A fost dovedit faptul că acei copii cărora le este îngrădită libertatea de exprimare sunt mai neîncrezători în propriile forțe, au probleme cu stima de sine, sunt mai nefericiți și pot manifesta stări de anxietate și depresie.
Încurajându-i pe cei mici să se exprime liber, eviți astfel de consecințe negative și îi ajuți să își construiască încrederea în sine, să fie independenți, să își dezvolte creativitatea și să aibă succes în activitățile pe care le întreprind. Un copil fericit poate deveni un adult împlinit.
Lasă-l să descopere arta
Arta este o modalitate excelentă prin care copiii își pot exprima sentimentele fără să folosească niciun cuvânt. Studiile au arătat faptul că terapia prin artă îmbunătățește starea fizică, mintală și emoțională prin intermediul auto-exprimării creative. Muzica, dansul, desenul și pictura sunt diferite forme de artă, pe care copilul le poate încerca pentru a-și dezvolta creativitatea. Așadar, atunci când cel mic vrea să desenați împreună, nu îi refuza această dorință. De asemenea, dacă își dorește să își exerseze abilitățile artistice colorându-vă unghiile sau realizând make-up-uri inedite, oferă-i lacurile pentru manichiură și seturile de machiaj pe care le ai și permite-i să se exprime liber. Nu refuza nicio sesiune de karaoke și fii actorul principal în spectacolul de teatru creat de el. Detalii aici!
Sprijină-i deciziile în materie de fashion
Hainele reprezintă o formă de auto-exprimare. Modul în care te îmbraci transmite indicii despre felul tău de a fi. Acest lucru se aplică și în cazul copiilor. De aceea, este important să îi acorzi încrederea celui mic și să îl lași să își aleagă singur hainele atunci când se pregătește pentru grădiniță ori pentru școală, când merge la o petrecere sau la o plimbare în parc. Îi poți oferi sfaturi, mai ales când nu alege ținutele vestimentare potrivite pentru temperaturile de afară, însă este esențial să îl lași pe el să decidă outfit-ul final. În acest mod, îl vei ajuta să capete încredere în sine, să fie responsabil și independent.
Încurajează-l să experimenteze
De multe ori, este dificil să renunți la programul de zi cu zi, însă este vital să îl lași pe cel mic să își descopere propriile pasiunii. Decât să îl obligi să citească, să se joace într-un anumit fel sau să asculte un gen muzical, dă-i voie să experimenteze și să identifice singur lucrurile care îi plac. Copilăria este perioada în care curiozitatea este inevitabilă, însă, de multe ori, prichindeii au nevoie de îndrumare și sprijin pentru a descoperi lucrurile care le plac. Faceți împreună diverse activități pentru copii și, în funcție de interesul pe care îl manifestă pentru unele dintre ele, oferă-i și mai multe variante în direcția respectivă. Totodată, înscrie-l la cât mai multe cursuri care îi pot spori creativitatea: pian, balet, robotică, desen, karate. În cele din urmă, el singur va descoperi nișa care i se potrivește cel mai bine.
Ca părinte, ești primul model din viața copilului tău. Învață-l ce înseamnă să se exprime liber într-un mod sănătos, discutând cu el despre emoții, folosește artele pentru a-i sprijini creativitatea și apreciază-l atunci când reușește să își exprime gândurile folosindu-și imaginația. Un copil încrezător în forțele proprii va ajunge un adult care știe să facă față eșecului, să interacționeze frumos cu persoanele din jur și să se exprime liber când simte că este nedreptățit.
Sursă foto: Da Antipina/ Shutterstock