Care este legatura intre trasaturile ereditare si factorii de mediu?
In momentul conceptiei, cand genele de la tata si mama se unesc, se alcatuieste ereditatea. Copilul va primi influente diverse, fiind afectat de diferiti factori de mediu: de hrana, climat, localizare geografica, modelul de camin si relatiile intre vecini, scoala, comunitate si natie. Acesti factori de mediu determina la o persoana ce sa vada, sa auda, sa atinga, sa miroasa si ce sa guste. De asemenea, ii pot prescrie ce sa invete sau sa isi aminteasca si ii furnizeaza stimuli la care el reactioneaza emotional.
Exista o interdependenta mare intre ereditate si mediu si reprezinta inca o problema pentru oamenii de stiinta. Nu se stie, de exemplu, daca factorii ereditari (genele) sau cei ambientali (mediul, regiunea, tara in care s-a nascut) sunt principalii determinanti ai culorii parului, ochilor sau chiar ai dispozitiei lui mentale si emotionale. Numeroasele atitudini, deprinderi, trasaturi de caracter sunt prevazute la un individ fiindca au fost avantajate, incurajate sau doar solicitate de catre mediu. In principiu, trasaturile fizice sunt determinate de ereditate iar cele de personalitate sunt determinate mai mult de mediu.
Cert este ca fiecare dintre noi intra in lume cu o anumita ereditate, caracteristici transmise noua prin germenii plasmatici ai parintilor nostri, nuclei, ei insisi produsi pe o lunga linie stramoseasca. Orice facem, ulterior, ca si copil si adult, intr-o ultima analiza, aceasta rezulta dintr-un complex de interactiuni intre ereditate si mediul nostru. Pentru a intelege si a controla comportamentul uman, va trebui sa cunoastem cate ceva despre natura si functionarea fiecarui individ. |
Factorii ereditari: care sunt?
Este bine sa stii ca, la nastere, copilul dispune de un echipament genetic constituit din factori generali si factori individuali.
Factorii generali raspund de intregul sistem de trasaturi comune speciei si controleaza procesul de maturizare morfologica, biochimica si electrogenetica a sistemului nervos. Adica, in gene exista si informatia ca micutul va avea doua picioare, doi ochi, doua urechi, un nas, doua maini. Acestea sunt trasaturi comune speciei umane.
Factorii individuali sunt cei ce dirijeaza acele trasaturi inscrise in codul genetic in masura sa diferentieze indivizii intre ei, adica in unele gene exista informatia ca ochii sa fie verzi, in altele negri, si asa mai departe, in functie de trasaturile fizice ale parintilor.
Ce trasaturi mostenim?
Primim de la parinti sau bunici:
- culoarea ochilor, a parului si a pielii- forma craniului
- tendinta de a fi scund sau inalt
- anumite defecte fizice ca acromatopsia, degete groase si unele forme de calvitie
Nicio maladie comuna, exceptand diabetul, nu sunt ereditare, desi predispozitii de mostenire a cancerului, tuberculozei si a alergiilor pot exista. Doar doua deficiente mentale precise sunt mostenite - debilitatea mintala si coreea Huntington, o maladie rara caracterizata prin dezintegrare fizica si mentala. Expertii nu sunt de acord asupra rolului ereditatii in alte cateva maladii mentale. In concordanta cu marea majoritate a psihologilor, gradele de inteligenta ce le posedam se datoreaza mostenirii.
Copii nu mostenesc si trasaturi de caracter?
Ceea ce se transmite ereditar nu sunt caracteristicile psihologice sau morale, ci, anumite dispozitii ce faciliteaza achizitia in cursul vietii a unor astfel de caracteristici comportamentale. Se spune ca, o functie psihica, cu cat este mai complexa cu atat ea depinde mai putin de ereditate. Asadar, nu poti mosteni propriu-zis o anumita trasatura de personalitate, ci mai degraba, o anumita predispozitie catre un anumit comportament. De exemplu, un copil cu un tata alcoolic nu va deveni automat alcoolic sau dependent de o anumita substanta dar in genele sale paterne va fi inscrisa aceasta predispozitie (catre alcoolism sau dependent).
Psihologii spun ca temperamentul se mosteneste iar caracterul se formeaza. Temperamentul poate fi flegmatic, melancolic, coleric sau sangvinic, si in mare parte, va fi asemanator cu al unuia din parintii nostri. Maica Siluana, coordonator al Centrului de consiliere pentru persoane dependente si codependente din Iasi spune: "aceasta mostenire primita de la parinti e scrisa in subconstient, mai ales pana invatam sa vorbim, dupa care devine constienta."Practic, in momentul in care se naste copilul, daca ar exista un instrument cu ajutorul caruia sa putem descifra "romanul" din gene, am putea face o descriere destul de completa asupra traiectoriei de viata a copilului.
"Parintii pot transmite din blocajele lor copilului"
"Da, parintii pot transmite din blocajele lor copilului, dar nu putem spune ca le mostenesc", spune psihologul Ilinca Petrescu . "De exemplu, daca doi parinti introverti, timizi, fara multi prieteni or sa evite sa iasa cu copilul lor la locul de joaca pentru simplul fapt ca nici ei nu vor sa socializeze cu alti parinti (care sunt acolo cu copiii lor). Prefera sa stea acasa sau sa faca altceva doar ei doi sau cu familia. Deci copilul nu va fi invatat sa se joace si sa relationeze cu alti copii. Parintii transmit acest fel al lor de a fi copilului, de cele mai multe ori inconstient. Ei pot avea cele mai bune intentii sa socializeze copilul dar nu o vor face fiindca nu se potriveste felului lor de a fi, mai introvert si astfel nu transmit copilului dorinta de a-si face prieteni."
Sa luam un alt exemplu care se refera la fricile transmise copilului. "Copilul vede un caine si este curios, vrea sa se duca spre el. Daca mamei ii este frica de caini sau daca este excesiv de protectiva cu copilul ei va avea o reactie extrem de puternica. O sa tipe: " Stai! Nu e voie! Te papa cainele, nu te duce la el!"
Pentru copil, mama este garantul realitatii. El are o incredere oarba in ea. Deci, daca mama zice ca il papa catelul, atunci o sa il pape catelul iar el o sa se fereasca si o sa ii fie teama de caini." Psihologul ne mai spune ca este foarte important sa intelegem ca, chiar daca micutul nu intelege semnificatia cuvintelor, el percepe intotdeauna tonul glasului mamei si emotia puternica transmisa de ea.
"Parintii transmit copilului si modelul relationarii cu un viitor partener de cuplu. Fetitele preiau modelul feminin transmis de mama si se vor orienta catre un barbat asemanator tatalui lor iar baieteii la fel (preiau modelul masculin al tatalui lor si isi aleg o partenera care sa aiba mai mult sau mai putin din caracterisiticile mamei). Daca modelul a fost negativ si persoana isi da seama de acest lucru, poate alege un model opus celui parental", mai spune Ilinca Petrescu.
Tu ai identificat trasaturile ereditare ale copilului tau?