Descoperă ce hobbyuri are și investește în ele
Dacă pentru noi, adulții, hobbyurile sunt un mod prin care gestionăm stresul cotidian, relaxându-ne prin bucuriile aduse de propriile pasiuni, pentru copii ele sunt, mai curând, un mod de a învăța și de a-și satisface curiozitatea. Practicând diferite activități, ei află ce le place și ce nu le place. Își descoperă talentele, află dacă sunt atrași mai mult de zona creativă, artistică sau de cea logică, rațională, matematică. Când îi susții activ pasiunile, el are parte de experiențe prin care:
● Învață să se integreze ușor în grupuri noi;
● Socializează și cu alți copii în afara celor de la școală sau grădiniță;
● Dobândește mai multă încredere în el, învățând noi aptitudini;
● Învață să își organizeze mai bine timpul;
● Învață să își folosească imaginația și creativitatea;
● Dezvoltă noi abilități;
● Descoperă antidotul perfect pentru plictiseală;
● Are acces la noi informații și noi strategii de învățare.
Cu siguranță, există și alte avantaje care diferă în funcție de hobbyul ales. Oricare ar fi, investiția în pasiunile celui mic își merită efortul.
Investește în sănătatea, siguranța și viitorul copilului
Chiar dacă la vârsta actuală îi este greu să asocieze investiția în siguranța și sănătatea lui cu un dar, va veni un timp când va înțelege lucrurile perfect. În plus, este un cadou oferit și vouă. Din clipa în care devii părinte, te însoțește o grijă constantă că ar putea apărea tot felul de situații ce l-ar pune pe cel mic în pericol. Teama aceasta o are orice părinte, însă ea nu trebuie să limiteze libertatea, creativitatea și dorința de explorare a celui mic.
Copilul are nevoie să fie susținut când vrea să descopere lumea, fără să fie constrâns de temerile celor din jur. De aceea, pentru un plus de confort emoțional, îi poți proteja pe cei dragi prin încheierea unei asigurari copii și prin controale medicale regulate făcute la clinici private. Asigurarea pentru copii le poate oferi protecție atât copilului, cât și părinților și este valabilă până când cel mic împlinește 23 de ani. Alege, pe lângă componenta de protecție și un plan de investiție personalizat, care să devină un sprijin financiar la startul vieții de adult. Detalii aici!
Oferă-i timpul tău și experiențe noi
Se spune că nu poți compensa timpul petrecut cu copilul tău prin daruri, ci prin experiențe trăite împreună. Dacă te gândești la copilăria ta, probabil amintirile cele mai pregnante țin de modul în care îți petreceai timpul, modul în care te jucai de-a v-aţi ascunselea cu prietenii, de certurile cu cei apropiați, dar și de momentele în care vă împăcați, de emoții și mai puțin de lucrurile materiale. Da, probabil că ai în minte câteva jucării care îți erau dragi și pe care le luai cu tine oriunde, însă restul amintirilor țin de experiențe. Și pentru copilul tău lucrurile vor sta la fel, timpul pe care-l petreci cu el este mai important decât o nouă jucărie de care se va plictisi curând. O idee bună este să călătoriți cât mai des împreună, să mergeți în vacanță, să încercați lucruri noi împreună. Poate că nici unul dintre voi nu a fost vreodată la echitație, la un curs de pictură sau la o piesă de teatru cu păpuși. Prin astfel de activități consolidezi relația dintre voi, îmbunătățești starea emoțională,creezi unui mediu de comunicare liber, care te va ajuta mai ales atunci când cel mic devine adolescent și are nevoie de încredere pentru a-și deschide sufletul în fața ta.
Insuflă-i plăcerea de a citi
Copilul este asemenea unui burete care absoarbe din exterior toate informațiile. Și, de cele mai multe ori, o face observând și ascultând. Copiii imită comportamentul părinților, așa că trebuie să te vadă, în primul rând, pe tine citind. Nu te aștepta ca plăcerea aceasta să apară la el subit sau să se trezească din senin că alege o carte, în locul telefonului, al televizorului sau al tabletei.
Hobbyul acesta este unul cu bătaie lungă și ar trebui să înceapă încă de când este bebeluș, când poveștile sunt citite de părinți. De aceea, este important să faceți un obicei ca înainte de culcare să îl pui să își aleagă o carte pe care vrea să i-o citești în acea seara. Mergeți împreună în librării, cumpără-i cărțile pe care și le alege singur și încurajează-l să își organizeze propria bibliotecă, la el în dormitor. Discutați despre poveștile pe care le citește și
Surse foto: Shutterstock