- 1. Cum il pot invata pe copil sa fie respectuos si prietenos?
- 2. Cum il invat sa spuna "te rog", "multumesc", "buna ziua" ?
- 3. De ce copilul meu nu are prieteni?
- 4. Cum il ajut sa inteleaga ce ii place si ce nu?
- 5. Cum il ajut sa isi dezvolte capacitatile?
- 6. Cum il invat sa aprecieze eforturile parintilor si sa cheltuiasca chibzuit?
- 7. Cum il invat sa se comporte frumos la masa?
- 8. Cum il dezvat de obiceiul de "a face scene" in public?
- 9. Cum il invat sa aiba o camera curata si ordonata?
- 10. Cum il dezvat de sterpelit?
1. Cum il pot invata pe copil sa fie respectuos si prietenos?
Amabilitatea si prietenia sunt doua valori umane importante, pe care copilul trebuie sa le cunoasca de mic. Daca il vei invata sa fie tolerant, respectuos si prietenos, poti fi sigura ca vei avea un copil relaxat si sigur pe sine. Nu iti va fi usor, insa merita tot efortul pentru a creste un omulet manierat si apreciat de cei din jurul sau.
Tu si tati sunteti primul exemplu! Nu vorbi urat despre cunoscutii lui, nu te plange de propria ta persoana si nici nu il lasa sa afle prea multe din grijile cotidiene ale familiei, nu doar pentru ca nu le-ar intelege ci si pentru ca sunt chiar infricosatoare pentru mintea lui frageda.
Invita-i prietenii la voi acasa, pune-le la dispozitie jocuri si jucarii si lasa-i sa faca putina dezordine si zgomot, tocmai pentru a observa din umbra comportamentul micutului tau. Dupa ce pleaca micii musafiri, ii poti explica piciului ce a fost bine si ce nu, cum ar putea sa incerce sa pastreze curatenia cand se joaca si faptul ca trebuie sa spuna "te rog", "multumesc", "cu placere". 2. Cum il invat sa spuna "te rog", "multumesc", "buna ziua" ?In primul rand, trebuie sa isi auda parintii folosind astfel de cuvinte. Cu atat mai mult este esential sa locuiasca si sa interactioneze intr-un mediu unde bunele maniere sunt apreciate si practicate, asadar anturajul este foarte important chiar din primii ani de viata. |
Inca de la varsta de 2 ani, atunci cand ii vorbesti, accentueaza cuvintele "te rog", "multumesc", '"cu placere", "buna ziua", "la revedere". Este imposibil sa nu le memoreze, astfel ca incepand cu varsta de 4-5 ani trebuie sa le foloseasca frecvent.
Exista o metoda care nu da gres: atunci cand iti cere ceva, nu ii raspunde pana nu isi da seama ce cuvinte trebuie sa foloseasca. In scurt timp, cuvintele magice ii vor intra in reflex. Iata si o poezie folositoare si usor de retinut, pentru ca micutul sa indrageasca formulele de politete:
Cand o-ntampinam in clasa
Azi a nins frumos afara |
Mi-a cazut sub pat creionul
BUNA ZIUA!, MULTUMESC!, si TE ROG! |
3. De ce copilul meu nu are prieteni?Problema multor copii din ziua de azi nu sunt notele de la scoala, nici competitiile scolare, ci acceptul prietenilor. Popularitatea din cadrul unei gasti il ajuta pe copil sa se simta in largul lui in comunitate si sa mearga cu placere la scoala chiar si atunci cand nu are doar note bune. Un copil care nu face parte dintr-o gasca se izoleaza, este trist, deprimat. Ca sa afli de ce nu are prieteni, trebuie sa te pui in pielea lui si sa incerci sa intri in lumea lui, pentru a observa daca cumva cineva ii vorbeste urat, rade de el sau chiar micutul tau se poarta urat si de aceea este marginalizat. Mergi la gradinita sau la scoala si vorbeste cu educatoarea/invatatoarea, incearca sa il observi pe micut din umbra. |
Ajuta-ti copilul sa treaca peste momentul dificil si sa castige simpatia copiilor, eventual, sa formeze chiar el o mica gasca. In acest sens, de mare ajutor sunt din nou intalnirile pe care le poti organiza la tine acasa, unde sa inviti 3-4 prieteni ai copilului, chiar impreuna cu parintii lor. Copiilor le este mai usor sa se imprieteneasca daca vad ca si parintii lor se inteleg bine.
4. Cum il ajut sa inteleaga ce ii place si ce nu?
Inainte de a-si forma anumite inclinatii, copilul va fi foarte atent la tot ce i se ofera acasa ca si exemplu.
Prima incercare de a-si contura preferintele este binecunoscuta alegere a celor trei obiecte de pe tava, la aniversarea varstei de 1 an, moment ce coincide cu "taierea motului" sau "ruperea turtei". Alegerea unui anumit obiect nu este deloc intamplatoare, forma si culoarea lui conturand o optiune preliminara, inainte de formarea personalitatii.
Cum ii poti fi exemplu copilului? In primul rand, prin discutiile si jocurile in care il antrenezi atat acasa, cat si in societate. Cartile din biblioteca, revistele pe care le rasfoiesti, muzica pe care o asculti, sunt repere pentru ca micutul sa inteleaga lumea si sa isi formeze incet, incet, preferintele. Asadar, ai grija cum te comporti in preajma micutului si ce obiecte ii lasi la indemana.
5. Cum il ajut sa isi dezvolte capacitatile?
In primul rand, trebuie sa ii oferi cat mai multe ocazii sa descopere ce ii place, ce poate si ce nu. Lasa-l sa incerce cat mai multe activitati si fii atenta la ce ii place mai mult: sa cante, sa danseze, sa deseneze, sa practice un sport, sa invete o limba straina. Lauda-l pentru orice noua initiativa si nu te grabi sa il critici daca lucrurile nu ii merg "din prima".
Deschide-i noi orizonturi: du-l la schi, la inot sau patinaj, incurajeaza-l sa iubeasca sportul, lasa-l sa incerce activitati nastrusnice specifice copilariei cum ar fi cataratul in copac, dar sub supravegherea ta. Astfel va putea sa isi invinga temerile si sa se dezvolte armonios.
Nu ii cere sa fie perfect sau cel mai bun din grupul lui, deoarece micutul poate fi frustrat vazand ca nu se poate ridica la inaltimea asteptarilor tale.
6. Cum il invat sa aprecieze eforturile parintilor si sa cheltuiasca chibzuit?
Inca de la varsta de 5 ani, trebuie sa ii explici copilului ce inseamna bugetul familiei, cum se pot administra banii si cum poate avea si el proprii lui bani de buzunar. Incet, copilul va intelege valoarea banilor, de ce mami si tati nu pot intotdeauna sa ii cumpere ce isi doreste, cum trebuie impartiti banii in functie de prioritati... si cel mai important, se va obisnui sa urmareasca atingerea unui scop.
Nu uita sa ii explici copilului cateva reguli de baza: sa nu imprumute si sa nu se imprumute, sa tina banii doar in portofel si sa nu ia la cumparaturi toti banii economisiti.
Daca pare ca nu vrea sa te asculte, lasa-l sa se confrunte cu o situatie limita: arunca banutii pe orice si in scurt timp ramane fara niciun banut. Isi da seama ca, daca nu cheltuieste chibzuit, nu are bani si pentru alte dorinte ale lui. Astfel va intelege si eforturile parintilor in a-i cumpara pe cat se poate tot ce isi doreste.
7. Cum il invat sa se comporte frumos la masa?
Nu mai este de mult o noutate ca luati masa impreuna cu micutul vostru, dar situatia este diferita atunci cand mergeti in vizita sau primiti musafiri la masa. Faptul ca piciul participa la o masa alaturi de oamenii mari este un episod foarte important pentru dezvoltarea si socializarea lui.
Dar ce te faci cand lucrurile nu merg ca la carte si copilul se rasfata sau incearca sa atraga atentia prin gesturi nepotrivite (este neatent si scapa mancare pe jos, plescaie, soarbe, gesticuleaza cu tacamurile)? La inceput il ignori, sperand ca nu a mai observat cineva gestul, apoi te scuzi rusinata dar iti dai seama ca situatia nu mai poate continua asa.
Iata ce ai de facut! Dupa ce musafirii pleaca, explica-i pe un ton bland unde a gresit si spune-i ca se face de ras in fata celorlalti copii si va face de ras si pe voi, parintii lui. La mesele doar cu voi arata-i unde greseste si da-i exemplul bun.
In timpul mesei, la varsta de 6-7 ani ar trebui sa stie: sa foloseasca corect tacamurile, sa nu soarba, sa nu plescaie, sa nu vorbeasca cu gura plina, sa nu tina coatele pe masa, sa nu gesticuleze cu tacamurile.
8. Cum il dezvat de obiceiul de "a face scene" in public?
Scenariul pare mereu acelasi, in parc, in oras sau la vreo petrecere : totul decurge bine, copilul se joaca frumos cu prietenii, este vesel si cuminte, dar cand ii spui ca trebuie sa faca un anumit lucru sau ca trebuie sa mergeti acasa, incepe un adevarat taraboi. Se agita, se tavaleste pe jos, plange...
Ce este de facut? In joc intra fermitatea ta. Tine de tine, de tatal lui sau de bunici sa ii explice ca orice copil normal si educat respecta un program. Arata-i si fa-l sa inteleaga ca programul de zi cu zi ii permite sa faca tot ce ii place : daca sta mai mult decat trebuie pe afara sau in parc, nu va mai avea timp pentru desene animate si nu va afla ce face personajul lui preferat sau, nu va mai avea timp pentru baita de seara, va fi un copilas murdar si prietenii lui vor rade de el.
Daca nu vrea si nu vrea, aplica vechea metoda, care functioneaza: lasa-l exact acolo unde este si spune-i ca pleci, indreptandu-te chiar spre usa / iesirea din parc. In scurt timp, va veni dupa tine. Chiar si mai bine este sa le spui prietenilor vostri ca va face la un moment dat o astfel de scena, pentru ca apoi, cu totii sa il ignorati. Iti garantez ca se va potoli imediat, daca nu atrage atentia nimanui.
9. Cum il invat sa aiba o camera curata si ordonata?Camera este un dezastru... Micutul tau are intre 2 si 5 ani, dar te gandesti ca este prea mic ca sa il inveti cateva reguli de curatenie? Dimpotriva! Primul pas: nu-l obliga sa isi aranjeze jucariile, mai degraba roaga-l sa te ajute. Poate ca nu va accepta de prima data, dar nu va dura mult si va incepe sa te imite. Si daca tot vorbim de imitat, nu uita ca cel mic iti imita rapid obiceiurile, asa ca lasa si tu curat in urma ta daca vrei sa ai un copil ordonat! Al doilea pas: Explica-i ce are de facut. Arata-i unde si cum trebuie sa puna fiecare obiect in parte. Ideal ar fi sa ii oferi cutii colorate din plastic, carton sau rachita, in care sa isi tina jucariile si pe care sa lipesti etichete : cuburi, masinute, creioane, etc. La fel trebuie sa procedezi si cu hainutele din sifonier. |
Al treilea pas: spune-i sa priveasca atent in camera si sa observe care dintre obiecte nu isi au locul in camera lui, apoi sa le duca la locul lor. La fel trebuie sa procedeze si prin casa, strangand de prin camere obiectele care ii apartin.
10. Cum il dezvat de sterpelit?
Daca isi doreste ceva si nu are, copilul incearca sa ia de la altcineva. Este un gest firesc la varsta de 3-5 ani, dar care trebuie corectat. Motivele sunt multiple: fie are impresia ca totul ii apartine, fie vrea sa se simta asemeni fratilor, parintilor si persoanelor adulte care au acces la mai multe obiecte. Exista si o motivatie psihologica pentru "perioada furtului": lipsa de afectiune, nasterea unui copil in familie, divortul parintilor, iar micul furt compenseaza lipsa de afectiune sau siguranta.
Iata ce trebuie sa faci! In primul rand, chiar daca se dovedeste ca a luat ceva de la un coleg de joaca fara sa ii ceara voie, nu tipa si nu te grabi sa il jignesti. Nu uita ca obiectivul tau nu este sa il pedespsesti, ci sa il inveti ca nu toate obiectele ii apartin si ca nici lui nu i-ar placea sa vada ca ii lipsesc jucarii. Spune-i ca nu are voie sa ia o jucarie fara ca acel copil sa ii dea voie, iar daca colegul ii spune NU, atunci NU sa ramana. In final, mergi cu micutul tau la colegul lui de joaca si spune-i ca trebuie sa inapoieze jucaria si sa isi ceara scuze.
Iti sunt sfaturile noastre de folos? Ai vrea sa adaugi ceva? Mamicile care citesc QBebe vor sa afle cu siguranta ce metode folosesti in educarea copilului tau!