Studiul a fost publicat în „Journal of Neuroscience” și s-a bazat pe implicarea a 35 de familii, cu părinți cu vârstele cuprinse între 33 și 48 de ani și cu copii cu vârste între 5 și 13 ani. Participanții au fost selectați din cluburi ale mamelor, din ziare locale sau din date puse la dispoziție de școli. Condiția principală de participare la studiu a fost ca familiile să fie sănătoase.
Scopul studiului a fost să se analizeze imagini provenite din examene RMN ale creierului, atât la părinți, cât și la copii, astfel încât să se poată observa unde există similarități mai mari între structurile creierului: între fii și tați, între fii și mame, între fiice și mame sau între fiice și tați.
Concluzia oamenilor de știință a fost că asemănările cele mai consistente, în privința unor structuri de bază ale creierului, precum amigdala și hipocampul, se regăsesc la mame și fiice. În aceste condiții, s-a afirmat faptul că se poate vorbi de asemănarea dintre circuitul corticolimbic (este format din regiuni ale creierului, care procesează funcții comportamentale și cognitive) al fiicelor și cel al mamelor. Dintre părțile acestui circuit care sunt cele mai similare se remarcă mai ales amigdala, care are capacitatea de a regla diferite emoții, inclusiv cele care duc la anxietate, depresie, teamă și care joacă un rol major inclusiv în privința reacției la stres și a memoriei de la nivel emoțional.
Având în vedere această concluzie, coordonatorii studiului au afirmat că sănătatea mentală a mamei poate fi un indiciu și pentru aceea a fiicei ei și că de aceea poate fi înțeles mai bine istoricul unei familii în privința apariției unor afecțiuni de tipul depresiei, anxietății, autismului, schizofreniei sau dislexiei.
Alte cercetări anterioare au evidențiat și ele faptul că legătura dintre mamă și fiică rămâne cea mai puternică dintre relațiile intergeneraționale și că mamele și fiicele se influențează reciproc (în bine sau în rău) în alte moduri decât se întâmplă în alte tipuri de relații.
Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com