Este adevarat si faptul ca mediul in care traieste copilul influenteaza foarte mult manifestarile temperamentale ale acestuia, dar, in esenta, el este innascut. S-a demonstrat faptul ca cei mici dezvolta o perceptie si o rapiditate a raspunsurilor verbale precum si a reactiilor motorii, dar si o intensitate a trairilor emotionale in functie de temperamentul fiecaruia.
Definitie
Temperamentul reprezinta modul caracteristic in care copilul face cunostinta cu mediul sau modul in care se situeaza in raport cu acesta.
Si tocmai pentru ca cei mici nu sunt la fel, nu poti aplica o metoda de educatie standard, cu reusita in proportie de 100% pentru toti copiii, ci trebuie sa te mulezi pe starea interioara si pe caracterul fiecaruia.
De ce este necesar sa cunosti temperamentul copilului tau?
Pentru a putea adapta modul in care il educi si comportamentul tau fata de el in functie de particularitatile lui psiho-emotionale. Doar asa, copilul va reusi sa creasca armonios si sa isi dezvolte calitatile si talentele.
In stabilirea tipurilor de temperament, s-a tinut seama de cateva caracteristici de baza:
- Intensitatea emotionala, mai concret modul si puterea cu care isi manifesta emotiile. |
La adulti se cunosc patru tipuri de temperamente, mai exact, sangvinic, flegmatic, melancolic si coleric. La copii, insa, specialistii au stabilit doar trei tipuri fundamentale:
- Flexibil si linisit- ingloband aproximativ 40% din copii
- Dificil si activ- 10% din copii
- Precaut- 15% din copii.
Ramane o proportie de 35%, aceasta fiind reprezentata de copiii ce manifesta o combinatie a acestor trei tipuri de comportament.
1. Copilul flexibil si linistit
Se caracterizeaza prin buna dispozitie permanenta, zambind des, prin calm si adaptare cu usurinta la schimbari de orice natura, de la gradinita si pana la locuri noi sau mancare noua. Nu este un copil care sa se supere usor, iar atunci cand nu se simte confortabil intr-o situatie, prefera sa se departeze incet, fara a face scandal.
Si pentru ca este un copil intelegator, va respecta orarul de masa si meniul pe care i-l oferi fara mofturi si chiar se va duce la culcare la ora stabilita, fara a face o tragedie din acest lucru.
Cum sa te comporti cu el
Deoarece este un copil intelegator si foarte flexibil in orice activitate pe care o intreprinde singur sau cu sprijinul tau, nu iti va fi foarte greu sa ii oferi o educatie de invidiat.
O bariera in incercarea ta de a-i oferi cele mai bune sfaturi, cel mai de incredere sprijin, este reprezentata de tendinta acestuia de a-si ascunde frustrarile. Nu va veni niciodata sa isi dezvaluie problemele, asa ca este foarte important sa faci tu primul pas.
Discuta cu el deoarece daca ai reusit sa treci de bariera increderii in fata lui, nu va conteni sa vorbeasca vrute si nevrute, sa puna intrebari de genul"De ce?".
Incearca sa jonglezi cu discutiile banale catre lucruri, sa le spunem, mai serioase, in care sa il incurajezi sa iti spuna ce il nemultumeste, ce il deranjeaza, ce il raneste.
Cumpara-i jocuri precum "lego", "puzzle", "carti de joc" si ofera-i zilnic posibilitatea de a se distra si de a se recrea astfel.
Copilul energic
El este copilul caruia nu ii place sa respecte reguli, plin de viata si neastamparat.
Chiar daca pare un copil dezinvolt, se adapteaza mai greu schimbarilor si are nevoie de mai mult timp pentru a se obisnui cu persoanele necunoscute. Are reactii intense de genul plansului zgomotos, ba chiar de genul crizelor de isterie, suparandu-se foarte des daca nu tii cont de dorintele lui.
Uraste sa fie implicat intr-o activitate impotriva vointei lui si va reactiona ca atare, putand deveni chiar agresiv.
Este un copil dornic permanent de a iesi la joaca si de a fi inconjurat de copii, fara a uita o clipa faptul ca el trebuie sa fie liderul grupului din care face parte.
Cum sa te comporti cu el
Ofera-i ocazia sa faca un sport, fie o simpla joaca in parc sau sporturi de echipa. Ideal ar fi sa il inscrii intr-un club sportiv. Acolo va fi inconjurat de copii de varsta lui, va socializa si isi va risipi energia intr-un mod constructiv.
|
Ori de cate ori este posibil, ofera-i posibilitatea sa ia decizii singur. O anumita independenta in stabilirea programului sau zilnic va avea efecte pozitive asupra caracterului sau.
Atunci cand rabufneste violent, nu apela la tipete si la pedepse drastice. Mai mult succes vei avea daca vei incerca sa ii explici calm si cu rabdare unde si de ce greseste si ca daca va mai fi brutal nu va face nimic altceva decat sa ii raneasca pe cei din jur si, mai mult, sa ii indeparteze.
Copilul precaut
Reprezinta tipul de copil temator, care se ingrijoreaza repede si care prefera prudenta in tot ceea ce intreprinde. Nu debordeaza de energie si nu este incantat sa ia contact cu persoane si activitati noi, prefera siguranta locului si a lucrurilor pe care il cunoaste deja.
Insa, in momentul in care descopera ca acea activitate noua sau ca cei de la gradinita sunt pe placul lui, atunci se va obisnui repede cu noutatea.
Este genul de copil "mamos", ce va prefera sa stea linistit langa tine atunci cand vorbesti cu prietenele tale decat sa se duca sa se joace, sa exploreze.
Rutina zilnica pe el nu-l plictiseste ba, din contra, ii ofera un sentiment de siguranta.
Cum te comporti cu el
Nu ii face niciodata sperante desarte deoarece va pune totul la suflet si cu alta ocazie nu va mai avea incredere in tine, mai ales ca, din cauza neincrederii care il caracterizeaza, are tendinta de a lua totul in tragic.
|
Nu il forta sa se implice intr-o activitate daca observi ca da semne de nesiguranta, deoarece nu vei face nimic altceva decat sa ii implementezi o stare de reticienta pe care cu greu i-o vei inlatura.
Incearca sa apelezi la trucuri distractive pentru a-i arata ca nu trebuie sa fie intotdeauna in garda, zambeste chiar si atunci cand greseste pentru a-i da incredere in el si incearca sa ii explici ce trebuie sa faca data viitoare pentru a face totul bine.
Copilul tau in care dintre aceste trei categorii se incadreaza? Tu ce metode de educatie adopti?