Bebelusul in primul an: 10 jocuri pentru dezvoltarea inteligentei

Bebelusul in primul an: 10 jocuri pentru dezvoltarea inteligentei

Alexandra Negreanu

Jocurile din primul an de viata sunt foarte importante pentru stimularea inteligentei bebelusului. In tot acest timp, cat bebelusul descopera mediul inconjurator el invata si isi pune bazele dezvoltarii. Si cum parintii sunt primii profesori din viata bebelusului, ei trebuie sa il ajute pe acesta sa experimenteze noi senzatii care ajung in celulele creierului bebelusului, stimulandu-i dezvoltarea cognitiva.

Cu totii am auzit cel putin o data fraza:"bebelusii sunt ca un burete, absorb orice informatie". Si orice parinte isi doreste sa isi ajute copilul sa se dezvolte armonios, sa fie inteligent cu scopul de a-i oferi un viitor mai bun.  Daca acum cateva generatii se dadea importanta doar ingrijirii nou-nascutului pe baza reflexelor acestuia, in ziua de astazi exista programe speciale pentru stimularea inteligentei bebelusului, inca din primele saptamani de viata. Vestea si mai buna este ca nu trebuie neaparat sa cheltui bani pe aceste programe! Exista jocuri simple si distractive pe care le poti juca impreuna cu bebelusul, care il vor ajuta sa isi dezvolte gandirea cognitiva, strategica si memoria.

Iata 10 jocuri simple si distractive pentru dezvoltarea inteligentei bebelusului in primul an de viata:

Dezvoltarea inteligentei nou-nascutului 0-3 luni

Chiar daca simturile  bebelusului si abilitatile motorii nu sunt pe deplin dezvoltate la aceasta varsta , exista jocuri distractive pe care le poti juca cu bebelusul pentru a stimula activitatea creierului si pentru a il ajuta pe bebelus sa se dezvolte armonios.

1. Texturi si senzatii

Simtul stimulat: simtul tactil al bebelusului

Nou-nascutul tine, de obicei, pumnisorii usor stransi. Asadar, tu poti sa il ajuti sa isi desfaca pumnisorii si sa intinda palmuta, stimulandu-i simtul tactil. Atinge-i palmele si degetele cu jucarii moi, cu marginea unei paturi matasoase sau cu un prosop moale (ideea este sa folosesti cat mai multe si diferite texturi). Apoi ofera-i  nou-nascutului si alte senzatii: alterneaza cu elemente solide, folosind un cub de lemn sau de plastic sau o zornaitoare, astfel incat bebelusul sa poata simti diferenta.  Nu ezita sa vorbesti cu bebelusul in tot acest timp, vei fi surprinsa de reactiile sale mai tarziu.

Deprinderi dezvoltate:  Contactul nou-nascutului cu o varietate de senzatii si texturi il invata despre existenta diferentelor din mediul inconjurator. Comutarea intre moale si tare, dur si neted, de asemenea, il  ajuta sa isi dezvolte abilitati rudimentare intelectuale, cum ar fi conceptul de contrar. 

manutele bebelusului

2. Culori si contraste

Simtul stimulat: vederea bebelusului

Vederea nou-nascutului este inca in curs de dezvoltare si acesta reactioneaza mai bine la obiecte si lucruri cu un contrast ridicat. Pana in jurul varstei de 2 luni, bebelusul prefera imaginile alb-negru. Pentru a stimula inteligenta bebelusului deseneaza fete si obiecte cu un marker negru pe o coala alba de hartie, apoi aseaz-o la o distanta propice pentru ca bebelusul sa o poata studia. Dupa 2 luni, bebelusul poate distinge mai bine culorile si diferentele de lumina slaba sau puternica. Plimba-te cu bebelusul prin casa, astfel incat nou-nascutul sa se obisnuiasca cu faptul ca lumina se schimba de la o camera la alta.

Deprinderi dezvoltate: Contactul cu nuante contrastante ajuta la dezvoltarea perceptiei bebelusului despre culoare si forma. Culorile afecteaza, de asemenea, starea de spirit si comportamentul  nou-nascutului: albastru si verde il ajuta sa se calmeze si sa se relaxeze, rosu si galben il energizeaza.

3.  Clinchet de clopotel

Simturile stimulate: auzul si vederea

Atarna un clopotel intr-un loc unde bebelusul poate vedea si auzi clinchetul pe care il face. Poti sa faci chiar tu zgomote asemanatoare cu linguri sau alte obiecte. Acelasi efect il au si saltelutele de joaca pentru bebelusi, prevazute cu jucarii  la nivelul ochilor, carusele de patut cu sunete etc.

Deprinderi dezvoltate: Cand bebelusul vede cum clopotelul sau jucariile se misca si, in acelasi timp, aude sunetele produse, va asocia in cele din urma miscarea obiectelor respective cu sunetul corespunzator. Acesta este primul pas spre a iti ajuta copilul sa inteleaga conceptul de cauza-efect: anumite evenimente conduc la rezultate previzibile. 


4. Unde e jucaria?

Simtul stimulat: vederea bebelusului

Acesta este un joc grozav pentru antrenarea memoriei bebelusului si dezvoltarea capacitatilor cognitive. Pentru acest joc ai nevoie de o jucarie viu colorata. Aseaza copilul in scoica sau in scaunul de masa. Arata-i jucaria si scutur-o putin in fata lui, pentru a ii capta atentia. Spune-i cu voce tare  "Iata ... (numele jucariei)".  Apoi ascunde jucaria la spate si intreaba-l "unde e ... (numele jucariei) ?"  Apoi, aduci usor jucaria in fata lui si spui  "Uite ... (numele jucariei)!". Repeta jocul de mai multe ori. Copilul va incepe sa anticipeze cand vei ascunde jucaria si cand este cazul sa apara. Dupa ce vezi ca bebelusul se plictiseste, incearca sa variezi locul unde se ascunde jucaria si de unde apare.

Deprinderi dezvoltate: Pe masura ce copilul va invata sa anticipeze locul de unde apare jucaria, acesta isi va dezvolta capacitatea de concentare. In plus isi va antrena muschii ochilor.

Dezvoltarea inteligentei bebelusului 3-6 luni

Aceasta este varsta perfecta pentru a introduce  in activitatea bebelusului poezioare si cantecele cu rima, fiind sugerate de specialisti pentru a incuraja bebelusul sa gangureasaca cat mai mult.

5.  Hai sa gangurim

Acesta este un joc pe care il poti juca cu bebelusul in orice moment din timpul zilei, ori de cate ori bebelusul gangureste. Daca bebelusul tau incepe sa scoata sunete ca Ma Ma, Pa Pa, BA BA sau Ga Ga poti incepe sa incurajezi acest comportament prin fredonarea unor cantece cu rima.

Deprinderi dezvoltate: Silabisirea il poate ajuta pe copil sa isi dezvolte capacitatile social-emotionale timpurii. Totodata incurajarea silabisirii si a ganguritului il vor ajuta pe bebelus sa formeze cuvinte si propozitii simple mai devreme.

 

6. Cauta jucaria

Simtul stimulat: pipaitul

Pentru a juca acest joc, vei avea nevoie de ceva nou si interesant, pe care copilul isi va dori sa-l atinga (bebelusii arata adesea interes crescut pentru telecomanda, seturi de chei etc.) si o patura de intins pe jos. Daca ii arati bebelusului un set de chei colorate si care mai si zornaie, isi va dori, probabil, sa ajunga la ele si sa le ia. Dar daca ii arati cheile si apoi le ascunzi sub patura, va porni in cautarea lucrului dorit. Insa, un bebelus in jurul varstei de 3-6 luni nu va putea sa inteleaga unde sunt cheile, nu dobandeste inca aceasta capacitate de a cauta- ceea ce psihologii numesc "persistenta ", care se va stabili in jurul varstei de aproximativ 10 luni.  

Deprinderi dezvoltate: Cu ajutorul acestor jocuri bebelusul va reusi sa inteleaga ca obiectele si oamenii pot disparea, insa inca mai exista, si vor reaparea la un moment dat. Un joc interesant pentru a fi jucat pentru a intelege despartirea temporara de mama sau oameni dragi.

bebelus incercand sa atinga jucaria

7.  De unde vine sunetul?

Simtul stimulat: auzul

Aseaza copilul intr-un loc sigur si arata-i o jucarie care face zgomot,  viu colorata. Tine jucaria la 8-10 cm distanta de fata bebelusului pentru a ii atrage atentia. Cand acesta se concentreaza pe zgomotul scos, muta jucaria usor de la stanga la dreapta, astfel incat bebelusul sa incerce sa o urmareasca cu ochii.

Deprinderi dezvoltate: Unul dintre lucrurile pe care copilul tau il va invata in timp, este faptul ca nu toate sunetele pe care le aude, de fapt vin de la el. Dupa ce ai starnit interesul bebelusului printr-un efect luminos si/ sau zgomotos, acesta va dori sa caute sursa de sunet. Felicitari, ti-ai facut copilul sa gandeasca!

 

8. Cine face asa? 

Simtul stimulat: auzul bebelusului

Chiar si la aceasta varsta frageda poti influenta dezvoltarea creierului copilului cu jocuri simple. Unul dintre cele mai usoare este: "Cine face asa?". 

Atunci cand bebelusul este treaz, pe parcursul zilei ofera-i sansa sa auda cat mai multe sunete noi. Achizitioneaza o carte cu animale, care prin apasare reproduce sunetul scos de animalul respectiv. De fiecare data cand pui degetul pe un animal, spune numele animalului si reprodu si tu sunetul scos de animal. Apoi incurajeaza-ti copilul  prin intrebare "Cine face asa?" sa reproduca sunetele la randul lui. La aceasta varsta bebelusii invata prin cantec. Asadar vei fi uimita de reactia copilului la auzul unei melodii pentru copii. Insa ia in considerare o nota de precautie in timpul redarii muzicii, asigura-te ca volumul este optim pentru a proteja urechile sensibile ale copilului.

Deprinderi dezvoltate: Acest joc este ideal pentru dezvoltarea limbajului copilului si pentru ca bebelusul sa invete sa auda sunete noi. 


Dezvoltarea inteligentei bebelusului  6-9 luni

Pana la aceasta varsta bebelusul incepe sa mearga de-a busilea sau sa se taraie pe jos.  Acum este capabil sa recunoasca obiectele si sa plece in cautarea jucariei sau obiectului dorit.

9. Ce este aceasta?

Simtul stimulat: vazul bebelusului

Un joc pentru stimularea inteligentei bebelusului la aceasta varsta "Ce este aceasta?". Pentru a incepe distractia, pune copilul intr-un scaun pentru copii sau culcat pe spate. Dupa ce copilul si-a indreptat atentia catre tine, pune degetul pe nasul tau si intreaba "Ce este aceasta?". Asteapta cateva secunde apoi spune "Nasul mamei". Apoi intreaba-l pe bebelus, atingand cu degetul nasului lui "Unde este nasul (numele copilului) ?". Pentru consolidare atinge inca odata nasul copilului si spune zambind "Nu este nasul (numele copilului)".  Continua acest joc prin numirea altor parti componente, cum ar fi ochii, gura, urechile si limba. Odata ce copilul tau este familiarizat cu aceste nume,  incurajeaza-l  sa  puna degetelul atunci cand intrebi "unde este nasul lui mami?" Atunci cand copilul invata sa vorbeasca poti folosi acelasi joc pentru identificare si numirea altor parti componente ale corpului.

Deprinderi dezvoltate: Acest joc te va ajuta in dezvoltarea cognitiva a bebelusului. Bebelusul isi va antrena memoria, pe masura ce va asimila denumirile si va face conexiuni. Un joc ce poate fi jucat oricand si oriunde. 


Dezvoltarea inteligentei bebelusului  9-12  luni

La aceasta varsta copilul este mult mai mobil si poate chiar incepe sa mearga. Cognitiv copilul este capabil sa inteleaga mai mult in fiecare zi.

10.  Turnuletul Hapciu

Simtul stimulat: pipaitul

Pentru a juca acest joc ai nevoie de cuburi mari din plastic sau lemn. Tu stai deoparte si incurajeaza copilul sa construiasca un turn din piesele pe care le are la dispozitie. Va trebui, probabil, sa il ajuti primele dati. Odata ce copilul reuseste sa le pozitioneze una peste alta, astfel incat la final piesele sa arate ca un turn spune formula magica: " 1, 2, 3 hapciu" si darama turnuletul in timp ce te prefaci ca stranuti. Apoi incurajeaza copilul sa refaca turnul. Repeta pana cand micutul sau micuta incepe sa-si piarda interesul.

Deprinderi dezvoltate:  In timp ce pozitioneaza piesele copilul isi va exersa gandirea strategica. Totodata isi va consolida abilitatile motorii fine si dexteritatea.

 

Jocurile sunt distractive si pot stimula inteligenta copilului tau, dar cel mai important lucru care il puteti face, voi parintii, este sa oferiti bebelusului rabdare, timp si atentie.

 

Surse:

http://www.parenting.com/article/brain-boosting-games?page=0,3

http://www.parents.com/baby/development/intellectual/enhance-cognitive-development-0-3-months/#page=5

http://www.babyzone.com/baby/baby-development/brain-development_209780#gallery/relax-aka-chill-pill

Psihologia varstelor, Emil Verza si Ursula Schiopu, Editura Didactica si Pedagogica, 1981

Articolul urmator
Dezvoltarea emoțională în copilărie pe înțelesul tuturor
Dezvoltarea emoțională în copilărie pe înțelesul tuturor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un bărbat paralizat se mișcă din nou cu ajutorul inteligenței artificiale
    Un bărbat paralizat se mișcă din nou cu ajutorul inteligenței artificiale

    Inteligența artificială a devenit tot mai prezentă în cele mai diverse domenii. Medicina nu face excepție și, în ultima vreme, prin intermediul inteligenței artificiale...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili
    O mamă a diagnosticat boala copilului cu ajutorul inteligenței artificiale. 17 medici nu au fost capabili

    Căutarea simptomelor care îi cauzau probleme de sănătate copilului ei a ajutat o mamă să găsească afecțiunea de care acesta suferea cu ajutorul Chat Gpt.

    Primul travaliu a durut puțin, al doilea a fost un chin! Când crezi că ești expertă în nașteri după primul copil și ți se dovedește contrariul
    Primul travaliu a durut puțin, al doilea a fost un chin! Când crezi că ești expertă în nașteri după primul copil și ți se dovedește contrariul

    Nicio sarcină nu seamănă una cu cealaltă, iar mitul conform căruia durerile la a doua naștere se simt mai ușor, nu a fost valabil și în cazul meu!

    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu
    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu

    Cei care sunt pasionați de jocurile video se desprind cu greu de pasiunea lor. În unele cazuri, sunt atât de captivați de aceste jocuri încât găsesc mereu o...

    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile
    Audiobook-urile pot influența negativ dezvoltarea cognitivă a copilului? Ce spun studiile

    Știm deja că cititul poveștilor are numeroase beneficii pentru dezvoltarea creierului. Ce se întâmplă, însă, în cazul cărților audio? Au același efect ca și...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA
    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA

    Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat primul medicament oral pentru tratarea depresiei postpartum. Acesta poartă denumirea de Zurzuvae (zurzolonul), iar...

    © 2024 Qbebe