Travaliul de la A la Z explicat de specialist

Travaliul de la A la Z explicat de specialist

Alexandra Negreanu

Sarcina este o perioada speciala pentru orice femeie, facandu-te sa treci prin nenumarate emotii si senzatii.Incepi cu entuziasmul din primele saptamani cand afli ca ai ramas insarcinata, greturile si starile de rau din primul trimestru continui cu loviturile bebelusului din al doilea trimestru, cosmarurile legate de aspectul fatului, pana la temerile legate de momentul nasterii si sanatatea micututlui tau si totul culmineaza cu nasterea bebelusului. Insa frica are intensitate maxima in timpul instalarii travaliului.

Doctor Ciubotariu Alina, obstretician in cadrul sectiei de ginecologie a Spitalului de Urgenta Elias ne ofera informatii si sfaturi pretioase despre etapele, momentele grele sau alarmele false din timpul travaliului.

Sfaturi utile pentru pregatirea psihica si fizica a viitoarei mame

1. Gravida ar trebui sa vada tot procesul nasterii ca pe un adevarat miracol!

Ar trebui sa afle tot ce poate despre procesul nasterii, sa mearga la cursuri speciale pentru gravide. Acolo va invata cum sa se pregatesca mental si la ce sa se astepe in timpul travaliului. Sau sa citeasca carti care trateaza acest subiect. Cu cat intelege mai multe, cu atat va fi mai sigura pe ea.

2. Sa se asigure ca echipa medicala care va asista nasterea, in frunte cu medicul obstetrician, ii va oferi tot sprijinul de care are nevoie. Sa alega un medic comunicativ si experimentat, care sa o incurajeze la nastere printr-o atitudine pozitiva.

3. Sa se  odihneasca intre contractii.

4. Sa nu renunte, orice ar fi!

5. Sa aiba incredere in trupul ei. El stie ce sa faca si daca are incredere ca va trece peste aceasta incercare, trupul ei va face tot ce-i sta in putinta sa duca sarcina la indeplinire.

6. Sa fie increzatoare in propriile ei forte si nasterea va decurge ca la carte. Noi, medicii, suntem alaturi de tine!

7. Sa efectueze exercitii pentru tonifierea planseului perineal sau tehnici de pregatire pentru nastere

Exercitiile pentru tonifierea planseului perineal sunt cele mai bune metode de pregatire a corpului pentru momentul nasterii. Efortul de a impinge va fi mai usor, iar durerile vor fi diminuate.Exercitiile Kegel ii ofera control asupra corpului si o va ajuta sa gestionezie durerea si disconfortul in timpul expulzarii bebelusului.

Lamaze este cea mai cunoscuta tehnica de pregatire pentru nastere. Pe langa exercitiile de respiratie, extrem de importante in timpul nasterii vaginale, educatorii prenatali o vor invata si alte metode cu rolul de a diminua durerile - schimbarea pozitiei, compresele calde/reci sau mingia de travaliu.

8. Atunci cand intra in travaliu, miscarea de colo pana colo si evitarea repaosului la pat poate fi de ajutor in combaterea durerii.

femeie insarcinata in travaliu

Qbebe: Cum decurge un travaliu normal?

Dr. Alina Ciubotariu: Travaliul normal inseamna ca din momentul primelor contractii pana la expulzie, ritmicitatea si intensitatea contractiilor pe de o parte, dilatarea de alta parte, se incadreaza in niste parametri normali.

Prima etapa a travaliului

Aceasta va incepe prin declansarea contractiilor si prin retragerea treptata sau subtierea si deschiderea cervixului (gatul uterului), cunoscuta sub denumirea de dilatare.
Aceasta este urmata de travaliul activ. Cervixul vi se va dilata mai repede, iar contractiile vor fi mai dese.
Ultima parte a travaliului activ este numita perioada de tranzitie, iar cervixul va fi dilatat complet, atingand 10 cm.

A doua etapa a travaliului

Adesea denumita etapa "impinsului", aceasta etapa incepe odata ce cervixul este complet dilatat si se termina cu nasterea copilului.

A treia etapa a travaliului

Cu toate ca copilul s-a nascut, va trebui sa asteptati ca placenta sa fie separata si sa va fie incredintat. Aceasta va completa a treia etapa a travaliului.

Qbebe: Cat timp va dura intregul proces?

Dr. Alina Ciubotariu: Daca sunteti gravida in saptamana 37, travaliul si nasterea vor dura in medie 12-15 ore. Cu toate acestea, pentru multe femei pot dura pana la 20 de ore.
Femeile care au mai nascut vor descoperi ca urmatoarele travalii vor dura mult mai putin, aproximativ 8 ore.

Prima etapa a travaliului

Travaliul timpuriu

Este dificil de prevazut momentul exact cand va incepe travaliul. Odata ce contractiile au ajuns la intervale regulate, iar cervixul este dilatat si retras (linistit/matur) inseamna ca ati intrat in travaliu. Dar, din cauza multiplelor contractii "false" pe care multe femei le resimt, numite oficial Braxton-Hicks, devine dificil de stiut daca ceea ce simtiti este o alarma falsa sau este travaliu real.

Daca sunteti insarcinata de mai putin de 37 de saptamani si simtiti contractii sau alte semne de travaliu (de exemplu, dureri de spate), sunati-va imediat medicul sau asistenta. De asemenea, daca vi s-a "rupt apa" adresati-va imediat medicului sau asistentei medicale. Experienta travaliului difera foarte mult, dar de obicei incepe cu contractii care apar o data la fiecare 10 minute si care dureaza 30 de secunde fiecare. Cand te apropii de finalul primei etape a travaliului, acestea vor aparea o data la fiecare 5 minute si vor dura 40-60 de secunde fiecare.

Qbebe: Va fi dureros?

Dr. Alina Ciubotariu: Uneori contractiile din timpul travaliului timpuriu sunt destul de dureroase, dar veti realiza ca o sa puteti fi activa in fazele initiale. Veti putea vorbi, va veti putea plimba in aceasta perioada. Dar totusi incercati sa va pastrati energia in aceasta etapa. Porniti televizorul, faceti o baie sau chiar dormiti daca simtiti nevoia. Veti avea nevoie de toata puterea in etapele finale ale travaliului.

Qbebe: Vor exista scurgeri vaginale; ce anume este normal?

Dr. Alina Ciubotariu: Probabil veti observa ceea se numeste "dovada", o scurgere vaginala cu pete de sange. Aceasta este normal, dar orice altceva mai mult decat o pata de sange este un motiv intemeiat pentru a va contacta medicul sau asistenta. Ar trebui sa-i contactati in cazul in care vi se "rupe apa", chiar daca nu mai aveti contractii.

Qbebe: In ce moment ar trebui sa mearga la spital, gravida?

Dr. Alina Ciubotariu: Puteti discuta exact ce pasi trebuie sa urmati in etapele initiale ale travaliului impreuna cu asistenta sau medicul dumneavoastra sau pe parcursul consultatiilor prenatale. Ca regula generala, daca sunteti insarcinata in cel putin saptamana 37 si daca medicul sau asistenta nu spun altceva, probabil veti petrece etapa initiala a travaliului acasa.

Qbebe: Cand se termina prima etapa a travaliului?

Dr. Alina Ciubotariu: Prima etapa a travaliului se termina atunci cand cervixul este dilatat 3 pana la 4 cm.

Qbebe: Cat timp va dura prima etapa?

Dr. Alina Ciubotariu: Nu este usor de spus cat va dura in mod normal aceasta etapa. In cazul primului copil, daca cervixul nu este retras sau dilatat de la inceput, aceasta etapa ar putea dura aproximativ 9 ore, desi ar putea dura mai mult sau semnificativ mai putin. Daca cervixul este deja foarte "pregatit" sau daca nu e primul copil, aceasta perioada este foarte probabil sa decurga mult mai rapid.

Qbebe: Exista informatii "din interior" care o ajuta pe mamica sa treaca mai usor prin aceasta etapa?

Dr. Alina Ciubotariu: Inca nu este necesar sa cronometrati toate contractiile. Vi se va parea foarte stresant in aceasta etapa si nu este necesar. Corpul va va spune cand contractiile sunt mai serioase si atunci e momentul cand trebuie sa incepeti cronometrarea sistematica. Este important sa va odihniti si sa beti multe lichide. Goliti-va vezica cat de des posibil, pentru a-i oferi copilului mai mult loc sa coboare.

Travaliul activ

In aceasta etapa contractiile devin mult mai frecvente, mai lungi si mai puternice. Cervixul incepe sa se dilate mai repede, ajungand de la 3-4 cm la 10 cm.
In majoritatea cazurilor, frecventa contractiilor creste in cele din urma pana la 2 minute si jumatate - 3 minute. Nu veti mai putea vorbi in timpul contractiilor, ele fiind prea puternice.

Qbebe: Mamica ar trebui sa plece la spital in acest moment?

Dr. Alina Ciubotariu: In general, odata ce contractiile sunt regulate, dureroase, durand aproximativ 60 de secunde fiecare, o data la 5 minute, este momentul sa va contactati medicul sau asistenta si sa mergeti la spital.
Spre sfarsitul travaliului activ bebelusul ar putea incepe sa coboare, desi e posibil sa fi inceput sa coboare intr-o etapa anterioara sau sa nu inceapa pana in cea urmatoare.

Qbebe: Cat timp va dura aceasta etapa?

Dr. Alina Ciubotariu: Aceasta dureaza in medie 6 ore, astfel incat o femeie aflata la prima nastere sa aiba o dilatare completa a cervixului.

Qbebe: Exista informatii "din interior" care sa ajute mamica sa treaca mai usor prin aceasta etapa?

Dr. Alina Ciubotariu: Exercitiile de respiratie, tehnicile de relaxare, masajele si multe incurajari sunt foarte binevenite in acest moment. Este o buna strategie o baie calda sau un dus.

De asemenea, o plimbare ar putea fi foarte placuta. Cand veti ajunge la spital, va veti putea plimba libera prin camera, atat timp cat nu apar complicatii din punctul de vedere al starii de sanatate.

De fiecare data cand veti avea o contractie probabil ca veti vrea sa va opriti si sa va sprijiniti de ceva sau cineva - probabil de partenerul dumneavoastra. Un scaun cu rotile este perfect in acest moment, daca puteti face rost de unul. Daca nu, incercati sa va intindeti pe spate sau pe o parte, pentru a suporta mai usor durerea.
Daca durerea devine prea intensa, vorbiti cu medicul despre o anestezie epidurala sau o alta metoda de ameliorare a durerii.

Tranzitia

Tranzitia este ultima parte a primei etape a travaliului si are loc atunci cand cervixul se dilata de la 8 la 10 centimetri. Se numeste tranzitie deoarece marcheaza momentul in care sunteti in tranzitie spre cea de-a doua etapa a travaliului si este cea mai intensa parte a acestei experiente.

Contractiile sunt de obicei foarte puternice, aparand la aproximativ fiecare 2 minute si jumatate - 3 minute, durand un minut sau mai mult. S-ar putea sa fiti agitata sau sa tremurati, iar pe masura ce bebelusul coboara in pelvis, s-ar putea sa simtiti nevoia urgenta de a va misca intestinul. Unele femei se intind spontan si imping, si incep sa geama. Va puteti astepta sa vedeti mult sange curgand si e posibil sa vi se faca rau.

Cu toate acestea, unii bebelusi coboara inainte ca mamele lor sa fie complet dilatate sau altii nu coboara decat mult mai tarziu, ceea ce inseamna ca nu vei simti nicio presiune la nivel rectal. Difera la fiecare femeie si la fiecare nastere in parte.

Daca vi s-a efectuat o anestezie epidurala, veti simti grade diferite de presiune. Aceasta va depinde de tipul si cantitatea medicatiei primite si cat de jos este situat in pelvis copilul. Daca doriti sa fiti mai activa in etapa de „impingere", trebuie sa cereti sa va fie redusa doza de anestezic epidural la finalul etapei de tranzitie.

Qbebe: Cat timp va dura aceasta etapa?

Dr. Alina Ciubotariu: Durata perioadei de tranzitie variaza foarte mult. Uneori dureaza cateva minute, alteori cateva ore. Este mai probabil sa dureze putin daca ati mai avut o nastere naturala.

Qbebe: Exista informatii "din interior" care sa ajute mamica sa treaca mai usor prin aceasta etapa?

Dr. Alina Ciubotariu: Daca in timpul travaliului nu vi se face o anestezie epidurala, s-ar putea sa va pierdeti increderea in capacitatea de a coopera. Cei din jurul dumneavoastra vor trebui sa va incurajeze pentru a continua. Puteti fi ajutata pe parcursul acestei perioade de tranzitie, daca cei din jur va reamintesc in mod constant ca va descurcati foarte bine si ca nu mai e mult pana la final.

A doua etapa a travaliului

A doua etapa: "impinsul"

Ati trecut acum la cea de-a doua etapa. Cervixul este complet dilatat si sunteti gata sa impingeti. Contractiile s-ar putea sa fie la interval mai mari una de alta, ceea ce va va oferi ocazia sa va odihniti putin intre ele.

Lasati-va corpul sa va ghideze

Daca bebelusul este situat foarte jos in pelvis, s-ar putea sa simtiti o nevoie involuntara de a impinge mai devreme, dar, daca copilul este inca relativ sus pozitionat, nu veti avea aceasta senzatie imediat.
Pe masura ce uterul se contracta, va exercita presiune asupra copilului si-l va impinge in canalul pelvin. Daca totul decurge bine, puteti sa va linistiti si sa lasati uterul sa-si faca treaba pana cand veti simti o nevoie imperioasa de a impinge. E posibil ca asteptarea sa va reduca gradul de extenuare si sa va dea sentimentul unui decurs natural.

Cu toate acestea, in multe spitale antrenarea femeilor sa impinga la fiecare contractie este o practica obisnuita, cu scopul de a grabi coborarea bebelusului, prin urmare spuneti echipei medicale ca vreti sa asteptati nevoia spontana de a impinge. Femeile carora li s-a facut o anestezie epidurala pot considera mai dificila aceasta etapa, deaorece pierderea senzatiei ingreuneaza constientizarea a ceea ce se intampla. Asistenta sau doctorul va va ajuta, oferindu-va instructiuni pentru momentul in care sa impingeti.

Ultima etapa a travaliului

Qbebe: Cat de repede va cobori bebelusul?

Dr. Alina Ciubotariu: Nu este usor de prevazut cum vor decurge lucrurile in aceasta etapa a travaliului. Unii copii coboara repede, altii mai tarziu. Puterea uterului, combinata cu cea a musculaturii abdominale, daca impingi in mod activ, exercita o presiune asupra bebelusului pentru ca acesta sa continue sa coboare pe canalul pelvian.

Contractiile functioneaza dupa principiul „doi pasi inainte, unul inapoi". Capul copilului va aparea primul si putin din spate odata cu contractiile ulterioare. Incercati diferite pozitii de impins. Din picioare, ghemuit sau din genunchi, daca este posibil, folosind efectul natural al fortei de gravitatie.

Qbebe: Ce se intampla cand capul copilului devine vizibil?

Dr. Alina Ciubotariu: Tesutul dintre vagin si rect, cunoscut sub denumirea de perineu, se va destinde odata cu fiecare impingere, iar capul copilului va deveni vizibil. Veti fi capabila sa atingeti capul bebelusului, un moment foarte emotionant. Nevoia de a impinge va fi foarte mare si, cu fiecare impingere, va iesi din ce in ce mai mult din capul bebeluslui.

Presiunea asupra tesutului moale de la nivelul vaginului este foarte intensa in acest moment si s-ar putea sa aveti o senzatie de rupere. Pentru a reduce posibilitatea unei rupturi, trebuie sa luati lucrurile usor. S-ar putea sa vi se ceara sa nu mai impingeti, pentru a oferi vaginului si perineului sansa de a se intinde treptat. Vi se va cere sa inspirati si sa expirati profund pentru a evita ca nevoia de a impinge sa devina prea puternica in timpul contractiilor.

Capul copilului va iesi in cele din urma. Acesta este momentul in care cea mai mare parte a capului bebelusului este vizibila. Odata ce fata este vizibila, medicul sau asistenta elibereaza gura si nasul si verifica daca cordonul ombilical este infasurat in jurul gatului. Daca cordonul se gaseste in aceasta pozitie, va fi desfasurat sau clampat si taiat. Capul copilului va fi intors intr-o parte, iar umerii se vor roti in interiorul pelvisului, gata sa iasa afara. Odata cu urmatoarea contractie, veti fi rugata sa impingeti umerii, fiecare pe rand.

Ce poate fi mai frumos decat simtamantul unic de implinire al mamei, care depaseste cu succes o asemenea incercare plina de mister precum este nasterea naturala?

 

Articolul urmator
10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii
10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum le-am explicat copiilor mei că mama mea are Alzheimer
    Cum le-am explicat copiilor mei că mama mea are Alzheimer

    Să ai grijă în mod constant de o persoană care suferă de boala Alzheimer reprezintă o mare provocare. Lucrurile devin însă mai greu de gestionat când acea persoană...

    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist
    7 lucruri pe care părinții cu bebeluși la terapie intensivă trebuie să le știe, direct de la un medic specialist

    Ann Anderson este medic specialist ATI (Anestezie și Terapie Intensivă) la secția de neonatologie din cadrul unui spital de copii din Nebraska, SUA. Ea dezvăluie 7 lucruri pe care...

    „Războiul” dintre preșcolari și ora de culcare - Explicația surprinzătoare a unui specialist
    „Războiul” dintre preșcolari și ora de culcare - Explicația surprinzătoare a unui specialist

    Printre cele mai importante provocări cu care te poți confrunta când ești părinte se numără și aceasta: să-ți convingi copilul să meargă seara la culcare. Astfel, pe...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

    Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

    Și-a indus nașterea pentru a-i da șansa soțului ei grav bolnav să își cunoască fiica
    Și-a indus nașterea pentru a-i da șansa soțului ei grav bolnav să își cunoască fiica

    O femeie și-a indus travaliul cu două săptămâni mai devreme pentru a-i da șansa soțului ei, grav bolnav, să-și întâlnească și să-și îmbrățișeze fiica...

    Ce familie frumoasă are Dana Nălbaru cu Dragoș Bucur! Sunt cu adevărat niște părinți împliniți
    Ce familie frumoasă are Dana Nălbaru cu Dragoș Bucur! Sunt cu adevărat niște părinți împliniți

    Dana Nălbaru formează un cuplu cu Dragoș Bucur de aproape 20 de ani și sunt părinții a trei copii: Sofia, Kadri și Roxana India. Dacă Sofia și Kadri sunt copiii biologici ai...

    Am născut trei copii după 40 de ani. Nu am plănuit să fiu o mamă "bătrână"
    Am născut trei copii după 40 de ani. Nu am plănuit să fiu o mamă "bătrână"

    „Nu am plănuit să fac copii după vârsta de 40 de ani. Dar așa s-a întâmplat. De ce mă judecă oamenii?”

    O prezentatoare celebră de știri a născut singură, în baia de acasă, după un travaliu de doar 13 minute
    O prezentatoare celebră de știri a născut singură, în baia de acasă, după un travaliu de doar 13 minute

    O prezentatoare de la CNN, celebra rețea de televiziune americană, a șocat pe toată lumea atunci când a povestit că a născut în baia de acasă, singură. Travaliul a durat...

    © 2025 Qbebe