- Premiera medicala
- Nasterile premature presupun o incidenta mai mare a operatiilor de cezariana?
- Ce complicatii pot dezvolta copiii nascuti prematuri in timpul ingrijirii din spital, respectiv acasa?
- Ce evaluari ulterioare necesita prematurii pentru a se asigura buna evolutie a starii de sanatate?
- In ce mod a fost initiata alimentatia cu lapte matern in acest caz? (Gemenii nascuti la 23 saptamani si 6 zile, cantarind putin peste 500g)
- Din ce motiv considerati ca a crescut rata de prematuritate a nasterilor in ultimul an?
- De ce pana acum exista aceasta teama ca prematurii nu pot fi ingrijiti corespunzator in spitalele private?
- Care sunt schimbarile majore in ceea ce priveste maternitatile private in ultimii 10 ani?
Premiera medicala
Reteaua de sanatate REGINA MARIA a inregistrat o noua premiera pentru sistemul medical privat din Romania. Echipa departamentului de neonatologie din cadrul Spitalului Baneasa a gestionat cu succes cazul a doi bebelusi gemeni, nascuti la doar 23 de saptamani si 6 zile. In urma cu 4 luni, s-au nascut la 570 de grame, respectiv la 600 de grame. Sunt micuti, firavi, delicati, insa au avut puterea de a lupta si de a creste.
Copiii nascuti prematur, in cazul de fata la 23 de saptamani si 6 zile, sunt copii foarte speciali, delicati, cu functii fiziologice fragile. Starea lor se poate schimba de la un minut la altul, ora de ora. De aceea, este foarte important sa fie supravegheati si ingrijiti constant. Este un sentiment extraordinar pe care il ai atunci cand poti interveni si salva vietile a doi bebelusi cat palma. Multumirea mea este ca mamica si gemenii au avut la dispozitie in Spitalul Baneasa o echipa de medici si asistente cu pregatire speciala in Sectia de Terapie Intensiva Neonatala care le-au putut oferi tratamentul potrivit, dar si o aparatura medicala performanta si infrastructura necesara pentru a putea beneficia de cea mai buna ingrijire. Toate acestea, alaturi de puterea celor doi bebelusi, au facut ca ei sa traiasca astazi si sa fie acasa, in sanul familiei, a declarat doamna doctor Madalina Dobrescu, medic specialist neonatolog.
Dupa 3 luni de ingrijiri speciale, dupa ce au facut progrese de la o zi la alta, cei doi frati au putut pleca acasa. Au implinit 13 saptamani de viata (si au ajuns astfel la varsta de 37 de saptamani, daca sarcina ar fi decurs normal), cantaresc aproape 2500 de grame, sug la san si au un tonus si o reactivitate normale pentru varsta corectata.
Au avut amabilitatea de a raspunde:
Doamna doctor Mihaela Scheiner - Medic Primar Neonatolog
Sef Sectie Neonatologie, REGINA MARIA Spitalul Baneasa si doamna doctor Madalina Dobrescu - Medic Specialist Neonatolog, REGINA MARIA Spitalul Baneasa
Nasterile premature presupun o incidenta mai mare a operatiilor de cezariana?
In anumite cazuri, operatia cezariana poate fi recomandata atunci cand medicul obstetrician va considera ca nasterea prematura este cea mai sigura optiune pentru copilul tau. Conditiile medicale impun uneori nasterea prematura (patologie materna/ izoimunizare cu afectare fetala, traumatism abdominal, preeclampsia si intarziere in cresterea normala a copilului). In aceste cazuri, se poate ajunge la operatie cezariana in urgenta.
In alte cazuri, travaliul poate incepe prematur, atunci cand s-au rupt membranele sau ai contractii inainte de 37 de saptamani de sarcina. Poti naste pe cale vaginala. Daca sarcina este mai mare de 34 de saptamani, medicul obstetrician probabil va dori ca travaliul sa se desfasoare normal si sa nu fie grabit. Totusi, o operatie cezariana va fi indicata daca exista complicatii, cum ar fi o sangerare masiva sau suferinta fetala.
Ce complicatii pot dezvolta copiii nascuti prematuri in timpul ingrijirii din spital, respectiv acasa?
Cu cat un copil se naste mai devreme, cu atat pot fi mai severe problemele lui de sanatate si cu atat mai mult va avea nevoie de ingrijire specializata. Din fericire, tehnologia medicala moderna combinata cu o pregatire inalt calificata a medicilor neonatologi au imbunatatit sansele de supravietuire si calitatea vietii chiar si in cazurile celor mai mici dintre acesti nou-nascuti prematuri.
Atunci cand un copil se naste prea devreme, va cantari mult mai putin decat nou-nascutii la termen si poate avea probleme de sanatate deoarece organele lui nu au avut suficient timp sa se matureze. Copilul prematur are o cantitate redusa de grasime si ca urmare va avea nevoie de ajutor pentru mentinerea temperaturii corpului. Plange foarte slab si respira cu dificultate. Hranirea unui astfel de copil poate fi, de asemenea, o provocare. Poate sa apara coloratia galbena a pielii si ochilor (icterul de prematuritate), un nivel scazut al zaharului in sange si al celulelor rosii care transporta oxigenul in sange (anemie). Complicatii mult mai serioase pot fi infectiile, episoade de oprire a respiratiei (apnee) sau hemoragia cerebrala. Unii copii prematuri pot avea afectate vazul si auzul din cauza tratamentului inadecvat.
Ce evaluari ulterioare necesita prematurii pentru a se asigura buna evolutie a starii de sanatate?
Supravietuirea copiilor care se nasc prematur si in special a celor care se nasc la varste extreme, mai putin de 28 de saptamani, este un triumf al medicinii moderne. Totusi, uneori, acesti copii pot suferi consecintele nasterii premature, cum ar fi intarzierea in dezvoltare, dificultatea de invatare, deficitele motorii sau displazia bronhopulmonara, retinopatia de prematuritate, scaderea acuitatii vizuale sau alte probleme cronice de sanatate. De aceea, este important ca toti copiii prematuri sa fie urmariti regulat, astfel incat sa se poate initia interventia precoce.
In ce mod a fost initiata alimentatia cu lapte matern in acest caz? (Gemenii nascuti la 23 saptamani si 6 zile, cantarind putin peste 500g)
In contextul fragilitatii generale a unui prematur de 600g, un subiect cu totul special il constituie initierea precoce a alimentatiei cu lapte matern, pentru intretinerea functiilor tubului digestiv (secretie, digestie si absorbtie) si pentru protectia impotriva infectiilor. In cazul prematurilor, toleranta digestiva este imprevizibila si perioada in care se ajunge la o alimentatie orala suficienta pentru cresterea si dezvoltarea normala a copilului este, de obicei, de cateva saptamani, a mentionat doamna doctor Madalina Dobrescu, medicul neonatolog care i-a ingrijit pe fratii gemeni.
In cazul fratilor gemeni nascuti prematur la 24 de saptamani, din a 6-a zi de viata s-a putut initia alimentatia enterala cu lapte matern pe sonda nazo-gastrica. Cantitatea a fost crescuta lent, in functie de toleranta permisa de copii, iar la o luna postnatal s-a adaugat fortifiant de lapte matern
Din ce motiv considerati ca a crescut rata de prematuritate a nasterilor in ultimul an?
Daca va referiti la Spitalul Baneasa, as reformula si as spune ca a crescut adresabilitatea cazurilor de nou-nascuti prematur, iar acest lucru se datoreaza increderii din ce in ce mai mari a medicilor ginecologi cu care colaboram si care atunci cand au o sarcina cu risc crescut, aleg sa nasca in spitalul nostru. Acest lucru se datoreaza in mare masura Sectiei de Terapie Intensiva Neonatala. De altfel, analiza cazurilor din ultimul an din Spitalul Baneasa releva o rata a prematuritatii de 15%, mai mare cu 5 puncte procentuale decat media medicala la nivel national.
Copiii prematuri vor continua sa se nasca si voi face referire la 2 motive ale vietii moderne: varsta din ce in ce mai inaintata a mamei cand decide sa aiba o sarcina pe de o parte, iar pe de alta, obtinerea sarcinii prin metodele de fertilizare in vitro sau alte tehnici de reproducere asistata, dar si stresul de zi cu zi.
De ce pana acum exista aceasta teama ca prematurii nu pot fi ingrijiti corespunzator in spitalele private?
Cred ca teama este o emotie cat se poate de fireasca, mai ales in astfel de situatii cand o mama afla ca are un risc crescut de a naste un copil prematur. Ceea ce trebuie sa stie viitoarele mame este ca in Spitalul Baneasa avem tot ce trebuie, nu nu mai pentru a asista o nastere normala, cat si in cazul sarcinilor cu risc crescut, de la aparatura de ultima generatie, pana la personal medical - medici neonatologi si asistente specializate - profesionist si cu experienta. In plus, cazurile complexe solutionate pana in prezent in Spitalul Baneasa, demonstreaza acest lucru, amintind cateva premiere si perfomante medicale de acest tip.
Este cazul lui Denis, un copil care s-a nascut cu o malformatie congenitala digestiva grava care a fost operat in a doua zi de viata si ingrijit cu multa daruire in Sectia de Terapie Intensiva Neonatala timp de sase saptamani. De curand, Denis a implinit 1 an si 3 luni, este un copil sanatos intr-o familie fericita. Aici puteti citi mai mult despre caz https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/a-fost-operat-in-a-doua-zi-de-viata-id-262-cmsid-403
Un alt caz deosebit este cel al unui copil care a fost diagnosticat in saptamana 29 de sarcina cu hidrotorax fetal bilateral - o acumulare anormala de lichid intre plamani si peretele toracic. Aceasta este o afectiune relativ rara, aparand la una din 10.000-15.000 de sarcini, care poate pune in pericol viata copilului. Daca cantitatea de lichid progreseaza sau daca acesta se acumuleaza rapid, suficient pentru a comprima inima sau plamanii, poate fi salvatoare o interventie la nivelul fatului. Dl. Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrica-ginecologie cu supraspecializare in medicina materno-fetala a efectuat in premiera in Romania o procedura chirurgicala minim invaziva - suntul toraco-amniotic. Prin acest sunt, lichidul din plamani a fost drenat in lichidul amniotic, ceea ce a permis dezvoltarea plamanilor in utero, acestia ajungand la o marime normala la nastere. Sarcina a fost urmarita cu multa atentie si la 39 de saptamani, s-a nascut un baietel care a putut sa respire normal. Aici puteti gasi multe detalii despre caz https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/hidrotorax-fetal-bilateral-tratat-in-utero-premiera-medicala-in-romania-id-109-cmsid-403
Spitalul Baneasa este singurul spital privat din Romania in care pacientii au acces la operatii intrauterine, supravegherea prematurilor nascuti de la 24 saptamani de sarcina si terapie intensiva neonatala. Echipa de specialisti in medicina materno-fetala a Spitalului Baneasa a efectuat pana in prezent urmatoarele tipuri de interventiile intrauterine: transfuzii intrauterine la izoimunizare, sunturi vezico-amniotice si sunturi toraco-amniotice, ultimele doua proceduri fiind efectuate in premiera in Romania.
Care sunt schimbarile majore in ceea ce priveste maternitatile private in ultimii 10 ani?
Cred ca cele mai importante schimbari prin care au trecut maternitatile private in ultimii ani au fost inovatia tehnologica si pregatirea continua in perfectionarea personalului. Regina Maria a investit foarte mult in folosirea unor tehnologii de ultima generatie pentru a trata cazuri deosebite si complicate, dar si in personalul medical care poate face fata si celor mai exigente provocari.
Citeste si:
Multimim doamnelor doctor Mihaela Scheiner si Madalina Dobrescu pentru ajutorul acordat la realizarea articolului.