- Timp preparare:
- 1 ora
- Varsta:
- 1 - 2 ani
- Nivel dificultate:
- dificil
- Prezent in categoriile:
- Deserturi, La cuptor, Mere, Fructe, Legume, Prajituri, Oua, Biscuiti, Ghimbir, Prajituri de casa, Craciun, Revelion, Oua de gaina, Zi de nastere, Gustari, Deosebite
- Ingrediente principale:
- mar, condimente
Ingrediente pentru turta dulce:
Compozitia:
1 lingura din acest mix de condimente: 3 lingurite scortisoara, 1 lingurita nucsoara, 1 varf de cutit de rozmarin, 1 varf de cutit de piper alb, 1 varf de cutit de praf de cuisoare, 1 varf de cutit de coriandru
50g de ghimbir, 1 mar dulce curatat de coaja
500 g de faina - 150g + 350g
150g zahar brun
130ml de apa
50g de unt, 1 ou
1/2 de lingurita de bicarbonat de sodiu
1 varf de cutit de sare
Glazura:
1 albus de ou, 150g de zahar pudra
2 linguri de apa fierbinte, bomboane pentru decor
Cum prepari turta dulce:
Prepara un sirop de zahar, condimentat cu mixtul de condimente. Topeste o lingura de zahar intr-o cratita, la foc mediu. Cand zaharul s-a caramelizat (are o culoare maro inchis) toarna peste el 130 ml de apa clocotita si asteapta sa se topeasca zaharul. Pune in blender ghimbirul si marul curatat, si combina-l cu condimentele. Adauga mixul de condimente peste zahar, restul de zahar si amesteca la foc mediu pana ce se topeste zaharul. Adauga apoi 150 g de faina si amesteca cu un tel pana ce compozitia se omogenizeaza. Inchide focul si lasa se raceasca.
Preincalzeste cuptorul. Adauga peste faina care a ramas sarea, bicarbonatul, mixul de condimente cu zaha, oul si untul si framanta totul bine, pana ce aluatul de turta dulce este nelipicios si elastic. Aseaza hartie de copt intr-o tava mare. Intinde aluatul, decupeaza in el formele preferate ale celui mic si aseaza-le pe folie. Daca iti ramane aluat, inveleste-l in folie de plastic pana la urmatorul rand de turte, ca sa nu se usuce. Daca ai forme mai mare de turta, coace-le pentru max. 10 minute, daca sunt mai mici, 5-6 minute sunt indeajuns. Nu lasa turtele in cuptor, se pot usca.Cat timp se coace turta dulce, prepara glazura: bate albusul spuma, adauga treptat zaharul pudra si continua sa bati pana ce amestecul devine lucios, adauga apa fierbinte si amesteca bine.
Cand turtele s-au racit, scufunda-le in glazura si presara bomboane de ornament peste ele. Pofta buna!
Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!