Alaptarea nu este o metoda de contraceptie!
Exista ideea preconceputa conform careia femeia care isi alapteaza bebelusul la san nu risca sa ramana insarcinata, datorita faptului ca in timpul alaptarii nu apar menstruatiile! FALS! Momentul in care menstruatia revine difera de la o femeie la alta. De cele mai multe ori, daca mama nu isi alapteaza bebelusul, ciclul menstrual reapare dupa 6-8 saptamani de la nastere. In cazul celor care alapteaza, menstruatia apare la 8-10 saptamani dupa nastere sau la cateva zile dupa ce au incetat sa alapteze.
Si, pentru ca situatia sa fie si mai complicata, ovulatia are loc cu mult inainte de reaparitia menstrei . Asa ca, nu poti nici macar sa banuiesti cand ai putea sau nu, sa ramai insarcinata! Cel mai bine este ca in primele 8 saptamani de la nastere, sa faci o programare la ginecolog, acesta fiind singurul care va poate sfatui pe tine si partenerul tau in privinta metodei contraceptive adecvate dupa nastere.
Metode de contraceptie dupa nastere
Steriletul
Poti alege un sterilet, chiar daca alaptezi. Iti ofera un grad ridicat de protectie, iar dupa inserarea lui, nu vei avea parte de o sarcina nedorita timp de 4-5 ani. In cazul unei nasteri normale, steriletul poate fi inserat dupa 6-8 saptamani de la nastere, in timp ce in cazul unei cezariene, inserarea este posibila dupa 6 luni.
Inserarea este rapida, nedureroasa si nu necesita anestezie locala, insa este adevarat ca vei simti un usor disconfort in timpul acestei operatiuni.
Principalele probleme care pot interveni dupa inserarea unui sterilet sunt durerile abdominale, sangerari intre menstruatii si menstre mai abundente in perioada imediat posterioara inserarii.
Contraceptivele injectabile
Acest tip de contraceptive au o eficienta foarte ridicata, de peste 99% si pot fi administrate la 6 saptamani de la nastere, in cazul mamelor care alapteaza, sau imediat dupa nastere, in cazul celor care nu alapteaza.
Aceasta metoda de contraceptie presupune injectarea intramusculara de progesteron, care apoi, este eliberat treptat in fluxul sanguin. Aceste contraceptive ofera protectie timp de 3 luni.
Avantajele sunt ca ofera protectie pe termen lung, previn cancerul endometrial si fibromul uterin si pot fi utilizate si de catre fumatoare.
Dezavantajele in schimb, sunt destul de multe: sangerari intre menstruatii, ciclu menstrual neregulat, tensiune la nivelul sanilor, libidou scazut, dureri de cap, posibilitatea acumularii de kilograme. Una dintre cele mai importante probleme este ca revenirea fertilitatii are loc mult mai tarziu, chiar si la un an de la ultima injectie.
Spermicidele
Spermicidele pot fi folosite indiferent daca alaptezi sau nu. Au o siguranta de 95% si se gasesc sub multiple forme: gel, creme, ovule, foite. Un avantaj care nu este deloc de neglijat in perioada postnatala este faptul ca permit lubrifierea vaginului.
Dezavantajele sunt acelea ca spermicidele trebuie introduse in vagin cu 10 minute inainte de contactul sexual si ca trebuie evitata toaleta intima cu doua ore inainte si doua ore dupa.
Pe un principiu asemanator se bazeaza si buretele contraceptiv. Este vorba despre un burete din poliuretan, ce contine spermicide. Se insereaza in vagin cu pana la 24 de ore inainte de raportul sexual si trebuie mentinut 6 ore dupa contact, dupa care se arunca. Totusi, buretele nu trebuie sa stea in vagin mai mult de 30 de ore, asa ca ai grija! In plus, nu trebuie utilizat in timpul menstruatiei!
Pilulele contraceptive
Daca nu alaptezi si mai ales, daca inainte de sarcina ai folosit contraceptive orale, la 2 saptamani dupa sarcina poti incepe sa le iei din nou, chiar daca menstruatia nu a revenit. Acest lucru este posibil, bineinteles, in urma sfatului medicului.
Daca alaptezi, pilulele contraceptive obisnuite nu sunt recomandate, deoarece contin estrogen si progesteron. Acestea reduc cantitatea de lapte si pot influenta negativ cresterea si dezvoltarea bebelusului. In schimb, poti lua pilule monohormonale, care contin doar progesteron, intr-o doza mica dar suficienta pentru a impiedica sarcina.
In ceea ce priveste eficacitatea, pilulele monohormonale nu se deosebesc de cele combinate, protectia impotriva unei sarcini nedorite fiind la fel de mare.
Avantajele unor astfel de pilule sunt eficienta mare a acestora si efectul imediat, prevenind sarcina extrauterina si permitand revenirea fertilitatii la scurt timp de la incetarea administrarii.
Dezavantajele sunt grija pe care trebuie sa o ai datorita faptului ca se iau zilnic, la aceeasi ora, plus ca pot aparea dereglari ale frecventei menstruatiilor si sangerari intre menstruatii.