Noile tipologii de părinți moderni

Noile tipologii de părinți moderni

Irina Olteanu - Redactor Senior

Unele dintre tipologiile de părinți moderni din prezent sunt similare celor din trecut. Altele, în schimb, sunt nou formate, în mare parte drept urmare a unei tendințe în creștere de a lua în considerare anumite concepții și idei de parenting, extrem de vehiculate prin intermediul literaturii din domeniu, cât și prin social media.

Informații despre noile tipologii de părinți moderni

În cea mai mare parte din istoria umanității, creșterea unui copil a reprezentat un proces intuitiv.  În prezent părinții își doresc să afle cum trebuie să se comporte, această generație fiind unică prin faptul că își dorește să își creeze legături pentru a se educa cu privire la cele mai bune practici de parenting disponibile.

În acest sens, multe persoane abordează creșterea și educarea copilului în aceeași manieră ca și școala sau cariera: cu un manual alături. Drept urmare, este vizibil un număr covârșitor de cărți și site-uri web destinate parenting-ului (au luat amploare după anul 1940 când strategiile de parenting și dezvoltarea copilului au devenit populare datorită doctorului Benjamin Spock). Vrem să știm cum să fim părinți, dar ne dorim pe cineva care să ne spună în ce mod. În decursul ultimilor 10 ani mulți psihologi specializați în creșterea copilului au ajuns la concluzia că stilurile de parenting pot fi grupate în principal în trei categorii: autoritar, puternic și permisiv.

Iată în continuare tipurile de părinți moderni în care vă puteți regăsi sau îi puteți identifica pe alți părinți cu care sunteți prieteni:

1. Părintele Elicopter

 Deși pare un concept relativ modern, a fost propus încă din anul 1969. Acest tip de părinte se află în permanență în preajma copilului, copleșindu-l cu atenție, sfaturi și purtându-i necontenit de grijă. Copilul poate ajunge în punctul de a-și dori să strănute fără a oferi nimănui vreo explicație. Există mai multe variații ale acestui tip de părinte: cel care își forțează copilul să își depășească limitele, cel care mizează pe forță, determinare și speră să crească un copil competitiv sau cel care îndepărtează în mod conștient toate obstacolele din calea copilului pentru a-l împiedica cu orice preț să experimenteze vreo provocare sau vreo dificultate.

2. Părintele Portar

 Acest tip de părinte încearcă să își păstreze logica în timp ce păstrează reacțiile de tip intervenție strict pentru momentele necesare. El/ea știe că nu există niciun motiv pentru a se implica în toate jocurile copilului și eventual reclamația/nevoia/ realizarea copilului va ajunge în cele din urmă la el. Acest tip de părinte pare să valseze în creșterea copilului, dar este perfect conștient de existența unor limite. Copilul sau copiii săi ajung niște ființe agile și sigure pe sine, încrezătoare, conștiente de faptul că atunci când lucrurile nu pot fi controlate sau sunt mult prea dificil de gestionat, mama și/sau tata sunt dispuși să intervină; nu le lipsesc însă abilitățile de vorbitori (sunt iscusiți în tehnica oratoriei).

 3. Părintele Balon cu aer cald

Având la dispoziție câteva resurse prețioase, părinții de tipul unui balon cu aer cald introduc toate problemele într-un balon pe care îl eliberează în văzduh. Sunt perfect conștienți că există o mulțime de lucruri pe care nu le pot controla pe deplin, cu toate acestea se avântă fără teamă în teritorii încă nedescoperite. Sunt persoane dornice de aventură și de a acționa sub impulsul momentului. Deși au un aspect jovial și par stăpâni pe sine, își iau munca în serios. În plus, copiii lor pot dezvolta o înclinație către spontaneitate.

 4. Părintele Zen

La bine sau la rău, acest tip de părinte pare să uite complet de faptul că în jurul lor au loc adevărate furtuni. Cu siguranță i-ați întâlnit la o cafenea din mall sorbind o cafea cu lapte și pălăvrăgind în timp ce micile tornade din dotare au intrat în calea fiecărui client și s-au avântat pe sub mese, aproape devastând localul. Acești părinți reușesc să pregătească cina cu calm în timp ce casa este plină de copii care împrăștie bile pe scări și pictează pereții. Sunt extrem de puțin scoși din fire când copiii ajung să fie luați pe brațe și eventual sângerează. Deși pot părea uneori iresponsabili, adevărul este că este deseori de invidiat modul în care se concentrează asupra unui singur lucru și preiau câte o sarcină pe rând.

 5. Părintele Imatur

Ai vrea să îți pară rău pentru acest tip de persoane, dar este destul de dificil să nutrești simpatie pentru genul de oameni care ies în trafic fără a se uita întâi în stânga și dreapta. Acest tip de părinte permite copiilor să calce în picioare orice regulă ar fi încercat de altfel tot ei să o stabilească. În pofida unei inițiative optimiste, plină de aspirații înalte și motivația de a duce la bun sfârșit o sarcină, în jurul lor pare că totul se destramă. Copiii acestor părinți sunt adeseori nepoliticoși, obraznici și nu sunt invitați la întâlniri de joacă.

 

De reținut

Părinții moderni care își doresc să fie și părinți buni se autoeducă cu privire la cele mai bune practici de parenting și le integrează în tacticile clasice de creștere ale copilului care, de altfel, au funcționat pentru ei în propria copilărie. Ei își pun pe primul loc familiile și apoi alte responsabilități, angajamente sau interese de natură personală. Complet lipsiți de egoism, depun efort și se implică zi de zi pentru a crește copii fericiți, competenți, care au un simț clar asupra pasiunilor, valorilor și credințelor lor. Părinții moderni se îmbunătățesc constant pe sine având grijă de propria sănătate mentală și fizică, astfel încât să reprezinte atât un model pentru copii cu privire la modul în care trebuie să se prezinte un adult echilibrat, împlinit, precum și la modul în care să experimenteze satisfacția personală și bucuria în sânul familiei.

Părinții moderni așteaptă mai mult de la ei înșiși, dar își și doresc mai mult pentru copiii lor. Le pasă mai puțin de modul în care arată un părinte bun și se comportă ca acesta.

Voi ce tip de părinți sunteți?

Surse: 
www.parent.co; www.parentingthemodernfamily.com; https://steemit.com

Articolul urmator
Traumele emoționale „moștenite” de la părinți. Cum le depășim?
Traumele emoționale „moștenite” de la părinți. Cum le depășim?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii
    Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii

    Printre marile provocări din viața de mamă se află și aceasta: să-ți convingi copilul să accepte să consume diferite alimente sănătoase, chiar dacă nu îi place gustul lor...

    Bărbați și metodele contraceptive: Cât de deschiși sunt să încerce ei noile metode contraceptive?
    Bărbați și metodele contraceptive: Cât de deschiși sunt să încerce ei noile metode contraceptive?

    Cercetătorii pregătesc o surpriză, un gel revoluționar pe piața produselor contraceptive pentru bărbați. Astfel, responsabilitatea prevenirii unei potențiale sarcini nedorite poate...

    Fiica arhidiaconului Mihail Bucă de doar cinci ani s-a vindecat, în sfârșit, de cancer. "Irene-Ecaterina a primit, prin noile vești de la Fundeni, o nouă șansă la o viață normală"
    Fiica arhidiaconului Mihail Bucă de doar cinci ani s-a vindecat, în sfârșit, de cancer. "Irene-Ecaterina a primit, prin noile vești de la Fundeni, o nouă șansă la o viață normală"

    Micuța Irene-Ecaterina sfidează lumea medicală cu rezultatele incredibile la tratamentul pentru afecțiunea gravă de care suferea. La un an de la diagnostic, nu mai există celule...

    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente
    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente

    Știm cu toții că adolescenții pot avea anumite comportamente dificile, sau mai greu de înțeles pentru unii părinți. Câteodată se creează o lacună înte părinte...

    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds
    Cei mai cool părinți de la Hollywood: ce reguli de parenting au Blake Lively și Ryan Reynolds

    S-au căsătorit în anul 2012, formând unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de la Hollywood. În plus, sunt părinți fericiți, având trei fiice (James- 7...

    Viața de părinți: Meghan Markle și Prințul Harry
    Viața de părinți: Meghan Markle și Prințul Harry

    La începutul lui 2021 o veste mare trâmbița peste tot în lume! Meghan și Harry, poate cel mai celebru cuplu din lume, au anunțat că așteaptă cel de-al doilea copil,...

    De ce să alegi asigurarea pentru copii și părinți?
    De ce să alegi asigurarea pentru copii și părinți?

    Ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii noștri. Ne zbatem zi de zi în așa fel încât ei să aibă un viitor strălucit, o viață prosperă, să nu ducă lipsă de nimic...

    O fetiță de patru luni ar fi murit strivită de părinți în pat
    O fetiță de patru luni ar fi murit strivită de părinți în pat

    Cazul dramatic care a șocat Italia. O familie de români stabilită în Rossano Veneto a avut parte de o adevărată tragedie săptămâna trecută, când au descoperit...

    © 2025 Qbebe