Culinarby
Qbebe

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Psiholog Eva Pirosca

Delicioase si hranitoare. Nici desert, nici mancare, nici gustare. Sau toate trei deodata. Piciul tau, de peste 2 anisori, le va devora degraba. Dar ele sunt o nebunie, pentru familia intreaga.

Galuste cu prune
Timp preparare Timp preparare:
30-60 minute
Familie Varsta:
2 - 4 ani
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Deserturi, La foc, Prune, Fructe, Legume, Cartofi, Gustari, Gustoase, Cartofi fierti

Ingrediente (portii pentru toata familia): 

Cartofi rosii - 1 kg
Prune - 1 kg
Oua - 2
Faina - 200 g
Unt - 100 g
Ulei
Pesmet
Zahar
Sare
Scortisoara

Nuca macinata (optional)
Zahar vanilat (optional)
 

 poza galuste cu prune 

Cum se prepara:

1. Fierbi cartofii in coaja, in apa cu un praf de sare. Cartofii rosii sunt mai buni, pentru ca au mai mult amidon si aluatul se va lega mai bine. Dupa ce au fiert, curata-i cu atentie de coaja si da-i pe razatoarea mare sau prin masina de tocat. Este important sa fie tocati cat mai fin.

2. Adauga peste cartofii pasati: ouale, cativa stropi de ulei, 2 varfuri de cutit de sare, treptat faina si, eventual, doua lingurite de zahar.

3. Framanta aluatul pana cand devine suficient de tare si nu se lipeste de mana. Intinde cate foi de aluat ies, nu mai groase decat degetul tau mic. Apoi portioneaza-le, astfel incat bucatile taiate din aluat sa poata acoperi o pruna. Trage in aluat patratele sau taie-l in cercuri, cu un pahar cu gura larga.

4. Pregateste prunele. Spalate, curatate de samburi si taiate jumatati. In locul samburelui, pudreaza jumatatile interioare cu zahar si scortisoara. Vor lasa zeama, asa ca poti adauga un varf de cutit de pesmet, care sa se imbibe cu ea. Inveleste fiecare pruna astfel preparata, intr-un cuib de aluat. Acum rotunjeste galusca, bine-bine...

poza galuste cu prune 

5. Pune la fiert o oala cu apa cu putina sare. Cand aceasta clocoteste, da drumul unei galuste, ca sa probezi aluatul. Daca se desface, mai este nevoie de faina. Daca nu, scapa in apa toate galustele, rand pe rand. In aproximativ 10 minute ar trebui sa fie gata. Stii ca sunt gata, pentru ca se ridica la suprafata.

6. Intr-o tigaie, topeste putin unt (cam 100 g) si adauga pesmetul. Lasa-l sa se rumeneasca. Daca a devenit auriu, adauga si scortisoara si, eventual, nuca macinata.

7. Scoate galustele, scurge-le si tavaleste-le prin pesmetul cu scortisoara si nuca. Poti adauga zahar vanilat, daca simti nevoia. Apoi... la masa. Se servesc si acum, si dupa ce se racesc. Dar calde, sunt delicioase.

8. O varianta diferita, pe final, este ca dupa ce le scoateti din apa, fierte, sa le presarati cu pesmet si scortisoara, sa le adaugati intr-o tava unsa cu unt si sa le dati la cuptor. Pana cand se rumeneste pesmetul. Sunt parca si mai delicioase. Insa atunci, le mancati calde. Daca se racesc, se intaresc putin cam mult.

Pofta buna, mamici, pitici si tatici!

Articolul urmator
Cum să faci pierogi ucrainene: rețeta tradițională
Cum să faci pierogi ucrainene: rețeta tradițională

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (30)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    4 rețete cu prune uscate pe care să i le faci celui mic
    4 rețete cu prune uscate pe care să i le faci celui mic

    Prunele uscate sunt bogate în nutrienți și pot fi folosite pentru a găti diferite feluri de mâncare dulci și sărate. Așadar, poți folosi aceste ingrediente pentru a...

    Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații
    Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații

    Te-ai gândit vreodată să încerci deshidratarea fructelor acasă? Și dacă da și dacă nu, noi ți-am pregătit un ghid despre cum poți face asta. Poți să le mănânci...

    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană
    20 de lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe înainte de cezariană

    Operația de cezariană este una complexă, iar recuperarea nu e ușoară și poate dura mult timp. Uite 20 de lucruri pe care trebuie să știi urmează să naști prin cezariană.

    Și-a lăsat părul să crească timp de doi ani pentru a-i face mamei lui o perucă
    Și-a lăsat părul să crească timp de doi ani pentru a-i face mamei lui o perucă

    O femeie din Arizona, SUA, și-a pierdut tot părul în urma tratamentului cu chimioterapie pe care îl face pentru o tumoră pe creier. Ca să-i mai ridice starea de spirit, dar...

    Ce meniu vor avea elevii în programul "Masa caldă" finanțat de Guvern
    Ce meniu vor avea elevii în programul "Masa caldă" finanțat de Guvern

    Deși școala a început deja de două săptămâni, ”Programul masă caldă în şcoli” aprobat de Guvern nu intră încă în cele 350 de școli aflate...

    Fiul și-a lăsat părul să crească 2 ani pentru a-i face o perucă mamei sale bolnave de cancer
    Fiul și-a lăsat părul să crească 2 ani pentru a-i face o perucă mamei sale bolnave de cancer

    Dragostea unui copil pentru mama sa este unică și poate face minuni chiar și în cele mai dificile situații. De exemplu, un tânăr din Arizona și-a lăsat părul să crească...

    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia
    Cele mai bune fructe de toamnă pentru toată familia

    Pe măsură ce anotimpurile se schimbă la fel se întâmplă și cu produsele proaspete disponibile. Toamna ne oferă o gamă de produse proaspete și frumoase, iar acesta este un...

    Adela Popescu și Radu Vâlcan își fac o casă la Șușani pentru a le oferi copiilor ocazia să crească și la țară. "Vrem ca ăștia mici să petreacă cât mai mult timp într-un loc cu “viață” în el
    Adela Popescu și Radu Vâlcan își fac o casă la Șușani pentru a le oferi copiilor ocazia să crească și la țară. "Vrem ca ăștia mici să petreacă cât mai mult timp într-un loc cu “viață” în el

    Adela Popescu și Radu Vâlcan își construiesc o casă la țară, în comuna Șușani, unde locuiesc părinții actriței și își petrec adesea vacanțele. Cuplul a...

    © 2024 Qbebe