor și consistent totodată, mizează și pe rețeta propusă de Jamie Oliver.Secretul reușitei constă într-un avocado bine copt, somon afumat de calitate și niște chifle gustoase cu secară.Ingrediente pentru 6-8 porții de Aperitiv cu somon și avocado
12-16 jumătăți de chifle cu secară1 avocado
200 g somon afumat
1 lămâie
1 lingură smântână
1 lingură oțet de mere
1 cutie cremă de brânză (de 150-200 g)
1 pungă de salată rucola (cam 150-200 g)
ulei de semințe de struguri (1 lingură)
sare, piper
Timp de preparare: 25-30 de minute
Cum se prepară Aperitivul cu somon și avocado
Pasul 1: Vei curăța și vei scoate miezul de la avocado. Îl vei zdrobi cu furculița și apoi îl vei amesteca și cu smântâna. Va trebui să obții o pastă omogenă, în care vei adăuga și jumătate din zeama de la o lămâie stoarsă, alături de sare și de piper
Pasul 2: Vei spăla rucola și vei pune peste ea oțetul de mere și uleiul de semințe de struguri
Pasul 3: Vei unge jumătățile de chiflă cu câte un strat subțire de cremă de brânză
Pasul 4: Vei așeza peste crema de brânză câteva frunze de rucola, apoi vei pune peste ea pasta de avocado și în final bucățile de somon afumat. Poți să mai storci peste somon restul de la zeama de lămâie
Salată caldă de varză roșie cu mere, nuci și prune uscate
Aromată și suculentă, aceasta poate fi servită ca atare, sub forma unui aperitiv sau alături de alte preparate, precum o friptură. Poți să-i adaugi ce ingrediente vrei sau poți să nu utilizezi bacon.
Ingrediente pentru 8-10 porții de Salată caldă de varză roșie cu mere, nuci ș prune uscate
1 varză roșie (de 1 kg)
4 felii de bacon
2 mere
100 g prune uscate
miezul de la 3-4 nuci
1 linguriță semințe de fenicul
1 clementină
6 linguri oțet balsamic
ulei de măsline
2 crenguțe de rozmarin
sare, piper
Timp de preparare: 35-40 de minute
Cum se prepară Salata caldă de varză roșie cu mere, nuci și prune uscate
Pasul 1: Vei spăla și vei curăța varza. O vei tăia cât mai mărunt, așa cum faci pentru orice salată
Pasul 2: Vei lua bacon-ul și îl vei rumeni în puțin ulei de măsline
Pasul 3: Vei spăla, vei curăța și vei tăia merele rondele
Pasul 4: Adaugă lângă bacon și rozmarin și mai lasă-le pe foc pentru aproximativ 1 minut
Pasul 5: După ce bacon-ul se rumenește bine, îl vei scoate din tigaie, alături de rozmarin
Pasul 6: Vei tăia prunele cubulețe
Pasul 7: Vei păstra în tigaie grăsimea rămasă de la bacon și vei pune acolo prunele, merele și semințele de fenicul.Vei pune tigaia pe foc pentru aproximativ 2 minute. După aceea vei stoarce zeama de la clementină, o vei rade și vei adăuga zeama și coaja peste prune, mere și fenicul. Vei amesteca bine
Pasul 8: Vei lua tigaia de pe foc și vei pune peste toate ingredientele varza, sare, piper, oțetul balsamic. Vei continua să amesteci
Pasul 9: Vei așeza iar tigaia pe foc și vei găti amestecul cu varză pentru aproximativ 20 de minute, interval în care vei continua să amesteci pentru a nu se lipi și pentru a favoriza combinarea aromelor
Pasul 10: Vei stinge focul și vei scoate salata din tigaie, adăugându-i și nucă (poți să pui miejii întregi)
Ruladă Wellington
„Beef Wellington" este un preparat tradițional, care face parte dintre rețetele favorite ale lui Jamie Oliver cu ocazia Crăciunului. Încearcă-l și tu vei vedea că vei obține un preparat care îmbină finețea aluatului bine rumenit cu aromele delicate ale cărnii și cu cele pregnante ale ciupercilor.
Ingrediente pentru 6 porții de Ruladă Wellington
1 kg mușchi de vită
500 g aluat (din comerț)
3 linguri ulei de măsline
250 g ciuperci
50 g unt
12 felii de Prosciutto
1 legătură de cimbru proaspăt
100 ml vin alb (sec)
2 gălbenușuri de ou
sare, piper
puțină făină
Timp de preparare: 2 ore
Cum se prepară Rulada Wellington
Pasul 1: Se încinge cuptorul la 200 de grade
Pasul 2: Se ia carnea, se unge cu ulei, sare și piper și se coace în cuptor (la foc mediu) pentru aproximativ 20 de minute
Pasul 3: Vei da ciupercile în blender pentru a obține o pastă
Pasul 4: Pune la încins 2 linguri de ulei de măsline, untul și adaugă și ciupercile, frunzele de cimbru și lasă-le pe foc pentru aproximativ 10 minute
Pasul 5: Toarnă peste ele și vinul alb, continuând să amesteci bine
Pasul 6: Vei începe să învelești carnea în feliile de Prosciutto, având grijă ca acestea să fie uniforme pe suprafața acestuia. Securizează-le cu niște scobitori
Pasul 7: Întinde aluatul pe o un tocător, cu făină.
Pasul 8: Vei înveli carnea în aluat, având grijă să acoperi toată suprafața. Vei face crestături oblice pe aluat
Pasul 9: Vei bate ouăle cu puțină albă și le vei întinde apoi pe tot aluatul
Pasul 10: Vei pune la copt carnea pentru 20-30 de minute, în funcție de intensitatea focului. Va trebui să vezi că aluatul este rumenit bine
Pasul 11: Nu tăia imediat preparatul, ci mai lasă-l să se răcorească pentru cel puțin 10 minute.
Curcan umplut
Nici pentru Jamie Oliver Crăciunul nu are aceeași savoare fără un curcan umplut, rumenit bine. De aceea, el propune o rețetă care va satisface orice gurmand îndrăgostit de mâncărurile festive.
Ingrediente pentru 8 porții de Curcan umplut
1 curcan (de 4-4, 5 kg) gata curățat și pregătit pentru umplere
12 felii de pancetta
4 cepe roșii (de mărime medie)
2 tulpini de țelină de pețiol
1 legătură de salvie
1 căpățână de usturoi
1 mână de firimituri
1 mână de caise uscate
300 g carne tocată (preferabil amestec vită-porc)
2 lămâi
1 portocală mare
2 morcovi
2 linguri făină
1 ou
1 l supă de legume (gata preparată)
1 vârf de nucșoară
12 crenguțe de rozmarin proaspăt
ulei de măsline
sare, piper
Timp de preparare: 3 ore și jumătate
Cum se prepară Curcanul umplut
Pasul 1: Încinge cuptorul la 200 de grade
Pasul 2: Pune o tigaie la încins (la foc mediu), pune în ea puțin ulei de măsline
Pasul 3: Vei pune în tigaie salvia și 6 felii de pancetta. Le vei lăsa pe foc până când carnea se rumenește
Pasul 4: Vei curăța 2 căței de usturoi și 1 ceapă
Pasul 5: Vei spăla țelina și vei toca mărunt ceapa și usturoiul
Pasul 6: Vei mai pune puțin ulei de măsline în tigaie și vei rumeni în ea usturoiul, ceapa și țelina
Pasul 7: Le vei lua de pe foc după ce se vor rumeni ușor
Pasul 8: Vei pune alături de ele și caisele tocate mărunt, dar și firimiturile de pâine. Le vei amesteca și le vei lăsa la răcit
Pasul 9: După aceea vei adăuga peste ele carnea tocată, oul, zeama de lămâie, nucșoara, dar și sare și piper. Vei amesteca iar
Pasul 10: Restul feliilor de pancetta vor fi tăiate pe jumătate
Pasul 11: Vei mai curăța și vei mai tăia mărunt 2 căței de usturoi
Pasul 12: Vei lua fiecare bucățică de pancetta și vei pune în ea usturoi, dar și câte o crenguță de rozmarin, rulându-le.Va trebui să obții 12 mini-rulouri
Pasul 13: Vei umple curcanul cu cele 12 mini-rulouri de pancetta. Vei lega picioarele curcanului cu sfoară
Pasul 14: Vei curăța și restul cepelor, tăindu-le mărunt
Pasul 15: Vei curăța și vei felia morcovii
Pasul 16: Vei încerca să umpli curcanul și cu amestecul format din carnea tocată și caisele uscate
Pasul 17: Vei pune portocala la microunde pentru 30 de secunde și apoi o vei introduce în curcan
Pasul 18: Pentru ca umplutura să se mențină așa cum trebuie în curcan, va trebui să prinzi pielea aflată în jurul orificiului pe unde ai introdus-o cum niște scobitori sau bețișoare
Pasul 19: Vei unge curcanul cu ulei de măsline, cu sare și cu piper
Pasul 20: Vei așeza curcanul într-un vas termorezistent și, alături de el, vei pune morcovii și morcovii și ceapa.
Pasul 21: După aproximativ 3 ore, curcanul ar trebui să fie gata
Pasul 22: După ce îl scoți de la cuptor, îl vei lăsa să se odihnească
Pasul 23: În acest interval, vei îndepărta din tavă grăsimea scursă și vei turna peste ea supa și făina. Le vei amesteca bine
Pasul 24: Acest amestec va fi pus la foc și ținut până când va fi aproape să fiarbă
Pasul 25: Vei stropi curcanul cu acest amestec și, dacă vrei o aromă mai deosebită, poți să-l mai stropești și cu zeamă de lămâie. Poți să-l decorezi cu crenguțe de rozmarin
Prăjitură „Bûche de Noël" („Buștean de Crăciun")
Acest desert își are originea în Franța, încă de pe vremea lui Napoleon Bonaparte. El a fost asociat atunci și așa s-a păstrat și în prezent, cu imaginea bucăților de lemn ce erau aruncate în sobe și cu clipele petrecute în familie. Jamie a adaptat rețeta clasică prin adăugarea piureului de castane în cremă. Respectă-i sfaturile și vei obține un desert spectaculos, ce va intra în topul preferințelor celor dragi nu numai pentru Crăciun, ci pentru orice masă festivă în familie.
Ingrediente pentru 12 porții de Prăjitură „Bûche de Noël"
100 g alune
1 linguriță praf de copt
5 ouă
125 g zahăr fin
1 praf de sare
25 g făină
25 g pudră de cacao
3 linguri lichior de cireșe
160 g ciocolată cu conținut ridicat de cacao, utilizată pentru cremă (70-80%)
180 g zahăr
180 g unt
150 ml smântână dublă (este un sortiment de smântână dulce foarte densă, cu conținut ridicat de grăsime, de aproximativ 40%)
150 g ciocolată pentru glazură
Timp de preparare: 1 oră și 30 de minute
Cum se prepară Prăjitura „Bûche de Noël"
Pasul 1: Încinge cuptorul la 180 de grade. Pregătește o bucată de hârtie de copt cu dimensiunile 26cmX37 cm
Pasul 2: Vei da alunele prin blender și apoi le vei amesteca și cu praf de copt și cu un praf de sare
Pasul 3: Vei separa albușurile de gălbenușurile. Vei bate albușurile, adăugând și jumătate din cantitatea de zahăr
Pasul 4: Restul zahărului va fi amestecat cu gălbenușurile, până când se va dizolva bine.
Pasul 5: Vei pune albușurile bătute peste amestecul cu alune și le vei amesteca
Pasul 6: Vei pune laolaltă amestecul cu alune cu acela cu gălbenușuri, dar și cu pudra de cacao și cu făina. Vei obține un aluat
Pasul 7: Vei lua aluatul și îl vei da la cuptor pentru aproximativ 25 de minute
Pasul 8: Vei scoate aluatul de la cuptor și îl vei pune pe hârtia de copt pregătită în prealabil. Îl vei lăsa la răcorit pentru 5-10 minute
Pasul 9: Vei stropi aluatul cu lichiorul de cireșe și îl vei îndoi sub forma unei rulade, păstrând hârtia în interior. Îl vei acoperi cu o cârpă umedă
Pasul 10: Vei topi ciocolata la aburi
Pasul 11: Vei pune smântâna alături de zahărul fin și de unt și le vei amesteca în blender
Pasul 12: După ce ciocolata topită se mai răcește, o vei adăuga treptat în crema cu smântână
Pasul 13: Vei pune crema cu ciocolată la frigider pentru 20-30 de minute
Pasul 14: Vei combina crema cu ciocolată cu piureul de castane
Pasul 15: Când aluatul s-a răcit de tot, îl vei umple cu crema cu piure de castane și ciocolată
Pasul 16: Mai topește ciocolată pentru a obține o glazură. Cât aceasta este caldă, o vei întinde pe ruladă și o vei modela cu furculița astfel încât să aibă aspectul unei scoarțe de copac.
Pasul 17: Lasă glazura să se răcească și ornează prăjitura cum vrei tu
Surse:
www.jamieoliver.com
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!