Copiii se dezvoltă într-un ritm uimitor, mai ales în primul an de viață. Nu va trece mult până vor descoperi cum să se rostogolească, să stea în șezut, să meargă de-a bușilea și să facă primii pași.
Jocurile sunt extrem de importante în perioada de creștere. Dacă, după vârsta de trei ani, oferta este foarte mare - de la lego ninjago și puzzle-uri până la jocuri de memorie și perspicacitate, precum „Nu te supăra, frate!“, și activități de grup -, în primele luni activitățile simple, dar care le suscită interesul sunt cele care îi încântă și, în același timp, îi ajută pe copii. Detalii aici! Iată câteva idei pentru a te distra împreună cu cel mic:
1. „Cucu-bau!“
„De-a v-ați ascunselea“ este unul dintre cele mai frumoase jocuri ale copilăriei, pe care îl poți juca împreună cu cel mic încă din primele luni. Forma adaptată pentru bebeluși se numește „Cucu-bau!“ și este una dintre cele mai simple activități pe care le poți face pentru a petrece timp alături de cel mic. Acoperă-ți fața cu mâinile și, după câteva secunde, dă-le la o parte spunând „Cucu-bau!“.
Până la vârsta de nouă luni, copilul nu realizează că ești încă acolo când ai fața acoperită. Astfel că el va fi fascinat de această magie: de a dispărea și de a apărea. Acest joc îl poate ajuta să capete încredere și să se simtă confortabil și în prezența altor oameni, după ce își dă seama că te întorci mereu la el, chiar și atunci când „dispari“.
Odată ce va înțelege jocul, va încerca să se apropie mai mult de tine, să întindă mânuțele spre mâinile tale pentru a descoperi unde te ascunzi.
2. Imitarea
Un alt joc ce ar putea să pară banal, însă este foarte util pentru dezvoltarea copilului este acela de a imita. De regulă, copiii sunt cei care imită ce fac părinții, însă în primele luni de viață situația e inversă. Studiile au arătat că gânguritul îi ajută pe copii să învețe să vorbească mai repede.
De aceea, pentru a obține mai ușor anumite deprinderi de comunicare, este important să-l stimulezi și să imiți sunetele pe care el le scoate. Aceasta este baza pentru abilitățile de comunicare pe care le va avea în timp. De asemenea, când el zâmbește este indicat să îi zâmbești înapoi. Un lucru atât de simplu de făcut, dar care pentru cel mic înseamnă enorm. Astfel de gesturi contribuie la dezvoltarea încrederii în sine, deoarece el își dă seama că te distrezi și te bucuri de prezența lui.
3. Dansul
Despre dans se spune că poate fi practicat la orice vârstă. Studiile au arătat că dansul nu este doar o modalitate de a te menține într-o formă fizică bună, ci are efecte benefice asupra sănătății inimii și creierului. În cazul bebelușilor, dansul îi ajută să se simtă în siguranță și să construiască atașamente emoționale față de oamenii importanți din viața lor.
Așadar, dacă vei dansa împreună cu cel mic veți crea o legătură emoțională puternică între voi, dar această activitate are și scopul de a răspunde nevoilor copilului. De exemplu, dacă este într-o dispoziție veselă, un dans comic îl va face să râdă și să se simtă și mai bine. Pe de altă parte, dacă este supărat sau obosit, un dans lent l-ar putea ajuta să se calmeze.
Jocurile pe care le practici împreună cu cel mic nu sunt doar un mod de a vă simți bine împreună, ci sunt lecții valoroase de viață. Bebelușul poate învăța multe dintr-un joc banal, iar reacțiile părinților sunt esențiale pentru a-și dezvolta încrederea în sine și abilitățile de comunicare.
Sursă foto: Oksana Kuzmina/ Shutterstock