1. Personalitatea copilului se formeaza prin intermediul interactiunilor zilnice, aparent minore, cu parintii
Personalitatea se formeaza prin acumularea de interactiuni in familie, aparent minore, momente petrecute cu familia, zilnice. De ce ? Pentru ca principalul suport energetic al omului este afectivitatea. Procesele afective reprezinta atat traire si comunicare, stare si actiune, adica un suvoi neintrerupt de manifestari exterioare. De aceea, prin toate cuvintele si comportamentele parintilor, acestia transmit copiilor lor mesaje existentiale care intra in subconstientul acestora fara ca acestia sa aiba capacitatea de a alege sau a respinge aceste credinte. Astfel, perceptiiile despre lume si despre sine sunt imprimate direct in subconstient fara discriminare si fara filtrele mintii analitice constient care nu sunt inca pe deplin formate. Este ca un fel de formatare, de programare.
2. Personalitatea incepe si se termina de format in primii 7 ani de viata
La maturitate, suntem inclinati sa stabilim relatii cu persoane capabile sa joace rolurile pe care le-am avut in copilarie in familia de origine sau cele jucate initial de unul dintre parintii nostri. Compulsia la repetitie nu implica nici cautarea placerii si nici cautarea durerii, ci o re-creare a familiei de origine, devenita pentru noi tipar interior al relatiilor umane de care nu reusim sa ne debarasam. Re-cream astfel singura lume inter-relationala pe care am cunoscut-o - una adesea inclinata spre frustrare, nevoi neimplinite, furie si disperare, exact asa cum am perceput-o in primii 7 ani de viata. De aceea, primii 7 ani de viata sunt foarte importanti pentru crearea personalitatii umane.
3. Personalitatea copilului se dezvolta prin amintirea unor evenimente similare repetitive
Modalitatea in care parintii fac fata micilor evenimente de zi cu zi este observata si integrata in subconstientul copilului. Acesta preia si isi insuseste din aceasta modalitate si credintele si convingerile de viata ale parintilor „ascunse" in aceste comportamente. Mesajele pe care parintii le ofera copiilor trebuie sa fie dintre cele pozitive si este nevoie sa existe un numar de evenimente interpersonale consistente (cum ar fi discutii, realizarea de activitati impreuna: gradinarit, curatenie generala, vacante impreuna etc.) pentru ca micutul sa isi formeze un sentiment integrat de sine. |
Intelegi, draga mami si draga tati? Copilul are nevoie sa ii dai fiinta ta, sa fii onest mereu pentru ca si el sa simta ca exista ca persoana si fiinta umana pentru ca PENTRU COPIL ARE IMPACT MAI MULT CEEA CE VEDE la tine, si mai putin ceea ce aude (sfaturi, dojeni, lectii de morala etc.).
In caz contrar, cei care cresc in familii in care absenta unui plan de viata coerent si a unei organizari a rutinei zilnice vor avea parte de un sentiment de vid interior si insatisfactie, si vor fi impiedicati ca, la maturitate, sa isi dedice timpul si energia sprijinirii si dezvoltarii propriului copil. Nimeni nu poate avea grija de altcineva/altceva asa cum trebuie, daca nu a avut mai inainte grija si nu a crescut propriul copil interior.
4. Personalitatea se formeaza pe un fond de iubire
Copilul primeste o schita „in creion" a structurii sale, dar pentru a prinde contur are nevoie de culoare. „Culoarea" este cantitatea de afectiune si iubire primita. In lipsa atasamentului puternic fata de un parinte ocrotitor, dezvoltarea psihica se blocheaza.
Rezultatul indiferentei cronice este identitatea incompleta, ceea ce ne conduce spre observatia ca multi indivizi „adulti" nu poseda o personalitate pe deplin formata.
Neglijarea unui copil se aseamana cu lipsirea lui de hrana: cu cat este lasat mai mult sa flamanzeasca, cu atat el se va concentra mai mult asupra hranei si va incerca sa isi satisfaca nevoile prin fantasme. Un parinte prezent fizic, dar indiferent este ca si cum i-ar arata copilului un festin de care este despartit printr-un perete de sticla.
Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care este nevoie sa le retii pentru a intelege din punct de vedere psihologic cum se formeaza personalitatea copilului tau, personalitatea omului in general.
Multe informatii au fost preluate din cartea „Plecarea de acasa" scrisa de David Celani.
Tu ai grija ai ca micutul tau sa aiba parte de o dezvoltare completa a personalitatii sale?