Iata ce spunea Maria Montessori in 1949: "In loc sa incercam sa-l cucerim din interior si sa-l directionam ca pe un suflet uman, intotdeauna ne-am dorit sa dominam copilul prin forta, prin impunerea unor legi externe. In acest mod, copiii au trait pe langa noi fara sa ajungem sa fim capabili de a-i intelege vreodata. Dar daca dam la o parte toata artificialitatea cu care i-am invaluit si toata violenta cu care, prosteste, am incercat sa-i disciplinam, ei ni se vor arata noua in toata frumusetea firii lor copilaresti, cu o gentilete si o dragalasenie absolute." (Maria Montessori, in Mintea absorbanta)
Pe 22 octombrie 2012, Scoala Montessori din Bucuresti a organizat conferinta pentru parinti "Cum aplicam principiile Montessori acasa?", sustinuta de Mariana Ulita, educator Montessori si presedinta la Asociatia pentru Educatia Montessori in Romania. Iata ce recomandari au primit mamicile care isi doresc sa inceapa - sau sa prelungeasca - educatia Montessori, in propriul cuib...
Educarea copilului: 10 secrete Montessori pentru mamici si tatici
1. Oferiti-i copilului propriul sau spatiu de lucru, cu masuta si cateva obiecte utile (de exemplu: creion, foi, servetele). Este important pentru copil sa inteleaga ca dispune de spatiul si resursele sale, pentru care este responsabil.
2. Aranjati camera copilului in spiritul ordinii si al simplitatii. Puneti rafturi pentru jucarii si lasati pe ele atatea jucarii, cat pot fi aranjate ordonat. Schimbati jucariile din cand in cand, prin rotatie.
3. Ganditi-va la dimensiunile copilului: puneti la nivelul lui o parte din mobila, un cuier sau o agatatoare, intrerupatoarele de lumina.
4. Oferiti-i copilului propriile sale materiale de curatat, accesibile lui: maturica, perie, burete, carpa.
5. Puneti o oglinda la nivelul ochilor copiilor. Nu doar ca se obisnuieste cu propria imagine, dar il ajuta mult in monitorizarea si coordonarea miscarilor si a corpului.
6. Dati-i copilului posibilitatea de a privi pe geam singur. Adica fie geamul este montat aproape de podea, fie un scaunel ori alt suport este plasat langa geam, pentru ca micutul sa se urce pe el. Ati vazut copii care alearga la geamul deschis ori la balcon, atunci cand sunt lasati nesupravegheati, expunandu-se astfel pericolului? Daca micutul are acces la geam, fascinatia despre "ce se afla dincolo" este satisfacuta in mod sanatos si supervizat de parinti.
7. Ajutati-l pe copil sa invete sa numeasca toate obiectele din casa. Lasati-i suficient timp sa devina familiar cu ele, pe rand, inainte de a-l invata denumirile altor obiecte. Nu il fortati si nu il grabiti: aici sau in oricare alta activitate. La gradinita Montessori, copiii sunt incurajati, dirijati, si nu impinsi de la spate. Acelasi lucru are copilul nevoie sa se intample si acasa.
8. Respectati copilul cand face o greseala pe care o poate corecta pe loc sau mai tarziu. A murdarit masa? A rupt o carte? A varsat apa pe jos? Greselile fac parte din procesul invatarii: dati-i voie si spatiu sa greseasca.
9. Atunci cand il invatati pe copil ceva (sa stranga prosoapele ori sa aseze tacamurile pe masa, de exemplu), aratati-i fiecare activitate incet si simplu, cu putine cuvinte, apoi lasati-l pe el sa incerce. Nu ii aratati si vorbiti in acelasi timp. Copilul are tendinta sa priveasca la buzele dumneavoastra atunci cand ii descrieti sau explicati ceva, asa ca va pierde mult din ceea ce ii aratati. Mai intai aratati-i cum, apoi explicati-i, in putine cuvinte, ce ati facut. Lasati-i timp sa exerseze, pana cand se simte stapan pe activitate (chiar daca nu o realizeaza la nivelul asteptat de dumneavoastra!).
10. Respectati-i copilului momentele de odihna. Nu il fortati sa faca vreo activitate in asemenea momente. Totodata, nu faceti nimic pentru copilul dumneavoastra din ceea ce poate sa faca si singur.
Educarea copilului: 25 activitati de viata practica, pentru dezvoltarea copilului
1. Sa toarne apa sau suc in pahare, la masa.
2. Sa spele fructele si legumele.
4. Sa spele sau sa clateasca vasele murdare
6. Sa puna sau sa stranga masa
8. Sa stearga praful
10. Sa pliveasca buruienile din gradina |
13. Sa ingrijeasca un animal
14. Sa se pieptene singur
16. Sa se imbrace / dezbrace cu putin ajutor sau fara
18. Sa se spele singur pe dinti
20. Sa dea mana in semn de salut
22. Sa ofere ceva unui musafir
24. Sa faca ordine in camera sa |
Tu cum il ajuti pe copilul tau sa se descurce de unul singur si sa isi castige autonomia? Ce secrete poti impartasi celorlalte mamici?