Recent, pe mai multe platforme de social media au apărut videoclipuri și imagini care înfățișează adolescenți ce au reușit să facă rost de băuturi alcoolice în următorul mod: s-au deghizat în persoane vârstice, care purtau măști sanitare și au pătruns în magazine.
They dressed as a grandma to get alcohol and this is how it went... pic.twitter.com/Ppr2AOjwuY
— Memezar (@meme_zar) July 15, 2020
Spre exemplu, pe Facebook a apărut un videoclip, preluat de pe TikTok, ce înfățișează adolescente care și-au pus peruci (după ce s-au dat în prealabil cu spray-uri care să creeze impresia unui păr cărunt), s-au îmbrăcat precum femeile vârstnice, și-au pus măști de protecție și au intrat fără probleme în magazine pentru a-și încărca sacoșele cu băuturi alcoolice.
Pe TikTok au devenit celebre imagini (care au devenit private între timp) ce înfățișează, de pildă, o adolescentă purtând o perucă similară părului cărunt, ochelari și o mască de Halloween ce întruchipează o persoană de vârsta a treia.
Alte imagini (tot private) arată o adolescentă blondă care și-a pus pe cap o basma, care poartă ochelari, un pulover larg și care s-a machiat pentru a părea că este ridată, încercând să ia băutură pentru ea și pentru prieteni dintr-un magazin. Totul s-a petrecut în California, iar tânăra implicată a relatat că proprietarul de la magazin „și-a făcut probleme că nu va putea să-și care singură sticlele”.
În timp ce o parte dintre adolescenți au preferat să se deghizeze în persoane în vârstă, alții au hotărât să se rezume la purtarea unei măști chirugicale și să aibă la ei documente false de identitate pentru a putea să facă rost de băuturi alcoolice. Iată cu ce precizare a venit, prin intermediul TikTok, o adolescentă care a realizat un asemenea demers: „PSA: folosiți falsuri cât puteți când purtați măști chirurgicale întrucât nu vi se poate vedea întreaga față...”.
Acțiunile adolescenților americani nu sunt însă noi, încă din luna aprilie un actor de stand-up comedy scriind pe Twitter: „O dovadă în plus că generația mea (Zoomers) este într-adevăr o generație extraordinară...Improvizăm, ne adaptăm și trecem peste” sau „Acum, că suntem nevoiți să purtăm măști, este momentul cel mai favorabil să cumpărăm alcool folosindu-ne de o identitate falsă, din anii ’80”.
Asociația Americană de Pediatrie a adus în prim-plan studii care demonstrează că un consum de alcool în adolescență interferează cu dezvoltarea normală a creierului și că părinții trebuie să ia măsuri urgente pentru a-și informa copiii cu privire la acest pericol. Specialiștii din cadrul acestei asociații au precizat că alcoolul rămâne principală substanță consumată de adolescenți.
Un studiu recent a evidențiat următorul aspect: părinții ar trebui să stea de vorbă deschis cu copiii lor despre consumul de alcool încă de când aceștia ajung la vârsta de 9 ani. Este necesar ca părinții să nu le permită copiilor să bea alcool acasă, să le dea exemple din viața de zi cu zi sau de la televizor legate de cât de nociv poate fi consumul de alcool și să fie ei înșiși modele pentru adolescenți, monitorizându-și propriile obiceiuri în această privință, au precizat coordonatorii studiului.
Surse: foxnews.com, nypost.com, parents.com
Surse foto: facebook.com, twitter.com