Recuperarea dupa nasterea pe cale naturala
Ti-ai cunoscut in sfarsit bebelusul pe care l-ai purtat in pantece o perioada lunga. I-ai cumparat hainute, pampersi, te-ai ocupat de tot. Insa in primele saptamani tu te vei afla intr-o perioada de recuperare, timp in care trebuie sa-ti reiei cursul normal, dar cu un bebelus in plus.
|
La ce sa te astepti imediat dupa ce ai dat nastere:Hipersensibilitatea sanilor. Sanii pot fi umflati multe zile dupa nastere, mai ales atunci cand va porni lactatia. Timp in care si mameloanele pot fi inflamate. Constipatia. Primul scaun poate avea loc la cateva zile dupa nastere, iar hemoroizii sensibili, epiziotomia (o incizie in perineu pentru a mari vulva, usurand astfel nasterea) in curs de vindecare, te vor face sa simti unele dureri musculare la eliminarea resturilor alimentare. Poate aparea chiar si scaun cu picaturi de sange proaspat la final- de la hemoroizi. Epiziotomia. In cazul in care perineul tau(zona de piele dintre vagin si anus), a fost taiat de catre medicul care te-a asistat la nastere sau daca acesta a fost rupt in timpul nasterii, cusatura te poate face sa simti un discomfort la asezare sau cand mergi pe jos. De asemenea, poti simti o durere usoara atunci cand tusesti sau stranuti. Vestea buna este ca toate acestea trec. |
Hemoroizii. Desi comuni pentru femeii, hemoroizii (dilatarea venelor de la nivel anorectal) sunt frecvent intalniti dupa nastere.
Inconstinenta urinara. Intinderea muschilor in timpul expulzarii fatului poate ingreuna, dupa nastere, controlarea miscarilor intestinului, mai ales in cazul in care ai avut o nastere vaginala dificila. Nu te speria, este un fenomen normal si dureaza cel putin 9 luni pentru a reveni la normal. De asemenea, incontinenta urinara poate aparea si prin rupture de perineu, incomplete rezolvata dupa nastere- coasere complete si corecta.
Dureri abdominale. Dupa nastere, uterul va continua sa aiba contractii inca cateva zile. Asa ca este posibil sa mai ai dureri din cand in cand.
Scurgeri vaginale. Acestea pot dura mai mult decat perioada ta de menstruatia obisnuita si de multe ori contin cheaguri, secretii vaginale dar care dispar treptat in termen de 2 luni.
Greutate. Greutatea ta dupa nastere va fi, probabil, cu circa 13 kilograme in plus (greutatea copilului, placenta, lichidul amniotic etc. ), iar revenirea la silueta initiala este o problema de timp, rabdare, varsta etc.
Exercitii Kegel pentru muschii vaginali
Kegel sunt exercitiile pe care le poti face pentru a-ti intari musculatura planseului pelvin - muschii care sustin uretra, vezica urinara, uterul si rectul. Acestea ajuta femeile care au dat nastere de curand, in special pe cele cu incontinenta urinara sau cu un control al vezicii urinare diminuat, ceea ce se poate intampla dupa nastere.
Cum le fac?
La inceput, in timp ce stai jos sau intinsa, incearca sa contracti muschii pe care i-ai folosi pentru a opri urinarea. Ar trebui sa simti cum muschii pelvini se incordeaza, strang uretra si anusul. Daca stomacul sau muschii fesieri sunt incordati, inseamna ca exercitiile nu sunt efectuate cu muschii care trebuie.
Odata ce s-a gasit modalitatea corecta de a se contracta muschii pelvini, acestia trebuie tinuti incordati timp de 3 secunde si apoi relaxati pentru alte 3 secunde.
Cat de des ar trebui sa le fac?
Acest exercitiu se repeta de cate 10 pana la 15 ori o data. Este bine sa incerci de cel putin 3 ori pe zi, cand faci curat, te uiti la televizor. Exercitiile Kegel sunt eficiente numai daca sunt facute cu regularitate. Cu cat persoana respectiva exerseaza mai mult, cu atat este mai mare probabilitatea cresterii eficacitatii lor.
Recuperarea dupa cezariana
Perioada de recuperare daca ai ales metoda chirurgicala este un pic mai indelungata decat cea pe cale naturala, dar si aceasta, ca si prima metoda, are avantajele si dezavantajele ei.
La ce trebuie sa te astepti imediat dupa ce ai dat nastere:Ameteala, senzatie de voma si oboseala in corp. Aceste simptome sunt cauzate de efectul anestezicului care se instaleaza treptat in sistemul nervos, apoi in tesutul muscular. Si ele apar intre 24-48 ore postcezariana, pana la eliminarea completa a anestezicului din corp).El s- a instalat la operatie, dupa- anestezicul se elimina. Dureri in jurul inciziei. Vei simti durere in jurul inciziei in primele saptamani dupa nastere. Dureaza sase luni pana incizia se vindeca total. Amorteala in zona abdomenului. Este posibil sa simti o amorteala in zona abdomenului, pana cand nervii se vor putea regenera. Insa avantajul este ca dupa nasterea prin operatia cezariana vaginul nu sufera traumatismul din nasterea normala, iar reinceperea activitatii sexuale, la sfarsitul lauziei, va fi mult mai simpla.
|
Dureri din cauza acumularii gazelor sau a aerului din abdomen. Opteaza pentru pozitii confortabile, cum ar fi cea asezata pe o parte, care sa reduca presiunea asupra burtii.
Ce trebuie sa faci
In primul rand, atunci cand ti se va recomanda de catre medic sa incepi sa faci miscare, asculta sfatul cu seriozitate si mergi la plimbare. Cu cat te ridici mai repede din pat si cu cat faci mai multa miscare, recuperarea va fi mai rapida. Inainte de a te da jos din pat, stai cu spatele drept si fa cateva rotiri de glezne pentru a te incalzi putin.
Alimentatie bogata in vitamine. Este indicat sa mananci cat multe fructe si legume in stare proaspata, o portie sau doua de supa (la pranz si seara) pe zi, un ou la 3 zile, carne de pui si peste la gratar sau la cuptor cel putin la o masa pe zi. Este recomandat sa iei mese mai mici si dese, aproximativ 5-6 mese pe zi. Trebuie sa bei multe lichide atat pentru buna functionare a rinichilor cat si pentru refacerea fluidelor circulatorii.
|
Suplimente alimentare. Sunt recomandate suplimentele alimentare, vitaminele si separat vitamina C, cea care activeaza sinteza colagenului, acesta constituind matricea tisulara de vindecare a ranii.
Reluarea relatiilor sexualeCorpul tau are nevoie de timp pentru a se vindeca. Medicii recomanda de obicei o perioada de 4-6 saptamani de pauza pentru a reduce riscul de infectie, sangerare sau redeschiderea tesutului in curs de vindecare. Incepe lent, cu saruturi, mangaieri si alte activitati intime. Vei observa probabil, ca lubrifierea vaginala este redusa (acest lucru se datoreaza hormonilor si de obicei este temporara), astfel incat ar putea fi util un lubrifiant pe baza de apa. Incearca impreuna cu partenerul tau sa gasiti pozitii cat mai confortabile pentru tine. Spune-i partenerului tau daca esti speriata sau daca ai dureri in timpul actului sexual. Comunicarea in timpul actului sexual te poate ajuta atat de tine pentru a te simti mai relaxata si mai sigura pe tine in privinta reluarii vietii sexuale. |
Sfaturi utile pentru o recuperare rapida
1. Profita de zilele in care esti internata pentru a te odinhi. Avand in vedere ca bebelusul tau se afla sub monitorizarea atenta a cadrelor medicale tu poti dormi linistita, ocupandu-te doar de alaptarea micutului.
2. Dormi in reprize mici atunci cand iti este somn. Dupa ce ai revenit cu mica ta bucurie acasa incearca sa prinzi mici escapade de relaxare atunci cand bebelusul doarme. Din cand in cand lasa-l pe cel mic in grija cuiva de incredere si mergi pana la magazinul de la colt sau doar da o tura in jurul blocului. O mica plimbare te va face sa iesi de sub senzatia de presiune continua si te vei relaxa psihic.
3. Continua sa mananci sanatos si regulat, chiar daca ai nascut. O alimentatie regulata si alcatuita din alimente sanatoase ca pana acum te va ajuta sa-ti restabilesti aportul necesar de vitamine, astfel organismul isi va reveni la echilibrul normal intr-o perioada cat mai scurta.
Cand este cazul sa te ingrijorezi-ai febra inexplicabila (38 grade Celsius sau mai mult );
-folosesti mai mult de un absorbant la o ora, elimini cheaguri mari sau in cazul in care nivelul de sangerare creste;
-prezinti roseata sau orice fisura insotita de sangerare la nivelul mamelonului sau areolei (zona de culoare inchisa a sanului ); |
|
Majoritatea femeilor vor trece printr-o perioada de adaptare atat fizica cat si emotionala dupa nastere. De cat timp este nevoie pentru a te pune din nou pe picioare dupa nastere, dupa cum ai citit si mai sus depinde de o serie de factori, inclusiv de gradul de rupere (in cazul unei nasteri pe cale naturala) si starea ta de sanatate (in cazul unei nasteri prin cezariana). Pentru majoritatea femeilor o nastere relativ necomplicata va duce la o recuperare rapida.
Daca ai nascut, te rugam impartaseste cu noi metodele de recuperare de care ai tinut cont imediat dupa nastere.