De ce este importantă respirația în timpul travaliului?
Cei mai mulți medici discută despre tehnicile de respirație din timpul travaliului încă de la consultațiile din perioada prenatală. Acestea sunt esențiale, întrucât nu numai că vor relaxa corpul mamei, pregătindu-l mai bine pentru travaliul propriu-zis și o vor ajuta să suporte mai ușor durerile, dar vor asigura și o rezervă mai bună de oxigen, care o să ajute inclusiv funcționarea inimii bebelușului.
Specialiștii insistă foarte mult asupra următorului aspect, pe care orice viitoare mamă trebuie să-l ia în seama: dacă suntem tensionate și panicate în timpul travaliului, respirația noastră va fi rapidă și întreruptă. Umerii noștri se vor încorda și, odată cu ei, întreg corpul. De asemenea, va apărea tendința de a încerca să respirăm mai accelerat, ceea ce va diminua resursele de aer din plămâni și, implicit, pe cele ce vor fi disponibile pentru noi și pentru bebelușul nostru. Continuând să respirăm astfel, nu vom mai avea suficientă energie și vom fi epuizate mult mai rapid.
Este esențial să ne străduim să ne concentrăm, să ne calmăm și să menținem o respirație ritmică. Din acest punct de vedere, nu va trebuie să lăsăm ca inspirația să fie mai lungă decât expirația sau să devină prea sacadată, chiar dacă vom resimți contracții din ce în ce mai intense. Dimpotrivă, nu trebuie să lăsăm panica să ne „conducă” respirația, ci trebuie ca respirația să ne poată ajuta inclusiv să împingem corect în timpul contracțiilor.
Citește și: Metode alternative pentru diminuarea durerilor nasterii
Cum ne poate ajuta respirația să împingem în timpul travaliului
În timpul celui de-al doilea stadiu al travaliului (acesta începe cînd colul uterin este complet dilatat și se încheie odată cu nașterea copilului), va trebui să împingi pentru a-ți ajuta bebelușul să vină pe lume. În aceste momente vei simți nevoia să împingi de mai multe ori, pe parcursul fiecărei contracții. Nu uita să și respiri în timpul contracțiilor. De pildă, vei împinge de trei pâna la cinci ori în timpul fiecărei contracții, dar va trebui să și respiri de câteva ori între contracții.
Dacă îți vei ține respirația în timpul travaliului, acest lucru poate fi dăunător atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. Ție îți va afecta zona pelvisului, iar bebelușul va beneficia de mai puțin oxigen și va deveni stresat.
Astfel, pe măsură ce începe fiecare contracție, începe prin a respira lung, profund, urmând să încerci să respiri tot mai lent, în mod regulat, și pe nas și pe gură.
În general, în timpul celui de-al doilea stadiu al travaliului, va trebui să respiri urmând întocmai indicațiile medicului:
• Acesta îți va spune să începi să împingi când dilatația va fi de aproximativ 10 cm.
• Acum vei începe să inspiri și să-ți ții respirația pentru un moment, înainte să fii nevoie să expiri profund și să-ți lași bărbia în piept.
• Așteaptă să-ți ții respirația în timp ce împingi, numărând de la 1 la 10.
• Expiră din nou și repetă întregul proces. Te va ajuta să nu-ți mai fie atât de teamă și-ți va ușura durerile.
De asemenea, poți încerca o serie de alte tehnici de respirație, care cu siguranță te vor ajuta să suporți mai ușor întreg travaliul.
Citește și: Travaliul si nasterea: pas cu pas
Exemple de tehnici de respirație, numai bune în timpul travaliului
Pentru a te familiariza din timp cu aceste tehnici, este necesar să vii în contact cu ele încă de dinainte de naștere. Numai obișnuindu-te cu ele le vei putea pune în aplicare mai ușor și poți beneficia din plin de efectele lor pozitive. Iată unele dintre cele mai cunoscute asemenea tehnici de respirație:
Când expiri, încearcă să te eliberezi de toate tensiunile din corp
Pentru a-ți ușor, gândește-te, de pildă, la cuvântul „relaxare". Când expiri, ar trebui să ai mereu în minte ultimele silabe ale acestui cuvânt și mușchii pe care, de obicei, îi simți cei mai încordați.
Găsește-ți ritmul natural de respirație
Închide ochii pentru o clipă. Concentrează-te asupra respirației tale și observă cât de ritmică este. Mai întâi inspiri, apoi urmează o pauză extrem de scurtă până când vei expira.
În timpul travaliului, încearcă să ții cont de acest ritm natural, dar ai grijă și ca expirația ta să fie mai lungă decât inspirația. Acest lucru te poate ajuta într-adevăr să suporți mai ușor durerile.
Încearcă „metoda lumânării”
Când simți că urmează o contracție, inspiră profund și apor expiră ca și cum ai vrea să sufli într-o lumânare. În același timp, încearcă să-ți imaginezi că durerea va deveni tot mai slabă, pe măsură ce „sufli în lumânare”.
Încearcă să numeri
Pe măsură ce inspiri, numără până la 4 sau 5.Când vei expira, numără până la 6 sau 7.
Număratul în timp ce respiri te va ajuta să-ți controlezi mai bine respirația și te va mai distrage de la durere.
Experimentează și „metoda șiragului de aur”
Vei proceda în felul următor:
• Închide ochii și respiră profund pe nas.
• Țuguiază-ți ușor buzele și expiră pe gură.
• Pe măsură ce faci acest gest, imaginează-ți un șirag de aur lângă tine, sub forma unei bucle.
• Pentru a te simți cât mai confortabil când optezi pentru această metodă de respirație, ai grijă să ai buzele ușor umezite.
Ce rol poate avea partenerul în respirația din timpul travaliului
Odată ce contracțiile devin tot mai frecvente și mai puternice, partenerul tău te poate ajuta mai mult decât îți imaginezi. Iată cum poate face acest lucru:
• Când durerile sunt puternice, vei simți probabil nevoia să ai un contact vizual și chiar fizic cu partenerul tău. De pildă, acesta te poate ține de mână, își poate pune mâinile pe umerii tăi (și să te apese ușor pe ei) sau îl poți ruga să respire și el profund și apoi să-ți sufle ușor în față.
• Poate număra el pentru tine, în timp ce tu respiri- Astfel, îți poți controla mai ușor respirația și nu vei mai intra ușor în panică.
• Poate număra odată cu tine sau poate respira odată cu tine- Pentru a vă coordona cât mai bine, este necesar să exersați acest gest înainte de naștere. Numai așa vei avea încredere deplină în partenerul tău, veți înțelege ce te ajută pe tine cel mai mult și astfel vei trece mai ușor peste travaliu.
Voi mai știți și alte aspecte legate de respirația în timpul travaliului?
Surse:
www.babycentre.co.uk; www.cloudninecare.com ;www.motherandbaby.co.uk;
www.mumsnet.com