10 sfaturi testate pentru o nastere naturala usoara

10 sfaturi testate pentru o nastere naturala usoara

Alexandra Negreanu

Cele noua luni de sarcina vor trece repede, si in curand vei simti primele contractii, semn ca bebelusul tau este gata sa se desprinda de corpul mamicii si sa vada lumea prin proprii ochisori. Esti pregatita sa iti aduci copilul pe lume in conditii de siguranta? Te-ai pregatit pentru nastere?

Sarcina este un fenomen si o perioada miraculoasa din viata fiecarei femeii. Timp de noua luni ai tinut un regim alimentar sanatos, ai renuntat la produse cosmetice si alte obiceiuri de zi cu zi, in concluzie ai avut grija de bebelus ca fiind parte a corpului tau.

De asemenea ai facut toate eforturile pentru a stabili o conexiune emotionala intre tine si bebe stabilind armonie in cuplu si avand parte de sprijinul celor din jur. Cu toate acestea, ai inceput sa te pregatesti pentru sosirea copilului pe lume si pentru durerile sacre din timpul travaliului si din momentul nasterii, pe care va trebui sa le faci fata si sa le induri?


Pregatirile pentru o nastere fara complicatii ar trebui sa inceapa cu cateva luni inainte de primele contractii. Pentru a evita stresul inutil si pentru a reduce sansele de complicatii la nastere, urmeaza aceste 10 sfaturi testate pentru a avea o nastere usoara, pe care echipa Qbebe le-a cules de la medici, moase, pshihologi, terapeuti, si mamici cu experienta.


1. Informeaza-te si alege cu foarte multa atentie furnizorul de sanatate

Pentru a te pregati pentru o nastere pe cale naturala usoara si pentru a face din acest proces un moment special in viata unei femei si nu o trauma, este necesar ca fiecare gravida sa se educe cu privire la ce sa se astepte de la trupul ei si sa aiba incredere in personalul medical care o va ajuta sa dea nastere.
De-a lungul multor generatii, femeile din toate culturile au fost ajutate si supravegheate de catre moase oferindu-le sprijin emotional, spiritual si leacuri medicinale pe tot parcursul sarcinii, dar si la nastere. Obstetrica moderna, desi s-a indepartat cu mult de tehnicile si metodele naturale traditionale folosite la nastere, s-a transformat intr-o practica medicala destul de invaziva. Insa cu toate acestea medicina a facut ca travaliul si procesul prin care bebelusii vin pe lume pe cale vaginala sa fie mai putin periculos si dureros atat pentru mama, cat si pentru copilul ei.

Este important ca nasterea sa se desfasoare in conditii adecvate

Domnul doctor Gheorghe Gica, medic specialist Obstetrica-Ginecologie MedLife Grivita si Lector in cadrul Scolii Parintilor Medlife le indruma pe viitoarele mamici la cursurile prenatale tinute de dansul, astfel incat acestea sa fie bine informate despre nastere si trebuie sa stie la ce sa se astepte.
"Este important ca nasterea sa se desfasoare in conditii adecvate si cu supravegherea travaliului corespunzatoare pentru depistarea anumitor complicatii. Nasterea naturala reprezinta un proces fiziologic care daca nu se complica nu are de ce sa fie traumatizanta nici pentru mama si nici pentru copil."

Cum ar trebuie sa trateze gravida procesul nasterii, pentru a-i fi mai usor?

Ciubotariu Alina, medic rezident obstetrica ginecologie in cadrul Spitalului Elias, spune ca fiecare " Pacienta ar trebuie sa vada tot procesul ca un adevarat miracol! pacienta ar trebui sa afle tot ce poate despre procesul nasterii, sa mearga la cursuri speciale pentru gravide. Acolo va invata cum sa se pregatesca mental si la ce sa se astepte in timpul travaliului. Sau sa citeasca carti care trateaza acest subiect. Cu cat intelege mai multe, cu atat va fi mai sigura pe ea. Sa se asigure ca echipa medicala care va asista nasterea, in frunte cu medicul obstetrician, ii va oferi tot sprijinul de care are nevoie. Sa alega un medic comunicativ si experimentat, care sa o incurajeze la nastere printr-o atitudine pozitiva".

Furnizorul de sanatate trebuie sa corespunda nevoilor si planului de nastere al gravidei?

"Viitorele mame isi pot schita un plan general de nastere care va fi urmat in functie de cum decurge sarcina. Daca sarcina decurge in parametrii fiziologici, nasterea va fi pe cale naturala. Daca insa apar coplicatii legate de mama sau fat, calea de nastere va fi prin cezariana. In ambele cazuri, furnizorul de servicii de sanatate este alaturi de mama si copil" declara D-na Georgeta Musat, Moasa
licentiata, Specialist in alaptare acreditat international (IBCLC), Presedinte Asociatia „Totul pentru Tine si Copilul Tau"(ATTCT) www.attct.ro

O informare si o pregatire corecta duc la scaderea anxietatii pe parcursul travaliului?

Cristina Fulop - psiholog psihoterapeut le sfatuieste pe viitoarele mamici:
" In primul rand, informati-va corect asupra a ceea ce inseamna procesul nasterii, pregatirea pentru nastere si familiarizarea cu cele ce urmeaza sa se petreaca, ajutand la scaderea anxietatii. Nu uitati ca nasterea este o experienta naturala, perfect integrata firescului si de ce nu, intr-un fel, magica, iar la nivel psihologic," atinge" si reprezinta esenta feminitatii."

2. Ai incredere in trupul tau si urmeaza-ti instinctul matern

Tehnicile si metodele de relaxare si respiratie ajuta gravidele pana la un anumit punct, de acolo trebuie urmarit instinctul matern?

"Se pune foarte mult accent pe tehnici de relaxare si respiratie. Aceste lucruri sunt utile pana la un punct al travaliului cand gravida trebuie sa lase frau liber
instinctului, sa aleaga miscarile si pozitiile care ii se portivesc ei cel mai bine. Se stie ca organismul femeii este ‘inarmat' genetic cu mecanisme hormonale care o ajuta sa depaseasca durerea travaliului si nasterii fiziologice. Lasate in voia lor, urmarite cu rabdare si atentie aceste mecanisme setate genetic, desavarsesc cu success nasterea noii vieti"". declara D-na Georgeta Musat, Moasa licentiata, Specialist in alaptare acreditat international (IBCLC)

Ce trebuie sa faca gravida in timpul travaliului pentru ca organismul sa duca sarcina la indeplinire?

" Sa fie increzatoare in propriile ei forte si nasterea va decurge ca la carte. Noi, medicii, suntem alaturi de tine! Sa se odihneasca intre contractii. Sa nu renunte, orice ar fi! Sa aiba incredere in trupul ei. El stie ce sa faca si daca are incredere ca va trece peste aceasta incercare, trupul ei va face tot ce-i sta in putinta sa duca sarcina la indeplinire". (Ciubotariu Alina-medic rezident obstetrica ginecologie Sp Elias)

Cum trebuie sa decurga travaliul si ce este recomandat gravidei pe durata acestuia?

"Este foarte important ca pe perioada travaliului gravida sa fie monitorizata corespunzator si sa fie informata despre ce se intampla de catre personalul medical specializat; bineinteles de un real folos poate fi si suportul viitorului tatic.", domnul doctor Gheorghe Gica, medic specialist Obstetrica-Ginecologie MedLife Grivita si Lector in cadrul Scolii Parintilor Medlife.

Cum poate infrunta viitoarea mamica frica fata de momentul nasterii pe cale naturala?

Legatura dintre fizic si psihic este o realitate, asa incat este foarte important ca femeia sa-si cunoasca corpul si sa aiba incredere in el. Daca viitoarea mamica este o persoana sanatoasa si sarcina a fost corect urmarita de catre medicul specialist, asta inseamna ca exista toate sansele ca totul sa decurga bine, atat pentru bebelus, cat si pentru ea si ar fi bine ca acestea sa fie gandurile predominante. Cu cat gandurile ei vor fi mai realiste, adica focusate pe capacitatea naturala a corpului ei de a face fata optim solicitarilor procesului nasterii, cu atat starea psihica se va imbunatatii, frica va diminua si increderea ca totul va decurge normal, va creste. (Cristina Fulop - psiholog psihoterapeut).

3. Practica cateva exercitii si tehnici de respiratie

Cat de importante sunt tehnicile de respiratie in timpul contractiilor? Acestea fac durerea mai usor de suportat?

"Ar fi bine sa se inteleaga cat de important este sa invete si sa exerseze relaxarea musculara si cum sa-si contracte grupele de muschi, dar si sa respire corect, invatand cum sa-si regleze ritmul respirator, cu inspiratii scurte si expiratii lungi. Un alt aspect este legat de faptul ca, daca mama este nelinistita, anxioasa si agitata, sunt sanse foarte mari ca si bebelusul sa fie nelinistit, asa incat, daca mamica constientizeaza acest lucru, poate sa reuseasca sa se relaxeze mai bine, avand aceasta motivatie". Cristina Fulop - psiholog psihoterapeut le sfatuieste pe viitoarele mamici.

Care este cea mai recomandata tehnica de respiratie in vederea pregatirii nasterii?

"Lamaze este cea mai cunoscuta tehnica de pregatire pentru nastere. Pe langa exercitiile de respiratie, extrem de importante in timpul nasterii vaginale, educatorii prenatali o vor invata si alte metode cu rolul de a diminua durerile - schimbarea pozitiei, compresele calde/reci sau mingia de travaliu."(Ciubotariu Alina-medic rezident obstetrica ginecologie Sp Elias)

4. Masajul perineal in timpul travaliului

Cand este momentul oportun pentru pregatirea perineului inainte de nastere?

"Eu, personal recomand masajul perineal facut cu mult inainte de intrarea in travaliu." afirma
D-na Georgeta Musat, Moasa licentiata, Specialist in alaptare acreditat international (IBCLC)

Masajul perineului se realizeaza pin manevre blande de intindere a perineului si este recomandat pentru gravide in ultimele saptamani de sarcina. Acesta scade necesitatea unei epiziotomii si ajuta ca regenerarea tesuturilor sa fie mult mai rapida, dupa nastere.

5. Exercitiile pentru tonifierea planseului perineal

Care sunt cele mai recomandate exercitii de tonifiere a perineului pentru diminuarea durerii?

Exercitiile pentru tonifierea planseului perineal sunt cele mai bune metode de pregatire a corpului pentru momentul nasterii. Efortul de a impinge va fi mai usor, iar durerile vor fi diminuate.

Exercitiile Kegel ii ofera control asupra corpului si o va ajuta sa gestioneze durerea si disconfortul in timpul expulzarii bebelusului.
Miscarea de colo pana colo si evitarea repaosului la pat poate fi de ajutor in combaterea durerii, atunci cand gravida intra in travaliu ."(Ciubotariu Alina-medic rezident obstetrica ginecologie Sp Elias)

6. Folosirea unui aparat care pregateste perineul pentru sarcina

Cum functioneaza dispozitivul pentru pregatirea preineului pentru sarcina si cat de folosit este la noi in tara?

" In 2007 am oferit cursuri de pregatire pentru nastere unei gravide, care urma sa nasca in Germania. Dupa primele vizite medicale, a adus din Germania dispozitivul EPI NO Delphine Plus, explicandu-mi ca atat doctorul cat si moasa din Germania i-au recomandat sa inceapa sa-si pregatesca perineul pentru nastere folosind alaturi de metodele traditionale si acest dispozitiv. A inceput programul de tonifiere a perineului cu acest dispozitiv din trimestrul al doilea de sarcina, de doua ori /saptamana si apoi din saptamana 37 de sarcina l-a folosit zilnic pentru pregatirea dilatarii perineului pentru nastere. A nascut natural cu perineul intact!!!


Ca moasa cu o experienta de mai bine de 25 de ani, am ramas profund impresionata de sansa pe care a avut-o. Am luat legatura cu compania din Germania care distribuia acest dispozitiv realmente revolutionar, si l-am adus in Romania, unde am primit acordul Ministerului Sanatatii si de atunci il recomand tuturor gravidelor/ mamicilor, dar si femeilor operate (in zona planseului pelviperineal) sau la menopauza. Deja o parte din gravidele care l-au folosit in sarcina au avut sansa sa nasca cu perineul intact. L-am adus in Romania, am primit acordul Ministerului Sanatatii si astazi il recomand tuturor gravidelor cu care vin in contact la Active Center sau in orice alt context". Vania Limban, moasa la Active Center.

7. Anestezia epidurala

Care sunt modalitatile medicale prin care se pot ameliora durerile nasterii?

Cea mai des folosita metoda de a ameliora durerea la nastere este anestezia epidurala; mai exista si alte metode cum ar fi: masajul in timpul travaliului sau nasterea in apa. S-au incercat si alte metode de a reduce durerea la nastere dar nu si-au dovedit eficienta.( Gheorghe Gica, medic specialist Obstetrica-Ginecologie MedLife Grivita si Lector in cadrul Scoalii Parintilor Medlife.)

Analgezia epidurala este considerata in prezent cea mai eficienta tehnica de ameliorare a durerii in timpul nasterii?

"Calitatea analgeziei este de departe superioara celei obtinute prin metode parenterale sau inhalatorii. Totodata pacienta ramane vigila, fiind eliminate riscul aspiratiei si permitand participarea in procesul nasterii. Este acceptata ideea ca anestezia epidurala, prin reducerea sau chiar eliminarea modificarilor fiziologice si biochimice produse de durere, imbunatateste statutul mamei si fatului, ca si progresia travaliului in cazul distociilor dinamice. Oxigenarea materna si fetala este imbunatatita, prevenindu-se acidoza metabolica. Corect indusa si mentinuta, daca nu apare hipotensiunea materna, nu afecteaza fluxul sanguin matern. Se foloseste cu succes la majoritatea pacientelor cu cardiopatii, exceptie facand stenoza aortica severa si cardiomiopatia hipertrofica, care prezinta contraindicatii relative si necesita un managment meticulos al blocului si o monitorizare cardiovasculara amanuntita." Ciubotariu Alina-medic rezident obstetrica ginecologie Sp Elias)

8. Nasterea in apa

Nasterea in apa este o nastere vaginala mai putin dureroasa?

"Putin practicata in Romania. Prin aceasta practica se incearca reducerea suferintei prin care trece femeia in momentul nasterii si sa faciliteze trecerea bebelusului din mediul lichid unde s-a dezvoltat in mediul aerian. Mai intai de toate se stie ca apa creeaza o stare de bine, deoarece relaxeaza. Pentru ca are efect antispasmotic, durerile sunt atenuate, muschii se destind, iar colul uterin se dilata mult mai usor. Capacitatea respiratorie a mamei creste, ceea ce ii asigura o stare de bine suplimentara bebelusului care urmeaza sa fie adus pe lume. Datorita combinarii beneficiilor oferite de apa cu exercitiile specifice, nasterea are loc mult mai usor." ( Ciubotariu Alina-medic rezident obstetrica ginecologie Sp Elias)


"Nasterea in apa reprezinta mai mult o metoda de relaxare in timpul travaliului; este o metoda care este inca la inceput si in alte tari; ceea ce se stie despre nasterea in apa este ca scade nevoia de analgezie pe timpul travaliului; exista totusi un risc mic pentru copil de a aspira lichid in plamani dupa nastere cu complicatii care pot fi grave". (Gheorhe Gica, medic specialist Obstetrica-Ginecologie MedLife Grivita si Lector in cadrul Scoalii Parintilor Medlife.)

9. Hipnoza

Hipnoza a devenit din ce in ce mai folosita in strainatate,  pentru ca le ajuta pe femei sa aiba un travaliu usor. In ce masura este aplicabila si la noi?

Am asistat, in premiera pentru Romania, in 2005 la Spitalul Municipal din Bucuresti, o pacienta care a nascut in stare de transa hipnotica. Pacienta, de profesie medic, in varsta de 37 ani era la a doua nastere. Din anamneza a reiesit ca era o personalitate echilibrata, matura emotional, cu IQ peste medie. La testul de sugestibilitate Barber a reiesit o hipnotizabilitate peste medie cu preferinta pentru senzatia de „corp usor". Ca atare, i-am indus o transa hipnotica prin metoda ridicarii bratului. Inainte de nastere, cu circa o luna inainte, am realizat mai multe sedinte de hipnoza (8) in care am invatat-o autohipnoza, i-am dat sugestii de analgezie la nastere, am parolat starea de transa astfel incat sa poata experimenta singura transa hipnotica. Nasterea a avut loc la termen. (Camelia Stavarache, psiholog principal, specialist in hipnoza , Centrul de Psihoterapie si Medicina de Infrumusetare - Psihosucces)

"Hipnoza m-a ajutat sa ajung de la o dilatatie de 5 cm la una de 8 cm intr-o ora si sa nasc foarte usor la a doua contractie." Ana, 38 ani, medic

10. Acupunctura

Este acupunctura o metoda de ameliorare a durerilor in timpul travaliului si nasterii?

„Beneficiile acupuncturii constau nu doar in ameliorarea durerilor sau simptomelor cauzate de sarcina. Prin folosirea acestei metode se evita alte tratamente, calmante sau anestezice, care pot declansa efecte nocive", afirma doctorul Nicolae Brasoveanu, medic de medicina generala cu specializare in acupunctur? la maternitatea CMU ( Centrul Medical Unirea).

Cu toate acestea, chiar si in zilele noastre foarte tehnologice, miracolul nasterii ramane la fel de sacru si minunat in viata oricarei femeii, asa cum a fost intotdeauna si pentru generatii de femei din cele mai vechi timpuri.

Ce spun mamicile din experienta lor

Ce sau cine v-a ajutat sa treceti peste momentele grele din timpul travaliului si expulzarii fatului?

"Cei care m-au ajutat au fost asistentele si medicul ginecolog".( Bogeanu Irina, mamica lui Razvan- Florin)
"Dorinta de a-mi cunoaste in sfarsit fetita si o doamna asistenta care m-a tinut tot timpul de mana." (Mocan Cristina, mamica Sofiei- Maria)

"Increderea, curiozitatea, nerabdarea, si extraordinara echipa de doctori de la Elias". (Stejar Oana Maria, mamica Ioanei Catinca)
"Cred ca daca spun CINE este mai corect. In afara de cele doua moase, pe care am uitat cum le cheama, spre rusinea mea, am mai avut alaturi si un medic foarte dedicat acestei meserii : doamna doctor Anca Popa, care m-a monitorizat in timpul sarcinii si m-a ajutat sa nasc usor, fara sa intampinam probleme dupa nastere. Nu-i voi uita cuvintele, cand a vazut-o pe „mica" noastra: „Are cele mai frumoase gene pe care le-am vazut vreodata!". Ce mandra am fost in acel moment: am realizat ca am doua printese superbe". (Vatafu Laura Daniela (35 ani) mamica Cristianei si a Doroteei)

Cum ati nascut? Ati folosit o modalitate medicala sau terapie pentru a face nasterea naturala mai usoara?

"Am nascut natural,totul a decurs bine si intr-un timp destul de scurt si nu am facut nici o terapie sau ceva de genul". (Bogeanu Irina, mamica lui Razvan- Florin)
"Nu, nu am facut nimic. Mi-am incurajat organismul si mi-am spus rugaciune dupa
rugaciune". (Mocan Cristina Alexandra, mamica Sofiei- Maria)

"Am facut anestezie epidurala". (Stejar Oana Maria, mamica Ioanei Catinca)


" De la ora 6:00 AM, cand am intrat in camera de travaliu, si pana la 9:10 AM, cand am nascut, am avut parte doar de grija a doua moase care mi-au demonstrat ca isi iubesc meseria cu adevarat. Un masaj usor pe spate, un scobutil injectabil, cuvinte de imbarbatare si un comportament impecabil. Le multumesc din suflet pentru tot ce au facut in acea dimineata pentru mine. Poate ca ar fi trebuit sa fac o epidurala, dar am uitat sa-mi fac rost de o trusa inainte de a ajunge la spital. M-am gandit la nasterea in apa, dar nu am avut curajul necesar de a face asta. Dar nu voi regreta nicio clipa din timpul travaliului...am uitat repede durerea, dupa ce mi-am vazut puiul". (Vatafu Laura Daniela (35 ani) mamica Cristianei si a Doroteei).

Ce le sfatuiti pe mamele care vor naste natural?

"Sa scape de frica, pentru ca nasterea pe cale naturala este un moment unic". (Bogeanu Irina, mamica lui Razvan- Florin)


"Sa fie mandre ca au ales sa nasca natural pentru ca numai in acel moment devii cu adevarat mama.Intradevar, durerea pe care o simti este de nedescris, dar in momentul in care iti vezi bebelusul o sa simti ca ai avut parte de fapt de cele mai frumoase momente din viata ta. Sa fiti puternice mamici!" (Mocan Cristina Alexandra, mamica Sofiei- Maria)

"Sfaturile sunt intotdeauna cele mai greu de dat. De la inceputul sarcinii am fost intrebata de doamna doctor ce as prefera: cezariana sau nasterea naturala. Fara sa stau prea mult pe ganduri i-am spus ca si a doua nastere va fi tot pe cale naturala. Simt ca pentru mine asta a fost cea mai buna alegere. Daca ar fi existat probleme reale care sa o puna in pericol pe Cristiana sau pe mine la nastere, as fi ales cezariana. Sfaturi: sa zicem ca ar fi bine sa faca cat mai multa miscare, sa manance sanatos si sa-si asculte medicul. Stim multe de la familie, de la prieteni, dar medicul este singurul in masura sa ne arate ce e mai bine pentru noi". ( Vatafu Laura Daniela (35 ani) mamica Cristianei si a Doroteei.)

"Desi am nascut prin cezariana, am cunoscut travaliul pentru cateva ore. Nu stiu daca pot spune ca mi-a fost frica, cred ca eram foarte socata. Eu nu stiam ce este acela travaliu, abia ulterior am aflat. Nu ma asteptam, sa vina travaliul, pentru ca stiam ca o sa nasc prin cezariana, dar natura a lucrat dupa propriile reguli. Nu frica m-a terminat, ci durerea, desi era doar inceputul. Din clipa aia am iubit-o pe mama de un milion de ori mai tare, daca asa ceva este posibil. Le sfatuiesc sa se gandeasca de doua ori inainte. Doare foarte tare si nu e o gluma. Se uita poate, dar e foarte dureros si daca aleg sa nasca natural poate folosesc macar epidurala".  ( Gavrila Daniela,mamica Maiei)


Tu cum te-ai pregatit pentru nastere?

Articolul urmator
Soțul meu nu vrea să fie alături de mine în sala de naștere. Spune că i se pare scârbos
Soțul meu nu vrea să fie alături de mine în sala de naștere. Spune că i se pare scârbos

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    Cum faci acasă maia naturală?
    Cum faci acasă maia naturală?

    Maiaua este un ingredient fundamental în panificație, cunoscut și sub denumirea de drojdie sălbatică. Maiaua este o pastă fermentată alcătuită din făină și apă, care...

    10 cuvinte care îți fac viața mai ușoară, dacă cel mic reușește să le învețe repede
    10 cuvinte care îți fac viața mai ușoară, dacă cel mic reușește să le învețe repede

    Copiii sunt diferiți și își dezvoltă limbajul într-un mod diferit. Unii vorbesc mai devreme, alții mai târziu. Important este ca micuții să învețe cuvintele...

    Abandonată de mamă în chiuveta spitalului din Ploiești, Aurelia își caută mama naturală și familia biologică
    Abandonată de mamă în chiuveta spitalului din Ploiești, Aurelia își caută mama naturală și familia biologică

    Deși mama ei a abandonat-o în chiuveta rece a Spitalului Județean Ploiești la vârsta de numai trei luni, iar fata a fost adoptată chiar de infirmiera care a găsit-o, Aurelia...

    Ura este învățată. Bunătatea este naturală. Băiețelul care a emoționat o lume întreagă
    Ura este învățată. Bunătatea este naturală. Băiețelul care a emoționat o lume întreagă

    Ne naștem buni sau răi? Răspunsul acestei întrebări a fost material de studiu pentru mulți psihologi și filosofi mari ai lumii. Răspunsul însă stă în gesturile...

    „Oare s-a simțit vinovată că m-a abandonat într-o parcare?” O femeie este hotărâtă să-și găsească mama naturală după 30 de ani de când a fost abandonată
    „Oare s-a simțit vinovată că m-a abandonat într-o parcare?” O femeie este hotărâtă să-și găsească mama naturală după 30 de ani de când a fost abandonată

    O femeie în vârstă de 30 de ani s-a hotărât să-și găsească mama biologică, care a abandonat-o într-o parcare la vârsta de doi ani. Citește articolul...

    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală
    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală

    Unul din patru cupluri nu pot avea copii. Acestea sunt statisticile sumbre ale Organizației Mondiale a Sănătății. Infertilitatea este o problemă medicală, care poate avea și cauze...

    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere
    Emily Burghelea a devenit mamă a doua oară! Ce probleme de sănătate a avut la câteva zile de la naștere

    În urmă cu aproape o săptămâna, Emily Burghelea a devenit din nou mămică. Fosta concurentă „Bravo, ai stil” a adus pe lume un băiețel perfect sănătos, care...

    © 2025 Qbebe