Aşa că m-am îndreptat cu multă curiozitate spre Jubile Ballroom ca să aflu ce am făcut bine, ce am făcut greşit şi ce să fac mult mai bine ca să sădesc în copilul meu autonomia pe care o doresc. Curiozităţii trebuie să îi mai adaug şi plăcerea de a întâlni acolo unii dintre cei mai frumoşi oameni din ţara noastră care sunt cu adevărat implicaţi în aceeaşi misiune ca şi Qbebe, aceea de a oferi părinţilor responsabili informaţii curate, corecte şi interesante pentru a-i ajuta să crească copii ce se vor transforma în adulţi la fel de frumoşi ca şi ei.
Alături de supranaturala Adelina Dondorici (Parenting Ads), care nu știu cum le face pe toate și atât de bine, şi minunata Otilia Mantelers în dreapta, care face minuni cu creierul meu de fiecare dată când o ascult.
Abia aşteptam să aud ce are de spus Otilia Mantelers, pe care am ascultat-o şi cu alte ocazii discutând cele mai interesante probleme de parenting, şi care de fiecare dată, indirect, mi-a oferit cele mai bune soluţii. Abia aşteptam să îl ascult pe Taticool, Dan Cruceru, un tătic aşa cum ar trebui să fie toţi tăticii din această lume când vine vorba de copiii lor: iubitor, amuzant, dedicat şi pus mereu pe şotii. Şi, nu în ultimul rând, să mă aşez confortabil în scaun şi să privesc spectacolul de informaţie şi revelaţii pe care Crina Coliban, femeia care face copiii să mănânce, îl oferă de fiecare dată. M-am bucurat şi de statisticile oferite de Paul Acatrini, Research Manager la Cult Market Research, care a dezvăluit ce înseamnă, de fapt, autonomia pentru părinţii din România.
Ce am învăţat de la fiecare?
În fiecare zi învăţăm lucruri noi, dacă suntem dispuşi să ascultăm cu adevărat oamenii din jurul nostru. Lucruri noi am învăţat şi eu de la Otilia Mantelers. Chiar şi copiii noştri ne oferă lecţii de viaţă zilnic, dacă ştim să îi ascultăm cu adevărat. Aşa că un copil autonom este un copil căruia părinţii îi spun DA!, şi numai pentru că ştim că aşa este mai bine, ci pentru că ne dorim să facem asta. "Trebuie să ne iubim copilul mai ales atunci când nu ne place de cine este el într-un anume moment. Să îi spunem DA chiar şi atunci.", a afirmat Otilia. Copilul trebuie să ştie că suntem de partea lui. Asta am învăţat eu. Ştiu să îi spun fiicei mele DA, ştiu să îi ofer dragoste necondiţionată, însă, pentru ca ea să simtă această dragoste cu adevărat, nu trebuie să o condiţionez de cine este ea şi de ce prostioare face. Trebuie să ascultaţi întreg discurusul Otiliei aici. Vă va oferi o mulţime de revelaţii:
Dan Cruceru, adică Taticool, a intrat perfect şi în rolul de tătic, nu numai în cel de prezentator, şi ne-a povestit în imagini cum susţine el autonomia fiicei sale, cu talentele pe care orice tătic le poate avea: joacă, veselie, imaginaţie şi multă, multă dragoste.
Crina Coliban, care chiar este femeia care face toţi copiii să mănânce, mi-a adus "pe tavă" "brioşe" cu ceea ce am făcut bine până acum în alimentaţia copilului meu, dar şi cu ceea ce am făcut greşit. Ea a subliniat că trebuie să tratăm copilul ca pe un adult. Aşa cum noi adulţii mâncăm ce vrem, când vrem, cum vrem, unde vrem şi cât vrem, aşa trebui să îi permitem şi copilului. Mâncarea pentru el nu trebuie să fie un chin, o datorie, o dovadă că ne iubeşte. Mâncarea trebuie să fie ceva frumos şi amuzant. Trebuie să îl învăţăm să iubească diversitatea ei. Este greu să vă ofer în cuvintele mele ceea ce Crina ne învaţă. Este musai să o ascultaţi ca să înţelegeţi cu adevărat ce înseamnă un copil autonom în ceea ce priveşte alimentaţia:
Şi, nu în ultimul rând, am aflat rezultatele ultimului studiu realizat de Danonino legat de percepţia părinţilor din România asupra noţiunii de autonomie în creşterea copiilor. În speranţa că părinţii intervievaţi au răspuns sincer, rezultatele au fost oarecum îmbucurătoare. O treime dintre părinţii din România nu ştiu cu ce să asocieze termenul de autonomie în educaţia copiilor: 8 din 10 părinţi pun egalitate între conceptul de autonomie şi încrederea de sine a copilului, 7 din 10 declară că autonomia înseamnă protecţie şi 5 din 10 asociază cu ideea de control. 7 din 10 părinţi declară că au un copil autonom dacă acesta cere să facă diferite lucruri singur, iniţiază şi propune activităţi de joacă şi face singur activităţile care ţin de igiena personală. 4 din 10 părinţi îi lasă pe copii să decidă ce gustări mănâncă.
Ce am făcut când am ajuns acasă?
Am decis să experimentez o zi în care să spun numai DA copilului meu. Să văd cât de greu poate fi și ce se poate întâmpla. Am ajuns astfel să iau copilul la ora 13.00 de la grădi, să o las să mănânce înainte de masă ciocolată și ce vrea ea la cină, să nu doarmă la prânz și seara să stau cu ea în pat până adoarme.
Însă, luatul la prânz a făcut-o mai fericită ca niciodată, faptul că nu a dormit la prânz ne-a dus în parc, unde am petrecut cele mai frumoase momente împreună. Ciocolată înainte de masă a mâncat doar o pătrățică, pentru că "nu trebuie să îmi stric pofta de mâncare, mami, nu-i așa?". La cină a vrut pizza și brioșe, pe care le-am preparat împreună și ne-am distrat de minune. Și a mâncat tot. Iar seara, spunându-i DA când mi-a cerut cu un te rooog prelung să stau cu ea până adoarme, prin bucuria ei nedisimulată am știut cât este de importantă prezența mea acolo, în momentele când pleacă în lumea viselor. Aproape adormită, mi-a spus "Gata, mami. Poți să te duci la tine în pat, biata de tine, că ești obosită. Eu o să adorm acum.".
Care este concluzia? Un copil autonom este un copil capabil să ia propriile lui decizii. Iar ca să ia propriile lui decizii, noi părinții, trebuie să îi spunem DA, chiar și atunci când ne dorim să spunem NU. Aplicăm reguli, le oferim copilului, dar transformăm NU-ul în ceva pozitiv, care să îi ofere copilului șansa de a deveni autonom.
Mă bucur că ne-am alăturat acestui minunat drum demarat de Social Moms şi Parenting Ads. Mă bucur în primul rând, pentru că avem acelaşi scop: informarea corectă a părinţilor, şi, în al doilea rând pentru că acest scop este atins cu fiecare seminar. Urmăriţi programul Social Moms şi seminariile ce vor urma aici:
https://www.facebook.com/EvenimenteleSocialMoms/