Cum un copil de 7 ani a cheltuit 2700 euro jucându-se pe telefon
Potrivit Tvr, Centrul de Consiliere a Consumatorilor din Landul Saxonia Inferioară (Germania) a făcut cunoscut următorul fapt: un băiețel german, în vârstă de 7 ani, a reușit să cheltuiască suma de 2753, 91 euro după ce a realizat, în aplicația unui joc online, diferite achiziții. Totul s-a întâmplat întrucât micuțul a avut acces la jocul respectiv de pe telefonul mamei lui. La un moment dat, mama a decis să-i pună la dispoziție accesul la un voucher, de pe care putea cheltui o sumă sumă mică, permițându-i totodată și să aibă acces la aplicația cu un joc online. A neglijat însă următorul aspect: cardul ei de credit era atașat contului folosit pentru a se loga în aplicații, inclusiv celui de pe aplicația pe care a intrat copilul pentru a se juca. Centrul de Consiliere a Consumatorilor din Saxonia Inferioară a venit cu această precizare: băiețelul nu i-a spus nimic mamei sale și a continuat să se joace pentru o perioadă de pe telefonul ei.
Ce a făcut mama după ce a descoperit cât a cheltuit fiul ei
Întrucât legislația din Germania prevede că un copil poate să realizeze achiziții fără a avea permisiunea părinților în limita banilor săi de buzunar, mama a contestat factura cu cei 2700 euro. A trimis ulterior o scrisoare companiei, în urma căreia s-a decis ca aceasta să renunțe la cea mai mare parte din valoarea facturii respective, mai exact la 2654,31 euro. Kathrin Koerber, expert juridic pentru Centrul de Consiliere a Consumatorilor, a explicat că în special în perioada de izolare generată de pandemie părinții le-au permis copiilor să petreacă mai mult timp jucându-se pe telefon pentru a le face de lucru. A atras atenția asupra următorului fapt: părinții să aibă grijă să-și verifice setările de pe telefoane în cazul în care își vor lăsa copiii să le utilizeze.
Astăzi este Ziua Internetului mai Sigur
Acesta este un eveniment internațional anual, menit să atragă atenția asupra unor aspecte ce țin de mediul online, precum identitatea digitală, rețelele de socializare și fenomenul de cyberbullying. Anul acesta are loc cea de-a 18-a ediție a evenimentului, care a fost lansat în anul 2004 și promovat de centrele pentru un Internet mai Sigur din statele membre UE. Avându-se în vedere situația generată de pandemie, Thierry Breton, Comisar pentru Piața Internă, a declarat, în legătură cu Ziua Internetului mai Sigur din acest an, următoarele: „Criza coronavirusului ne-a determinat să ne mutăm o mare parte a activităților zilnice în mediul online, iar când ne lăsăm copiii să utilizeze internetul vrem să fie în siguranță. Ne-am angajat să acționăm astfel încât să facem transformările digitale sigure pentru oricine. Ceea ce este ilegal offline ar trebui să fie la fel și în mediul online. Ne așteptăm ca tehnica să aibă cât mai repede un rol important pentru un internet mai sigur în concordanță cu normele prevăzute de UE”.
Citește și: Copilul și telefonul mobil
Surse: dpa-international.com, ec.europa.eu, gds.ro, stiri.tvr.ro
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com