Ce este nasterea naturala?
Nasterea este un fenomen greu de descris in cuvinte, cu numeroase implicatii emotionale. Nasterea naturala inseamna ca vei trece prin niste faze specifice
fara anestezie sau interventii chirurgicale. Fazele nasterii normale sunt urmatoarele: ruperea membranelor si eliberarea unui lichid numit „lichid amniotic", travaliu si contractii, finalizate cu expulzia fatului prin vaginul dilatat.
Cand apar durerile nasterii ?
Durerile nasterii apar in timpul travaliului. In functie de stadiul acestuia durerile se intensifica. In primul stadiu al travaliului are loc scurtarea si subtierea colului, dilatarea orificiului cervical si ruperea membranelor . Contractiile la inceput sunt rare si dureaza putin, dar cu cat esti mai aproape de nastere, contractiile devin din ce in ce mai dese si mai intense.
Al doilea stadiu al travaliului este cel al expulziei copilului. Contractiile sunt lungi si dureroase, de cele mai multe ori ai timp cat sa respiri prelung intre doua contractii. Copilul va presa pe rect si viitoarea mamica va simti o nevoie acuta de a merge la toaleta (de cele mai multe, inainte de a intra in sala de nastere, se face o clisma pentru ca rectul sa fie golit). Pe langa aceasta senzatie, cu cat gravida este mai aproape de expulzie, cu atat durerile devin mai puternice. Este momentul in care viitoarea mamica trebuie sa-si ia gandul de la durere si sa faca un ultim efort. Dupa nasterea propriu-zisa, proaspata mamica va avea un sentiment de dubla usurare... va face cunostinta cu bebelusul ei si durerile au disparut ca si cum le-ar fi luat cineva cu mana.
Cum sunt durerile nasterii?
Durerea in general este greu de definit, durerile nasterii cu atat mai putin... pentru ca ele difera de la femeie la femeie. Sunt femei care nasc foarte usor si foarte repede si femei care au travaliul foarte lung si obositor. Studiile internationale arata ca 20% dintre mamici au avut la nastere dureri aproape inexistente, 30% au experimentat dureri suportabile si pentru 50% dintre mamici durerile au fost greu de indurat. Trebuie spus si faptul ca unele femei suporta durerea mai bine decat altele.
Exista o limita a suportabilitatii, un prag, care difera de la persoana la persoana. Dr. Maria Avram, medic obstetrician, spune: „Sunt femei care nasc fara calmante sau epidurala si indura un travaliu foarte greu si sunt femei care solicita de la inceputul travaliului o epidurala pentru ca nu vor sa experimenteze niciun fel de durere. Un lucru este cert, durerile nasterii nu te doboara. O gravida sanatoasa, cu o sarcina normala, supravegheata atent de medic nu pateste nimic rau din cauza durerilor. Aceste dureri sunt de moment si apoi trec pentru ca nu sunt declansate de o afectiune ci de o nastere".
Asadar este foarte dificil de stabilit ce fel de durere vei avea de suportat la nastere. Cu siguranta, orice mamica experimenteaza durerile nasterii in mod propriu. Unele simt o durere ce nu poate fie egalata niciodata si altele au parte de doar cateva contactii dureroase. Cele mai multe femei sunt surprinse de durerile nasterii pentru ca nu pot fi comparate cu alte dureri. In cazul nasterii, durerile nu pot fi localizate si nu exista nicio zona de confort, nu te simti mai bine daca-ti schimbi pozitia, nu va trece durerea daca te misti de pe o parte pe alta. Este greu, daca nu imposibil, sa gasesti o pozitie confortabila in timpul nasterii.
De ce apare durerea la nastere?
Uterul este un muschi ce se contracta puternic si repetitiv in timpul nasterii. Aceste contractii sunt principala sursa a durerii din timpul travaliului. Puterea contractiilor, marimea si pozitia copilului ( capul in jos este pozitia ideala) dar si viteza cu care se petrece travaliul, sunt factori care influenteaza intensitatea durerii. Pe langa aceste contractii resimtite in abdomen si in zona pelviana, este posibil ca viitoarea mamica sa mai simta presiune in spate, pe vezica, perineu si intestine.
Durerile nasterii... metode de ameliorare
Cursuri pentru gravide care te pregatesc pentru nastere. Inveti la ce sa te astepti la nastere, despre travaliu si contractii, cum sa respiri la nastere, cum te relaxezi si cum sa-ti ajuti corpul sa faca expulzia.
Gimnastica pentru gravide, anumite forme de yoga, meditatia, masajul special de relaxare pentru gravide te ajuta sa nasti mai usor.
Analgezicele prescrise de medicul ginecolog, reduc intensitatea durerilor la nastere. Durerea nu dispare dar devine suportabila. Spre deosebire de o anestezie, analgezicele te lasa sa traiesti din plin aceasta experienta numita nastere. Intreaba-ti medicul ginecolog despre aceste analgezice. Nu lua nimic fara sa te sfatuiesti cu un specialist.
Anestezia epidurala este cea mai utilizata metoda de ameliorare a durerii la nastere. Aceasta blocheaza impulsurile nervoase provenite din segmentele inferioare ale coloanei vertebrale. Gravida participa la nastere dar durerea este blocata. Practic zona in care actioneaza epidurala este functionala, dar durerea nu se ma simte. Elena Dumitrescu, o mamica din Valeni de Munte a nascut cu epidurala la un spital din Bucuresti si explica ce a simtit. „ Contractiile au inceput pe la 3 dimineata si am plecat la spital. Anastasia are acum 5 ani, dar imi amintesc bine ca ma asteptam la dureri groaznice si eram cam speriata. Am ales epidurala si durerile au existat dar au fost suportabile. Auzisem ca nu mai poti sa impingi daca faci epidurala, dar la mine nu s-a intamplat asa. Am reusit sa o nasc pe Anastasia destul de usor fara prea mult ajutor. A fost si destul de mica, 2800g. M-am bucurat ca am putut sa o vad imediat dupa nastere si ca nu am facut o operatie inutila, din punctul meu de vedere".
In cazul epiduralei pot aparea si efecte adverse, cum ar fi: incetinirea travaliului si slabirea contractiilor, frisoane, dureri de cap, dureri de spate, greata sau dificultati in respiratie.
Ce este de facut cand incep contractiile?
Daca esti in vacanta sau departe de medicul tau mergi la cel mai apropiat spital sau cabinet de obstetrica si ginecologie. Orice medic iti poate spune daca se va declansa nasterea, daca ai vreo infectie sau esti deshidratata.
Daca esti aproape de ziua in care vei naste indicat este sa nu pleci departe de casa. Nasterea se poate produce in orice moment. Medicii spun ca in ultimele 6 saptamani de sarcina este bine sa stai aproape de spitalul unde vei naste.
Foarte important este ca durerile nasterii sa nu te sperie. Panica accentueaza durerile.
Surse: sfatulmedicului.ro; pregnancyandchildren.com; healthcentral.com; aafp.org