- 1. De ce se îmbolnăvesc oamenii?
- 2. Cum de nu cad avioanele din aer?
- 3. De ce este zăpada albă?
- 4. De ce nu mai există dinozauri?
- 5. De ce plutesc oamenii/astronauții în spațiu?
- 6. De ce este cerul albastru?
- 7. De ce copilul X are mai multe jucării decât mine?
- 8. De ce acel om nu are casă?
- 9. De ce este apa udă?
- 10. De ce este roata rotundă?
1. De ce se îmbolnăvesc oamenii?
Răspunsul părintelui: de obicei sunt de vină microbii. Aceste mici creaturi pot pătrunde în organism prin aerul pe care îl respirăm, alimentele pe care le mâncăm sau când ne atingem gura/nasul/ochii fără a ne spăla pe mâni. De cele mai multe ori microbii nu ne afectează, însă sunt situații în care corpul nu îi poate învinge, iar atunci ajungem să ne îmbolnăvim. Uneori oamenii se îmbolnăvesc din cauza faptului că nu le funcționează bine organismul, însă în cele mai multe cazuri odihna și medicamentele te ajută să te faci bine. Pe copii îi interesează de fapt să afle că se vor vindeca, așadar explicați-le că majoritatea bolilor grave apar la bătrânețe. Pentru a le preveni, cel mai bine este să mâncăm sănătos și să ne spălăm des pe mâini.2. Cum de nu cad avioanele din aer?
Ce anume împiedică un avion Boeing 747 care cântărește 162 tone să cadă pe pământ? Forța care acționează este denumită ascensională (apare când aerul curge peste și sub aripile unui avion în mod simutlan). Deoarece aerul se mișcă mai rapid peste partea de deasupra aripii, exercită mai puțină presiune în acel loc. În același timp, aerul dens de sub aripi împinge avionul în sus. Cu cât este mai mare viteza cu care zboară avionul, cu atât forța care acționează este mai puternică.
3. De ce este zăpada albă?
Când privim separat fiecare fulg de nea, ei par incolori și transparenți. Așadar apare întrebarea justă cum se face că nămeții sunt albi? Răspunsul este următorul: atunci când fulgii formează o masă mare, tind să refracte și să reflecte lumina soarelui. Aceasta este albă deoarece și soarele este alb (chiar dacă la trecerea prin atmosferă razele sale par galbene).4. De ce nu mai există dinozauri?
Răspunsul părintelui: În urmă cu aproximativ 65 milioane de ani în urmă un asteroid imens s-a lovit de Pământ și a schimbat totul pe planetă. Dinozaurii nu s-au putut adapta și în final au dispărut, făcând loc altor animale, cele care erau mai bine adaptate acestui climat. Dinozaurii constituie pentru copii dovada vie că lumea era odată foarte diferită, fapt ce le stimulează imaginația; aceștia pot reprezenta un punct de pornire pentru a-i familiariza cu alte noțiuni mai vaste, precum mediu sau evoluție (de exemplu, vă puteți folosi de fosile pentru a explica faptul că dinozaurii sunt strămoșii găinilor, ai porumbeilor și chiar ai struților).5. De ce plutesc oamenii/astronauții în spațiu?
Răspunsul părintelui: Contrar părerii majorității oamenilor, astronauții aflați pe o stație spațială nu fac excepție de la forța de atracție a Pământului. Aceasta poartă denumirea de gravitație și afecteză toate obiectele aflate pe orbita terestră, iar efectul imponderabilității apare deoarece stația și locuitorii săi de fapt cad către suprafața terestră. Înălțimea foarte mare la care este situată stația transformă căderea într-un perpetuă; obiectul care orbitează ratează practic suprafața Pământului și în schimb ajunge să zboare în jurul său. Este ca și cum ați cădea cu o cabină de lift de la un etaj superior al unui zgârie-nori; o persoană aflată înăuntru ar experimenta aceeași senzație pentru un timp foarte scurt.
6. De ce este cerul albastru?
Răspunsul părintelui: Odată ce razele soarelui pătrund în atmosfera Pământului, ele ajung să fie disperate și refractate. Inițial albe, razele ajung împrăștiate în cele șapte culori ale curcubeului. Deoarece albastrul este mai dispersat decât alte culori, ajunge să domine paleta cerului. Însă cerul nu este niciodată albastru în mod ideal ca urmare a prezenței altor culori în spectru.7. De ce copilul X are mai multe jucării decât mine?
O întrebare delicată care necesită un răspuns adecvat. Puteți spune că adulții sunt cei care decid cum își întrebuințează banii, iar părinții copilului respectiv pot hotărî să cheltuie mai mulți bani. Este ușor să fii invidios, dar de fapt dacă ai mai multe lucruri nu vei fi neapărat și mai fericit. Puteți continua discuția explicând conceptul de bani, de unde vin, cum pot fi cheltuiți, economisiți sau donați. De asemenea, explicați și faptul că toate bunurile au un preț și că pentru a le plăti este necesar să munciți; puteți sublinia și distincția dintre a dori un lucru și a avea nevoie de un lucru, iar dacă copilul este mai mare, cum își poate strânge bani singur.8. De ce acel om nu are casă?
O altă întrebare sensibilă pe care cei mici o adresează frecvent. Le puteți spune că există o mulțime de motive pentru care oamenii ajung fără adăpost; fie și-au pierdut locul de muncă, fie s-au îmbolnăvit prea grav și nu se mai pot întreține singuri. În orice caz și acești oameni trebuie tratați cu respect și ajutați în măsura posibilităților cu donații sau haine. Cei mici au un cadru limitat de referință și cred că toată lumea trăiește la fel; prin urmare se pot îngrijora că vor ajunge fără adăpost. Ei pot să manifeste un grad ridicat de compasiune pentru asemenea cauze și trebuie încurajați.9. De ce este apa udă?
Iată ce răspunde un expert la această întrebare: prima explicația are legătură cu ceea ce determină lichidele să se lipească de suprafețe și să le ude, respectiv forța dintre molecule. Moleculele apei sunt polare - modul în care electronii sunt aranjați semnifică faptul că încărcătura electrică nu este distribuită uniform - iar particulele de apă sunt atrase de multe suprafețe. Însă de ce se simte apa udă? Când există apă pe haine sau pe piele se evaporă în aerul înconjurător. Evaporarea produce răcire, deoarece preia energie; senzația de ud este de fapt una de răcire (se poate observa diferența dintre apă și ulei).
10. De ce este roata rotundă?
Răspunsul părintelui: O formă rotundă este perfectă pentru rularea pe suprafețe plane. Deoarece toate punctele de pe janta unei roți sunt depărtate egal de axa sa, axa rămâne la aceeași înălțime deasupra pământului, iar vehiculul nu este smucit în sus și în jos. Dacă suprațele pe care s-ar deplasa ar fi fost încrețite, mașinile cu roți pătrate ar fi fost mai potrivite ca mijloace de transport.
Citește și: 10 intrebari despre comportamentul ciudat al copiilor si raspunsurile lor
Surse:
http://brightside.me; www.parents.com; http://news.bbc.co.uk