0-2 ani
Pentru aceasta varsta, alege carti cu imagini mari, simple si colorate. Gama de culori trebuie sa contina tonurile de baza: rosu, verde, galben, albastru. Asadar, opteaza pentru cartile care contin imagini colorate!
Bebelusilor le plac sunetele familiare, tonul vocii tale, ritmurile limbajului, si adora, de asemenea, sa "manance" cartile sau jucariile. Asadar, alege carti cu cantece si poezii sau povesti care iti plac si carti confectionate special pentru copiii care sa le rontaie.
2-4 ani
In aceasta perioada, copilul reuseste sa identifice mai multe imagini, ceea ce poate fi si un bun start pentru a identifica primele litere. Incepe sa faca deosebirea intre alb si negru, poate utiliza si nume de culori dar inca nu le deosebeste. Recomandate sunt cartile cu animale mari, de la ZOO. Aceste imagini ii vor stimula simtul vizual.
La aceasta varsta incepe sa ii creasca capacitatea de concentrare, precum si de memorare, de aceea este indicat sa ii cumperi carti in care sa completeze o insiruire de simboluri, obiecte, animale sau sa gaseasca solutii pentru diferite jocuri si intrebari.
4-6 ani
Copiii la aceasta varsta inteleg ceea ce cauta intr-o carte, asa ca ai nevoie de o gama variata de teme si limbaj. Opteaza pentru povesti, poezii, basme traditionale. Acestea trebuie sa contina cuvinte putine si accesibile nivelului de intelegere, care ofera posibilitatea repetitiei si retinerea rimelor. Pentru a-i dezvolta limbajul, cartile trebuie sa contina cuvinte noi, eventual specializate pe un anumit domeniu.
Sunt foarte multe carti care fac din citit o activitate placuta, nu numai prin imaginile atractive, dar si cu ajutorul diferitelor accesorii distractive. Este de preferat ca ilustratiile din carte sa il atraga pe copil si sa il motiveze sa o parcurga pana la capat. Rasfoieste-o un pic inainte de a o cumpara, ca imaginile, sub diferite forme si materiale, sa corespunda textului pe care il reprezinta.
7-8 ani
La aceasta varsta deja ii cunosti interesele copilului tau, asa ca ar fi indicat sa alegi carti care ii cultiva pasiunile si corespund personalitatii acestuia. In momentul in care alegi o carte, incearca sa iti imaginezi cum o va percepe copilul tau, daca va fi atras de subiect, de format sau de personaje. In aceasta perioada, ai putea sa ii faci cunostinta si cu cartile cu fabule.
Inca de mici, copii trebuie sa invete sa faca singuri alegeri, chiar daca optiunile lor nu corespund cu cele ale tale. Lectura impusa s-ar putea transforma in frustrare. Daca, insa, cei mici vor avea libertatea de a alege, sansele de a fi interesati de citit si in viitor cresc considerabil.
Tu ce fel de carti ii mai cumperi copilului tau?