- Timp preparare:
- 30-60 minute
- Varsta:
- 2 - 4 ani
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, La foc, Prune, Fructe, Legume, Cartofi, Gustari, Gustoase, Cartofi fierti
Ingrediente (portii pentru toata familia):
Cartofi rosii - 1 kg |
Cum se prepara:
1. Fierbi cartofii in coaja, in apa cu un praf de sare. Cartofii rosii sunt mai buni, pentru ca au mai mult amidon si aluatul se va lega mai bine. Dupa ce au fiert, curata-i cu atentie de coaja si da-i pe razatoarea mare sau prin masina de tocat. Este important sa fie tocati cat mai fin.
2. Adauga peste cartofii pasati: ouale, cativa stropi de ulei, 2 varfuri de cutit de sare, treptat faina si, eventual, doua lingurite de zahar.
3. Framanta aluatul pana cand devine suficient de tare si nu se lipeste de mana. Intinde cate foi de aluat ies, nu mai groase decat degetul tau mic. Apoi portioneaza-le, astfel incat bucatile taiate din aluat sa poata acoperi o pruna. Trage in aluat patratele sau taie-l in cercuri, cu un pahar cu gura larga.
4. Pregateste prunele. Spalate, curatate de samburi si taiate jumatati. In locul samburelui, pudreaza jumatatile interioare cu zahar si scortisoara. Vor lasa zeama, asa ca poti adauga un varf de cutit de pesmet, care sa se imbibe cu ea. Inveleste fiecare pruna astfel preparata, intr-un cuib de aluat. Acum rotunjeste galusca, bine-bine...
5. Pune la fiert o oala cu apa cu putina sare. Cand aceasta clocoteste, da drumul unei galuste, ca sa probezi aluatul. Daca se desface, mai este nevoie de faina. Daca nu, scapa in apa toate galustele, rand pe rand. In aproximativ 10 minute ar trebui sa fie gata. Stii ca sunt gata, pentru ca se ridica la suprafata.
6. Intr-o tigaie, topeste putin unt (cam 100 g) si adauga pesmetul. Lasa-l sa se rumeneasca. Daca a devenit auriu, adauga si scortisoara si, eventual, nuca macinata.
7. Scoate galustele, scurge-le si tavaleste-le prin pesmetul cu scortisoara si nuca. Poti adauga zahar vanilat, daca simti nevoia. Apoi... la masa. Se servesc si acum, si dupa ce se racesc. Dar calde, sunt delicioase.
8. O varianta diferita, pe final, este ca dupa ce le scoateti din apa, fierte, sa le presarati cu pesmet si scortisoara, sa le adaugati intr-o tava unsa cu unt si sa le dati la cuptor. Pana cand se rumeneste pesmetul. Sunt parca si mai delicioase. Insa atunci, le mancati calde. Daca se racesc, se intaresc putin cam mult.
Pofta buna, mamici, pitici si tatici!
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!