Este foarte bine ca ai ales impreuna cu partenerul tau sa aveti mai multi copii. Inseamna ca „te-au incurajat" primii doi. Avantajul principal este ca vor invata mai repede decat altii poate intrajutorarea, isi vor insusi de mici abilitati de comunicare, si vor fi mai toleranti si intelegatori in viata. Insa trebuie sa te gandesti ca vor exista destul de multe dificultati carora va trebui sa le faci fata, mai ales in ceea ce priveste relatiile dintre cei trei frati.
1. Cel de-al treilea copil ii poate resimti ca pe o bariera reala pe fratii sai in calea afectiunii pe care „trebuie" sa o primeasca de la tine si sotul tau (mai ales daca e de alt sex decat primii doi), de aceea se va simti poate mai retras si va avea tendinte de a se izola de restul grupului. Cred ca trebuie sa ai o grija speciala in a-l integra si pe acest copil in sanul familiei si a-i trimite permanent mesajul ca nu e cu nimic mai prejos fata de fratii lui mai mari.
2. Din punct de vedere psihologic, va fi predispus catre a lucra mai mult decat altii, si de a cauta sa multumeasca permanent pe cei din jur. De asemenea va fi mai diplomat, si mai dispus catre a negocia si a face compromisuri. Cred ca acest lucru te va ajuta sa intelegi cateva lucruri despre psihologia celui de-al treilea copil si nu sa il lasi sa creasca „din inertie", cum sunt tentati sa faca de cele mai multe ori parintii cu ceilalti copii.
3. Se intampla cel mai adesea ca cel de-al treilea copil sa fie cel mai inteligent dintre copii. Din punct de vedere emotional insa, s-ar putea sa fie cel mai rece si mai neutru. Joaca-te cu el, dar mai ales fa in asa fel incat sa implici in anumite jocuri si actiuni pe toti cei trei copii. Trebuie un efort special pentru a-i cultiva celui de-al treilea copil simtul armoniei si egalitatii intr-un grup social.
4. Ai foarte mare grija de sanatatea ta! Deja dupa a treia sarcina, corpul tau se poate simti destul de obosit daca nu chiar naruit. Ar fi bine daca ai incerca un tratament cu vitamine si niste exercitii fizice sa te pui pe picioare si sa iti poti creste copiii sanatoasa.
5. Strange-ti cei trei copii intr-o duminica dupa-amiaza si citeste-le carti cu povesti despre situatiile familiale si rolurile membrilor intr-o familie. Asta ii va ajuta sa-si inteleaga propriul rol atat in familie cat si in societate, si vor invata adevarata semnificatie a cuvantului „respect".
6. Organizeaza activitati in care sa implici toata familia, drumetii, jocuri de societate, mersul la biserica duminica. Vor invata astfel mai usor acomodarea cu lumea si cu regulile ei si vor invata sa le respecte.
7. In cresterea celui de-al treilea copil, este evident ca trebuie sa tii cont si de cresterea celorlati 2. De exemplu atunci cand ii dai lapte bebelului, ceilalti doi ar putea sa se uite la Tv. Ca sa fii sigura ca se uita la desene si nu aleg ei la intamplare un program care le-ar putea dauna, ai putea sa stai in aceeasi camera sau sa le inchiriezi tu niste dvd-uri anume pe care sa le pui in perioada asta.
8. Fa din ora de culcare o rutina. Ar fi foarte bine daca ai putea sa faci un program comun celor doi copii mai mari, cum ar fi orele mesei si ora de culcare. Astfel vei avea timp atat pentru bebe si iti va ramane si tie un timp sa te menajezi.
9. Fa-ti timp sa stai cu fiecare dintre ei, sa te asiguri ca fiecare isi ia portia de afectiune materna. Exista un risc foarte mare sa te copleseasca grijile si sa incepi sa te indreptatesti in fel si chip ca nu mai ai timp de nimic. Ca le oferi tot ce poti si ca nu mai poti sa stai si cu fiecare in parte. Organizeaza-ti timpul, cere ajutor specializat, colaboreaza cu sotul, dar fa asta. O sa iti multumeasca mai tarziu.
10. Renunta la perfectionism. Esti deja o eroina ca tii in in brate pe cel de-al treilea copil. Vezi si tu ca nu trebuie sa faci eforturi suprareale pentru a-i educa. E important sa le acorzi suficienta atentie fiecaruia. Cauta sa il cunosti si pe cel de-al treilea copil, sa vezi exact de ce are nevoie aceasta personalitate, dar nu te stradui prea tare sa „faci de data asta totul perfect".