Copilul tău poate depăși orice, dar nu și absența ta

Copilul tău poate depăși orice, dar nu și absența ta

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Primele clipe de viață înseamnă o fuziune completă între mamă și copil. Bebelușul se simte un singur trup cu mama sa, are nevoie permanentă de contact fizic și de căldură. Copiii care sunt privați de prezența maternă la începutul vieții nu vor păși niciodată cu încredere prin lume, iar relațiile lor vor fi marcate de teamă și dezechilibre emoționale. Chiar și mai târziu, în anii când se formează personalitatea copilului, prezența părintelui este esențială.

Sunt multe lucruri peste care poate trece un copil. Dificultățile materiale, sentimentele de revoltă sau frustrare, faptul de a se simți câteodată singur și neînțeles, chiar și faptul că nu are parte de cei mai potriviți părinți, toate acestea pot fi, într-un fel sau altul, depășite. Dar absența părintelui nu poate fi cu adevărat depășită niciodată. Și nu este vorba doar de absența permanentă, determinată de abandon sau de moartea părintelui, ci și de lipsa temporară a părinților din viața copilului, din variate motive. Studiile au atras de nenumărate ori atenția asupra efectelor negative pe care le resimt copiii cu părinți plecați la muncă, în străinătate. Deși toți încearcă să ofere copilului o viață mai bună, anii de absență nu vor putea fi compensați niciodată și vor lăsa urme de neșters în sufletul acestuia. Divorțul îi afectează pe foarte mulți copii într-o manieră mult mai dureroasă și mai profundă decât am crede. Copilul visează zi de zi că își va vedea din nou părinții împreună și poate rămâne blocat emoțional la vârsta când familia lui s-a destrămat. Efectele absenței părintești sunt dramatice și, adesea , ireparabile.

copil singur

Efectele absenței părintești asupra copilului mic

În primul an de viață, absența mamei are efecte pe care copilul le va resimți în întreaga lui existență, chiar și după ce va deveni adult. Chiar și dacă nu este permanentă, această absență este resimțită profund, ca un adevărat abandon. Fără prezența constantă a figurii materne, copilul nu va dezvolta niciodată acea bază sigură de care vorbesc psihologii, esențială pentru creșterea sa armonioasă, pentru deschiderea față de lume și față de relații. Când mama este indisponibilă în primele luni de la naștere, fie că este nevoită să lucreze, fie din cauza unei boli sau depresiei, copilul va dezvolta o formă de nesiguranță și dezechilibru interior care îl vor afecta inclusiv în anii maturității.

În absența părinților, copilul prezintă dezechilibre emoționale.

Părinții sunt principala sursă de confort și căldură sufletească pentru un copil. Când un părinte sau amândoi lipsesc, întreaga viață emoțională a copilului va fi afectată, chiar dacă i se oferă îngrijire și atenție din partea altor persoane
Copiii care nu îi au pe părinți alături dezvoltă un cumul de sentimente, dominate de senzația de vid interior și de abandon. Teama, insecuritatea, vina, revolta, furia și tristețea, toate se amestecă în sufletul lor, înclinând balanța către o personalitate fragilă, vulnerabilă, uneori chiar marcată de tulburări mai grave, precum dependențele, depresia, nevroza sau problemele comportamentale. Nimic nu poate compensa absența părinților, iar copilul nu se împacă niciodată cu această stare de fapt. În relațiile sale, el va încerca mereu să-și vindece golul, frica și frustrarea, dar acest lucru va dăuna adesea modului în care percepe oamenii și legăturilor cu aceștia. Copilul nu va depăși niciodată, cu adevărat, absența părinților; chiar și în viața de adult, va continua să fie dominat de sentimentul de abandon care i-a marcat primii ani de viață.

Probleme comportamentale determinate de absența părinților

Când un copil sau un adolescent își pierde părinții, acest lucru afectează în mod indirect relațiile sale cu alte persoane. Principala consecință a absenței părintești sunt relațiile problematice și instabile. Copiii pot dezvolta o imagine deformată de sine, considerându-se inferiori altor copii, pot aduna resentimente și se tem mereu că vor fi abandonați de orice persoană semnificativă din viața lor. În unele cazuri, adolescenții privați de prezența părintească, prezintă comportamente de risc și reacții violente. Ca adult, copilul care a crescut fără părinți în preajmă, se va simți întotdeauna nedemn de iubire și va pune mereu la îndoială sentimentele și intențiile celorlalți față de el.

Absența părintelui afectează dezvoltarea cognitivă a copilului

Atunci când unul dintre părinți este absent din viața copilului, dezvoltarea cognitivă a acestuia poate fi perturbată, până în punctul în care copilul nu mai poate ține pasul cu colegii săi la școală.
"Aveam note foarte bune la școală în clasele primare și în prima parte a liceului. Problemele au apărut când tatăl meu a plecat la muncă în alt oraș. Am rămas în grija mamei, care se împărțea între slujbă, treburile casei și rolul matern. Înainte, când tata era lângă noi, urmărea îndeaproape evoluția noastră școlară și modul cum ne făceam temele.", își amintește Venuste Munyeshyaka, student la Universitatea din Rwanda.
Legătura dintre violența la adolescent și absența părinților
Un adolescent privat de prezența părintească poate acumula resentimente, care pot duce la manifestări agesive. Părinții sunt cei care îi învață pe copii cum să-și gestioneze emoțiile, cum să-și controleze furia, încă din copilăria timpurie. În absența îndrumării lor, copilul nu deprinde aceste lecții de bază, iar răspunsurile sale la frustrare pot fi nepotrivite.

incredere

Copilul cu părinți absenți are un grad mare de anxietate

Atunci când părinții nu sunt lângă el, copilul are frecvent crize de anxietate. Fără părinții care să-i ofere senzația de siguranță și suport, un copil nu dezvoltă acele sentimente de intimitate și apropiere care să-i faciliteze relațiile cu ceilalți și îi percepe adesea ostili și periculoși. Lumea însăși îi apare ca un loc amenințător, iar temerile sale se pot transforma în adevărate fobii, manifestări patologice ce își au rădăcina în anxietatea de separare. Atât anxietatea, cât și hiperactivitatea copilului sunt, cel mai adesea, rezultatul absenței unuia dintre părinți.

Performanțele academice sunt mai scăzute la copiii cu părinți absenți

Unul dintre rolurile esențiale ale părinților este cel educațional. Părintele este primul educator și mentor, iar școala vine să completeze învățăturile inițiate de acesta. Când părintele nu este în preajmă, din variate motive, rezultatele academice și comportamentul școlar al copilului pot fi serios afectate. Educatorii și profesorii nu pot oferi copilului acea atenție individualizată pe care i-o dă părintele, nu pot monitoriza toate aspectele educaționale, precum pregătirea temelor pentru acasă, cât de mult învață copilul și ce noțiuni trebuie să-i mai fie explicate. Simplul fapt de a supraveghea felul în care copilul își face lecțiile și de a-i oferi clarificări acolo unde nu se descurcă singur are un impact covârșitor asupra evoluției sale școlare. În plus, copiii sunt mult mai motivați să învețe, pentru că vor să-și facă părinții mândri de ei. Dacă pierd acest factor motivațional, mulți copii și adolescenți înregistrează deteriorări rapide ale situației școlare.

Copiii fără părinți în preajmă au comportamente de risc

sad

Mulți adolescenți care au crescut fără supravegherea și îndrumarea părintească pot prezenta comportamente problematice, precum consumul de alcool, fumatul, dependența de droguri sau delincvența juvenilă. În absența părinților, principala influență este exercitată de prieteni și anturaje, care nu sunt întotdeauna cele mai potrivite. Chiar și cercetările au demonstrat că absența părinților este asociată cu un risc mult mai mare de dependențe, precum fumatul sau alcoolul.

Surse: https://youaremom.com; https://www.newtimes.co.rw; https://psiloveyou.xyz

 

 

Articolul urmator
Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon
Tu i-ai impus REGULI copilului? Ce ar trebui orice părinte să-și învețe copilul când primește primul telefon

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Traumele copilăriei ne pot distruge viața, dar trebuie să avem credința că le putem depăși. Puterea de vindecare este doar la noi
    Traumele copilăriei ne pot distruge viața, dar trebuie să avem credința că le putem depăși. Puterea de vindecare este doar la noi

    Am avut o copilărie zbuciumată, unde am vazut și trăit multe traume...Părinții mei nu au fost cei mai buni și nu au știu să mă protejeze. La noi în familie existau doar...

    Da, copilul tău adolescent te poate manipula! Ce semnale de alarmă trag psihologii
    Da, copilul tău adolescent te poate manipula! Ce semnale de alarmă trag psihologii

    Cu toții avem abilitatea de a manipula și uneori chiar o facem, pentru a întoarce o situație în favoarea noastră. Asta fac și adolescenții câteodată. Uite la ce...

    Prăjitura cu ananas pe care o poate face în două minute chiar și copilul tău
    Prăjitura cu ananas pe care o poate face în două minute chiar și copilul tău

    Mami, vreau ceva dulce! Iată replica pe care orice mamă încearcă să o evite. Însă nu este neapărat necesar ca replica aceasta să îți dea viața peste cap și nici...

    Da, parentingul poate scoate ce-i mai rău din tine, dar asta nu înseamnă că nu-ți mai iubești copilul
    Da, parentingul poate scoate ce-i mai rău din tine, dar asta nu înseamnă că nu-ți mai iubești copilul

    Parenting-ul presupune cel mai greu „job” din lume. Rolul de părinte te poate copleși adesea, iar reacția ta e pe măsură. Uneori îți mai pierzi cumpătul, alteori...

    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă
    8 complimente pe care să i le spui copilului tău, la orice vârstă

    Complimentele ne pot face ziua mai bună și ne pot da o doză de încredere, mai ales atunci când aceasta ne lipsește. Mai mult, complimentele spuse din suflet apropie oamenii...

    Depresia de după sărbători: ce este și cum o poți depăși?
    Depresia de după sărbători: ce este și cum o poți depăși?

    Sărbătorile sunt pentru mulți o perioadă de bucurie, reunire cu familia și prietenii, dar și un moment de pauză din rutina zilnică.

    (Re)găsirea sensului vieții - o problematică care ne poate apărea în minte la orice vârstă
    (Re)găsirea sensului vieții - o problematică care ne poate apărea în minte la orice vârstă

    În urmă cu 5 ani, i-am spus terapeutei că nu știu încotro trebuie să merg, că mereu mă gândesc în ce direcție să o apuc și că adesea, mă simt pierdută....

    Laptele școlar: O întreagă industrie în spate, dar copilul tău, al meu și elevii, în general, sunt cei care îl gustă primii
    Laptele școlar: O întreagă industrie în spate, dar copilul tău, al meu și elevii, în general, sunt cei care îl gustă primii

    Drumul laptelui de la fermă și până pe băncile elevilor este unul foarte meticulos și atent gândit. Programul pentru Școli al României este atent gândit și...

    © 2025 Qbebe