Informatii nestiute despre diferentele in dezvoltare dintre fete si baieti

Informatii nestiute despre diferentele in dezvoltare dintre fete si baieti

Cosmina Ionita

Fetele si baietii variaza foarte mult din punctul de vedere al ritmului de crestere. Efectele se vad cel mai dramatic la adolescenta, dar ele sunt prezente la toate varstele de la nastere si chiar din timpul vietii intrauterine. Qbebe va prezinta informatii mai putin cunoscute despre diferentele in dezvoltare dintre cele doua sexe.

Diferenta dintre sexe programata mental

Felul in care se stabilesc conexiunile in creierul nostru inca din pantecul mamei si efectul hormonilor vor determina felul in care gandim si ne comportam. Oamenii de stiinta de la Universitatea Newcastle au descoperit "absolut intamplator ca exista o diferenta fundamentala intre baieti si fete in materie de dezvoltare. Este vorba despre maturizarea creierului, care consta in anularea unor conexiuni considerate inutile, in favoarea dezvoltarii unora noi, mai importante. Pierderea unor conexiuni cerebrale in acest mod este chiar avantajoasa pentru functionarea cerebrala, fiindca retelele neuronale se organizeaza astfel mai eficient. La baieti, lucrurile astea se intampla cu zece ani mai tarziu decat la fete", a explicat Sol Lim, coordonator al studiului.

bebelusiMaturizarea cerebrala a fetelor incepe la 10 ani, in vreme ce baietii trec prin procesul de indepartare a conexiunilor inutile dintre celulele neuronale la 20 de ani. Cercetatorii au observat ca, in cazul fetelor, amintirile, sunetele si imaginile similare care se repeta sunt sterse, pastrandu-se doar conexiunile importante care se formeaza pornind de la acestea, cum ar fi legatura dintre fata unui cunoscut si vocea lui.

Cercetarile mai arata ca partea stanga a creierului fetitei se dezvolta mai rapid decat a fratiorului ei, ceea ce inseamna ca ea va vorbi mai repede si mai bine, va citi mai devreme si va invata mai repede o limba straina. Baietii isi dezvolta mai repede partea dreapta, ceea ce ii confera capacitati de orientare logice. In vreme ce creierul fetitei este astfel configurat incat sa poata face mai multe lucruri deoadata, baietelul nu poate fi atent decat la un singur lucru.

Nu numai ca fetele incep sa vorbeasca mai devreme decat baietii, dar au si un vocabular de doua ori mai bogat. Ei nu pronunta bine finalul cuvintelor si folosesc in vorbire trei tonuri ale vocii, spre deosebire de fete, care folosesc cinci tonuri. Ele au un discurs precis, succint si perfect inteligibil, in timp ce ei se balbaie si nu au nicio noima.

baiat si fata

Mostenire biologica diferita

Fetele percep nuantele, iar baietii fac doar o descriere sumara a culorilor. In timp ce domnisoarele disting nuante de lila, fucsia, mov sau verde ca marul, tinerii se multumesc sa numeasca rosu, albastru si verde. Explicatia este urmatoarea: cromozomul X furnizeaza celulele de culoare. Cum sexul feminin are doi cromozomi X, iar cel masculin, doar unul, se explica de ce fetele pot face diferentele de nuante.

Fetele au o inteligenta verbala care se dezvolta mai repede, au o viteza mai mare de articulare a cuvintelor complexe si o calitate gramaticala mai buna a frazelor. De asemenea, aud mai bine decat baietii si pot distinge sunetele mai inalte. La nicio saptamana de la nastere, fetitele sugari, spre deosebire de baieteii sugari, pot distinge vocea mamei de alte sunete din incapere. In timp ce fetele pot auzi o pisicuta care plange in departare, baietii - datorita capacitatii de orientare in spatiu net superioare - pot spune unde se afla pisicuta.Pe masura ce cresc, mai ales cand ajung la pubertate, canalele auditive ale baietilor trec printr-o surzenie temporara. De aici si explicatia ca nu asculta ce li se spune. In schimb, ei sunt mai bine echipati pentru a vedea.

Pielea fetelor este mai fina decat a baietilor si are un strat suplimentar de grasime, care ii confera rezistenta mai mare. In schimb, a baietilor este mai groasa - in special, cea de pe spate - si isi pierde aproape complet sensibilitatea pana la pubertate.

De asemenea, fetele au simturile gustativ si olfactiv mai dezvoltate decat ale baietilor. Dar baietii sunt mai eficienti in a distinge gusturile de sarat si de amar, iar fetele au palatul gustativ mult mai rafinat la zahar.
Fetele au craniul mai mic, fata mai larga si barbia mai putin proeminenta, picioarele mai scurte, dar corpul mai alungit. In ceea ce priveste marimea organelor interne, fetele au rinichii, ficatul, stomacul si apendicele mai mari decat ale baietilor, dar plamanii mai mici.

fetita si baiat

Pubertatea - varsta marilor schimbari

Puseul de crestere si pubertatea apar la varste diferite in cazul fetelor si al baietilor. De obicei, fetele incep si termina etapele de pubertate si adolescenta mai devreme decat baietii. Diferentele caracteristice intre baieti si fete apar la pubertate, ca raspuns la schimbarile hormonale produse in organism. Astfel, baietii vor avea umerii mai lati, iar fetele, coapsele mai conturate. Pentru ca fetele au avut puseul de crestere mai devreme, exista o perioada - de la 12 ani si 6 luni la 13 ani si 6 luni - cand, in medie, fetele au muschii mai mari decat baietii de aceeasi varsta.

Statistic, baietii si fetele se incadreaza in grupe distincte, bazate pe masuratori antropometrice cum ar fi inaltimea, latimea umerilor, circumferinta bratului si raportul talie-solduri. De regula, fata este mai scunda decat baiatul pana la varsta adolescentei, cand puseul de crestere se manifesta cu doi ani mai devreme decat la sexul opus. Astfel, la varsta de 11-12 ani, ea este mai inalta decat baiatul, pentru ca la 13-14 ani sa fie depasita din nou in inaltime de acesta, al carui puseu adolescentin de abia a inceput, in vreme ce al fetei deja se termina.

La nastere, fata cantareste mai putin decat baiatul, il egaleaza la varsta de 8 ani si il depaseste in greutate pe la 9-10 ani, pastrandu-si kilogramele pana la 14 ani. In ceea ce priveste ritmul de dezvoltare, baiatul creste putin mai repede, vitezele devin egale la varsta de 7 luni, pentru ca apoi fetele sa creasca mai repede pana la 4 ani. De la varsta de 4 ani si pana la adolescenta, specialistii nu au depistat diferente remarcabile a vitezelor de crestere.

Hormonii configureaza creierul

Hormonii programeaza creierul inca inainte de nastere, dictand gandirea si comportamentul. La adolescenti, nivelul testosteronului este de 15-20 de ori mai mare decat la adolescente. La baieti, fluxul de hormoni este controlat si reglat de creier in functie de nevoile corpului.

La pubertate, testosteronul - homon de sex masculin - este secretat in cantitati mari, dezvoltand corpul adolescentului. In aceasta perioada, procentul de grasimi ajunge la 15%, iar cel de proteine la 45%. O data ce baiatul se transforma in adolescent, corpul se modifica fizic, pentru a corespunde nevoilor biologice - devine zvelt si abil. Estrogenul - hormonul de sex feminin - se secreta in cantitati mari in cea de-a douazeci si opta zi a ciclului si este insotit de emotii puternice. Hormonii feminini transforma corpul fetei, ajungandu-se la 26% grasimi si 20% proteine.

Daca in primele luni de sarcina, testosteronul este oprit (de stres, greturi, medicamente) si fatul este un mascul, creste posibilitatea ca mama sa dea nastere unui baiat efeminat sau homosexual, pentru ca hormonii feminini vor fi cei utilizati in configurarea creierului. Studiile arata ca mamele stresate in timpul sarcinii nasc copii homosexuali. Daca fatul este fetita, se va forma cu trasaturi feminine foarte pronuntate si cu o setare masculina a creierului.

 

Citeste si:

Diferenta intre baieti si fete - mit social?

Sindromul printesei la fete sin sindromul eroului la baieti

Dezvoltarea cognitiva la fetita si baiat

Surse:
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/275624/human-development/63843/Boys-and-girls-height-curves
http://medicalxpress.com/news/2013-02-men-earth-women.html
http://www.first5la.org/articles/child-development-101-the-differences-between-boys-and-girls
http://www.whattoexpect.com/first-year/photo-gallery/differences-between-boys-and-girls.aspx#/slide-1
"Girls are...Boys are...Myths, stereotypes & gender differencies", de Patricia Campbell si Jennifer Storo
"De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in aglinda", de Allan Pease
"Cum sa-ti intelegi sotia la bine si la rau", de Gary Smalley

Articolul urmator
Am înnebunit când am aflat că fiul meu și-a jignit oribil o colegă. Iată ce pedeapsa i-am dat
Am înnebunit când am aflat că fiul meu și-a jignit oribil o colegă. Iată ce pedeapsa i-am dat

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️
    Top 10 lucruri neștiute despre Dragobete ❤️

    Dragostea este cea mai puternică și mai populară emoție a sufletului universal. Ea a construit și a destrămat, a scris istorie, a iscat războaie și a adus pace. În conștientul...

    Ce mari au crescut copiii Flaviei Mihășan. Cum se descurcă vedeta în rolul de mamă de băieți
    Ce mari au crescut copiii Flaviei Mihășan. Cum se descurcă vedeta în rolul de mamă de băieți

    Viață de mămică îi priește Flaviei Mihășan! Deși a renunțat la televiziune în urmă cu trei ani, pentru a se dedică vieții de familie, vedetă este o prezența activă...

    Detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism
    Detalii neștiute despre rolul microbiomului în organism

    Imaginează-ți un oraș aglomerat într-o dimineață de luni, cu trotuarele pline de oameni care se grăbesc să ajungă la serviciu sau la diferite întâlniri. Acum...

    Cel mai popular nume de fete din România. Acesta este prenumele preferat de sute de părinți români
    Cel mai popular nume de fete din România. Acesta este prenumele preferat de sute de părinți români

    Care credeți că sunt prenumele de fete preferate ale românilor? Cele clasice, sau cele „exotice”? Aflați mai jos.

    6 semne de autism la fete pe care specialiștii nu le descoperă imediat
    6 semne de autism la fete pe care specialiștii nu le descoperă imediat

    Atunci când vine vorba despre autism, nici un copil nu e la fel cu alt copil. Uite 6 semne subtile, mai puțin cunoscute, care apar în cazul autismului la fete. Acestea ne sunt...

    După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet
    După ce am fost părinți de trei băieți, am născut o fetiță și soțul meu s-a schimbat complet

    Știți că tăticii au o relație specială cu fiicele lor, nu-i așa? Acest tată s-a schimbat complet după ce a aflat că al patrulea său copil este fetiță.

    Soțul meu este furios pentru că nu reușesc să îi dăruiesc un fiu. Avem 3 fete și sunt însărcinată din nou...tot cu fetiță
    Soțul meu este furios pentru că nu reușesc să îi dăruiesc un fiu. Avem 3 fete și sunt însărcinată din nou...tot cu fetiță

    Mămica a trei fetițe, cu o a patra bebelușă în burtică își strigă necazul pe site-ul Reddit! Soțul ei respinge ideea de a aduce pe lume încă o fetiță, și nu un...

    Un grup de băieți de clasa a VII-a a construit un "dosar" care a dus la concedierea unui profesor pedofil
    Un grup de băieți de clasa a VII-a a construit un "dosar" care a dus la concedierea unui profesor pedofil

    Câțiva băieți de 13 ani, elevi la o școală din Rhode Island, SUA, au etichetat de multe ori un profesor ca fiind un ”creep”, care în argoul american se traduce...

    © 2025 Qbebe