Pentru multe femei insarcinate alegerea maternitatii unde isi vor aduce pe lume bebelusul este o necunoscuta. Pentru altele, maternitatea este stabilita de medicul care le-a urmarit sarcina si care lucreaza la un anumit spital.
Daca, din nenumarate motive, te afli in categoria gravidelor care inca mai cauta o maternitate, iata cateva repere care te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere.
Principalul factor care ar trebui sa fie luat in consideratie in alegerea unei maternitati este medicul obstetrician. El este cel care ti-a urmarit sarcina timp de noua luni si el cunoaste cel mai bine particularitatile sarcinii tale, eventualele tale probleme de sanatate si cea mai buna metoda de a naste pentru tine. Daca medicul care te-a monitorizat lucreaza la un singur spital, optiunile tale sunt destul de limitate daca vrei sa nasti tot cu el. Daca lucreaza la mai multe spitale, il poti ruga sa iti aranjeze un tur al maternitatilor in care sa poti vedea conditiile oferite de fiecare in parte.
Maternitate de stat sau particulara?
A alege o maternitate de stat sau particulara este o optiune dictata, din nefericire, de factorul financiar. Oricat de mult ti-ai dori sa nasti in conditii deosebite, oricate aprecieri ai fi auzit despre o anumita maternitate particulara, trebuie sa fii realista. Daca nu iti poti permite o maternitate particulara, nu este nevoie sa faci un credit la banca sau sa incepi sa imprumuti bani in acest scop. In general, si maternitatile de stat sunt dotate cu echpament medical performant si in orice maternitate vei gasi personal medical calificat. Singura diferenta intre o maternitate de stat si una particulara este confortul tau personal: in cea particulara vei avea probabil o rezerva personala, cu baie si televizor propriu. Nu uita insa ca vei beneficia de aceste lucruri numai 2-3 zile.
Oricat de mult te-ar atrage o maternitate moderna sau renumita, nu uita ca atunci cand vei intra in travaliu nu ai foarte mult timp la dispozitie sa ajungi acolo. Prin urmare, ar fi logic sa renunti la maternitatile aflate la distanta mare de casa, sau la cele din alte orase. Chiar si maternitatile din acelasi oras pot crea probleme din acest punct de vedere, daca iei in consideratie factorul trafic. Orice maternitate ai alege din acest punct de vedere ar fi bine ca tu si partenerul tau sa parcurgeti traseul acasa-maternitate de cateva ori, in tronsoane orare diferite, pentru a putea estima corect durata drumului pana acolo. Daca nu beneficiezi de autoturism propriu sau nu vrei sa folosesti un taxi, ar fi bine sa iei in calcul varianta unei ambulante, dar nici in acest caz nu trebuie sa te bazezi pe ce vezi in filme. Poate dura destul de mult pana te va prelua o ambulanta.
In afara de acesti factori generali, fiecare gravida in parte poate avea alte repere pentru alegerea maternitatii unde va naste. Daca mergi la mai multe maternitati inainte de a face o alegere, iata cateva intrebari la care este bine sa afli raspunsul inainte de a lua o decizie.
• Spitalul asigura trusa pentru anestezia epidurala sau trebuie sa o aduci tu?
• In timpul travaliului este posibil sa fii conectata la un dispozitiv de monitorizare fetala pentru a fi sigura ca bebelusul nu sufera?
• In cazul in care bebelusul tau se naste prematur au sectie de neonatologie/terapie intensiva dotata corespunzator?
• Exista posibilitatea sa beneficiezi de rezerva privata sau vei imparti salonul cu alte paciente?
• Bebelusul va sta cu tine (sistem rooming-in) sau va sta in salonul pentru nou-nascuti?
• Cate zile de spitalizare vei avea in cazul unei nasteri normale si cate zile in cazul unei nasteri prin cezariana?
• Care este politica spitalului cu privire la participarea partenerului la nastere?
• Care este orarul de vizite si cate persoane poti primi in acelasi timp?
• Este permis sa fotografiezi sau sa filmezi nasterea?
• Poti vizita maternitatea inainte de a te interna?
Nasterea este un moment important pentru tine, partenerul tau si bebelusul tau. Este prima intalnire dintre voi, fata in fata. Este momentul in care devii mama. Fii foarte atenta cand alegi maternitatea unde vei naste, dar daca ajunsa acolo observi ca nu este totul asa cum ti-ai dorit, incearca sa ignori. Concentreaza-te la nasterea in sine si la bebelusul care vine pe lume.