La ce vârstă să îi iei un telefon copilului tău

La ce vârstă să îi iei un telefon copilului tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În ultimul timp, observăm că vârsta de la care copiii încep să aibă propriul telefon devine tot mai mică. De aceea, este firesc să ne punem întrebarea: „De la ce vârstă poate fi potrivit ca un copil să aibă telefon?". Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, răspunsul este mult mai complicat, în condițiile în care nu ține numai de vârsta propriu-zisă a unui copil. Dimpotrivă, dacă vrem să-i luăm copilului nostru un telefon, trebuie să ținem cont de mulți alți factori, astfel încât să fim cât mai sigure că am luat o decizie care nu-i va fi dăunătoare copilului nostru din niciun punct de vedere.

Este într-adevăr momentul potrivit să-i iei copilului tău un telefon?

Chiar dacă al tău copil insistă să-i iei un telefon, motivându-ți că și ceilalți copii din jur au și că este mare, de tine depinde să iei decizia dacă este sau nu momentul potrivit să faci și această investiție.
Când este bine să-i iei copilului telefon este greu de spus. De altfel, nici specialiștii nu ne pot da vârsta exactă când ar fi adecvat să faci acest pas. Îți va fi însă mai ușor să iei o hotărâre în acest sens dacă își vei răspunde la următoarele întrebări:
Cât de independent este copilul meu?
Copilul tău are nevoie de telefon din motive de siguranță sau acesta ar fi pur și simplu o modalitate de interacțiune socială?
Cât de responsabil este copilul?
Poți să ai încredere că al tău copil va utiliza corect aplicațiile de pe telefon și că nu te va pune în situația de a plăti sume suplimentare pentru că a accesat anumite jocuri/programe/ site-uri?
Poți fi sigură că al tău copil nu va scrie mesaje în timpul orelor, că nu-i va deranja pe cei din jur când vorbește, că va ști la ce să se uite pe telefon (nu va accesa site-uri interzise, nu se va juca jocuri inadecvate vârstei sale etc.)?
Copilul poate avea grijă de propriul telefon?
Copilul are într-adevăr nevoie de el pentru a comunica?
În funcție de răspunsurile pe care ți le vei da la aceste întrebări vei putea să spui „Da, este momentul să-i iau copilului un telefon" sau „Nu, nu este încă adecvat să fac acest demers".
Astfel, când este adecvat să-i iei copilului propriul telefon nu ține de vârsta în ani, ci de nivelul de maturitate, de responsabilitate.Spre exemplu, sunt unii părinți care consideră că al lor copil este pregătit să aibă telefon odată ce intră la școală (în jurul vârstei de 7 ani), în timp ce alții cred că acesta nu ar trebui să dețină un telefon până spre vârsta adolescenței (după vârsta de 10 ani).

Care sunt beneficiile pe care le poate avea pentru copil faptul că are propriul telefon

Pentru a încerca să-ți răspunzi la întrebarea „Când este potrivit ca al meu copil să aibă propriul telefon ?", ia în calcul și avantajele pe care telefonul vi le poate aduce. Iată câteva dintre cele mai importante:
• Poți să-l suni pe copil oricând și să știi mereu unde se află
• Copilul te poate suna imediat dacă intervine vreo urgență
• Poți să-ți ajuți copilul în diverse situații (precum efectuarea temelor) prin intermediul mesajelor și email-urilor de pe telefon
• Copilul poate să-și mențină mai ușor relațiile cu prietenii/colegii, putând comunica mai des etc.
Desigur, pe lângă aceste beneficii trebuie să luăm în calcul, înainte de a ne hotără dacă să-i luăm sau nu telefon copilului nostru și riscurile/inconvenientele ce apar.

Inconvenientele/ Riscurile ce apar dacă al nostru copil are un telefon

Când este bine să-i iei copilului telefon vei decide mai ușor și dacă vei ține cont de următoarele inconveniente/riscuri:

Telefoanele mobile îi supun pe copii unor unde tip radio, cu frecvență joasă

Studiile efectuate până acum nu au arătat că aceste telefoane ne pot expune copiii unor radiații care să fie periculoase pentru ei.
Cu toate acestea, este cunoscut faptul că mai ales telefoanele tip android ne expun unor unde cu frecvență joasă, dar care pot fi ținute la distanță dacă nu se petrece mult timp la telefon și dacă se folosesc căști și dispozitive hands-free.
Pentru a fi sigure că ai noștri copiii nu se expun vreunui risc, este indicat să le limităm cumva timpul petrecut la telefon, să-i învățăm să nu-și țină telefoanele prea apropiate de corp și să utilizeze dispozitive de protecție precum cele menționate.

Telefonul poate interfera cu somnul copilului

Experții ne atenționează asupra următorului lucru: telefoanele mobile pot afecta somnul copiilor. Un studiu recent a demonstrat că aproape jumătate dintre copiii care dormeau cu telefonul în apropiere de ei au beneficiat de un somn mult mai puțin odihnitor decât aceia care și-au dus telefonul în altă încăpere sau l-au ținut la distanță, închis.
Poți să eviți să i se întâmple așa copilului tău. Pur și simplu te vei strădui să-i impui următoarele reguli: să nu se joace pe telefon, să nu trimită mesaje înainte de culcare, să-și închidă telefonul și să-l lase pe modul silențios în timpul nopții. Și, desigur, acesta trebuie ținut cât mai departe de locul de dormit.

Fetita ce se uita pe telefon inainte de culcare

Citește și: 10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie să le facă înainte de somn

Un telefon poate fi mai mult decât un telefon

În condițiile în care telefoanele permit inclusiv accesul la rețelele sociale, la tot felul de jocuri, la muzică, la video-uri etc., acestea se pot transforma și într-un instrument de tip „cyber bullying" . Din păcate, acest fapt presupune ca al tău copil să fie hărțuit inclusiv de alți copii/ chiar de persoane adulte prin intermediul mesajelor, imaginilor sau chiar al rețelelor sociale.
În același timp, telefonul poate afecta capacitatea de concentrare a copilului, care poate deveni foarte preocupat să trimită sms-uri și email-uri în loc să se concentreze pe parcursul unei alte activități.
Gândește-te bine înainte de a face pasul și de a-i lua un telefon copilului, făcând neapărat distincția dintre „Copilul meu își dorește un telefon" și „Copilul meu ar avea într-adevăr nevoie de telefon".

Reguli pe care să le stabilești când îi iei copilului telefon

Odată ce te-ai hotărât că este momentul să-i iei copilului tău telefon, va trebui și să stabilești niște reguli. Acestea vor fi menite să-ți protejeze copilul de eventualele pericole la care ar putea fi expus.
Să le cunoaștem pe câteva dintre cele mai importante:

Nu-i cumpăra de la început un telefon complicat și performant

Telefonul nu trebuie perceput de către copii ca un accesoriu, ci ca un instrument necesar siguranței lor și facilitării comunicării cu cei apropiați.
Cel puțin într-o prima fază îi vei lua un telefon mai simplu, cu funcții de bază, urmând ca, pe măsură ce va crește (când se apropie de adolescență de pildă), va avea nevoi diferite și vei vedea că se comportă responsabil, să îi poți dărui unul mai complex.

Pune anumite limite

De exemplu, spune-i clar copilului câte minute poată să vorbească, dacă are un anumit număr de mesaje text, precum și cât internet poate utiliza.
Este necesar ca al tău copil să știe că telefonul nu presupune să vorbești fără limită și că impune efectuarea unor cheltuieli.
De asemenea, stabilește momentele în care telefonul nu ar trebui folosit și nu te feri să limitezi accesul la el în apropierea orei de culcare.
Nu uita și să-l înveți pe copil cum să respingă apelurile nedorite/necunoscute și amintește-i să nu fie prea insistent cu trimiterea mesajelor, deranjând.

Fetita ce manuieste un telefon mobil

Fii tu un model pentru copil

Pentru a te asigura că al tău copil nu va exagera cu utilizarea telefonului mobil, străduiește-te să ai și tu anumite limite.
Copiii învață ușor prin imitație, așa că și de tine va depinde modul cum va învăța să se descurce cu propriul telefon.

Învață-l anumite reguli de conduită legate de folosirea telefonului mobil

Spre exemplu, explică-i faptul că nu este civilizat să vorbească tare, să nu aibă conversații personale într-un loc public, să nu facă fotografii fără să ceară permisiunea etc.
Nu în ultimul rând, învață-l pe copil să nu le ofere străinilor telefonul său și nici să nu se laude în fața acestora pentru că are telefon.

Citește și: Tehnologii pentru copii: de la ce varsta?

Voi care credeți că ar fi vârsta optimă la care un copil  să aibă propriul telefon?

Surse:
www.blogs.babycenter.com; www.pbs.org; www.webmd.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Caligrafie pe telefon! Copiii pot scrie de mână pe o aplicație pusă la punct de șase tineri din Cluj!
Caligrafie pe telefon! Copiii pot scrie de mână pe o aplicație pusă la punct de șase tineri din Cluj!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce i-a cumpărat Andreea Bănică telefon cu butoane fiului ei, deși majoritatea copiilor de vârsta lui au deja smartphone
    De ce i-a cumpărat Andreea Bănică telefon cu butoane fiului ei, deși majoritatea copiilor de vârsta lui au deja smartphone

    Printre vedetele din România care nu oferă copiilor acces la mediul online și la gadgeturi moderne se numără și Andreea Bănică. Iată ce decizie drastică a luat artista...

    Am limitat timpul pe telefon fiului meu de 5 ani și acum el observă că stau prea mult la laptop și telefon
    Am limitat timpul pe telefon fiului meu de 5 ani și acum el observă că stau prea mult la laptop și telefon

    O mamă i-a limitat copilului ei timpul petrecut în fața ecranelor. Nimic mai simplu și mai normal, nu-i așa? Doar că s-a întâmplat ceva neașteptat: a descoperit că...

    Cel mai greu lucru ca părinte: să iei decizii pentru viața copilului tău. O mamă povestește cât de greu i-a fost să accepte că fiul ei va fi operat pe creier
    Cel mai greu lucru ca părinte: să iei decizii pentru viața copilului tău. O mamă povestește cât de greu i-a fost să accepte că fiul ei va fi operat pe creier

    După mai multe complicații suferite la naștere a fiului ei, o mamă este nevoită, 14 ani mai târziu, să ia o decizie crucială pentru sănătatea și viitorul lui. Mama a trebuit...

    Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon
    Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon

    Chiar dacă știi că este momentul potrivit să-i permiți copilului tău să utilizeze un telefon, tot îți faci griji în legătură cu siguranța și cu sănătatea sa...

    O bonă adolescentă s-a îngrijorat pentru că părinții copilului de care avea grijă, nu-i răspundeau la mesaje și nici la telefon.
    O bonă adolescentă s-a îngrijorat pentru că părinții copilului de care avea grijă, nu-i răspundeau la mesaje și nici la telefon.

    O bonă adolescentă s-a îngrijorat pentru că părinții copilului de care avea grijă, nu-i răspundeau la mesaje și nici la telefon. După 3 ore în care a încercat să...

    Mărturia sinceră a unei mame: „Nu-mi pare rău că i-am dat copilului telefon la 11 ani, regret că l-am învățat să folosească Youtube"
    Mărturia sinceră a unei mame: „Nu-mi pare rău că i-am dat copilului telefon la 11 ani, regret că l-am învățat să folosească Youtube"

    La vârsta de 11 ani, când părinții erau în divorț, un băiat a primit un telefon pentru a comunica cu mama și cu tata. Ulterior a folosit telefonul pentru a-și crea...

    Copilul meu este gelos când stau pe telefon
    Copilul meu este gelos când stau pe telefon

    Cu toții pierdem noțiunea timpului atunci când stăm cu ochii în telefon. Asta pățește, uneori, și o mămică de peste hotare, iar fiica sa de 5 ani i-a atras atenția,...

    Noutăți în cazul fetiței de 12 ani călcată de tramvai în cartierul Rahova din Capitală! Ar fi traversat cu ochii în telefon
    Noutăți în cazul fetiței de 12 ani călcată de tramvai în cartierul Rahova din Capitală! Ar fi traversat cu ochii în telefon

    O fetiță în vârstă de 12 ani a fost lovită în plin de un tramvai, în sectorul 5 al Capitalei, la începutul acestei săptămâni. Potrivit primelor...

    © 2025 Qbebe