Obsesiile copilului pentru anumite lucruri sunt o dovadă a unei inteligențe peste medie

Obsesiile copilului pentru anumite lucruri sunt o dovadă a unei inteligențe peste medie

Otilia Geavlete - Redactor Senior

"Fiul meu are zece ani și este obsedat de diferite lucruri- în special de dinozauri. Odată l-am dus la un muzeu de istorie animală și a observat că unul dintre modele de dinozauri era etichetat incorect. Nu am luat prea mult în seamă, dar la câteva zile, cei de la muzeu ne-au trimis o scrisoare de mulțumire, pentru spiritul de observație al copilului nostru. L-au îndemnat să continue să-și urmeze interesul în paleontologie! Sunt așa mândră de el". Acestea sunt cuvintele mămicii lui Charlie, un puști de 10 ani din Marea Britanie. Ca și el, o mulțime de copii din lume sunt pasionați- până la obsesie- de diferite lucruri, printre care și de dinozauri. Cercetătorii arată că astfel de interese sunt o dovadă a inteligenței copilului.

Intri câteodată în camera micuțului tău și te întrebi cum mai are loc de atâtea mașinuțe sau unde va mai pune următorul cavaler pe raftul deja ticsit de diferiți eroi din toate timpurile? Te miri cum de fetița ta știe numele tuturor creaturilor fantastice din diferite povești și desene animate și colecționează sute de figurine și abțibilduri cu preferații săi? Sau asculți cu gura căscată cum copilul tău îți numește toate speciile de dinozauri ori cum vorbește despre toate piesele calculatorului? Vestea bună este că acei copii care par obsedați de anumite lucruri sunt, de obicei, foarte inteligenți.

copil dinozauri

Obsesiile copiilor pot fi dovada inteligenței

Conform studiilor, copiii între 4 și 6 ani încep să dezvolte interese pentru anumite domenii, iar la unii preșcolari aceste interese sunt foarte intense, astfel încât copiii par obsedați de domeniul respectiv. Astfel de interese permit copilului să achiziționeze numeroase informații despre lucrurile care îl pasionează, fie că este vorba de denumiri ale dinozaurilor, fenomene ale naturii sau instrumente de laborator. Încurajarea pasiunilor și intereselor copiilor aduce mari beneficii procesului de învățare: crește perseverența, facilitează reținerea informațiilor ulterioare, sporește atenția și capacitatea de procesare a informației. Peste 30% dintre copii pot dezvolta timpuriu interese specifice, care apoi se diminuează pe măsură ce cresc, dacă nu se transformă în pasiuni pe termen lung. Dar, indiferent de faptul că se mențin sau se pierd mai târziu, aceste "obsesii" sunt benefice pentru capacitatea de învățare a copilului și sugerează o inteligență peste medie a acestuia. Copiii cu astfel de interese colectează cât mai multe informații, cer să li se citească cărți despre domeniul respectiv, urmăresc filme, casete și alte materiale și să li se cumpere jucării care să le susțină pasiunea. Ca o consecință, aceștia sunt predispuși mai degrabă către "documentare" decât către dezvoltarea de noi abilități ori către joacă.

Avantajele "obsesiei" pentru anumite domenii

Inteligența copilului care manifestă pasiuni și interese se dezvoltă în mod deosebit. Acesta are o capacitate mai mare de elaborare a întrebărilor și răspunsurilor, un limbaj mai dezvoltat și un nivel mai crescut de achiziție și înțelegere a noilor cunoștințe. Rezultatele școlare sunt mai mari decât media la acești copii. Din păcate, de multe ori, tranziția către școală este asociată cu o diminuare sau pierdere a intereselor timpurii, din cauza schimbărilor la care trebuie să se adapteze copilul. Părinții pun accent pe învățarea noțiunilor școlare, iar profesorii nu susțin suficient înclinațiile copiilor. Apar noi interese, iar timpul dedicat acelor lucruri care îi obsedau pe copii anterior este mult mai limitat. Toți acești factori duc treptat la scăderea interesului timpuriu, dar efectele acestuia continuă să se facă simțit în calitatea învățării și înțelegerii copilului.

De obicei, băieții sunt cei care dezvoltă "obsesii" inteligente

baiat repara

Pasiunile timpurii se leagă, în special, de domeniile științifice și apar, mai ales, la băieți, Acest lucru se datorează tendinței băieților spre sistematizare și spre analiza diferitelor fenomene. Este adevărat și faptul că băieții sunt încurajați, de timpuriu, către folosirea unor jucării mai complexe, cu variate mecanisme și au o preferință de a descoperi cum funcționează sau cum sunt alcătuite diverse dispozitive. De asemenea, sunt mai dispuși și mai nerăbdători să adune informații în anumite domenii, astfel încât uneori ajung adevărați experți în aria lor de interes. De exemplu, un copil obsedat de dinozauri poate să enumere cu ușurință cel puțin 10 specii, cu ce se hrănesc, cum trăiau și cum au dispărut. Un adult, pe de altă parte, numește cu greu două specii de dinozaur.

Beneficiile intereselor intense în timpul copilăriei

Psihologii au dat un nume acestor așa zise "obsesii" ale copiilor pentru anumite domenii: "interese intense", cele care aduc o puternică motivație copilului de a învăța cât mai multe amănunte despre lucrurile care îi fascinează. Pentru unii copii, aceste interese sunt baza profesiilor lor de mai târziu, ca adulți, deși apar foarte timpuriu, în copilărie, și nu te aștepți să se păstreze până la maturitate. Interesele intense pot viza o mulțime de lucruri, de la dinozauri până la astronomie, mașini, avioane, animale și multe altele. Subiectul pasiunii copilului nu este atât de important. Semnificative sunt devotamentul și efortul pe care copilul le investește în lucrurile care îl pasionează și care, de multe ori, îl deosebesc de alți copii. Modul în care copiii își urmăresc și studiază interesele oferă o măsură a capacității lor de a rezolva probleme. Copiii predispuși să aprofundeze anumite subiecte de studiu, vor fi înclinați să abordeze în profunzime diverse provocări și probleme, de-a lungul vieții. Ei nu vor accepta explicații superficiale, ci vor explora mai profund diverse aspecte, astfel încât nivelul cunoștințelor, dar și al abilităților lor, inclusiv al inteligenței, este adesea mai ridicat ca la alți copii de vârsta lor.

Cum să încurajezi interesele copilului

fetita carti

Poți juca rolul de profesor acasă și poți cultiva entuziasmul copilului tău față de un anumit domeniu și după ce acesta începe școala și tinde să se ocupe mai puțin de ce-l interesa înainte. Dacă simți că este vorba de o pasiune trebuie să te asiguri că:
- Copilul tău are timp liber suficient pentru a-și urma pasiunile și a studia mai profund subiectul interesului său
- Se poate crea o punte între casă și școală în ceea ce privește subiectul respectiv, în sensul în care încurajezi copilul să pună cap la cap cunoștințele pe care le-a acumulat grație "obsesiei" sale cu informațiile pe care le poate afla la școală în această privință
În încheiere, putem aminti un citat memorabil al unuia dintre cei mai cunoscuți antreprenori, Jeff Bezos, care spune: "Nu-ți alegi pasiunea; pasiunea te alege pe tine." Tocmai de aceea, este bine să hrănim înclinațiile naturale ale copilului, în loc să încercăm să alegem noi pentru el diverse activități care este posibil ca nici măcar să nu i se potrivească.

Surse: https://www.mirror.co.uk; https://sg.theasianparent.com; https://www.bellybelly.com.au; https://www3.nd.edu

Articolul urmator
Cele mai inteligente animale de pe planetă
Cele mai inteligente animale de pe planetă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Simt că soția mea se folosește de faptul că este însărcinată ca să nu mai facă anumite lucruri prin casă
    Simt că soția mea se folosește de faptul că este însărcinată ca să nu mai facă anumite lucruri prin casă

    Sarcina este o perioadă minunată, dar și delicată în viața unei femei. Iar atunci are cea mai mare nevoie de sprijinul viitorului tătic. Ce te faci când soțul te ajută,...

    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu
    Sunt pediatru: iată cele 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată copilului meu

    De câte ori nu v-ați întrebat cum își crește un pediatru copilul? Oare urmează sfaturile pe care ni le dă și nouă, părinților? Ei bine, iată că era Social Media...

    O mamă de peste hotare a introdus insectele în alimentația copilului său. „Sunt o sursă bună de proteine”
    O mamă de peste hotare a introdus insectele în alimentația copilului său. „Sunt o sursă bună de proteine”

    Ai putea să mănânci ceva care odată s-a târât pe podea sau ți-a bâzâit în ureche? Ei bine, o mămică de peste Ocean nu a introdus insectele doar...

    Sunt profesoară: iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată educatorilor copilului meu
    Sunt profesoară: iată 5 lucruri pe care nu le-aș face niciodată educatorilor copilului meu

    Și învățătoarele pot deveni faimoase pe TikTok. Asta demonstrează Emily Glankler, o profesoară de istorie care are aproape jumătate de milion de urmăritori pe TikTok și care a...

    Șosetele „inteligente” ar putea ajuta pacienții cu demență și autism
    Șosetele „inteligente” ar putea ajuta pacienții cu demență și autism

    O nouă invenție revoluționează medicina și îngrijirea paliativă și geriatrică! Șosetele inteligente sunt menite să ajute îngrijitorii pacienților ce suferă de boli...

    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri
    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri

    În ceea ce privește travaliul, există multe informații false sau care nu se mai aplică în ziua de azi. Iată 5 lucruri de evitat atunci când te pregătești să naști.

    Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
    Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii

    Sănătatea mentală este unul dintre cele mai actuale subiecte ale societății noastre. În România, tot mai mulți copii și adolescenți ajung să aibă nevoie de intervenție...

    Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani
    Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani

    În ultimii ani, atât psihologii, cât și experții în parenting, atrag atenția asupra următorului fenomen: din ce în ce mai mulți părinți aleg să posteze...

    © 2024 Qbebe